MONSTER by Karlo Ban, prodajem

Oglasi povezani sa tematikom foruma. Komercijalni oglasi nisu dopušteni i bit će uklonjeni. Nabijanje oglasa preko neke razumne mjere također nije dopušteno
Post Reply
User avatar
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff
Posts: 8429
Joined: Mon May 17, 2010 8:42 pm
Location: Pula
Contact:

MONSTER by Karlo Ban, prodajem

Post by EdgarFranjul »

Prodajem jedinstveni nož napravljen po odobrenju Dan Keffelera i po nacrtu njegovog noža MONSTER, od majstora nožarstva u Hrvatskoj, Karla Bana.

Brutalna i surova ‘’komadina’’ čelika za demonstraciju i sport u kategoriji - ekstrem, za ljude s izuzetno snažnom rukom i naravno dugim treningom.
Radoznalosti radi, naručio sam od kod domaćeg majstora upravo - Monster, s mjerama i geometrijom 1:1 prema orginalu Dan Keffeler-a. Vrlo, vrlo zahtjevan zadatak s obzirom na dimenzije, težinu, vrstu čelika, toplinsku obradu (jako teško izvodljivu i uz pomoć profesionalne opreme za istu).
''Monstrum'' je mono-kaljen, diferencijalno popuštan (visoko otvrdnut u komadu, a kasnije lagano popuštena ‘’leđa ‘’ radi žilavosti). S obzirom na točne specifikacije od samog Dan-a, zahtjeve po narudžbi, pogrešci pri toplinskoj obradi – nije smjelo biti mjesta. Dodatna poteškoća je - nemogućnost nabavke takvog novog komada, hm…bloka čelika, u toj debljini. Toplinska obrada izvedena je na sveučilištu, uz dodatnu asistenciju ljudi kojima je ‘’čelik’’ i izučavanje, poučavanje o istom – struka, životni poziv.
Naravno, korištena je i tome primjerena oprema s precizno kontroliranim temperaturama. Osnovno kaljenje je rezultiralo s 65HRC tvrdoće, nakon popuštanja na točnih 60HRC. Hlađenje dušikom, a nakon toga diferencijalno popuštanje. Rezultat je oštrica na 60 a ‘’leđa’’ na 55 HRC. Ostavimo na trenutak svrhu, smisao i potrebu. Gledajući sami rad, znajući što je sve bilo potrebno za dovest ‘’ovo’’ do toga što jest – mišljenja sam da Karlu Banu uistinu treba čestitati na volji i naporu . Iza onog što možda nekom izgleda jednostavno, popriličan je trud. Radi finiša orginala oštrica je pjeskarena, a kasnije je oštrica ipak ispolirana. I kao odgovor na moguće pitanje -moje osobno mišljenje je da je u potpunosti napravljen ‘’komad’’ ravan u svim segmentima Keffelerovom . Izbor čelika je bio moj ,zašto ne?
..radi se o AISI 52100 čeliku ,istom onom u kome je i Jerry Busse radio na počecima, a kod nas ga nazivaju još i ''čelik za kuglične ležajeve'', mada nema unificiranu namjenu. Čelik s jako visokim udjelom ugljika i dodatcima po tablici je (za ovakvo čudovište) problem. Problem zbog svoje debljine , i adekvatne toplinske obrade s obzirom na debljinu . I najmanja pogreška je - nepopravljiva.
Iako ogroman, za ne povjerovati je da ima pristojne rezne kvalitete (barem ono koliko sam do sad probao). Koliko je praktičan ..,naravno da se ovako teškom i debelom oštricom ne može vladati toliko precizno kao nečim primjerenijim i ''normalnijim''. Sekundarni ''V'' mu daje čak i ''dlakoskidajuća'' svojstva . Da, svakako, mislim da bi kobasica bila vrlo efektno savladana, veći problem bi bio opušteni ''zamah'' s vrlo vjerovatno ''andolskim'' posljedicama po anatomiju ramena.
Kako bi autor rekao, unikat je na svoj način jer nema namjeru to ponoviti ..bar ne u tim ''gabaritima''.
Attachments
karlo-ban-monster-slika-190028152.jpg
karlo-ban-monster-slika-190028151.jpg
karlo-ban-monster-slika-190028150.jpg
karlo-ban-monster-slika-190028149.jpg
karlo-ban-monster-slika-190028148.jpg
karlo-ban-monster-slika-190028147.jpg
karlo-ban-monster-slika-190028146.jpg
karlo-ban-monster-slika-190028145.jpg
karlo-ban-monster-slika-190028144.jpg
karlo-ban-monster-slika-190028143.jpg
karlo-ban-monster-slika-190028142.jpg
karlo-ban-monster-slika-190028141.jpg
karlo-ban-monster-slika-190028140.jpg
karlo-ban-monster-slika-190028139.jpg
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
Post Reply