Sve nebuloze Zakona o oružju i pripadajućih pravilnika

Neobavezna rasprava bez svađa.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Re: Sve nebuloze Zakona o oružju i pripadajućih pravilnika

Post by EdgarFranjul »

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o oružju

5. lipnja ove godine, na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o oružju koji je objavljen u Narodnim novinama broj 59/2012.

Ovim izmjenama i dopunama zakona promijenjene su kategorije oružja, postupanje s oružjem kategorije B, C i D, način nabavke streljiva, unos/iznos oružja preko državne granice, zdravstvena sposobnost za držanje i nošenje oružja, te obveze građana i rokovi za njihovo izvršenje.

Promjene u kategorijama oružja

Kategorija A, odnosno, oružje koje je zabranjeno nabavljati i posjedovati, proširena je sa oružjem s integralnim prigušivačima, prigušivačima namijenjenim oružju i dijelovima za prigušivače.
Također, u višu se kategoriju prebacilo određeno oružje. Konkretno, u oružje kategorije C sada ulazi i zračno oružje čija je kinetička energija 10,5 J ili veća ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm te oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N.
Samim tim građani koji će nabavljati takvo oružje dužni su ga, u roku 8 dana od dana nabave, prijavljivati nadležnom tijelu.

Postupanje s oružjem kategorije B, C i D

Takvo oružje se na javnom mjestu ne smije učiniti vidljivim drugim građanima niti se smije nositi na način koji građane uznemiruje. U protivnom se čini prekršaj za koji je propisana novčana kazna od 3.000,00 do 15.000,00 kn i zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva.

Nabava streljiva

Građanima je sada omogućena nabavka streljiva uz predočenje važećeg oružnog lista, a ne kao do sada uz važeće odobrenje za nabavu streljiva.

Unos/iznos oružja preko državne granice

Ograničen je broj komada oružja i streljiva koje hrvatski državljani i stranci mogu prenositi preko državne granice u svrhu lova, a zbog uočenih slučajeva zlouporabe i krijumčarenja oružja.
Tako je sada moguće prenositi do tri komada odgovarajućeg oružja, 500 komada streljiva za lovačko oružje s glatkim, te 100 komada za lovačko oružje s užlijebljenim cijevima. Isto tako se i oružje kategorije D od sada mora prijaviti prilikom prelaska državne granice.

Zdravstvena sposobnost za držanje i nošenje oružja

Budući da zdravstvena sposobnost za držanje i nošenje oružja predstavlja poseban čimbenik sigurnosti građana, ovim zakonom je uvedeno nekoliko novina:

od sada nadležno tijelo izvještava izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite o osobama kojima je izdan oružni list, a da bi to bilo moguće, fizičke osobe koje imaju registrirano oružje dužne su izvijestiti nadležno tijelo o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite,

kada vlasnik oružja bude rješenjem nadležnog tijela upućen na izvanredni zdravstveni pregled zbog sumnje u njegovu zdravstvenu sposobnost on je dužan priložiti to rješenje zdravstvenoj ustanovi u koju je došao na pregled jer mu u protivnom liječnik neće izdati uvjerenje.

Obveze građana i rokovi za njihovo izvršenje

Građani koji posjeduju zračno oružje čije je kinetička energija veća od 10,5 J ili veća ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm i oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N dužni su ovo oružje prijaviti nadležnom tijelu u roku od godine dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, u protivnom su u prekršaju za koji je propisana novčana kazna od 5.000,00 do 15.000,00 kuna i zaštitna mjera oduzimanja oružja.

Nadležno tijelo će nakon prijave vlasniku oružja izdati potvrdu ukoliko su ispunjeni uvjeti potrebni za držanje i čuvanje vatrenog oružja (čl. 10. st. 2. t. 2., 3., 4. i 5. Zakona o oružju), a ukoliko ovi uvjeti neće biti ispunjeni ovakvo oružje će se oduzeti.

Fizičke osobe koje ne posjeduju uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje ili držanje i nošenje oružja ili kojima je ono isteklo dužne su u roku od godine dana od stupanja na snagu ovog Zakona nadležnom tijelu dostaviti uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja koje nije starije od tri mjeseca. U protivnom čine prekršaj za koji je predviđena novčana kazna od 3.000,00 do 15.000,00 kn i zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva.

Sve fizičke osobe koje imaju registrirano oružje dužne su u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona izvijestiti nadležno tijelo o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, a u slučaju promjene izabranog liječnika o tome su dužne nadležno tijelo izvijestiti u roku od 60 dana. Sankcija za nepoštivanje ove odluke je ukidanje oružnog lista i oduzimanje oružja.

Sve fizičke osobe kojima je izdan oružni list za držanje oružja kao uspomene dužne su u roku godinu dana onesposobiti oružje te ga zadržati ili ga bez naknade predati u korist Republike Hrvatske.
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
LUGER
Beginner
Beginner

Post by LUGER »

Piše da je do sada bila potrebna nabavna dozvola za strjeljivo,što naravno nije točno, pa stvarno ni sami ne znaju što pišu, Sramota!!!!!!!!!!!!! Ta se odredba trebala provoditi ulaskom RH u EU. Još su isti tekst objavili na stranici MUP-a.

Dalje i ne želim pisati nebuloze koje su ubacili, a da nisu sami niti svjesni.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Nabavna dozvola za streljivo bila je potrebna u Jugoslaviji, dobio si jednom godišnje 25 metaka za pištolj, 100 karabinskih i 150 malokalibarskih. :pissed: :angry: :pissed:

Ovo pokazuje tko piše zakone i koliko o materiji o kojoj je riječ ima pojma.
DeeJay
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Post by DeeJay »

J... se njima imaju li pojma o pojmu ili nemaju. Oni imaju vlast i moć i njima je to dosta. Samo, do kada... :evil:
To be sure of hitting the target, shot first and, whatever you hit, call it the target.
scout
Deputy
Deputy

Post by scout »

Imate pravo ,
njima je tako svejedno ..,bitno je da papir trpi svašta ,da je automatika saborske većine odradila taj ''teški posao'' dizanja ruku ,a da -i onaj papir koji trpi svašta -nitko u osnovi nije pažljivo ni pogledao .Uostalom ,i na druge zakone puno ne gledaju ...uzmi najrigoroznije što negdje piše ,daj kakvom mladcu na doradu teksta ,točka zarez ...i eto ga .Po tome se ima postupati ....eh ...dobra naša i lijepa zemljo...
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Posljednje upozorenje svima koji imaju oružje:

Sve fizičke osobe koje imaju registrirano oružje dužne su u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona izvijestiti nadležno tijelo o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, a u slučaju promjene izabranog liječnika o tome su dužne nadležno tijelo izvijestiti u roku od 60 dana. Sankcija za nepoštivanje ove odluke je ukidanje oružnog lista i oduzimanje oružja.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Krajnji rok je 5.12.2012. godine.
Tko do tog datuma ne javi policijskoj upravi/postaji ime i adresu svog odabranog liječnika, oružje će mu biti oduzeto!!!
Korisnik
Beginner
Beginner

Post by Korisnik »

EdgarFranjul wrote:Posljednje upozorenje svima koji imaju oružje:

Odnosi li se to i na vlasnike prijavljenog plinskog oružja?
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Ne. Riječ je o oružnom listu a on se izdaje samo za pravo oružje. Za plinsko oružje izdaje se potvrda.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Napomena za vlasnike plinskog oružja koji imaju potvrdu: liječnički pregled nije potreban, ali plinsko oružje može se oduzeti iz istih razloga kao i za vatreno oružje, a to se odnosi i na mogućnost da vlasnik plinskog oružja oboli. U tom slučaju mu se plinsko oružje oduzima. Naravno, ako oboli od gripe ili slomi nogu to nije razlog za oduzimanje.

Ovo pojašnjenje bilo je nužno jer je bilo više upita s tim u vezi a ljudi su zbunjeni raznoraznim komentarima i uputama "stručnjaka" s nekih foruma.
Post Reply