Sve nebuloze Zakona o oružju i pripadajućih pravilnika

Neobavezna rasprava bez svađa.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Re: Sve nebuloze Zakona o oružju i pripadajućih pravilnika

Post by EdgarFranjul »

Lovišta...
Strelišta...
Druga mjesta određena za vježbe gađanja...

U lovištima lovnici, sukladno lovačkom pravilniku, MOGU organizirati vježbe gađanja. U lovištima mogu loviti iz lovačkih pušaka sa glatkim i užlijebljenim cijevima.

Strelišta su, vidjeli smo u prethodnom postu, mjesta koja ispunjavaju tehničke i sigurnosne uvjete za uporabu oružja.
Strelišta u RH ima MALO, a i tamo gdje ih ima, NISU dostupna strijelcima i posjednicima vatrenog oružja koji bi htjeli isprobati svoje oružje ili jednostavno uživati u pucanju.

Mjesta za vježbe gađanja u Zakonu NISU definirana, niti se zna gdje mogu biti i tko ih može odrediti???

Dakle, ovo su razlozi zbog kojih je streljaštvo u RH gotovo uništeno i zatrto.
Očito zakonodavci smatraju da građanima RH oružje NIJE potrebno, da se NE TREBAJU vježbati u njegovoj uporabi i korištenju te da je jednostavno u RH - SUVIŠNO.

Prije rata, situacija je bila slična - oružje su mogli dobiti samo podobni, poneki lovac i strijelac.
Sjetimo se kako smo prošli 91.
A tada je vojni rok bio OBAVEZAN. Danas NIJE.
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Moram spomenuti da se do 91. bez ikakvih problema moglo otići do nekog kamenoloma ili vrtače i tamo do mile volje vježbati gađanje. Jedno od najomiljelijih mjesta Puljana dok nije izgrađena pulska obilaznica, bila je popularna "rupa" na Valdebeku, gdje su gađanja održavali i zaštitari i tadašnja milicija, te svi ostali građani koji su imali oružje.
Kada je zaobilaznica napravljena, rupa je zatrpana , te se za gađanje koristio kamenolom na Medulinskoj cesti i kamenolom u Ližnjanu.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Članak 41.
Oružje koje njegov nasljednik želi zadržati kao uspomenu mora se trajno onesposobiti za uporabu.
Trajno onesposobiti oružje može fizička ili pravna osoba koja ima odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova za obavljanje djelat¬nosti popravka i prepravka oružja, o čemu će izdati potvrdu.
Troškove onesposobljavanja oružja snosi podnositelj zahtjeva.
Nasljednik oružja dužan je odjaviti trajno onesposobljeno oružje nadležnom tijelu u roku od osam dana od dana onesposobljavanja uz predočenje potvrde izdane od pravne ili fizičke osobe iz stavka 2. ovoga članka.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Trajno onesposobljavanje oružja je zločin.
Uništavati oružja koje može poslužiti za lov, sport ili samoobranu???
To je i uništavanje kulturne i povijesne baštine.
Ne mogu a ne sjetiti se ministra Lučina kako maljem razbija na jednom zagrebačkom trgu prekrasne primjerke lovačkog oružja.
Pametni ljudi oružje ČUVAJU, kao povijesnu i kulturnu vrijednost, a viškove PRODAJU i tako ZARAĐUJU novac.
Moram spomenuti Srbiju kao primjer kako se oružje čuva. Oni vjerojatno imaju najveću zbirku starog, novijeg i novog oružja na ovim područjima. Naravno da ga NISU uništili, nego su ga stavili u muzej.
Vojno oružje su prodali (u USA se AP M70 može kupiti za 400-600 dolara) i tako zaradili.
Mi smo naše oružje UNIŠTILI, te još platili troškove uništenja.
BorisVasiljevic
Deputy
Deputy

Post by BorisVasiljevic »

EdgarFranjul wrote: Mi smo naše oružje UNIŠTILI, te još platili troškove uništenja.
Treba također napomenuti da je poveća količina našeg pješačkog naoružanja kupljena sredstvima fizičkih osoba. Što stranih donatora, što domaćih patriota i branitelja. Dokaz da političkim mentalitetom nismo napredovali dalje od Jugoslavije je to što je to oružje za koje je netko dao novac da se obrani ova država, nakon rata "nacionalizirano" i pokradeno, a zatim uništeno - kao i sve ostalo u našoj "Banana-Republjik" (R).

Jednog dana kada se sredi pitanje statusa privatnog vlasništva (znači nikad!), trebat će se povući pitanje tko će platiti odštetu "malim" donatorima. Uostalom, čak i da je svo oružje kupljeno iz državnog proračuna, opet je kupljeno našim novcem, i narod je vlasnik tog oružja i jedna uređena država bi imala obavezu čuvati to oružje. Nije bitno što smo mi u NATO-u i kao takvi "zaštićeni" od NATOvih neprijatelja (a tko će nas štititi od NATO-a????), oružja mora biti. Kremenjača je protiv strojnice učinkovitija od štapa za pecanje, zašto se onda izrezalo sve te silne kalašnjikove i ostalo oružje koje je 100-injak besposlenih vojnika moglo održavati još stoljećima? A da ne govorimo da je municije bilo na kilotone i uredno se sve manje više uništilo ili se još uništava!

Čudi me također da postoji tako darežljiva stavka u našem zakonu da se oduzeto oružje ipak može pokušati prodati... pošto-poto... i da ne ide direkt na uništenje.

Naravno u Puli je i to učinkovito onemogućeno jer procedura izdavanja nabavne dozvole može potrajati preko dvije godine. Ali bitno da postoji zakon kojeg se određeni službenici pridržavaju kako se njima sviđa (uz to kršeći indirektno još 5-6 zakona koji su ozbiljnije naravi od onog o upravnom postupku) umjesto da konzultiraju nekoga tko zapravo zna šta piše u zakonu.

U Rovinju, koji je 30-ak km udaljen (a mentalitetom ljudi kao da je druga država prema Puli), nabavna dozvola se dobija u zakonskom roku o upravnom postupku - unutar 60 dana, a često unutar 2-3 tjedna ovisno o raspoloživosti svih tijela koja su uključena u proces.

Koliko god se pokazuje da su zakoni nebulozni, praksa (pogotovo sudska!) pokazuje da ih se ionako nitko ne pridržava i izmišlja svoje zakone u letu. Zašto onda imamo ono tovilište za 140+ sabornika kad ionako svaki sitni službenik očito ima pravo napisati svoj neki zakon.
Chuck Norris can squeeze orange juice from a banana.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Članak 44.

Nadležno tijelo oduzet će oružje, streljivo, odobrenje za nabavu oružja, oružni list, odobrenje za sakupljanje starog oružja od fizičke osobe koja prestane ispunjavati neki od uvjeta iz članka 10. stavka 2. točke 1., 3., 4., 5. i 6. ovoga Zakona ili uvjet iz članka 10. stavka 3. točke 1. ovoga Zakona.

Iznimno od stavka 1. ovoga članka, u slučaju prestanka općeg uvjeta iz članka 10. stavka 2. točke 1. ovoga Zakona, fizičkim osobama se može oduzeti oružni list za držanje i nošenje oružja i izdati oružni list za držanje oružja.

Dakle, ako u međuvremenu netko dobije prekršajnu ili kaznenu prijavu, postane alkos ili narkoman, počne se asocijalno ponašati, ostaje bez oružja.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

XIII. CIVILNA STRELIŠTA

Članak 79.

Civilna strelišta za obavljanje športske djelatnosti (u daljnjem tekstu: civilna strelišta) mogu osnovati pravne i fizičke osobe pod uvjetima utvrđenim zakonom, nakon što za obavljanje takve djelatnosti dobiju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova.
Odredbe članka 66., 67., 68., 69., 70. stavka 1. i 2. i članka 71. ovoga Zakona primjenjuju se na odgovarajući način i na civilna strelišta.

Odredbe ovoga Zakona ne primjenjuju se na lovačka strelišta koja pravne osobe registrirane za obavljanje djelatnosti lovstva u okviru lovišta upotrebljavaju za gađanje i isprobavanje lovačkog oružja svojih članova prema propisima o lovstvu.

Članak 80.

Vatrenim oružjem na civilnim strelištima smiju gađati samo fizičke osobe koje su prema zakonu ovlaštene posjedovati takvo oružje.
Iznimno, vatrenim oružjem na civilnom strelištu smiju gađati i maloljetnici ako se aktivno bave športskim streljaštvom pod nadzorom trenera koji ispunjava opće i posebne uvjete iz članka 10. ovoga Zakona i uvjete propisane posebnim propisom o športu.
Oružjem i streljivom na civilnim strelištima ne smiju rukovati niti neposredno upravljati civilnim strelištem osobe koje ne ispunjavaju opće i posebne uvjete iz članka 10. ovoga Zakona.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

BorisVasiljevic wrote: Treba također napomenuti da je poveća količina našeg pješačkog naoružanja kupljena sredstvima fizičkih osoba. Što stranih donatora, što domaćih patriota i branitelja. Dokaz da političkim mentalitetom nismo napredovali dalje od Jugoslavije je to što je to oružje za koje je netko dao novac da se obrani ova država, nakon rata "nacionalizirano" i pokradeno, a zatim uništeno - kao i sve ostalo u našoj "Banana-Republjik" (R).

Jednog dana kada se sredi pitanje statusa privatnog vlasništva (znači nikad!), trebat će se povući pitanje tko će platiti odštetu "malim" donatorima. Uostalom, čak i da je svo oružje kupljeno iz državnog proračuna, opet je kupljeno našim novcem, i narod je vlasnik tog oružja i jedna uređena država bi imala obavezu čuvati to oružje. Nije bitno što smo mi u NATO-u i kao takvi "zaštićeni" od NATOvih neprijatelja (a tko će nas štititi od NATO-a????), oružja mora biti. Kremenjača je protiv strojnice učinkovitija od štapa za pecanje, zašto se onda izrezalo sve te silne kalašnjikove i ostalo oružje koje je 100-injak besposlenih vojnika moglo održavati još stoljećima? A da ne govorimo da je municije bilo na kilotone i uredno se sve manje više uništilo ili se još uništava!
Nažalost, 91. su ljudi morali sami kupovati oružje za obranu jer smo bili razoružani. Zna se tko je dozvolio JNA da odnese u kasarne oružje TO koje je bilo vlasništvo RH. Isti onaj koji je zatvorio srednju policijsku školu, htio prodati, tj. pokloniti naše more susjednoj državi i koji je uništio tajnu službu za koju nitko nije ni znao da postoji i koja je odlično radila svoj posao.

Kod te "kupovine", moram reći da su građani to oružje višestruko preplatili.
Naime, sjećam se da mi je prijatelj 91 donio sačmaricu MAVERICK i molio me da pogledam zašto u spremnik stanu samo 2 patrone kada bi trebalo 5.
Izvadio sam reduktor i sačmarica je bila fit za uporabu. Naravno, pitao sam koliko je puška plaćena i dobio odgovor 1200 DM!!!

Takva puška se u to vrijeme u KETTNERU u Njemačkoj u maloprodaji prodavala po 450 DM!!!!

Ako je nabavljena na veliko ( a je!), onda je koštala i manje, pa se lako može prosuditi kolika je bila zarada onih koji su to oružje nabavili i onda preprodali po višestruko višim cijenama narodu, da se ima čime braniti.

Zna se tko je mogao nabavljati kamione oružja u to vrijeme, a sa tim zaradama počeli su, tj. začeti su mnogi poslovni imperiji "uspješnih" poslovnih ljudi kod nas. :angry: :pissed:
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

PRAVILNIK
O VRSTAMA I DOZVOLJENIM KALIBRIMA ŠPORTSKOG ORUŽJA
Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se vrste i dozvoljeni kalibri športskog oružja.

Članak 2.

Dozvoljene vrste i kalibri športskog oružja su kratka i duga vatrena oružja, koja su prema članku 6. Zakona o oružju svrstana u kategoriju B, a čija je nabava i držanje dozvoljena u svrhu aktivnog bavljenja športskim streljaštvom.

Članak 3.

Dozvoljene vrste i kalibri kratkog vatrenog oružja za svrhu športa su pištolji i revolveri iz kategorije B točke 1., 2., 3. i 10., zaključno s nazivnim kalibrom 12,7 mm (0.50 incha) te u drugim kalibrima koji se koriste u priznatim domaćim i stranim športskim streljačkim disciplinama, a prema popisu dozvoljenih kalibara prikazanom u Tablici 1 koja je tiskana uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio.

Članak 4.

Dozvoljene vrste i kalibri dugog vatrenog oružja za svrhu športa su repetirajuće i poluautomatske puške s jednom glatkom cijevi i jednostrijelne puške s jednom i više glatkih cijevi u nazivnim kalibrima 12, 16, i 20 (12 Ga., 16 Ga., 20 Ga.) koje se koriste u priznatim domaćim i stranim športskim streljačkim disciplinama, a prema popisu dozvoljenih kalibara prikazanom u Tablici 2 koja je tiskana uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio.

Članak 5.

Dozvoljene vrste i kalibri dugog vatrenog oružja za svrhu športa su poluautomatske i repetirajuće puške s užlijebljenom cijevi, zaključ­no s nazivnim kalibrom 12,7 mm (0.50 incha) i u drugim kalibrima koji se koriste u priznatim domaćim i stranim športskim streljačkim disciplinama, a prema popisu dozvoljenih kalibara prikazanom u Tablici 3 koja je tiskana uz ovaj Pravilnik i čini njegov sastavni dio.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Dozvoljeni športski kalibri:

Tablica 1

PIŠTOLJI I REVOLVERI

Redni broj:
NAZIV KALIBRA
DRUGI NAZIVI KAL. I MJERE (mm/inch)

1.
.22 Hornet
.22 Horn./5.6×35R

2.
.22 Long
.22 L

3.
.22 Long Rifle
.22 LR/.22 lfb/Long Rifle Rimfire/
5.54mm/5.6mm

4.
.22 PPC
Precision Pistol Competition

5.
.22 Winchester Magnum Rimfire
.22 WMR/.22 Mag./.22 Magnum

6.
.30 Carbine
.30 Carb. M1/.30 US Carb./7.62×32mm

7.
.32 H&R Magnum
.32 Harrison&Richardson Magnum

8.
.32 SW
.32 Smith-Wesson/S&W/.32 Colt

9.
.32 SW Long
.32 Smith-Wesson Long/.32LC/.32 Long Colt

10.
.357 Remington Mag­num
.357 Magnum/.357Mag.

11.
.357 SIG
9×22mm

12.
.38 Auto
.38 ACP/Automatic Colt Pistol

13.
.38 Super Automatic
.38 SuperAuto/9×23mm Super Auto

14.
.38 SW
.38 S&W/.38 Colt/9×17R

15.
.38 SW Special
.38 Special/.38Spl./.38 Long Colt/9×29R

16.
.38-40 Winchester
.38 WCF/Winchester Center Fire/
10×33R

17.
.38-45 ACP
.38-45 Automatic Colt Pistol/9×22.5

18.
.40 SW
.40 Smith-Wesson/.40 Auto/10×22mm

19.
.41 Avenger
10.4×24mm

20.
.41 Colt
.41 Long Colt/10.4×29R

21.
.41 Remington Magnum
.41 Magnum/Rem.Mag./10.4×33R

22.
.44 AutoMag
.44 Automatic Magnum

23.
.44 Remington Magnum
.44 Magnum/.44 Mag.

24.
.44 SW
.44 Smith-Wesson/.44 American

25.
.44 SW Russian
.44 Russian

26.
.44 SW Special
.44 Smith-Wesson Special/.44 Spec.

27.
.44 Win.
.44 WCF/.44 Winchester Center Fire

28.
.44-40 Winchester
.44 -40 WCF/Winchester Center Fire

29.
.45 ACP
.45 Auto/Automatic Colt Pistol

30.
.45 Colt
.45 LC/.45 Long Colt

31.
.45 G.A.P.
.45 Glock Automatic Pistol

32.
.45 HP
.45 Hirtenberger Patronen

33.
.45 SW Schofield
.45 Schofield/11.5×28R

34.
.450 Revolver
11.5mm Bulldog/.450 British Constabullary/11.6×18R

35.
.454 Casull
.454 Casull Magnum

36.
.455 Webley
.455 Mk1 Brit.Service/.455 Colt-Eley/11.6×23R

37.
.45-70 Government
.45 Gvt.Rifle/.45-70 Govt./.45 Gvt/.45 Govt.

38.
.475 Linebaugh
.475 Linebaugh Magnum Revolver

39.
.480 Ruger
.480 Ruger Magnum Revolver

40.
.50 AE
.50 Action Express/.50 IMI AE

41.
.500 SW Magnum
Smith-Wesson Magnum

42.
10.4mm Bodeo-Glisenti
10.4mm Pistola Ordonanza Italiana

43.
10mm Automatic
10mm Auto/10×25mm

44.
11.5mm Gasser
11.5mm Montenegrin

45.
4mm M20
4mm Zimmerpatrone

46.
5.75mm Vellodog
6mm Vello

47.
6.35mm Browning
6.35mmBr./.25 Auto

48.
6mm Flaubert
6mm Flbt./6mmRF/6mmRandfeuer

49.
6mm PPC

50.
7.5mm Nagant Swiss
7.5×23R Swiss/Ordonanz Revolver

51.
7.62mm Nagant Revolver
7.62×38R/7.62mm Russian Revolver

52.
7.62mm Tokarev
7.62×25mm/7.62mm TT/Tula-Tokarev

53.
7.63mm Mauser
7.63×25mm

54.
7.65mm Browning
.32 Auto/.32 ACP

55.
7.65mm Browning Long
7.65×20mm/7.65mmMAS/7.65 Long French

56.
7.65mm Parabellum
7.65×19mm/7.65mm Luger/7.65 Para

57.
7mm PPC

58.
8mm Gasser
8×27R Gasser Revolver

59.
8mm Nambu
8mm Jap. Service Pistol

60.
8mm Roth-Steyr
8×19mm Steyr Pistole

61.
9mm Bergmann-Bayard
9×23mm/9mm Largo

62.
9mm Browning Kurz
9×17 Brown./9mmBr.K/.380 Auto/9mm Corto

63.
9mm Browning Long
9×20/9mmBr.L/9mm Swedish/9mmBr.Long

64.
9mm Flaubert
9mm Flbt/9mmRF- randfeuer

65.
9mm Glisenti
9×19mm/9mm Lungo Italiano

66.
9mm IMI
9×21mm/9mm Italian/Italiano Civile

67.
9mm Makarov
9.2×18mm/9mmMak./9×18 Makarov

68.
9mm Mauser
9×25mm/Mauser Export

69.
9mm Parabellum
9×19mm Luger/9mm Luger/9mm Para

70.
9mm Police
9×18mmP

71.
9mm Steyr
9×23mm Steyer

72.
9mm Winchester Magnum
9×29mm/9mm Win.Mag
Post Reply