Sve nebuloze Zakona o oružju i pripadajućih pravilnika

Neobavezna rasprava bez svađa.
Max_Rockatansky
Spectator

Re: Sve nebuloze Zakona o oružju i pripadajućih pravilnika

Post by Max_Rockatansky »

EdgarFranjul wrote:U prijašnjem zakonu izrijekom je bilo navedeno i da su prigušivači ZABRANJENI. Sada to nigdje ne piše. A sve ono što po zakonu nije izričito zabranjeno - DOZVOLJENO JE![/color]
Mislim da se uvijek mogu pozvati na sljedece clanke zakona o oruzju:

ovim clankom bi se mogli pokriti sto se tice subsonicnog streljiva (koliko znam jedino se .22lr moze kupiti legalno u subsonic obliku, nisam primjetio za ostale vrste streljiva?)
20) Vojno oružje i streljivo za to oružje je oružje i streljivo koje se nabavlja prema posebnim propisima i čiji promet fizičkim osobama nije dozvoljen ili je ograničen.
a samu montazu prigusivaca na oruzje mogu utrpati pod "nadleznost" ovog clanka
30) Prepravljanje oružja je prilagođavanje oružja drugom streljivu, zamjena ili ugradnja bitnih dijelova oružja i drugi zahvati na oružju kojima se utječe na njegovo funkcioniranje ili na tehnička svojstva.
ako imaju dovoljno dobrog tuzitelja koji bi mogao sloziti slucaj, i ako tuzena osoba ima dovoljno aljkavog odvjetnika, padas kao kruska ako te uhvate s prigusivacem. Pisalo - ne pisalo, kako god okrenes u govnima si!
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Slažem se!

Kod nas nije važno što piše u zakonima, nego kako ih netko interpretira. :angry:
A interpretira ih svatko, od službenice na šalteru pa nadalje. I sve vrli pravni eksperti. :pissed:

Poanta je da sam želio istaknuti bedastoće (kojih u ovom zakonu ima i previše) i skrenuti pozornost na neke dvojbene odredbe koje nam svima otežavaju život :pissed:
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
Deky
Beginner
Beginner

Post by Deky »

Čitam ovu temu i mogu reci da je odlicna.
Evo ja sam nedavno odlucio da bi se i dalje nastavio bavit streljaštvom pošto to volim i mislim da sam dobar u tome.No međutim išao bi na vatreno oružje jer zracnice više nemam,a nemam ni više ni interesa za nju.
Čitam zakone o nabavnoj dozvoli,i nisu mi baš nešto :(.
Jer ja npr sam prisiljen napisati u zahtjevu da mi je oružje potrebno za samoobranu(iako mi nije uopce za to potrebno),i dobro obrazložit(šta da napišem blagog pojma nemam,jer mi za to netreba).A streljaštvo nemogu navest,jer se nigdje ne natjecem aktivno.

Pa ako imate kakav savjet što napisati,kako obrazložiti bio bi vam itekako zahvalan.
Neznam da možda napomenem na dr strani lista(gdje obrazlažem razloge) streljaštvo...???

Hvala
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Deky wrote: Pa ako imate kakav savjet što napisati,kako obrazložiti bio bi vam itekako zahvalan.
Neznam da možda napomenem na dr strani lista(gdje obrazlažem razloge) streljaštvo...???

Hvala
Hvala.

Za bavljenje streljaštvom, moraš se učlaniti u streljački klub. Trenutno u Istri postoje dva kluba u kojima se može pucati oružjem velikog kalibra, jedan je SK Istra iz Marčane, oni pucaju klasično streljaštvo, pištolj i revolver velikog kalibra i MK pištolj, te Hoplološko društvo, koje se bavi praktičnim streljaštvom pištoljem i revolverom velikog kalibra te borbenom sačmaricom i poluautomatskom puškom.
Više imaš na početnoj stranici, koja te vodi na stranice kluba. Ako si zainteresiran, javi se.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Kao što vam je vjerojatno poznato (a možda i nije), Hrvatski sabor donio je Odluku o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju 22.5.2012. godine, to je objavljeno u Narodnim novinama i 8 dana od objave postalo je pravomoćno.

Krenut ćemo otpočetka i obraditi svaki pojedini interesantan članak.

Najvažnija odredba za sve posjednike oružja je iz čl. 56. a glasi:

Članak 56.

Fizičke osobe koje imaju registrirano oružje dužne su u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona izvijestiti nadležno tijelo o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite.

Fizičke osobe koje imaju registrirano oružje dužne su u roku od 60 dana od dana promjene izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite izvijestiti nadležno tijelo o nastaloj promjeni.

Fizičkim osobama koje u rokovima iz stavka 1. i 2. ovoga članka ne dostave nadležnom tijelu podatak o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, odnosno o promjeni izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, ukinut će se oružni list, a s oružjem će se postupiti sukladno članku 44. stavku 1. Zakona o oružju.
MaxMagnus
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Post by MaxMagnus »

Ja bih sad sa guštom prokomentirao ovu nadopunu zahakohohahahana,ali neću jer kavicu volim popiti u biranom društvu...dakle ne s onima koji kafenišu "kod Karamarka" (ne mislim na šefa hdz nego na lika iz crtića Spužva-Bob skockani...naravno!).

A tak i tak bi većinom to bile psovke pa bi Edgar to morao cenzurirati a još bih ga time i razočarao,pa bolje da komentar prepustim mašti pojedinca.

A na koncu konca (sjetite se psovki iz stripova nekad)...pa zar je ovaj £¥€₩ }®©»»»¿#!¡ zakon uopće potrebno komentirati?
zna se kakav neprijatelj je dobar neprijatelj...

---------------

Samo dvoje je umrlo za tebe :
1. Isus Krist
2. Hrvatski domobran

Jedan je umro za tvoju dušu,drugi za tvoju slobodu.
TORCIDA VŽ
Beginner
Beginner

Post by TORCIDA VŽ »

Može li se očekivati nekakav dopis iz PU, treba li se možda prije ići kod obiteljskog liječnika po neku potvrdu, pa sa time na policiju, ili jednostavno se odšetati do referade, prijaviti teti referentici svog liječnika opće medicine, ona to upiše u kompjuter, i problem riješen?! :?:
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Piše: "dužne su izvijestiti..."

Dakle, odeš tamo i izvijestiš ih tko ti je liječnik.
omega
Not Qualified
Not Qualified

Post by omega »

U Zagrebu je to riješeno na način da se u MUP-u dobije obrazac koji se ispuni podacima o liječniku, potpiše i to je to.
Tomy
Not Qualified
Not Qualified

Post by Tomy »

Već riješeno :cool:
Post Reply