R.I.P Omar Sharif

Neobavezna rasprava bez svađa.
Post Reply
User avatar
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff
Posts: 8391
Joined: Mon May 17, 2010 8:42 pm
Location: Pula
Contact:

R.I.P Omar Sharif

Post by EdgarFranjul »

Umro je legendarni filmski glumac Omar Sharif (83), najpoznatiji po ulogama u filmskim klasicima 'Lawrence od Arabije' i 'Doktor Živago', potvrdio je za BBC njegov agent Steve Kenis.
sharif-omar-02-g.jpg
'Pretrpio je srčani udar u bolnici u Kairu', pojasnio je Sharifov agent.

Nedavno je objavljeno da je Sharif, inače rodom iz Egipta, obolio od Alzheimerove bolesti te da je ona već bila u uznapredovalom stadiju tako da se teško mogao sjetiti koje je sve filmske uloge igrao.

O njemu je brigu preuzeo sin Tarek, koji je oca preselio u svoj dom u Egiptu.

'Moj otac ima Alzheimera. Teško je utvrditi u kojem je stadiju, ali očito je da se nikada neće oporaviti i da će mu biti sve lošije. Ima trenutaka kada je bolje, ali ostatak vremena osjeća se zbunjeno', rekao je u nedavnom intervjuu za španjolski El Mundo Tarek el-Sharif.

'Svjestan je tko je on, ali nije mu baš najjasnije zašto mu ljudi prilaze. Kada ga netko ugleda na ulici i približi mu se, često pomisli da je to netko koga je nekoć poznavao, ali mu je zaboravio ime i kako izgleda, ali najčešće je riječ o potpunim neznancima, njegovim fanovima', dodao je tada Sharifov sin.

'Još uvijek zna da je slavan glumac, ali počeo je zaboravljati detalje poput trenutka u kojem je nešto odigrao u filmu ili glumaca s kojima je igrao. Primjerice, sjeća se da je glumio u Dr. Živagu, ali je zaboravio kada', pojasnio je glumčev sin.

Sharif, rođen u egipatskom gradu Aleksandriji, stekao je svjetsku slavu i nominaciju za Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu "Lawrence od Arabije" 1962. u kojemu je glavnu ulogu tumačio Peter O'Toole.

Markantni muškarac s brkovima također je bio među najpoznatijim igračima bridža na svijetu i napisao je nekoliko knjiga o toj igri prije nego je prestao igrati.

Godine 2004. osvojio je nagradu Cesar za najboljeg glumca, što je francuski ekvivalent Oscaru, za ulogu u francuskom filmu "Monsieur Ibrahim et les Fleurs du Curan".
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
Post Reply