Otvaram ovu temu sa dobrom namjerom (admini neka ju slobodno obrišu ako nije adekvatna) jer nisam nigdje našao sličnu kvalitetnu temu na našem jeziku.
Za preživljavanje u neko hipotetsko doba "apokalipse" treba imati znanja o preživljavanju u prirodi od koje smo se mnogi toliko daleko odmaknuli da bi iznenada bačeni u prirodu vjerovatno preživjeli par mjeseci. Znanja o gljivama, jestivim biljkama, ljekovitom bilju, filtriranju vode, dobivanja vode iz rose, bilje za zaštitu od insekata, gradnja nastambi priručnim alatima itd itd su jedna strana medalje i o tome ima govora na različitim forumima i grupama, a ovdje bi mi mogli raspravljati o tome koje oružje bi bilo dobro imati i koje kalibre streljiva također, pa bi početna pitanja bila:
1. da li je bolje imati poluautomat ili karabin bolt action (poželjno oboje

2. sačmarica - da li je bolje nabaviti dvocjevku, pumpericu ili poluautomat (ako poluautomat da li na principu povratnih plinova li inercije?) - mislim da se slažemo da je 12-ica najbolji izbor?
3. pištolj je naravno najmudrije odabrati 9 mm - zbog dovoljne snage i dostupnosti relativno povoljnog streljiva - moje mišljenje i danas ako govorimo o skrivenom nošenju je 4" možda čak i 4,5" jer u doba apokalipse neće biti toliko osjetljivih dušica koje se usplahire kad vide oružje jer će nemiri i neredi biti svakodnevnica,a dulja cijev znači i manji trzaj i veću preciznost. svi nestrpljivo čekamo "Echalon" da dođe u prodaju u Hrvatskoj nakon što se proslavio u USA gdje je dostupan već više od pola godine.