Hoplologija

Prolistati prije nastavka korištenja foruma
Post Reply
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Hoplologija

Post by EdgarFranjul »

Hoplon - oružje (na starogrčkom)

Hoplit - ratnik, oružnik (na starogrčkom)

Hoplologija - znanost o oružju

Oružje je čovjekova esencija - bez oružja, čovjek kao vrsta ne bi opstao. Bez pandži, rogova, očnjaka i sličnih prirodnih oružja i oruđa, čovjek bi bez oružja bio samo još jedan plijen predatorima.

Do danas, ništa se nije promijenilo.

I dalje je čovjek samo plijen predatorima, naravno, ako se ne zna ili ne može obraniti.
Kako je nemoguće obraniti se od više napadača ili napadača s oružjem bez oružja (bez obzira na mnogobrojne filmove tipa Bruce Lee i Chuck Noris), oružje je povijesno gledano, ljudska stečevina i sredstvo preživljavanja.
Oružje kroz povijest je i umijeće izrade oružja, kako hladnog, tako i vatrenog, koje prelazi i u umjetnost.
Vrste oružja korištene na nekom teritoriju kroz mnogo godina predstavljaju kako kulturološki, tako i povijesni fenomen.
Nažalost, kod nas je oružje stigmatizirano, građanstvo se plaši "prenaoružanošću" u Hrvata, postavljaju se nebulozna pitanja tipa "kome normalnom treba oružje" i slična, kada netko počini ubojstvo vatrenim oružjem, gotovo odmah mijenja se zakon o oružju na način da se pooštre uvjeti za posjedovanje oružja, ukidaju se stečena prava na nošenje oružja, otežava se sportskim strijelcima treniranje i opstanak uopće...

Situacija je takva, pokušajmo svi zajedno (lovci, strijelci, kolekcionari, ljubitelji oružja, službene osobe koje ga na poslu koriste, proizvođači i prodavači oružja) učiniti nešto da nam bude bolje.

Žalosno je da ova kategorija ljudi kod nas nema nikoga u predstavničkim tijelima i vlasti tko bi barem pokušao braniti i zastupati njihove interese.

Stoga je jedan ovakav forum ne samo potreba, već i nužnost.
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Re: Hoplologija

Post by EdgarFranjul »

Evo, forum se polako ali sigurno popunjava, tekstovima i fotkama koliko to slobodno vrijeme dozvoljava.

Vidim da ima dosta pregleda, ali malo komentara.

Da bi forum zaživio, potrebna mu je komunikacija, upiti, savjeti, rasprave i razmjena mišljenja.

Ovaj forum je tu baš zato.

Nije usko specijaliziran samo za jednu disciplinu, obuhvaćeno je gotovo sve što se može naći o oružju, vatrenom i hladnom, a tu su i promišljanja o aktualnim temama i događanjima.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Re: Hoplologija

Post by EdgarFranjul »

EdgarFranjul wrote:Evo, forum se polako ali sigurno popunjava, tekstovima i fotkama koliko to slobodno vrijeme dozvoljava.

Vidim da ima dosta pregleda, ali malo komentara.

Da bi forum zaživio, potrebna mu je komunikacija, upiti, savjeti, rasprave i razmjena mišljenja.

Ovaj forum je tu baš zato.

Nije usko specijaliziran samo za jednu disciplinu, obuhvaćeno je gotovo sve što se može naći o oružju, vatrenom i hladnom, a tu su i promišljanja o aktualnim temama i događanjima.
Ovo je napisano prije tri godine.
Kroz to vrijeme nastojao sam, kao i moji kolege, prenijeti znanje i iskustvo onima koje to zanima. Činjenica je da zanimanje postoji, ali izostaje dijalog.
Kao predavač pravnih i stručnih predmeta naučio sam na stručnim seminarima i usavršavanjima prenijeti znanje i iskustvo, ali mi nedostaje komunikacija.
Za razliku od nekih koji bi pričali satima, tjednima i unedogled, meni je draže da me netko nešto pita ili se ne složi samnom.
O tome se onda raspravlja, suprotstavljaju se mišljenja i argumenti, dolazi se do novih saznanja i zaključaka - to je dijalektika u najboljem smislu te riječi.

Dakle, ako želite kvalitetniji i bolji forum - iznosite vaša mišljenja o temama, postavljajte pitanja, tražite i predlažite nove teme, nadopunjujte one stare - ne budite samo pasivni promatrači.
Post Reply