Braniteljski prosvjedi-borba za pravnu državu

Neobavezna rasprava bez svađa.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Re: Braniteljski prosvjedi-borba za pravnu državu

Post by EdgarFranjul »

U ministarstvima ne bijaše mjesta za njih

Četvrtak, 25 Prosinac 2014 11:53 Autor:

U vrijeme dok je Hrvatskom vladala crvena koalicija, nakon vremena vladavine korupcije, lopovluka i zaborava, dogodilo se da je onim najzaslužnijima prekipjelo.

Prekipjelo im je da se njihova borba za slobodu proglasila slučajnim događanjem borbe za prevlast, a ne rezultatom želje jednog naroda. Prekipjelo im je da ih se stalno proziva za privilegije kojih niti imaju niti će kada imati samo na osnovu činejnice da su za slobodu ostavili dijelove svojega tijela, koje nikakve materijalne stvari ne mogu nadoknaditi.

Prekipjelo im je da ih se u tadašnjem društvu ponižava, da svaka šuša o njima može pisati
kako želi i lagati koliko hoće. Prekipjelo im je da ih ljudi odgovorni za njih ne prihvaćaju, da ne rade za njih nego za svoje interese. Prekipjelo im je da su od stvaratelja slobode postali nepoželjna masa koja služi samo za dobivanje političkih bodova.

Odlučili su dakle ti heroji da je vrijeme da krenu. Uzeli su svoja invalidska kolica, štake i prijatelje te krenuli su do grada Heroda, do sjedišta vladara i vlastodržaca. Došli su pred vrata Sabora, pred vrata vladara i njihovih slugu, al uši vladara ostadoše začepljene.

Nitko od silnih Heroda ih ne primi otvorena srca da ih sasluša i da im pomogne. I kad bi ih primili onda samo da ih nagovore da se maknu od grada vlasti i grada novca, da odu u svoje zabiti gdje ih narod ne može vidjeti. Primiše ih da im zaprijete, da ih prozovu i da ih javno oblate. Primiše ih Herodi uplašeni za svoje palače, birače i svoje zlatnike. Kad Herodi vidješe da od prijetnji i ulizivanja nema koristi onda narediše svojim slugama da šute o neželjenom posjetu onih kojima je prekipjelo.

Niti da se spomene njihovo ime, niti da se priča o njihovoj nevolji jer njihova nevolja je sramota svih Heroda od početka do danas.

I prešutješe mnogi da su u grad stigli oni kojima je prekipjelo. Mnogi ih popljuvaše, neki plaćeno, neki za badava.

I ne preosta vitezovima ništa drugo nego da potraže sklonište izvan palača, izvan kancelarija, izvan hotela u kojima svoja slavlja slave oni koji njihovom žrtvom dobiše ono što sada imaju, njihovim izbivanjem na bojišnici pokradoše ono što je narodu pripadalo.

Potražiše tako vitezovi neko mjesto na kojemu će ostati.

Vlastodršci i njihove sluge i danas slave svoje pirove, a oni i dalje sjede u kolicima, drže se na štakama i pripovjedaju nam božićnu priču hrvatske sramote i hrvatske nade.

Još uvijek su u Šatoru jer su drugi zauzeli mjesta u Saborima i Odborima, oni drugi zbog kojih ovi iz Šatora ostaviše ruke i noge na bojišnici.

Tražite li možda prezrene i odbačene, čekate li na Božić i Betlehem?

I danas za pravednike i sirotinju nema mjesta u hotelima.

Danas su oni pod šatorom jer Herodi se bore za vlast u svojim palačama.

izvor: fb/Vinko Vukadin

http://croative.net/?p=25520
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

SIVLVESTROVO
Grabar Kitarović u Savskoj 66: Srbija mi nije dozvolila da posjetim Veljka Marića

Grabar Kitarović dala potporu zahtjevu za donošenjem Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Autor: PolitikaPlus

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović u prvim satima nove godine posjetila je branitelje u Savskoj 66, dala im potporu u zahtjevu za donošenjem Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja te im zaželjela da se u 2015. godini izbore za svoja prava.

"Od srca vam želim puno zdravlja i sve najbolje u novoj godini, da se izborite za svoja prava, da svi zajedno 'proguramo' Ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja i izborimo se da branitelji konačno dobiju ono što zaslužuju. Vama i vašim obiteljima želim sretnu novu 2015. i idemo zajedno u pobjedu", rekla je Grabar Kitarović burno pozdravljena od brojnih branitelja i invalida Domovinskog rata koji u šatoru ispred Ministarstva branitelja traže smjene ministra Predraga Matića i njegovih suradnika te raspravu o donošenju Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Grabar Kitarović je rekla kako je od srbijanskih vlasti zatražila dopuštenje da posjeti hrvatskog branitelja Veljka Marića u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici, no u srijedu je, kaže, dobila negativan odgovor napisan na ćirilici. "Svi smo u mislima s njim, želimo mu sve najbolje i borit ćemo se za njega", kazala je. Branitelji su Kolindu, kojoj je u pratnji bio i umirovljeni general Damir Krstičević, dočekali pljeskom, Thompsonovom pjesmom "Lijepa li si" te uzvicima "Kolinda, Kolinda" i "Pobjeda, pobjeda".

Čestitke i poruke Kolinda je braniteljima uputila za stolom ispred kojega je bila zajednička fotografija predsjednika Ive Josipovića i voditeljice udruge Documenta – Vesne Teršelič s natpisom "100 posto protiv Hrvatske", a na čestitkama joj je zahvalio predsjednik Udruga stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine Đuro Glogoški. Po njegovim riječima, branitelji su 'u šatoru' ispred Ministarstva branitelja već 73 dana 'zahvaljujući' premijeru Zoranu Milanoviću, predsjedniku Sabora Josipu Leki i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću. "Da su oni koji obnašaju vlast onakvi kakvi bi trebali biti, hrvatski branitelji bi već nakon drugog dana napustili Savsku 66", istaknuo je.

Uz ocjenu kako su poljuljani temelji Domovinskog rata, Glogoški je poručio kako, neovisno o političkoj opciji na vlasti, neće dopustiti da se gazi po njihovim mrtvim prijateljima i Domovinskom ratu. Branitelji, naglasio je, od svih kandidata za bilo koju političku funkciju traže odgovornost. "Svim kandidatima mora biti jasno da su branitelji i Domovinski rat temelj države. Niti jedan drugi temelj ne priznajemo osim Domovinskog rata", poručio je Glogoši. Potporu branitelja i njihovih obitelji imat će, kaže, samo oni kandidati koji Domovinski rat i branitelje drže temeljem hrvatske države.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Novu godinu dočekala je u zagrebačkoj obitelji Bošnjak s desetero djece, poručivši u izjavi novinarima kako u 2015. želi obnoviti hrvatsko zajedništvo. "Želim da se ljudi ne dijele, već da zajedno radimo i izvučemo Hrvatsku iz krize. Strašno sam optimistična kad vidim ove ljude pune entuzijazma, želje za životom i želje da svi krenemo u bolju Hrvatsku", istaknula je.

Grabar Kitarović tijekom noći je posjetila i Vatrogasnu postrojbu u Savskoj ulici.

http://www.politikaplus.com/novost/1154 ... jka-marica
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

KAD VEĆ VIRIMO U DŽEP GLOGOŠKOG: Zavirimo i u druge... Neće vam se svidjeti!

Autor: S.Vučković
Datum: utorak, 06. siječnja 2015. u 14:50

Đuro Glogoški nikad, ali nikad nije rekao da je nezadovoljan svojom mirovinom. To su zaključili oni koji ga nisu slušali kada je govorio o toplicama, lijekovima, rehabilitacijama, listama čekanja...

Lista prava za koja se branitelji pokušavaju izboriti po hladnoći u šatoru, podugačka je. Objavljivanje mirovine i dodataka čelnog čovjeka prosvjeda Đure Glogoškog putem medija bila je nepotrebna i neukusna. Svatko tko se uistinu zainteresirao za probleme ove populacije, poslušao ono što oni govore ili navratio u šator, znao bi da je njihova eventualna financijska ugroza bila tek jedna od stavki koja je bila pri dnu liste.

Ratni vojni invalidi jasno su se požalili na preduge liste čekanja za rehabilitaciju i toplice, cijene medikamenata, loše, odnosno nikakvo liječenje PTSP-a, izjednačavanje žrtve i agresora, nazivanje Domovinskog rata oružanim sukobom i tako dalje. I da, na listi problema našla se i bojazan od novog izračuna njihovih mirovina prema kojima bi maloljetni branitelji i oni bez predratnog radnog staža ovisili o braniteljskom dodatku, a moguće, ostali bez ičega. Nisu, stoga, ona silna kolica u šatoru već dva mjeseca poredana isključivo radi sebe i borbe za svoju ekonomsku sigurnost. Ne treba zaboraviti da je Glogoški samo osoba koja je prva ušla u prosvjed zbog nedaća HRVI-a, no naknadno su im se priključili i ostali branitelji, svaki sa svojim problemom. Ne treba zaboraviti i da je Bojan Glavašević sa svojom izjavom o PTSP-u bio okidač za razapinjanje šatora u Savskoj 66. Branitelji su se, dakle, odlučili na prosvjed isključivo jer su bili povrijeđeni izjednačavanjem s neprijateljskom vojskom...

S obzirom da je došlo vrijeme istine i javnog prokazivanja, te zavirivanja u tuđi džep, bez imalo grižnje savjesti možemo ukazati na primanja, recimo, Mile Horvata, saborskog zastupnika srpske nacionalne manjine. Bruto plaća mu je 32.698 kn, paušal 1500 kn, za stanarinu i režije dobije 3000 kn, za putne troškove 3527 kn, naknada za odvojeni život iznosi 1000 kn, pa je to ukupno 41.725 kn. Čisti prihod Mile Horvata je, u konačnici, 25. 376 kn. Ima ruke, ima noge, vid i sluh, rata ni omirisao nije, pa ipak primanjima "šije" čovjeka koji 23 godine sjedi na dekubitusima i nad čijom se invalidskom mirovinom (ukoliko nam je uopće točno predstavljena!) danas zgražaju stanovnici Lijepe naše. Na žalost, Glogoški je zanijekao da prima iznos od oko 25.000 kuna. Bilo bi super da je njegova mirovina uistinu tolika. Jer, ako već trpi bolove i činjenicu da više nikad neće trčati, hodati, plivati i plesati, neka barem ne razmišlja hoće li imati za režije i hranu u državi za koju se borio.

Iako Mile Horvat nije jedini saborski zastupnik s ovako vrtoglavim primanjima, on nije slučajno odabran. Ako izuzmemo činjenicu da se u tim klupama, kao i ostali, bavi "mlaćenjem prazne slame", Mile je brat Milene Horvat, zaposlenice načelnice Sektora za upravno pravne poslove u Upravi za stambene i pravne poslove na čijem je čelu Bojan Glavašević. Milena Horvat, kao državna dužnosnica iz kvote Pupovčeva SDSS-a, je ta koja tumači primjenu sadašnjih zakona i propisa koji se tiču braniteljske skrbi, koja ima uvid u sve njihove dosjee i koja u konačnici odlučuje kakva vrsta potpore kojem hrvatskom branitelju pripada i pripada li uopće. On njoj je ne tako davno za naš portal Ljubo Ćesić Rojs nebirajućim riječima kazao:

"Braniteljima potvrde o stradavanju ukida Milena Horvat, osoba koja je 2004. godine kada je Sanader preuzeo vlast došla iz Pupovčeve kvote. To je sestra saborskoga zastupnika Horvata. Ta Milena Horvat dok je bila u Ministarstvu zdravstva ukinula je mirovine onima koji su žrtve Drugoga svjetskoga rata, domobranima. Sada je došla praviti reda u ministarstvo branitelja i ne priznaje moje potvrde. Da tko sam ja bio, pa ja sam potvrde potpisivao u ime Ministarstva obrane čiji sam djelatnik bio. Ona je šefica pravne službe. Ministar nije pravnik, on ne zna. Ne kuži. Ja imam ispred sebe potvrdu u kojoj stoji da sam je ja potpisao '97. godine. Šta zna Milena Horvat što sam ja radio '97. godine i kako se Hrvatska stvarala kada je nikada nije željela!", ljutito je za Milenu Horvat kazao Rojs.

U nekakvom utopijskom svijetu pravednosti, svi bi trebali staviti ruku na srce i priznati koliko vrijede. Probuditi se jednog jutra, dočekati službenog vozača, sjesti u saborsku klupu, i zijevati uz povremeno dizanje ruke nije isto kao probuditi se jedno jutro, obući uniformu i svjesno otići u moguću smrt za domovinu. Jednostavno, nije isto.

http://www.dnevno.hr/domovina/141728-ka ... djeti.html
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

N. Piskač: Josipovićev jugoslavenski hranidbeni lanac zagrizao je Đuru Glogoškoga

Objavljeno Srijeda, 07 siječnja 2015 18:00

Josipovićev put je pravi put u hrvatsku propast

Da je hrvatsko društvo duboko podijeljeno priznaju lijevi i desni. Od podjele koristi imaju samo oni koji politikom razdora upravljaju i od nje žive. U proteklih stotinjak godina jedino se u Tuđmanovu desetljeću njegovala hrvatska pomirba. Od Mesića do Josipovića povijesna je dionica hrvatskoga svekolikoga pada, od moralnoga do gospodarskoga, od socijalnoga do kulturalnoga. Mesić i Josipović sustavno su razgrađivali ono što je „veliki graditelj" izgradio zajedno s cjelokupnim narodom i hrvatskim braniteljima. Podjele i razdor, sijanje nepovjerenja u državu i njezine ustanove, temelj je na kojemu počiva moderna jugoslavenska politika hrvatskih komunista.

Selektivno manipuliranje podatcima

Iz njezine kloake dolaze i najnoviji nasrtaj na junaka Domovinskoga rata. Iznošenjem podataka o osobnim primanjima Đure Glogoškoga, stopostotnoga ratnoga vojnoga invalida Domovinskoga rata, (bivši) ministar branitelja i sadašnji ministar bez branitelja, Fred Matić, pokazao je dokle seže jugoslavenski izgon i progon hrvatskih branitelja u crvenoj Hrvatskoj nove pravednosti. Ne znam zakon po kojemu je Fredu Matiću dopušteno iznositi podatke o bilo čijoj mirovini. Već to je samo po sebi dovoljan razlog za ostavku ili smjenu. Ali, znam da je Fred miljenik Josipovića. Fred je kod njega završio kurs napredne politike nove pravednosti, a onda ga je politotac poslao Milanoviću da od hrvatskih branitelja napravi konglomerat branitelja i agresora.

Znam, međutim, za Zakon o tajnosti podataka, zbog kojega od mjerodavnoga ministarstva svojedobno nisam mogao dobiti podatke o osobama pronađenima u masovnim grobnicama na području bivše RSK. Tražeći podatke o žrtvama iz tih masovnih grobnica, tadašnji pomoćnik ministra Ivan Grujić objasnio mi je da mi ne smije dati podatke o identificiranim žrtvama zbog Zakona o tajnosti (ili zaštiti) osobnih podataka. Htio sam, naime, napisati monografiju o masovnim grobnicama koje je iza sebe ostavio agresor. I doista, evo, prošlo je nešto godina (bilo je u to u doba ministrice hrvatskih branitelja Jadranke Kosor), no, monografije s opsežnim podatcima o žrtvama pronađenima u 150 i nešto masovnih grobnica Hrvatska i danas nema. Ne dopušta Zakon. Pa, čiji je to Zakon? Hrvatski?

Sada pak ministar dva dana za redom pred kamerama iznosi podatke o mirovni jednoga stopostotnoga ratnoga vojnoga invalida Domovinskoga rata. Vrijedi li i za njega Zakon o tajnosti podataka? Ili je Fred iznad Zakona? U svakom slučaju jedno je u nas jasno: Kad je potrebno lupati po hrvatskim braniteljima onda Zakon nije važan, no, kad je potrebno prešutjeti zločine agresora, onda je Zakon iznad istine i pravde. Takav odnos govori o današnjem stanju stvari u Hrvatskoj. Ispada da Zakon štiti agresora i šteti braniteljima. Selektivna primjena i interpretacija zakona naslijeđe je totalitarnoga jugokomunističkoga sustava.

Đuri ne smije pasti ni vlas s glave!

Đuro Glogoški, kao i toliki hrvatski branitelji, prošli su nekoliko revizija. Cijeli mandat Račanove vlade bavio se Pančićevim revizijama hrvatskih branitelja. Otad do danas prava hrvatskih branitelja se smanjuju. Vidljiva je petnaestogodišnja protubraniteljska tendencija i tu se istinu više ne može gurati pod tepih. U posljednjih pet godina, a osobito u posljednje tri godine, protubraniteljska politika odvijala se pod kišobranom Josipovićeve „nove pravednosti". I pročitana je Josipovićeva „pravednost" kao stara jugoslavenska politika protiv hrvatskoga naroda, što ona doista i jest.

Prokazivanje privatnoga sastanka Zorana Milanovića i Đure Glogoškoga, održanoga na inicijativu premijera, a koje je javnosti iznio šef vlade – označivši time Glogoškoga kao metu za odstrel, dno je dna „nove pravednosti" i „Plana 21". "Zloupotrebljavati moć koja proizlazi iz pozicije premijera i u predizborne svrhe napadati predstavnika branitelja koji je najteži stradalnik Domovinskog rata, dovoljno govori i pokazuje hrvatskoj javnosti koliko vrijedi riječ hrvatskog premijera", Unavodi predsjednik HSP-a Danijel Srb u priopćenju potpore Đuri Glogoškom.

Na Milanovića se odmah prikrpao (bivši) ministar Matić iznošenjem osobnih podataka o mirovini Đure Glogoškoga, a u koju je uključio i plaću njegovateljice i tko zna što još. Riječ je o koordiniranoj drugarskoj ad hominem bombaškoj akciji premijera i ministra, na koju je Glogoški odgovorio kako sad očekuje vlastitu likvidaciju. Mislim da bi vlast, premda je zagrizla Đuru Glogoškoga, trebala učini sve da Đuri ne padne ni vlas s glave! I moćniji od jugohranidbenoga lanca polomili su zube na hrvatskim braniteljima.

Braniteljske udruge Šibensko-kninske županije najoštrije su osudile izjave premijera Milanovića i (bivšega) ministra Matića, navodeći kako su „nemoralno, neosnovano i bez imalo srama objavili primanja 100-postotnog HRVI Đure Glogoškog i prozvali ga državnim parazitom". „Sve navedeno imalo je za cilj kompromitaciju hrvatskih branitelja, prikrivanje totalnog neuspjeha ove Vlade, koja svojim radom za građane Hrvatske nije učinila ništa, osim što je produbila jaz i mržnju prema određenim grupacijama hrvatskih građana".

Glas za Josipovića nije glas za održivu Hrvatsku

Ono što je u cijeloj priči dodatno zanimljivo odnosi se na predizborno vrijeme i drugi krug predsjedničkih izbora tijekom kojega je izvršen protuzakoniti državni udar na Đuru Glogoškoga, trenutno najistaknutijega hrvatskoga branitelja i simbola prosvjeda u Savskoj šezdeset i šest. Josipović, opće je poznato, nema potporu braniteljske populacije. Pa idemo sad s visoka ogaditi one koji su se drznuli prosvjedovati protiv nove pravednosti i Plana 21, jer su shvatili da su Josipović i Milanović prst i nokat iste politike: Na unutarnjem planu što gore to bolje, na vanjskom planu nastaviti u istom tonu.

Josipović je kao uzorne političare nedavno istaknuo dvije do kraja dvojbene osobe: Vesnu Pusić, koja zajedno sa svojom strankom nema potporu veću od jedan posto i Predraga Matića koji pak nikad nije imao, nema i nikad ne će imati potporu braniteljske populacije veću od jednoga promila. Oboje su se dokazali u provođenju zacrtane politike. Pusićeva i Matić, Josipović i Milanović samo su gornji, vidljivi sloj hranidbenoga lanca hrvatske jugoslavenske politike.

Stoga je glas za Ivu Josipovića u drugom krugu predsjedničkih izbora među ostalim pogubnostima i glas za protubraniteljsku politiku, glas za fredovsko sitno denunciranje Hrvata i pusićevsko krupno denunciranje hrvatske države, glas za šupljinu Plana 21, glas za daljnji pad – koji oni nazivaju pravi put, ali i glas za dugoročno održivi razvitak jugoslavenskoga hranidbenoga lanca u cjelini. Za parazite na hrvatskoj grbači.

Josipovićev put je pravi put u hrvatsku propast. Najbolji dokaz tomu jest proteklih pet godina njegova mandata tijekom kojih je stanje države i nacije ciljano, smišljeno i namjerno u skladu s jugoslavenskom politikom hrvatskih komunista, spušteno na najniže grane otkad „imamo Hrvatsku" (F. Tuđman).

Nenad Piskač

http://www.hkv.hr/izdvojeno/komentari/n ... skoga.html
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

NAJBOGATIJI GENERAL: Lažljivi Titov general Šimac nije Glogoškom ni do koljena

Pravu lavinu reakcija branitelja, posebno njihovih zapovjednika, izazvao je javni napad umirovljenog generala Petra Šimca na Đuru Glogoškog, vođu invalida i prosvjednika u Savskoj, nakon što je ministar Predrag Matić iznio podatke o njegovim primanjima od blizu 25 tisuća kuna.

Šimac je napomenuo da je njegova mirovina 6200 kuna, a stopostotni je invalid, te je nazvao svaku mirovinu višu od deset tisuća kuna sramotnom. U svoje ratne zasluge svrstao je suorganiziranje Četvrte brigade 1991. godine i akciju “Male bare”. No, bijesni branitelji ističu da je Šimac umirovljen zbog ponašanja, munjevito je napredovao uz pomoć članstva u HDZ-u, a u pretvorbi je postao vlasnik splitske zaštitarske tvrtke Gradska sigurnost, čiju je vrijednu nekretninu na Marjanu, navodno, prodao za dva milijuna eura.

‘Goleme žrtve Malih Bara’

- Ali, ne radi se o tome gdje je Šimac bio ili nije bio niti kolike su njegove zasluge za obranu Dalmacije, nego je jako ružno što ovakvim istupom svađa i dijeli hrvatske branitelje i hrvatski narod koji su jedno tijelo - komentira umirovljeni pukovnik Bernard Vuletić, ratni zapovjednik Protuzračne obrane Dalmacije.

- Nijedan stopostotni ratni invalid, kao što je Đuro Glogoški, koji je teške ozljede zadobio u ratnom djelovanju, ne smije niti će se ikad sramiti zbog zasluženih primanja, ma kolika ona bila. Glavni cilj provokacija prema prosvjednicima u Savskoj jest omalovažiti ih i razjediniti. To nije šačica ljudi, oni zastupaju sve branitelje i država ih ne smije ignorirati. Poštovani general vjerojatno ima neka primanja proistekla iz privatizacije pojedinih poduzeća, što je sada nebitno. Želio bih dodati da sam ideju o napadu na kompleks vojnih skladišta “Male bare” u lipnju 1991. osobno iznio zapovjednicima Matku Raosu i Goranu Kovačeviću, čime mi se ne bi palo na pamet hvaliti da nije ovakvog izazivanja. Akcija je izvedena uz goleme žrtve i nikome ne može pripasti osobna zasluga za njezinu realizaciju - ispričao nam je pukovnik Vuletić, pozvavši Šimca da se javno ispriča svim ratnim vojnim invalidima.

Javio nam se i stožerni brigadir Josip Zoričić, prvi i jedini zapovjednik Zbornog mjesta Split, te načelnik u Četvrtoj brigadi.

- Šimac se hvali sudjelovanjem u osnivanju splitskog ZNG-a, kasnije Četvrte brigade, ali on uopće nije bio među dvadeset i jednim osnivačem 28. travnja 1991. u Vili Dalmaciji. Nakon nekoliko ispada nediscipline na “Malim barama” 1993. godine, Šimac je trebao dobiti nečastan otpust. Molio me da mu pomognem i osobno sam zvao ministra Gojka Šuška i založio se da ga ne dobije, pa je onda umirovljen. Uputio sam ga u Zagreb i u roku od pet dana je od brigadira postao general, čemu smo se svi čudili. I sada se usuđuje blatiti ratne invalide - bijesan je Zoričić, dvaput ranjavan, s mirovinom od 7800 kuna.

- Da Glogoški ima 240 tisuća kuna mirovine, a ne 24 tisuće, bilo bi to ništa kad nema obje noge – zaključuje Zoričić.

Ljutit je i umirovljeni bojnik Ivica Bubić, šef Udruge veterana 6. domobranske pukovnije.

Oficir za sport u JNA

- Šimac ne govori istinu. Sjećam se da je bio zadužen da izbjegloga genaral majora JNA Nikolu Mladenića predstavi predsjedniku Franji Tuđmanu, jer je bila namjera da se Mladenića postavi na dužnost zapovjednika obrane srednje i sjeverne Dalmacije. No, Mladenić je kratko nakon toga pobjegao u Crnu Goru, a Šimac naglo napreduje na tu dužnost. Činovi su mu skakali u nekoliko mjeseci, na ruku mu je sigurno išlo i članstvo u HDZ-u, a general je postao tek kad je umirovljen i nakon toga stječe silno bogatstvo u privatizaciji izuzetno uspješne gradske tvrtke s bogatom infrastrukturom.

Upravo zahvaljujući svom članstvu ili iskorištavanju HDZ-a sebi osigurava doživotnu golemu mirovinu, za razliku od Đure Glogoškog, kojemu nije ni do koljena. Neka se srami prozivati ratnika i istinskog invalida s kojim doista nema nikakvih poveznica: Đuro je dao Hrvatskoj sve, a Šimac uzeo jako puno. O njegovoj (ne)sposobnosti, uz nazočnost samog Šimca, u Sinju su govorili istaknuti ratni zapovjednici, brigadiri Ante Čatlak i Ante Bilić koji su mu zamjerili nepoznavanje elementarnih vojničkih znanja za vođenje postrojbi, naročito vođenje Operativne zone, možda i zato što je u JNA radio kao oficir zadužen za sport! Vrlo brzo je smijenjen zbog neznanja, a o tom svjedočenju postoji i videozapis – iznosi Bubić.

Invalid zbog bolesti

Mario Tomasović, predsjednik splitske Hvidre, smatra kako se braniteljima, a posebno ratnim vojnim invalidima, pokušava manipulirati u političke svrhe.

- General Šimac u najmanju ruku nije korektan, posebno kad uspoređuje svoju mirovinu s mirovinom Đure Glogoškog. Jedna je tu bitna razlika: Šimac je ostao invalid zbog teške bolesti u poodmakloj dobi i zasigurno mu nije lako, a Glogoški je nastradao na bojišnici kao mlad čovjek. Stoga je neumjestan pokušaj omalovažavanja gospodina Glogoškog, uz obilato iznošenje svojih ratnih zasluga – mišljenja je Tomasović. 

http://www.portaloko.hr/clanak/najbogat ... a/0/68980/
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

NIJE ISTO: Šest plakata za skretanje pozornosti na nužnost zaštite Domovinskog rata

Objavljeno: 10 Siječanj 2015
Napisao/la Sandra Šućurović

Branitelji koji već 82 dana prosvjeduju u Savskoj 66 na više lokacija u gradu Zagrebu postavili su jumbo plakate pod sloganom 100% za Hrvatsku. Sadržajem plakata želi se skrenuti pozornost da se kontinuirano i sustavno propušta zaštititi obrambeni i oslobodilački Domovinski rat od relativizacije i izjednačavanja s velikosrpskom agresijom i okupacijom, što je u suprotnosti s točkama i načelima Deklaracije o Domovinskom ratu, što nadalje vodi izjednačavanju žrtve i agresora.

Plakat: građanski rat - Domovinski rat želi se upozoriti na učestalo nazivanje Domovinskog rata građanskim ratom, uz obrazloženje kako su u njemu međusobno ratovali hrvatski građani. Želi se upozoriti da se radi o agresiji koju su počinile JNA, snage srpskih i crnogorskih teritorijalaca i raznih srpskih dobrovoljačkih jedinica na Republiku Hrvatsku. Činjenica da je dio srpskog stanovništva u Hrvatskoj potpomagao srpsku agresiju i pokušaj okupiranja i slamanja Republike Hrvatske, ne znači da se radi o građanskom ratu. Nažalost, svi smo svjedoci iskrivljavanja povijesti kroz opetovano proglašavanje Domovinskog rata građanskim ratom.

Jugoslavenski grb na plakatima ukazuje upravo na činjenicu da su u Domovinskom ratu ratovale dvije različite države - Republika Hrvatska i Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, a nikakvi pragmatični razlozi, poput tvrdnji da se inzistiranjem na obrambenom karakteru Domovinskog rata onemogućava ostvarivanje prava civilnim žrtvama, ne smiju voditi u mijenjanje povijesnog konteksta i nazivanje Domovinskog rata građanskim ratom. Izjednačavanje Domovinskog rata s građanskim ratom može se vidjeti i u strateškim dokumentima Republike Hrvatske prema Europskoj uniji kao i u nedavnoj izjavi Vesne Teršelić:

„Uvijek kad govorim o ratu naglašavam da je to bio obrambeni rat, s nekim elementima građanskog rata.“

Što znače elementi građanskoga rata te od kuda pravo gospođi Teršelić da javno inzistira na takvoj tezi?

Plakat: registar agresora – registar branitelja ukazuje na problem koji je nastao javnom objavom registra branitelja. Registar hrvatskih branitelja nije donio ništa od onoga što je ministar obećavao. Isti je pompozno najavljivan kao prekretnica u smanjenju broja branitelja, a konačni se broj branitelja povećao u odnosu na to koliko ih je bilo prije objave Registra. Kako je za popis branitelja odgovorno Ministarstvo branitelja, isto je odgovorno i za to što je broj branitelja povećan. Registar hrvatskih branitelja jedino je poslužio u svrhu podizanja optužnica protiv onih koji su se borili za slobodnu i neovisnu RH, za nju poginuli, za nju bili ranjavani, za nju bili u logorima, za nju ostali invalidi.

Istovremeno se radi na ukidanju Zakona o ništetnosti, a taj Zakon je jedini dokument Republike Hrvatske koji hrvatske branitelje štiti od izručenja u Srbiju za njihovo obrambeno djelovanje na teritoriju Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Ukine li se Zakon o ništetnosti, otvara se mogućnost da svi pravni akti bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije počnu imati pravni učinak na Republiku Hrvatsku, te da se hrvatski branitelji zbog obrane svoje domovine, Republike Hrvatske, počnu izručivati u Srbiju gdje bi im se sudilo za djela koja u Srbiji nisu niti počinili, što bi bilo potpuno notorno.

S druge strane registar agresora koji je ministar Matić obećao izraditi i objaviti nije napravljen te se velikosrpske agresore i okupatore polako i sustavno svodi u kategorije srpskih povratnika i izbjeglica ili civilnih žrtava rata da bi kroz te kategorije mogli ostvarivati prava unutar Republike Hrvatske.

Plakatom: ljubav - mržnja želi se ponovno ukazati na činjenicu da su u Domovinskom ratu postojale dvije strane, jedna vođena mržnjom, željom za okupiranjem hrvatskog teritorija i širenjem granica Srbije, i u svojoj mržnji prema Hrvatima, ali i svem ostalom nesrpskom stanovništvu, spremna za najgore vrste zločina, a druga vođena ljubavlju prema Domovini i ustrajna u naumu da ju, makar uz najveće žrtve, obrani od zločinaca.

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman za većinu Hrvatske simbolizira domoljublje, požrtvovnost i vjeru u samostalnu i slobodnu Hrvatsku. Nažalost, dio agresora koji su tijekom rata počinili nečovječne zločine danas slobodno živi na teritoriju Hrvatske, pa čak i radi u njezinim institucijama. S druge strane, oni koji su Hrvatsku stvarali i obranili danas su proglašeni problemom hrvatskog društva.

Plakat: region – Hrvatska odnosi se na jedan od problema koji opterećuje hrvatsku sadašnjost, a odnosi se na usredotočenost hrvatske politike i vodećih političara na susjedne zemlje, odnosno zemlje bivše Jugoslavije. Želi se upozoriti da je Hrvatska uvijek bila dio europskog kulturnog kruga i kroz povijest je pripadala europskoj, a ne balkanskoj regiji.

Iako je Europska unija nastala u cilju ekonomskog jačanja njezinih članica, ona svakako nastoji ujediniti i njihove različitosti. Stoga Republika Hrvatske ne očekuje da će članstvom u EU izgubiti svoj identitet. Kako bi ekonomska snaga Europske Unije, a time i njezinih članica, bila jača potrebno je da se svi nesporazumi i nesuglasice rješavaju mirnim putem, te da svi međusobno izmjenjujemo znanja i iskustva. Prihvaćamo ekonomsku suradnju u regiji, ali ne prihvaćamo ignoriranje našeg sustava vrijednosti i ne prihvaćamo dvostruka pravila. Spremni smo s regijom surađivati u smislu ekonomskog razvoja, ali nismo spremni zatvoriti oči na nepravde koje su se u nedavnoj prošlosti u našoj zemlji dogodile. Hrvatski branitelji borili su se za samostalnu i demokratsku Hrvatsku koja će biti članica Europske unije i NATO-a, a ne "regiona".

Plakatom: agresor – branitelj i plakatom: krvnik –žrtva želi se ukazati na potrebu da se napravi jasna distinkcija između onih koji su bili branitelji svoje Domovine i onih koji su tu istu Domovinu napadali. U posljednje vrijeme kroz pravne dokumente Vlade naziv hrvatski branitelji zamjenjuje se s nazivom učesnici ratnih zbivanja što još jednom potvrđuje činjenice o izjednačavanju žrtve i agresora koju ova Vlada prema svojem Planu 21 želi provesti.

Možete li zamisliti kako bi Hrvatska danas izgledala da su hrvatski branitelji početkom Domovinskog rata odustali od obrane svojih i naših domova? Možete li zamisliti kako bi hrvatske žene, majke i djevojke danas živjele? Velikosrpski agresor koji je napao Hrvatsku danas bi, prema riječima velikoga Vlade Gotovca, sjedio u tuđim kućama, grijao se na tuđim ognjištima, živio u tuđim gradovima, trošio bi tuđi novac i jeo tuđi kruh, ubijajući one koji mu sve to daju.

Da su generali velikosrpskog agresora imali obitelj, djecu i bližnje ne bi tada napali Hrvatsku, jer oni koji tuđu djecu ubijaju - nemaju djece; jer oni koji tuđe majke ucviljuju – nemaju majke; jer onaj koji tuđe domove ruši – nema doma.

Vlado Gotovac rekao je:

„Zapamtite dobro: Ono što oni žele je da nas izjednače sa sobom. Oni žele da budemo divlji kao oni, da budemo ubojice kao oni, da budemo bez ičega kao oni, da budemo bez morala kao oni… Ali mi imamo svoju domovinu, mi imamo svoje gradove, mi imamo svoju kulturu, mi imamo svoju naciju.“

Danas neki okreću glavu od hrvatskih branitelja. Nezahvalni su, pa izjednačavaju žrtvu i agresora, niječu Domovinski rat i prihvaćaju građanski rat, a umjesto hrvatski branitelj i velikosrpski agresor koriste neku izvrnutu i izmišljenu terminologiju, kao npr. učesnik rata, pa time još obmanjuju međunarodnu javnost i ne zastupaju istinu.

Hrvatski branitelji branili su živote ljudi s kojima danas žive od smrti i poniženja, branili su zemlju svojih predaka, branili su pravo na svoje mjesto pod suncem, branili su pravo da žive u miru i slobodi. Hrvatski branitelji branili su život!

http://www.braniteljski.hr/hrvatska/681 ... nskog-rata
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

POSLJEDNJI UDARAC BRANITELJIMA! Odvjetnik upozorio: 'Otkrio sam monstruozan scenarij za njihovo uništenje'

Autor: S.Vučković
Datum: nedjelja, 11. siječnja 2015. u 12:30

Osporavanje dokazne snage potvrda izdanih na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji je na snazi.

Članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u nevjerici su s nama podijelili najnoviju informaciju po kojoj se hrvatskim braniteljima ne piše dobro. O monstruoznom scenariju kojim bi u potpunosti degradirali hrvatske ratnike doznali su od uglednog zagrebačkog odvjetnika koji se u predmetima zastupanja hrvatskih branitelja suočio s mučkim podvalama koje se slobodno mogu nazvati "pravnom olujom" kojom bi s lakoćom "pomeli" naše heroje.

Po riječima odvjetnika koji zastupa branitelje, sve potvrde izdane po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja imaju se smatrati nevažećim!

- Ukoliko vodite bilo kakav spor u kojemu prilažete potvrde po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja, dokazna snaga dokumenata neće se uvažavati bez obzira na njihovu vjerodostojnost!
Ovakvim slijedom vladajući sutra mogu poništiti sva rješenja izdana po ovom zakonu i krenuti u novo pisanje povijesti. Unutar različitih upravnih struktura leži vjerojatno na desetke sličnih podmuklih mina koje su tempirane za razdoblje koje je pred nama. Vjerojatno nigdje u svijetu nema ovako grubog primjera nasrtaja vlasti na osobe koje su izborile samostalnost države - zaključuju članovi SOHV-a i dodaju:

- Opsjenari mentalnog komunizma potiho su pripremili totalni udar na hrvatske branitelje iz Domovinskog rata. Mentalni komunisti su shvatili da su hrvatski branitelji jedina prepreka u konačnom rušenju temelja hrvatske državnosti. Pacificirali su seljake, radnike, učitelje, profesore, studente, radnike, blokirane, ovršene, novinare, većinu intelektualaca... Zadnja prepreka su branitelji – stoga su ideolozi razvaline podlo udarili na Vukovar ali su zahvaljujući domoljubnoj osviještenosti naroda, barem za sada, prisiljeni zastati. Prosvjedi u Savskoj stavili su im do znanja da su udarili na skupinu koja neće lako popustiti.

Skrivečki, mučki, onako kako znaju samo pseudodemokratski obmanjivači, jednim mišljenjem Visokog upravnog suda Hrvatske, sada je pripremljen scenario totalne degradacije braniteljske populacije – kazuju članovi SOHV-a uz predočenje dokaza o negiranju potvrda opravima hrvatskih branitelja:

REPUBLIKA HRVATSKA
VISOKI UPRAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE
ZAGREB
SUDSKA UPRAVA
PREDSJEDNIK SUDA

Broj: 6 Su-470/2014-4
Zagreb, 13. listopada 2014.

ZAKLJUČAK O PRAVNOM SHVAĆANJU SA SJEDNICE

MIROVINSKO – INVALIDSKO – ZDRAVSTVENOG ODJELA
održane dana 13. listopada 2014.

1. Osporavanje dokazne snage potvrda izdanih na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji („Narodne novine“, broj: 174/04., 92/05., 2/07., 107/07., 65/09., 137/09. i 146/10. – odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske)

Z A K LJ U Č A K

U predmetima u kojima je mjerodavan Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji („Narodne novine“, broj: 174/04., 92/05., 2/07., 107/07., 65/09., 137/09. i 146/10. – odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske) odstupa se od dosadašnje prakse prema kojoj se potvrde o statusu hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata imaju smatrati važećim sve dok se ne stave izvan snage u zakonom propisanom postupku.

PREDSJEDNICA ODJELA

Mr. sc. Inga Vezmar Barlek

http://www.dnevno.hr/domovina/142019-po ... tenje.html
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

ŽELJKO SOLDO: NEZAMISLIVO JE DA RATNI HUŠKAČ AGRESORSKE VOJSKE MOŽE TUŽITI HRVATSKOG BRANITELJA

Željko Soldo

07.01.2015. 15:03

Braniteljski Portal

Hrvatski branitelji

Nakon pada Vukovara i ulaska četnika u Vukovarsku bolnicu i početka krvavog krvničkog pira prva i mahnita želja bila im je pronaći Sinišu Glavaševića kako bi mu se krvnički osvetili jer su njegova nadahnuta i iskrena javljanja s Vukovarskog radija dizala moral Hrvatskim bojovnicima u paklenom četničkom obruču, a isto tako davala su osjećaj brojnim civilima po skloništima da nisu sami znali da za njih i Hrvatsku domovinu, Hrvatski bojovnici biju krvavi boj.

Siniša je tada na vrijeme upozoravao vlasti u Zagrebu da ne čine dovoljno za Vukovar ,upozoravao je Hrvatsko vodstvo i svjetsku javnost o agoniji Vukovaraca o herojskom otporu malobrojnih branitelja, ukazivao na mogući pokolj koji će se dogoditi, ako Vukovar padne.Nažalost to se i dogodilo.

Svojim javljanjiima snažio je Siniša svakog Hrvatskog bojovnika da izdrži do kraja i da vjeruje u konačnu pobjedu.

Njegova javljanja strašno su demoralizirala četnike i generalštab i upravo su njega smatrali jednim od krivaca nadljudskog otpora vukovarskih branitelja nad četnicima i jugo vojske, te strahovitih gubitaka koje su doživjeli.

Kako bi ugasili žeđ za krvoločnom osvetom, Sinišu su zvjerski mučili i zajedno s ranjenicima iz Vukovarske bolnice na podmukao i kukavički način,zvjerski streljali na Ovčari. Za nas ranjene bojovnike koji smo ležali u paklu užasa Vukovarske bolnice, poseban i nezaboravan trenutak dogodio se kada nas je Siniša sa djelatnicima Hrvatskog radio Vukovara posjetio u bolnici i već za života kao takav ušao je u legendu.

Moja satnija koju su činili HOSOVCI borila se u sastavu 1 bojne 204 Vukovarske brigade držali smo položaje na najkrvavijem dijelu Vukovarske bojišnice krvavom Vukovarskom sajmištu. Gledatelji su imali prigodu gledati Serijal Heroji Vukovara i uvjeriti se koliko je bilo krvavo i pogibeljno. Upravo sam na Sajmištu teško ranjen iz četničkog rafala zaustavljajući četnički tenk. Dio moje satnije branio je i legendarne Bogdanovce. Koliko je krvavo moja satnija platila cijenu slobode govori činjenica da je pola satnije izginulo a druga polovica teško ili lakše izranjavana... Zašto ovo pišem!... Ovih dana Milorad pupovac i abolirani agresor ratni izvjestitelj agresorske vojske RSK Bogdan Rkman zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića, najavljuju tužbu protiv mene, zato što sam na 9 sjednici županijske skupštine Rkmana nazvao aboliranim agresorom te zatražio od njega da se ispriča obiteljima poginulih Hrvatskih branitelja, Hrvatskim braniteljima te cjelokupnoj Hrvatskoj javnosti, zbog veličanja zlodjela srbočetničke vojske u agresiji na Hrvatsku, iste one vojske, koja je činila nevjerojatna zvjerstva po Hrvatskoj.

Prisjetimo se samo Borva sela, Dalja, Sarvaša, Erduta, Ovčare, Baćina ,Joševice, Kostrića, Škabrnje, Četekovaca i brojnih drugih stratišta diljem Hrvatske veličao je agresorsku vojsku i podizao im moral. Veličanje i podizanje morala takve „vojske“ koja je činila stravična zvjerstva isto je kao i da sami činite zločin, ali zahvaljujći zakonu o oprostu koj su izglasali zatupnici u Hrvatskom državnom saboru ( sram ih bilo), a poglavito Hrvatske zastupnike jer su tom veleizdajom omogućili rkmanu i drugim agresorima prava i mogućnost djelovanja u javnom prostoru RH.

Zamislite da se to događa u Izraelu, to je nemoguće zamisliti ili u srbiji, ali u Hrvatskoj zahvaljujući nekim judama u Saboru koji su izglasali takav zakon o aboliciji to je moguće.

Zbog tog nam se danas i događa da pripadnici agresorske vojske „mogu“ tužiti Hrvatskog branitelja koji se protiv takvih u krvavom obrambenom ratu borio.

Župan Ivo Žinić najavljuje da će s rkmanom surađivati i po potrebi ga zaštiti, samo ne znam od koga i zbog čega ga treba štiti!?

Zanima me što će na to kazati ministar Hrvatskih branitelja Predrag Matić čiji sam još uvijek službeno i savjetnik, jer me nakon imenovanja još uvijek nije razriješio, kao ni druge savjetnike, poput Roka Mijića, Orkana, Ivce Arbanasa, Josića, Bože Zadre i ostalih.

Savjet ministra branitelja nije sazvan više od godinu dana, a isti nije raspušten.

Prilikom rasprave na savjetu, objaviti ili ne registar Hrvatskih branitelja, koja je na trenutak bila vrlo eksplozivna i napeta, a na trenutak vrlo emotivna, bilo je argumenata za i protiv.

Nakon rasprave na zahtjev nas savjetnika ministar Matić obećao je; da će se nakon objave registra Hrvatskih branitelja što žurnije objaviti registar aboliranih četnika, dezertera, profitera, udbaša, partizana, partizanskih mirovina koje nikada nisu doživjele niti prošle ikakvu reviziju i nasljedne su, pedofila, i pripadnika komunističke partije… Registar Hrvatskih branitelja je objavljen već poodavno..

Pitam javno ministra Predraga Matića da mi odgovori; zašto to do dana današnjeg nije objavljeno!?. Zar to nije sasvim dovoljan razlog za njegovu ostavku!?. Lagao je i svoje savjetnike koje je sam birao.

Kao njegov savjetnik, savjetujem mu da na vladi i pred premijerom bude vrlo energičan u zahtjevu za objavom tih zločinačkih registara, što je svom savjeti i obećao. Kao njegov savjetnik predlažem, da bude vrlo energičan prema onima koji ne poštuju Hrvatske branitelje i koji podilaze aboliranim agresorima!?. Pitao bih ministra Matića, kao njegov savjetnik; zašto zakonom još nije riješen status silovanih Hrvatica u obrambenom domovinskom ratu?. Zar to nije razlog za ostavku, a to si ministre obećao učiniti, ako se ne donese u određenom roku!. Obećanje nisi održao!.

Kao tvoj savjetnik smatram da si svog pomoćnika Bojana Glavaševića, nakon izrečenih nebuloza, kada on u isti kontekst, i to baš u Vukovaru, stavlja najbolje sinove Hrvatskog naroda i pripadnike četničke vojske, odmah trebao razriješiti, u njegovo ime ispričati se obiteljima poginulih Hrvatskih vitezova, Hrvatskim braniteljima i cjelokupnoj Hrvatskoj javnosti i ponuditi premijeru mandat na raspolaganje. Zašto to nisi uradio?

Još je sramotnije što aktualni predsjednik Josipović podržava tvog zamjenika i izražava mu podršku, umjesto da takav potez nedvosmisleno osudi.

Kao tvoj savjetnik pitao bih te još nešto;. ovih dana javno izračunavaš primanja Hrvatskog viteza Đure Glogoškog, koji je sebe darovao za Domovinu, a koji je zakovan za ta prokleta kolica, čiji žvot je samo patnja i bo!...

Ti minstre imaš tu sreću pa možeš potrčati za loptom ili vlastitim djetetom, a Naš vitez Đuro!??

Zapitaj se koliko njegova obitelj zajedno s njim pati; Zapitaj se malo ministre Matiću, koliko je to bolno!?!.
Zar ima nešto uzvišenije, nego sebe darovati svojoj Domovini kao što je to činio naš Hrvatski vitez Đuro kada je to Domovini bilo najpotrebnije!?.

Pitam te ministre Matiću kao tvoj savjetnik, je li ikada itko izračunavo i to onako javno kao ti, primanja udbaša, partizana, jugooficira, komunista, a ti izračunavaš na sramotan način i javno primanja istinskog Hrvatskog heroja i mučenika!.

Jednoga dana biti će ti žao zbog svega toga, ali tada će ionako biti prekrasno.

Kada bih ja mogao našem istinskom Hrvatskom mučeniku, darovao bih sve blago ovoga svijeta, iako znam da to ne bi ublažilo njegovu bol i patnju i patnju njegove obitelji. Kao tvoj savjetnik savjetujem ti da zajedno jedan cijeli dan provedeš u invalidskim kolcima sa Hrvatskim mučenikom i istinskim Hrvatskim bojovnikom, tada ćeš shvatiti da je njegov život samo patnja, samo kazna, samo bol dok ti ministre javno izračunavaš primanja istinskog Hrvatskog junaka u isto vrijeme u mojoj županiji abolirani agresor Rkman koji prima 15.000.oo Hrvtskih kuna plaće kao nagradu za veličanje zločinačke četničke vojske te isti najavljuje protiv mene, tvoga savjetnika, branitelja Vukovara teško ranjenog u obrani i tvoga grada od strane četnika tužbu.

Prije bih si pucao u glavu nego mu, tom aboliranom ratnom huškaču,platio iti jednu lipu!. Zanima me što imaš kazati o tome ministre!?. Nemaš se pravo ljutiti na branitelje prosvjednike u šatoru. Oni bi opet bili spremni ginuti za Domovinu, ali više ne za ovakvu.

Ne boli branitelje samo to kada se dira u njihova prava!...

Istinski btanitelji spremni su dijeliti sudbinu sa svojim narodom. Najviše ih boli što su bačeni na društvene margine, što upiru prstom u njih oni koji ih nisu dostojni, što su mnogi prisilno umirovljeni, a htjeli su i dalje samo služiti svojoj Domovini, dok se u isto vrijeme komunistički i udbaški sinovi šepure po ministarstvima naše Hrvatske domovine za koju se oni nisu borili, koju nisu htjeli, na koju su mnogi pristali samo zbog vlastitih fotelja.

- Hrvatski branitelji ispred tvoga ministarstva ogorčeni su na sve dosadašnje politike koje samo manipuliraju ili su manipulirale najboljim sinovima Hrvatskog naroda!... Ogorčeni su na pljačkašku privatizaciju, na podaničku politiku prema europi i Hagu, zbog tri tisuće onih koji su digli ruku na sebe ne mogavši gledati nebrigu i maćehinski odnos države za koju su se izborili, a poglavito prema srbiji i ogorčeni su oni na još puno toga što i sam znaš, ali ne odustaju od svoje jedine domovine Hrvatske… Ne odustaju zbog poginulih Hrvatskih vitezova, ne odustaju jer na to naprosto nemaju pravo!...

Sve ovo pišem najmanje zbog sebe, ne pišem za to da bih dobio ikakvu pozornost, već jednostavno želim si olakšati dušu i zbod tog ne tražim nikakve hvale. Ne očekujem da me svi razumiju, ne očekujem, ali želim si samo olakšati. Ne mislim niti na moguće „posljedice“ želim si samo olakšati dušu, ogorčen svim ovim nemilim napadima na hrvatske branitelje kao i omalovažavanje istih, a sve u cilju kako bi mnogi od Vas zadržali svoje fotelje.

- Savjet je davno još prije više od godinu dana poslao jasan signal svim hrvatskim braniteljima i udrugama , što to Matić zapravo smjera, a poglavito poslije zadnje sjednice savjeta, održanoj u 12. mjesecu 2012 godine, koja je bila jako žustra čak i na rubu fizičkog incidenta o čemu će savjet uskoro i javno progovoriti.

Kao tvoj savjetnik minstre Matiću, savjetujem ti da podneseš ostavku!… Vjeruj mi biti će ti lakše.

A Vama draga i nikad zaboravljena braćo po oružju, koji ste pali, neka vam je lagana Hrvatska gruda, svima vama koji svoje živote podarište svojoj i našoj jedinoj Hrvatskoj!... Bog Vas blagoslovio!

Predsjednik županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije- branitelj Vukovara

ŽELJKO SOLDO

Braniteljski portal
- See more at: http://www.braniteljski-portal.hr/Novos ... I4Yon.dpuf

http://www.braniteljski-portal.hr/Novos ... BRANITELJA
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Malo o Predragu

Petak, 16 Siječanj 2015 18:00

Matić je jedan od eksponiranih ratnih profitera, uvlakača, kukavica, poltrona, može ga se nazvati raznim epitetima, koji su činjenice. Od mame Srpkinje i tate nazovi Hrvata koji je pobjegao iz Vukovara kao i njegov sin. Dok su se u Vukovaru branitelji borili za svaki pedalj gradskih ulica, Predrag Matić je na moru uživao po hotelima i kampovima. Povratak 20 autobusa djece s morske obale u Vukovar krajem kolovoza bio je signal kukavicama da je situacija sigurna.

Na njihovu nesreću to i nije bilo baš tako, a natrag nisu mogli bez propusnice koju kao vojno sposobni nisu mogli dobiti. Ni tada se nisu htjeli priključiti obrani grada, nego su se sakrivali po podrumima, a hranili u dječjem vrtiću, gdje je bila jedna od kuhinja. Vojna policija je vršila opću mobilizaciju sredinom listopada zbog nedostatka ljudi na prvim crtama. Tako je nasilno mobiliziran i Predrag Matić, koji se sve ove godine predstavlja kao dragovoljac i na taj način protupravno prima financijska sredstva. S njim se od mobilizacije sakrivao i njegov prijatelj, Srbin Jeftić, koji je po dolasku u logor vratio Matiću uslugu na način da ga je preko svojih kosovskih veza postavio za šefa sobe.

Tako je Predrag Matić prošao strašne torture kao šef sobe i postao 80% hrvatski ratni vojni invalid. Njegov prijatelj Jeftić je na Fredov prijedlog odlikovan od Mesića Visokim odličjem za spašavanje Hrvata u logoru!! U kolovozu 94. prekaljeni bojovnik se uključuje u aktivnu službu, i to odmah u urudžbeni ured kao šef. Naravno da ne može dalje krenuti bez odgovarajućeg čina. Za sposobnog Predraga ni to nije problem. Jednim telefonskim pozivom određuje mu se čin bojnika. Sve je to navedeno u prijavi ODO Vukovar prije tri godine, a isto tako poslano na više ministarstava i službi, ali je očito da dotičnom samo nožni prsti vire iz one stvari, a to mu je najbolja sigurnost i zaštita.

1. Kako je moguće da gospodin Predrag Matić ‐ Fred ima status HRVI-a s tjelesnim oštećenjem od 80%, trajno? Kao što je poznato, imenovani je nakon okupacije Vukovara 19.11.1991. zarobljen i odveden u zatočeništvu. Prema pravilniku za ocjenu tjelesnog oštećenja imenovani s osnova boravka u zatočeništvu i PTSP‐a za kojeg sam tvrdi da ga ima, a što je izjavio gostujući u emisiji Aleksandra Stankovića Nedjeljom u 2 dana 18.11.2007., ne može imati veće oštećenje od 60%, to je maksimum koji pravilnik dopušta.

2. Gospodinu Predragu Matiću ‐ Fredu 2000. godine utvrđen je potpuni gubitak preostale radne sposobnosti pri nadležnom liječničkom povjerenstvu mirovinskog invalidskog osiguranja RH, Područna služba Zagreb, te je ocijenjen potpuni, 100% gubitak radne sposobnosti, što je preduvjet za ostvarivanje vojno‐invalidske mirovine prema ZPHBDR-u. Gospodin Predrag Matić – Fred umirovljen je 2000. godine s činom brigadira.

3. Gospodin Predrag Matić ‐ Fred gostujući u emisiji novinara i urednika HRT-a Aleksandra Stankovića Nedjeljom u 2 dana 18.11.2007. izjavio je da boluje od PTSP‐a, ali da ne konzumira nikakvu terapiju.

4. Kako je moguće da osoba kojoj je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti, tj. 100% invaliditet s pravom na vojno‐invalidsku mirovinu, te koja boluje od PTSP‐a obnaša dužnost savjetnika predsjednika RH, igra mali nogomet svakog tjedna s predsjednikom, bude član odbora za obranu, te sada i ministrar hrvatskih branitelja.

5. Kako je moguće da gospodin Predrag Matić ‐ Fred sebe naziva dragovoljcem Domovinskog rata, kada je među Vukovarcima opće poznata činjenica da je mobiliziran mjesec i pol dana prije okupacije Vukovara, točnije 04.10.1991., a mobilizirala ga je vojna policija zajedno s njegovim prijateljem Jeftićem kojeg je predložio za odličje predsjedniku Mesiću. Kako je moguće da se dragovoljcem predstavlja osoba koja je zajedno s djecom Vukovara u svibnju, lipnju i kolovozu 1991. bila smještena na obali?

6. Kako je moguće da gospodin Predrag Matić ‐ Fred izjavi u Novinarskom domu na okruglom stolu da on osobno poznaje najmanje „5 lažnjaka" aludirajući na lažne branitelje, a da do današnjeg dana nije prijavio niti jednog od tih spomenutih 5?

7. Kako je moguće da Predrag Matić ‐ Fred dobije stan iz stambenog fonda za stradalnike Domovinskog rata te u okviru toga i kvadraturu za nevjenčanu suprugu koja je prema dostupnim informacijama još uvijek u službenom braku u Republici Srbiji?

8. Kako je moguće da Predrag Matić – Fred bude odlikovan Redom Hrvatskog križa kada je poznato da se to odlikovanje dodjeljuje samo osobama koje su teško ranjene u obrani suvereniteta i integriteta RH, a gospodin Matić nije ni lakše, a kamoli teže ranjavan?

9. Kako je moguće da Predrag Matić – Fred u svom životopisu napiše da je „tijekom rata obnašao gotovo sve funkcije, od zapovjednika voda do zapovjednika bojne", kada je to LAŽ? Zna se da je pok. general Blago Zadro bio zapovjednik bojne u kojoj je bio mobilizirani vojnik Predrag Matić – Fred. Nakon smrti generala Zadre zapovijedanje bojnom je nastavio pok. Marko Babić i Ivo Kovačić. Zar ga nije sramota tako gaziti po kostima mrtvih heroja Vukovara i uzimati sebi nešto što nikada nije bio?

Poštovana gospodo, mislimo da je krajnje vrijeme da se demistificira samoproglašeni vukovarski branitelj Predrag Matić ‐ Fred, koji je manipulacijama i raznim makinacijama u javnosti od sebe stvorio nešto što niti je bio niti je mogao biti. Na ovo se upozorava već godinama, ali nitko ne reagira. Njegov status mobilizirane osobe i njegov status zatočenika srpskih koncentracijskih logora nije upitan, ali je upitno sve drugo, jer imenovani je upravo na tim stvarima osigurao sebi privilegije, povlastice i zasluge koje mu ne pripadaju, a uz sve to je gazeći preko mrtvih i poginulih sugrađana i suboraca pa čak i zapovjednika generala Blage Zadre i Marka Babića, od sebe u javnosti stvorio heroja bez imalo srama i moralne odgovornosti.

Zbog čega se ne zapitate zašto se u prvom dijelu serijala „Heroji Vukovara" u kojem se opisuju ratna događanja u Borovu Naselju, a gdje je bio i gospodin Fred, niti u jednoj od 10 epizoda ne pojavljuje gospodin Fred? To je zbog toga, gospodo, što pok. Marko Babić i svi heroji iz tog serijala nisu dopustili gospodinu Matiću da još jednom, po tko zna koji puta, i u tom serijalu pokuša progurati svoje laži koje uporno gura u hrvatskim medijima sve ove godine, a posebno u svojoj knjizi „ništa lažno".

Branitelji Vukovara i svi Vukovarci znaju tko je gospodin Predrag Matić – Fred, pa je najbolje da njih same pitate o njemu, te usput dobijete i date odgovor na gore postavljena pitanja. Mislimo da je stvarno trenutak da se prestane manipulirati netočnim informacijama koje imenovani vješto koristi u svojim medijskim istupima i tako od sebe pravi heroja koji nikada nije i ne će biti, barem ne među nama braniteljima – s posebice braniteljima Vukovara, a krajnji je trenutak da i hrvatska javnost prestane biti obmanjivana.

Mario Maks Slaviček
» >

http://www.dragovoljac.com/index.php?op ... &Itemid=60
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

NEĆE DATI OSTAVKU

Ministar Matić ponovno izvrijeđao branitelje koji prosvjeduju

Ministar branitelja Predrag Matić nazvao je u srijedu kukavicama prosvjednike koji ga vrijeđaju ispred Ministarstva te ponovio kako ne namjerava dati ostavku.

Matić je to izjavio u Hrvatskom saboru, odgovarajući na zastupničko pitanje HDZ-ovca Josipa Đakića, koji ga je prozvao da je obmanuo javnost i branitelje tvrdeći da u proceduri nije nikakav zakonski prijedlog vezan uz braniteljska prava, da bi svega 20 dana od početka prosvjeda u javnu raspravu uputio prijedlog izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Ministra je optužio da branitelje dodatno omalovažava iznoseći javno njihova primanja. “Zar ih time dodatno ne vrijeđate i omalovažavate? Imate li uopće savjesti ili ste toliko zaljubljeni u sebe i svoju ministarsku fotelju”, rekao je Đakić.

“Hvala, dobro živim, izvrsno, zdravlje mi je još uvijek dobro, iako sam prošao i rat i zatočeništvo u tri srpska logora”, uzvratio je Matić i dodao kako “u logoru nije jeo janjetinu ni prasetinu svaki dan” i kako mu “nisu dovodili prostitutke, kako se do sada to govorilo”.

Ponovio je da su zakonske izmjene koje je uputio u javnu raspravu afirmativne – Vlada je morala izraditi nove odredbe vezane uz jedinstveno tijelo vještačenja, poboljšan je dio vezan uz stambeno zbrinjavanje branitelja i riješeno pitanje pripadnika HVO-a.

“Da komentiram nekakvo vrijeđanje hrvatskih branitelja, možda bi bolje oni mogli komentirati kako se ja nosim s tim da svaki dan prolazim pored Ministarstva pred kojim mi se viče ‘ubij ga’, ‘smrdi’. Zahvaljujem hrvatskim braniteljima jer u zadnja dva mjeseca kad idem kupiti kruh, idem u pratnji dva policajca. Devedesetih se nisam morao bojati četnika niti sam ih se bojao, a sada se ne bojim ni onih koji to čine. Oni su većinom kukavice i jaki su kad su u skupini, pojedinačno baš i nisu”, rekao je Matić.

Ustvrdio je da ne vrijeđa branitelje već radi u njihovu korist. “A što se tiče moje zaljubljenosti u fotelju, evo čekamo da prođu izbori, treba pokazati ljudima da se vlast ne mijenja na ulici, u šatorima. Moramo izračunati što je jeftinije, svake četiri godine imati izbore ili stavljati šatore svakih 20 dana ispred ministarstava”, poručio je Matić.

Nezadovoljan odgovorom, Đakić je ustvrdio da je Matić još jednom oklevetao i uvrijedio branitelje.

Izvor: Narod.hr/h

Komentari

zweistein • 15 minutes ago

"Oni ( hrvatski branitelji ) su većinom kukavice" - ovo ni šešelj, nikolić i vučić zajedno nikada nisu rekli, a ni mislili.

ovo je rekao MINISTAR hrvatskih branitelja.
Post Reply