Braniteljski prosvjedi-borba za pravnu državu

Neobavezna rasprava bez svađa.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Re: Braniteljski prosvjedi-borba za pravnu državu

Post by EdgarFranjul »

KOLUMNA Dario Holenda: Nakon 25 godina hrvatske državnosti branitelje se želi prikazati kao agresore

Dario Holenda 1. lipnja 2015.
Piše Dario Holenda, hrvatski branitelj

Prosvijed branitelja na Trgu svetog Marka, koji su se pod prijetnjom uhićenja i izbacivanja s Markova trga od strane hrvatske policije sklonili u crkvu svetog Marka nasuprot zgradi Vlade RH, obilježio je kraj tjedna u Hrvatskoj. Dramatične slike pokušaja hvatanja jednog od vođa braniteljskog prosvijeda, Josipa Klemma na ulazu u crkvu, obišle su medijski prostor.

Galama i vika invalida Domovinskog rata u trenutku upada interventne policije u crkvene prostorije „ne u trbuh, ne u trbuh“ te naguravanje svjedoči o drami i brutalnosti s kojom su se 100-postotni ratni vojni invalidi suočili toga svibanjskog četvrtka. Ubrzo su brojni branitelji iz svih krajeva Hrvatske najavili svoj dolazak u Zagreb u znak potpore kolegama u prosvijedu koji od Vlade Republike Hrvatske traže zaštitu digniteta i prava branitelja.

Geneza braniteljskog nezadovoljstva političkim strukturama kao i društvenim procesima koji su prije svega bili fokusirani na kriminalizaciju Domovinskog rata, progonu hrvatskih branitelja te u konačnici podizanje optužnice za „zločinački poduhvat protiv znanih i neznanih“ stvorilo je dubok jaz i nepovjerenje kod braniteljske populacije prema političkim strukturama i državnim institucijama.

Mnogli lijevi komentatori trude se prosvijede branitelja prikazati kao državni udar, ne uzimajući u obzir da braniteljska populacija, osim moralne snage, nema neku veću moć u društvu. Branitelje se često puta proziva da upravo oni moraju biti ti koji će kao najzaslužniji za stvaranje hrvatske države prvi poštivati zakon. No, prisjetimo se ne tako daleke prošlosti i situacija u kojima je bivši doživotni predsjednik Stjepan Mesić slao dokumentaciju pod oznakom državne tajne u Haag. Bilo je to protuzakonito!

Proces detuđmanizacije koji je proveden tijekom posljednjeg desetljeća utemeljen je na laži i protuzakonitosti. I taj proces detuđmanizacije, koji je zapravo bio svojevrsna lustracija svih onih koji su sudjelovali u projektu stvaranja moderne hrvatske države, omogućio je starim komunističkim strukturama da ponovno u novim okolnostima preuzmu institucije hrvatske države i redefiniraju zbilju prema svojim kriterijima, a branitelje maknu na margine društva gdje će ih pomalo obespraviti i obezvrijediti.

Prema kriterijima tih novih vladajućih struktura, obilježenih predsjedničkim mandatima Stjepana Mesića, Domovinski rat je bio „splet nesretnih okolnosti“, „sukob podivljalih nacionalizama“, „dogovoreni rat“ itd., a hrvatska je država prema riječima Zorana Milanovića – slučajna država. Svijesno i namjerno je rađena promijena smisla i ciljeva rata, tako je žrtva hrvatskih branitelja počela gubiti svoj smisao.

Na valu proklamiranih demokratskih promjena i demokratizacije društva stvorene su i brojne nevladine organizacije koje sudjeluju u redefiniranju zbilje i novije povijesti. Najglasnije među njima su mreže udruga okupljene oko Documente koje i nakon oslobađajuće presude Haškog suda Gotovini i Markaču i dalje zahtijevaju da se Gotovina pokaje a da „hrvatsko društvo treba proći katarzu“. Svjesno i namjerno brišu se uzroci i razlozi rata, amnestira se agresora, u ovom slučaju Srbiju i JNA i optužuje se hrvatske branitelje.

Iako su braniteljima u godinama krize bitno umanjena prava, branitelji ne inzistiraju na materijalnim pravima jer su spremni podnijeti još jednu žrtvu za svoju državu i narod, no sada nisu u pitanju materijalna prava, u pitanju je dostojanstvo i zaštita digniteta Domovinskog rata.

Sudjelujući na jednoj od pseudoznanstvenih konferencija pod organizacijskom palicom Vesne Teršelić, Bojan Glavašević, pomoćnik ministra branitelja, hrvatske je branitelje oboljele od PTSP-a usporedio sa srpskim paravojnim formacijama i zaključio kako kod njih „nema PTSP-a“ a ime hrvatskih branitelja stavio pod znak navodnika. Dakle, umjesto da radi na čuvanju digniteta onih koje zastupa, on branitelje pokušava svesti pod zajednički nazivnik sa svim vojskama u sukobima. A neizravno i hvali srpske postrojbe jer evo kod njih nema oboljelih, dok branitelji, valjda kao slabići, oboljevaju.

Te vladajuće strukture sve više Domovinski rat tumače kao „rat na ovim prostorima“ kojim se u potpunosti dokida odgovornost Miloševićeve Srbije za njegov nastanak. Tako dobivamo paradoksalnu situaciju da država svake godine obilježava velike pobjede u Domovinskom ratu dok s druge strane financira one koji se trude iz dana u dan redefinirati sve ono stvoreno u borbi za slobodu i neovisnost.

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović odlikuje Vesnu Teršelić, predsjednicu udruge Documenta i naziva je „saviješću društva“, iako je Haški sud dokaze koje je ta udruga prikupila u procesima protiv hrvatskih generala ocijenila nevjerodostojnim.

Svoju pravu moć nekadašnje jugoslavenske strukture u Hrvatskoj pokazale su prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Tada ih ništa nije spriječilo da izglasaju „Lex Perković“ i na očigled cijele Europe pokušaju zaštititi organizatore udbinih ubojstava, koji su u biti provodili jugoslavenski državni terorizam. Niti jedna od tih udruga, koje se inače snažno zalažu za ljudska prava, nisu se usprotivile. Da stvar bude apsurdnija, sve te udruge protive se simboličnom uklanjanju biste Josipa Broza Tita sa Pantovčaka.

Time zapravo dobivamo zatvoreni krug unutar kojeg egzistiraju hrvatski branitelji. S jedne strane suočeni sa bivšim strukturama na novim pozicijama, čije definicije zbilje u bitnome odmiču od onoga za što su se borili branitelji u Domovinskom ratu, s druge strane vrijeme koje ih pomalo sustiže te naizgled gubitak koraka s vremenom.

Odgovornost je sada na hrvatskom društvu da prepozna vrijednosti za koje će se zalagati: jesu li to vrijednosti izborene u Domovinskom ratu i moderna hrvatska država ili su to Tito i udbaška mreža raspoređena na ključnim čvorištima. Odgovor na ovo pitanje dati će hrvatski narod na parlamentarnim izborima.

Dario Holenda

http://fenix-magazin.com/157253/kolumna ... -agresore/
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

SRAMOĆENJE RH
Prijava protiv Milanovića, Ostojića i Matića zbog drame na Markovu trgu!

Grgić je za N1 potvrdio da prijavu podnosi zbog prekomjerne upotrebe sile i pokušaja upada policije u crkvu

Datum objave: 01.06.2015 | 22:05 Autor: n1

Član saborskog Vijeća za civilni nadzor tajnih službi, Zoran Grgić, priprema kaznenu prijavu protiv premijera Zorana Milanovića, ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića te ministra branitelja Predraga Matića, doznaje N1.

Grgić je za N1 potvrdio da prijavu podnosi zbog prekomjerne upotrebe sile i sramoćenja Republike Hrvatske, odnosno zbog događaja u četvrtak navečer i pokušaja upada policije u crkvu.

Prije kaznene prijave poslat će podnesak predsjedniku Sabora s istim temama da se zaštiti hrvatske branitelje.

Još nije poznato hoće li branitelji iz Savske 66 podržati prijavu Grgića koji je s njima u četvrtak i petak cijelo vrijeme bio u crkvi sv. Marka.

Ovo je izjava koju će Grgić uputiti predsjedniku Sabora i nadležnim odborima, a potom slijedi i kaznena prijava:

IZJAVA o događajima od 28. i 29. 05. 2015. na Trgu sv. Marka

"Dana 28 V o. g. krenuo sam u zgradu Sabora zbog obaveze koje imam kao član Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija. Kolega s VNKOVAČKE TV skrenuo mi je pozornost na prosvjed „Imunološkog“ te sam procjenjujući temu kao zanimljivu za interese građana RH ostao izvještavati. Kao neovisni analitičar povremeno pišem za tiskane medije te istupam u elektroničkim. I sam sam politički zatvorenik, dragovoljac domovinskog rata i 50% HRVI, zato je možda opis koji slijedi emotivan, ali time ništa manje istinit.
Proveo sam 28. I 29. s prosvjednicima te kao svjedok >>iz prve ruke&& mogu posvjedočiti o događajima s trga sv Marka. Pojedini mediji prenijeli su istinu, većina pak ne.

Dok su radnici i branitelji prosvjedovali na Trgu u Saboru je trajalo finale trodnevnog posjeta Srbijanskih parlamentaraca sa svečanim ručkom u najljepšoj, >>Kristalnoj dvorani&& koja se iznimno rijetko otvara za goste. Čime su zaslužili takvu počast i ručak s četiri slijeda, ne znam, ali činjenica, sve to su platili porezni obveznici RH. Inače, protokolarno, posjeti traju pola dana, a ne tri, a ručkovi se načelno izbjegavaju zbog štednje. Prolazeći i gledajući te bakanalije upitao sam se što sad ruča Veljko Marić u Srbijanskom zatvoru i tko je za to odgovoran? Kako bi se posjet sakrio od hrvatske javnosti, Srbi su dovoženi civilnim mini-busom BG registracija koji je pomno čuvala policija, sakriven u sjeni crkve sv. Marka.

Namjera branitelja bila je čekati da ih primi predsjednik Vlade, te skrenuti pozornost na već poznatu problematiku omalovažavanja branitelja, ali i rastakanja onog što smo u Domovinskom ratu stvorili. Ukoliko ih po običaju predsjednik Vlade ignorira, pasivnim građanskim neposluhom namjeravali su pustili da ih policija odnese s Trga te na taj način skrenuti pozornost javnosti na uništavanje jedine nam Hrvatske. Nikakav otpor, a kamo li sila nisu bile planirane, te se očekivalo i uljuđeno ponašanje Vlade. Sve je trebalo završiti prekršajnom prijavom za remećenje javnog reda i mira i slikom odnošenja invalida.

U skupini je bilo dvadesetak teških invalida, što paraplegičara što amputiraca te desetak žena koje su se za njih brinule te isto toliko muškaraca, dragovoljaca iz rata koji su pomagali nositi kolica i invalide.

Skupina je, analitički gledano predstavljala apsolutno nikakvu sigurnosnu opasnost za bilo koga. Naglašavam kako već 12 godina obnašam dužnost u Saboru, te su mi dobro poznate sigurnosne mjere, ljudstvo i mehanizmi zaštite zgrada Vlade, Ustavnog suda i Sabora. Iz razumljivih razloga, javno ne mogu iznositi detalje, ali ću rado posvjedočiti na zatvorenim sjednicama Saborskih tijela detalje koji su tajni, no odgovorno tvrdim, kao ekspert za sigurnost, ta grupica očajnih ljudi nije ugrožavala nikoga!

U poslijepodnevnim satima postalo je očigledno gomilanje nerazmjerno velike sile interventne policije u oklopima. Do prosvjednika je došla informacija o namjeri zatvaranja Markovog trga, pražnjena od medija i građana te brutalnog juriša interventne policije na invalide. Provjerio sam, i snimio radnike „Zrinjevca“ kako dovoze metalne ograde na prilazima Gornjem Gradu. Fotografije sam proslijedio „Večernjaku“ koji ih objavljuje na web stranici, ali gomilanje policijske sile ne prestaje.

Pristigla je i informacija kako se u bolnici Vrapče priprema „prihvat i smješta“ jednog djela bolesnika. Kako je „psihuška“ (zatvaranje političkih protivnik na psihijatriju) stara staljinistička metoda, a javnosti su već poznati slučajevi poput pukovnika Kakarića drugih neugodnih svjedoka koji su pravi-zdravi prisilno hospitalizirani i protu-voljno šopani medikamentima upozorio sa jednu udrugu civilnog društva na tu mogućnost.

Cijeneći situaciju kao iznimno opasnu, a predstojeća stradanja kao neizbježna, možda i po život invalida opasna, a na drugi način neotklonjiva, posebice kada je pristigla informacija kako prema zagrebu kreču jake snage interventne policiji iz svih krajeva Hrvatske, uključujući i one iz Vukovarsko-srijemske gdje ima dosta rehabilitiranih četnika (što se kasnije pokazalo točnim!) predložio sam braniteljima sklanjanje u Crkvu sv. Marka koja je kao i svaki drugi objekt bogoslužja u RH djelomično eksteritorijalna.

Dotada su branitelji razmatrali opciju da se 100% invalide skloni do zida crkve, a ostali uključujući i žene da ih zaklone od batinanja.

Odgovorno tvrdim, nikakvog planskog djelovanja invalida i njihove pratnje tamo nije bilo niti su predstavljali opasnost zabilo koga!

U zadnjem pokušaju skretanja pozornosti javnosti i smirivanja situacije, pozvao sam o. biskupa koji se odmah odazvao i došao na Markov trg. Njegove riječi potpore i umirenja dobro su došle, ali nažalost većina medija je jednostavno bojkotirala događa.

Pola sata prije isteka ultimatuma koji je policija dala braniteljima, pokušao sam otvoriti južni ulaz u Crkvu sv. Marka koji je trebao biti otključan. Na moje veliko iznenađenja, vrata su bila nepomična. I bila su, ali… uočio sam mali komad drveta koji je blokirao jezičak brave. Želim vjerovati kako je tamo upao slučajno, a nekako ga je neki žbir ubacio! Tek, uspio sam deblokirati vrata uz pomoć jednog branitelja, a pristigao je i župnik, te su oba krila otvorena.

Što je uslijedilo, vidjeli smo djelomično na TV-u. branitelji su se prije 22h povukli u prostor Crkve, a pristigli su i tri svećenika te poveli molitvu. Što je to u „Zdravo Marijo“ tako opasno po ustavni poredak RH ne znam tek policija je tri puta krenula na juriš i ušla u Crkvu sv. Marka.

Prvo je na srbijanskom jeziku putem megafona policajac izdao „naređenje“.

Kako je u RH u upotrebi Hrvatski jezik, a svaka „zapovijed“ izdana na Srpskom nevažeća, invalidi i branitelji smo su se nasmijali na tu provokaciju. Vukovarci su se prisjetila dana u logoru, prepoznati su i pojedini „rehabilitirani“ SAO krajina milicajci. Je li mudra odluka poslati baš takve na intervenciju ostaje razmotriti u Saborskoj istrazi koja će uslijediti – nadam se! Očigledno ovdje postoje i druga kaznena djela poput zloupotrebe ovlasti i položaja.

Policija je upotrebljavala brutalnu i prekomjernu silu i ulazeći u crkvu nemilosrdno tukla branitelj koji su već ležali na podu. Pokušali su izvući g. Klemma van. Ovdje moram naglasiti neke detalje kao neovisni expert. Prilikom ulaska u Crkvu savjetovao sam invalidima da suncobrane, klupe i stolice ostave vani kako policija ne bi imala izliku za djelovanje jer se isti mogu lažno prikazati kao hladno oružje – poslušali su me. Drugo, policajac u oklopu i kacigi ne ranjiv je, jedini način zaustavljanja je podići mu vizir i zaustaviti izložen dijelove glave i vrata. Da su branitelji i invalidi borbeno djelovali, išli bi na oči, ali su samo ispruženom rukom zaustavili daljnja napredovanje u Crkvu! To je u zadanoj situaciji najmanje opasan i po zdravlje policajca bezopasan postupak. Kada bi primjerice pio primijenjen udarac u vrat policajac bi pao, ovaj je ostao stajati, dakle potpuno benigno i simbolično s obzorom na brutalnu silu koju je koristila policija. Naglašavam kako su invalidi i branitelji u Crkvi samo sjedili u klupama molili i pjevali, te nisu čak niti pomakli klupe kako bi napravili barikadu, nego su stoički trpili udarce.

Nešto kasnije pristigli su i franjevci te s nazočnim svećenicima u crkvi nastavili održavati tampon-zonu, u biti štiteći nejače unutra od daljnje brutalnosti.

Noć je odmicala sporo, hladno i teško, posebno bez najnužnijih higijenskih potrepština tako prijeko potrebnih amputircima i paraplegičarima. Do sutradan navečer svi su imali dekubitus. Ružno za reći, ali muškarci i žene su na smjenu vršili nuždu u dva lavora u sakristiji! Policija je onemogućavala dostavu hrane, jedva je propušteno nešto lijekova i nedovoljno deka.

Internetski signal ako i mob. veze su ometane, ali uspjelo se dojaviti situaciju rodbini i prijateljima koji spontano u cijeloj zemlji kreću na deblokadu.

Naglasimo, dugotrajna blokada bez lijekova i hrane te adekvatne skrbi izazvala bi kod najtežih sepsu, zakazivanje organa i smrt!

Blokada se a nastavila i sutradan, a pojedini gađani i zastupnici pokušavali su protrčati i dostaviti hranu i higijenske potrepštine.

Ujutro 29. 05. na misu u 7h 30 min građani nisu puštani, a g. Paško Glasnović (86 god.) koji je uspio ući i nazočiti misi, nakon toga je legitimiran od dva interventan policajca u oklopu. Što je osnov za tako zastrašivanje starca nije mi poznato jer se zbog bolesti kreće polako te sigurno ne predstavlja opasnost za ustavni poredak RH.
Primijetio sam i zastupnike SDP-a gđicu Mulič i g. Vidića u podužoj komunikaciji s snagama policije. Zašto nisu legitimirani i uklonjeni kao i svi drugi građani, otkriti će nadam se neovisna istraga.

Zaključno, držim kako je postupanje odgovornih u policiji i Vlade u cjelini dogovorno za njega bilo neustavno, neadekvatni i necivilizirano.

Velika većina medija pala je na ispiti istinitosti, uz časne izuzetke kojima se i ovom prilikom zahvaljujem. Koristim priliku zahvaliti se očevima biskupima koji su se angažirali u tako teškoj situaciji i svim svećenicima koji se nisu odvajali od svog naroda. Ukoliko je postupanje policije, podsjećam neustavno i nezakonito, a opasnost neposredna i na drugi način neotklonjiva, nitko nije dužan podvrgavati se istom. Time je etički, ali i pravno postupak branitelja, kako onih opkoljenih u Crkvi, tako i onih koji su ih krenuli deblokirati potpuno zakonit!

Zoran Grgić mag. ing

http://direktno.hr/en/2014/direkt/16299 ... -trgu!.htm
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Grgić banalnim alatom dokazuje da je policija na Markovom trgu pogriješila

Evo gdje je zapelo s kaznenom prijavom protiv premijera te ministara Ostojića i Matića te kako Grgić odgovara na ministrove optužbe da laže

Datum objave: 04.06.2015 | 21:48 Autor: ab

Nakon što je Zoran Grgić, član saborskog Vijeća za civilni nadzor tajnih službi potvrdio da priprema kaznenu prijavu protiv premijera Zorana Milanovića, ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića te Predraga Matića, prikazao je kako i na koji način je hrvatska policija na čelu s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem pogriješila.

Grgić napominje kako se policija nalazila na tlu crkve i izvan javne površine kada je stupila na prvu stepenicu Crkve, a ne kako su neki mediji javili kada je prešla prag vrata. Ističe kako se vidi da i zgrada Sabora i sama zgrada Crkve imaju precizno ucrtane stepenice kao dio objekta.
get_img.jpg
get_img.jpg (49.35 KiB) Viewed 4503 times
''Ako predsjednik Vlade i njegovi ministri ne znaju koristiti tako banalan i svima dostupan alat kao što je 'ARKOD', moramo se upitati kako donose ozbiljne odluke o imovini i interesima Republike Hrvatske? Ako policijski zapovjednici ne znaju hrvatski jezik, još je i podnošljivo, ali ako u pripremi i provođenju policijskog postupanja ne znaju granicu između javne i privatne površine, kakvu onda pravnu sigurnost imamo u ovoj zemlji'', upitao je Grgić.

Nastavlja: ''Nakon ovih saznanja, (a, bit će ih još), moram si postaviti pitanje; je li Zoran Grgić nesposoban nadzirati ili je Zoran Milanović nesposoban voditi državu?''

Na fotografijama koje je priložio Grgić, jasno se vidi gdje počinje odnosno završava javna površina ispred Crkve sv. Marka.

ARKOD je aplikacija koja je dostupna svima, a na njoj možete pretraživati katastarske čestice u Republici Hrvatskoj.

Grgić podnosi tužbu protiv ministra Ostojića zbog klevete
''Kako saznajem iz medija, ministar Ranko Ostojić rekao je: "Žalosno da je osoba koja bi trebala nadzirati, sposobna u tolikoj mjeri toliko laži iznijeti kako je svjedočio prekomjernoj uporabi sile, da je policija nekog tukla" u kontekstu mojeg imena.

Ovim putem najoštrije demantiram kako sam ikada lagao, a posebice u kontekstu događaja s Markovog trga od 28. i 29 svibnja o.g. U potpunosti ostajem kod izjave koju su mediji prenijeli o tom događaju. Podsjećam ministra kako lagati znači svjesno i s namjerom iznositi netočne podatke što će isti imati prilike dokazati i na sudu jer u protivnom izvršena je kleveta u supočinjenju s zlouporabom dužnosti'', rekao je Grgić.

http://direktno.hr/en/2014/direkt/16513 ... %A1ila.htm
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

TJEDNI KOMENTAR UREDNIKA GLASA KONCILA
Ivan Miklenić: Odnos prema braniteljima predstavlja odnos prema Hrvatskoj

Odnos prema braniteljima predstavlja odnos prema Hrvatskoj. Kad u Hrvatskoj dođu na demokratski način na vlast stvarno političari kojima je iskreno svetinja Hrvatska, hrvatski narod i opće dobro cjelokupnoga hrvatskoga društva, tj. svakoga hrvatskoga građanina, onda će jamačno i svi branitelji biti ne samo zadovoljni, nego i sretni jer će početi živjeti Hrvatska za kakvu su se u svojem idealizmu borili. Treba se iskreno nadati da ne će većina branitelja prije pomrijeti negoli se u Hrvatskoj uspostavi stvarno demokratska, poštena, državotvorna vlast kojoj će jedini cilj biti opće dobro svih ljudi u Hrvatskoj, piše u svom novom tjednom komentaru glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić.

Susret u Banskim dvorima na kojem su u ponedjeljak 1. lipnja sudjelovali s jedne strane predsjednik Vlade, ministar branitelja i ministar obrane, a s druge strane predstavnici branitelja koji su u maratonskom prosvjedu: predsjednik Udruge 100-postotnih vojnih ratnih invalida, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, predsjednik Zbora udruga veterana gardijskih postrojbi i predsjednik Udruge branitelja oboljelih od PTSP-a, višestruko je značajan te zaslužuje više nego nepristranu pomnu analizu koja prelazi okvire ovoga teksta.

Susret – pobjeda ljudskosti, normalnosti i demokratičnosti

Ponajprije taj susret – premda ništa nije riješio, jer to nije bilo logično ni očekivati – iznimno je važan jer je već samom najavom zaustavio nabujale tenzije u hrvatskom društvu i prijeteću nepoželjnu eskalaciju nasilja i jer je zaključen dogovorom o novom susretu. Velika je pobjeda ljudskosti, normalnosti i demokratičnosti što su konačno oči u oči sjeli predstavnici dviju iznimno važnih instanci hrvatskoga društva i hrvatske države, a koje su do sada, sudeći po onom što je posljednjih više od pola godine okupiralo javno mnijenje, bile žestoko suprotstavljene. Svakako zaslužuje veliku pohvalu sam taj susret na kojem je očitovana pobjeda zdravoga razuma jer se dogodio razgovor u normalnim okvirima, čemu je vjerojatno puno pridonijela i činjenica da je to bio susret pred očima javnosti, ne samo medijske, nego i opće. Upravo takav susret pred javnošću bitno je suzio polje razornoga djelovanja brojnih osoba koje su u politici i medijima predugo puštale zle duhove i koje će to vjerojatno nastaviti, ali ipak sa smanjenim intenzitetom jer su neke činjenice sada ipak na stolu pa se ne će moći više onako manipulirati kako se to činilo do sada, niti vrijeđati kako je to bilo do sada.

Višemjesečno odgađanje susreta pokazatelj je bešćutnosti aktualne vlasti

Otvoreno treba reći da odgovorne vlasti ni u kojoj državi ne bi tako dugo izbjegavale takav susret i razgovor kao što su to činile aktualne vlasti, demonstrirajući na taj način ne samo svoju bahatost i aroganciju, nego i bešćutnost i objektivno zanemarivanje općega dobra hrvatskoga društva i hrvatske države. Svojevrsni vrhunac te arogancije i bešćutnosti bila je politička odluka o slanju policijskih kordona na Trg sv. Marka kao da su se na tom trgu u Gornjem gradu okupili najopasniji teroristi i neprijatelji države. Više nego cinizam i više nego zastrašujući farizejizam očitovan je odlukom da se policijskom intervencijom brani zakonska odredba o zabrani okupljanja nakon 22 sata u državi u kojoj se kršenje zakonskih propisa bez ikakvih sankcija događa svakodnevno, u čemu često sudjeluje i sama Vlada, kojoj je Ustavni sud morao poništiti više protuzakonitih odluka, a da se ne govori o drugim njezinim nepoštivanjima zakona koja ni na koji način nisu sankcionirana – npr. neisplata plaća radnicima u tvrtkama u državnom vlasništvu, premda je to krivično djelo. Jasno je i nesporno da zakonske odredbe treba poštivati i da one obvezuju baš sve hrvatske građane jednako, ali je isto tako jasno da se u Hrvatskoj represivne odredbe zakona često primjenjuju selektivno, ovisno o mnogo različitih faktora, uostalom to je praksa naslijeđena iz bivše države i političke elite je se ne odriču. Sadašnja Vlada trebala bi javno zahvaliti svećenicima, koji su došli na Trg i u crkvu sv. Marka, što su stali između policije i branitelja prosvjednika i na taj način spriječili eskalaciju zla s nesagledivim posljedicama ne samo za sadašnju vlast, nego i za Hrvatsku.

Pomirljiv ton premijera – predizborna kampanja

Na susretu je s obje strane rečeno mnogo toga važnoga, no već prvi medijski prilozi pokazuju da se uglavnom nastavlja u duhu dosadašnjega produbljivanja razdora između branitelja prosvjednika i vlasti, s više nego očitom pristranošću i omalovažavanjem branitelja. Vjerojatno su izabrani medijski djelatnici i izabrani mediji bolji i vjerodostojniji tumači stvarnoga stajališta političke grupacije kojoj je vršak sadašnja Vlada negoli je to bio predsjednik Vlade s ministrima na tom susretu pred javnošću pa se nastavlja omalovažavati sve ono što branitelji predstavljaju – a to je hrvatska žrtva i hrvatska pobjeda u obrani od agresora, to je zasluga da Hrvatska kao država uopće postoji. Naime, predsjednik Vlade već je vrlo duboko u predizbornoj kampanji te veoma pažljivo progovara o osjetljivim temama, a i pomirljiv ton s predstavnicima branitelja prosvjednika može se razumjeti ispravno u svjetlu upravo predizborne kampanje.

Dostojanstvo – želja za priznanjem žrtve za dobro hrvatskog naroda

»Mi smo došli po dostojanstvo, no čekali smo predugo ovaj sastanak« – rekao je jedan od predstavnika branitelja na susretu, a iza te riječi »dostojanstvo« zapravo je želja za naravnim priznanjem uloženih žrtava, napora i doprinosa za dobro hrvatskoga naroda, koji bi, da se nije uspio obraniti, doživio, vrlo je izvjesno, novu još težu bleiburšku tragediju. Ključno pitanje svih budućih susreta, umjeli to predstavnici branitelja artikulirati ili ne, stoga je upravo pitanje temeljnoga odnosa prema Hrvatskoj, hrvatskomu narodu, općemu dobru hrvatskoga društva. Odnos prema braniteljima predstavlja odnos prema Hrvatskoj. Kad u Hrvatskoj dođu na demokratski način na vlast stvarno političari kojima je iskreno svetinja Hrvatska, hrvatski narod i opće dobro cjelokupnoga hrvatskoga društva, tj. svakoga hrvatskoga građanina, onda će jamačno i svi branitelji biti ne samo zadovoljni, nego i sretni jer će početi živjeti Hrvatska za kakvu su se u svojem idealizmu borili. Treba se iskreno nadati da ne će većina branitelja prije pomrijeti negoli se u Hrvatskoj uspostavi stvarno demokratska, poštena, državotvorna vlast kojoj će jedini cilj biti opće dobro svih ljudi u Hrvatskoj.

Izvor: Narod.hr/Glas Koncila

http://www.dnevno.hr/vijesti
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Ivan Ugrin: Ostojiću, red je da podneseš ostavku

07.06.2015.
Ivan Ugrin

Jako se naljutio ministar policije Ranko Ostojić prije par dana u Splitu, prigodom otvaranja Regionalnog seminara o borbi protiv međunarodnog krijumčarenja droga u jugoistočnoj Europi, kad su ga novinari upitali da prokomentira najavu podnošenja kaznene prijave protiv njega, ministra branitelja Predraga Matića i premijera Zorana Milanovića, zbog prekomjerne uporabe sile prema hrvatskim braniteljima koji su prosvjedovali na Markovu trgu.

Kaznenu je prijavu najavio Zoran Grgić, član Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija. Medijima je obznanio da će u prijavi, osim nasilnosti koju su demonstrirali neki od specijalaca tijekom akcije na Trgu, biti riječi i o pokušaju upada policije u sabornu crkvu svetog Marka, te tome pridodao kao krimen i sramoćenje Republike Hrvatske, budući da je slika o postupanju policajaca prema stopostotnim invalidima Domovinskog rata obišla svijet. Sve je fotodokumentirano. Nisu im dali obavljati ni osnovne fiziološke potrebe.

Ostojić je na sve to rekao kako je "žalosno da je osoba koja bi trebala nadzirati sposobna toliko laži iznijeti o tome da je svjedočio uporabi prekomjerne sile", a osobito je istaknuo i da će biti sankcionirani "svi oni koji su tada davili i napadali policajce"(!)

Grgić je na ovo ministrovo očitovanje ponovio kako je izjavu za medije o prijavama protiv ministara dao kao građanin i stručnjak za sigurnost, a ne kao član Vijeća jer se Vijeće time ne bavi. "Uostalom, ja sam kao novinar i izvještavao s tih prosvjeda i snimao ključne trenutke", prisnažio je Zoran Grgić.

On se pita zašto je policija već oko 16 sati počela postavljati metalne ograde na Markovu trgu, kako su uopće znali da prosvjed neće završiti u 22 sata?

"Oni su na amputirane i paraplegičare poslali najprije 500 policajaca u oklopu, a onda i više. Policajac u oklopu je zaštićen i ništa mu se fizički ne može dogoditi, pa ne znam odakle toliko ozlijeđenih i napadnutih policajaca o kojima Ostojić govori, kad sam ja vidio i snimio samo policajce da udaraju", zaključio je Grgić.

O tome kako su policajci hvatali za vrat, stoji i u priopćenju prosvjednika iz Savske 66. koji navode kako je u nastojanju policajaca da na silu otmu nekoliko branitelja koji su se povukli u crkvu svetog Marka, jedan od tih policajaca (koji je valjda dobio zadaću) prednjačio je među ostalima te uporno pokušavao jednog od branitelja izvući iz crkve svetog Marka. Kad isti policajac nije uspio u svom naumu prošavši vrata crkve uhvatio je istog tog branitelja za vrat kako bi svoj suludi naum konačno i ostvario, piše, među inim, u demantiju branitelja.

Isusovac pater Ike Mandurić koji je hrabro stao na crkvenim vratima i obranio branitelje od nasilnih specijalaca, u izjavi koju je dao u samoj noći istaknuo je kako je jedan branitelj, kojeg je policija pokušala na silu izvući, ozlijeđen. "Nije teško, hvala Bogu. Branitelji su ogorčeni i žalosni ovim pokušajima policije da nekog od njih izdvoje i otmu, po ponašanju policije se stječe dojam da su zapovjedi njihovih nadređenih nesusretljive i da imaju nakanu izazvati nered."

Uostalom, svi smo tome svjedočili u izravnim televizijskim prijenosima, gdje glasnogovornica SDP-a Danica Juričić Spasović nije bila u prilici diktirati novinarima kako će izvještavati javnost, dok su eterom odzvanjali urlici jednog od zapovjednika: Ne u crkvu! No, kasno je drugovi. Pokazali ste svoje pravo lice. Na redu je ostavka ministra Ranka Ostojića.

Ivan Ugrin

http://www.hrsvijet.net/index.php/kolum ... es-ostavku
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

reakcija na priopćenje

Prvi donosimo odgovor Glogoškog policiji o akciji na Markovom trgu

Policijski službenici postupali su zakonito, nijedan od njih ne zaslužuje da ga neodgovorni pojedinci nazivaju rehabilitiranim četnicima ili rehabilitiranim SAO Krajina milicajcima, tvrde u Ravnateljstvu

Datum objave: 09.06.2015 | 17:45 Autor: Marja Čolak

Nakon što je Ravnateljstvo policije poslalo iscrpno priopćenje o postupanjima na Markovom trgu 28. i 29. svibnja na prosvjedu branitelja, za reakciju smo odmah upitali jednog od vođa prosvjeda Đuru Glogoškog.

Policija je, podsjetimo, priopćila kako je, analizirajući medijske napise i izjave koje su si pojedinci u posljednjih nekoliko dana dozvolili i mediji prenijeli, vezane uz postupanje policijskih službenika interventnih jedinica policije, uočila najveći napad na policijske službenike i policijsku službu do sada.

Među ostalim, policija navodi kako su policijski službenici postupali zakonito u intervenciji na ulazu u crkvu Sv. Marka. Napominju kako su u navedenom postupanju sudjelovali policijski službenici Interventnih jedinica policije iz ukupno 16 policijskih uprava te iz Policijske uprave zagrebačke.

''Niti jedan od njih ne zaslužuje da ga neodgovorni pojedinci nazivaju „rehabilitiranim četnicima“ ili „rehabilitiranim SAO Krajina milicajcima“. Posebno ne odobravamo prozivanje policijskih službenika imenom i prezimenom te davanje epiteta poput „mrzitelja branitelja“ i sličnih'', stoji u priopćenju.

Što Glogoški kaže na sve?

''Hrvatski branitelji neće komentirati napise u medijima vezano za događanja na Trgu sv. Marka. Hrvatska javnost i cijeli svijet vidjeli su što se tada događalo. Ovaj potez je reakcija na ono što se stvarno događalo, a to je ono što je cijeli svijet vidio i to je suprotno od svega onoga što oni navode'', ističe Glogoški.

Napominje kako branitelji koji su bili okupljeni u crkvi nikad nisu govorili da su pripadnici policijskih snaga četnici.

''Što je bilo na barikadama, ja ne znam jer sam bio u crkvi cijelo vrijeme. Ali, mi branitelji znamo da je policija postupila u suprotnosti sa zakonom. Policija navodi netočne informacije'', zaključuje Glogoški.

Priopćenje policije u cijelosti

Analizirajući medijske napise i izjave koje su si pojedinci u posljednjih nekoliko dana dozvolili i mediji prenijeli, vezane uz postupanje policijskih službenika interventnih jedinica policije, uočen je najveći napad na policijske službenike i policijsku službu do sada.

O propisu i pravopisu

Aludirajući na besmislicu prema kojoj okupljeni ne trebaju postupati po naredbi policijskog službenika, koji je navodno provocirao okupljene obraćajući im se na srpskom jeziku, možemo samo dati zakonsko pojašnjenje.

Naime, sukladno čl. 13. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima (NN 76/09, 92/14) kao 8. policijska ovlast navedena je ovlast davanja upozorenja i naredbi građanima, dok članak 54. istog Zakona navodi kako policijski službenici „upozoravaju osobu“, odnosno kako policijski službenici „izdaju naredbu“. Zakonodavac je za navedene policijske ovlasti upotrijebio imenicu „upozorenje“ i imenicu „naredba“ te je sukladno tome izrađen čitav niz podzakonskih i postupovnih propisa koji detaljnije definiraju policijska postupanja u konkretnim situacijama.

Policijski službenici izdaju naredbe, naređuju građanima ili policijski službenici izdaju upozorenja, upozoravaju građane. S druge strane, sukladno čl. 2. st. 1. toč. 19. istog Zakona zapovijed je pisana ili usmena naredba koju upućuje nadređeni policijski službenik drugom policijskom službeniku te ona ne može biti izrečena prema građaninu. Također nije nevažno napomenuti da se upozorenja i naredbe mogu izdavati usmeno, pisano ili na drugi način (rukom, znakovima ili svjetlosnim i zvučnim signalima), a građani su dužni postupiti po njima u svrhu uspostave narušenog javnog reda i mira ili u drugim situacijama.

Zapovjedna linija

Interventna policija u policijskim upravama dio je Zapovjedništva interventne jedinice policije i njezini pripadnici osposobljeni su za poslove osiguranja mirnih okupljanja i javnih prosvjeda, sprječavanja narušavanja javnog reda te uspostavljanja javnog reda narušenog u većem opsegu, blokade određenih prostora i objekata, osiguranja državne granice i drugih poslova, poduzimanje propisanih mjera u slučaju elementarnih nepogoda i epidemija i slično.

Interventne snage policije samo jedne policijske uprave od njih 20, npr. PU zagrebačke godišnje sudjeluju u oko 280 javnih okupljanja, više od 50 preprata skupina navijača, više od 80 racija, te oko 300 asistencija i privođenja počinitelja teških kaznenih djela.

Interventnom jedinicom policije rukovodi zapovjednik IJP, a ne ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i nikako na način da se biraju „lojalni i odani“. Interventna policija ima istaknutu i jedinstvenu liniju zapovijedanja, a hijerarhija je snažno izražena. Pripadnike interventne policije odlikuje zahtjevna fizička sprema, a selekcija kandidata je rigorozna te se opravdano, pored Specijalne jedinice policije, smatra elitnom postrojbom.

Prilikom obavljanja određene zadaće, pa tako i ove na Trgu sv. Marka i prilaznih puteva, ispred policijskih snaga je imenovan operativni rukovoditelj koji upozorenja i naredbe izdaje građanima, a zapovijedi o postupanju policijskim službenicima.

Tko je sudjelovao

U navedenom postupanju sudjelovali su policijski službenici Interventnih jedinica policije iz ukupno 16 policijskih uprava te iz Policijske uprave zagrebačke. Niti jedan od njih ne zaslužuje da ga neodgovorni pojedinci nazivaju „rehabilitiranim četnicima“ ili „rehabilitiranim SAO Krajina milicajcima“. Posebno ne odobravamo prozivanje policijskih službenika imenom i prezimenom te davanje epiteta poput „mrzitelja branitelja“ i sličnih.

Istine radi, na ovom ćemo mjestu reći kako su u postupanjima uz Crkvu sv. Marka sudjelovali interventni policajci Policijske uprave zagrebačke i bjelovarsko-bilogorske. Tijekom 28. svibnja na ispomoći su se našli i interventni policajci iz Policijske uprave varaždinske, koprivničko-križevačke, sisačko-moslavačke i međimurske, dok su se ostali pridružili narednog dana, točnije 29. svibnja.

Istine radi, u Interventnoj jedinice policije PU vukovarsko-srijemske nema osoba aboliranih temeljen Zakona o općem oprostu iz 1996. godine (NN 80/96).

Istine radi, na fotografiji se nalazi Stjepan Ursa, policijski službenik iz srca naše Slavonije, strastveni sportaš i uzorni policijski službenik za kojeg kolege i rukovoditelji imaju samo riječi hvale. Čovjek koji je 1991. godine imao 3 godine. Čija obitelj oplakuje svoje stradale u Domovinskom ratu i još uvijek traga za nestalima. Sin dragovoljca i hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata.

Postupanje policijskih službenika

Diskreditirajući na taj način policijske službenike, nastavilo se s tvrdnjama o uporabi prekomjerne i brutalne sile iako su policijski službenici, nakon nekoliko upozorenja i naredbe o mirnom razilasku, započeli s primjenom najblažeg sredstva prisile, tjelesne snage, kako su po zakonu dužni. Naglašavamo kako ozlijeđenih osoba nije bilo, već je došlo do napada na jednog policijskog službenika.

Sukladno važećim propisima policijski su službenici u svojim postupanjima dužni čuvati čast, ugled i dostojanstvo svake osobe, a posebno obzirno dužni su postupati prema djeci, maloljetnim, starim i nemoćnim osobama, osobama s invaliditetom i prema žrtvi kaznenog djela i prekršaja (čl. 14 st.2. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima). Niti jednom gestom, pokretom ili postupkom policijski službenici tijekom postupanja 28. i 29. svibnja nisu uvrijedili niti omalovažili okupljene branitelje. Ali je zato za svaku osudu ono što su ti policijski službenici i službenice u obavljanju svog posla u ta dva dana doživjeli: po njima se pljuvalo i psovalo, nazivalo ih se četnicima, krvoločnicima, uzvikivalo kako ih treba biti sramota, da će izgubiti posao, da znaju tko su i gdje žive. Za posebnu je osudu ophođenje dijela okupljenih prema policijskim službenicama koje su bile izložene teškom vrijeđanju i psovanju s jedne strane kao žene i s druge strane kao policijske službenice u obavljanju svog posla.

Unatoč svemu niti u jednom trenutku nije došlo do incidenta, a disciplina policijskih službenika je zadržana na najvišoj razini.

Medicinska pomoć i lijekovi

U nastojanju prikazivanja hrvatske policije kao nehumane i kao one koja ne poštuje osnovne ljudske potrebe u medije je plasirana informacija kako policija nije propuštala lijekove, što nije točno.

Naime, prije početka samog postupanja i tijekom cijelog postupanja okupljenima su bile na raspolaganju dvije ekipe Hitne medicinske pomoći, a liječnička je pomoć na traženje pružena svakome, bilo da se nalazio u crkvi, bilo izvan. Lijekovi su se nesmetano donosili.

Zakonito

Prihvaćamo kako svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ono svakako treba biti argumentirano i ne smije se temeljiti na iskrivljenim činjenicama. Pozivanje na opravdanost građanskog neposluha jer je policija postupala neustavno i nezakonito nikako ne stoji. Policija postupa na temelju zakona koji su usklađeni s Ustavom.

Naime, s obzirom da javno okupljanje branitelja nije bilo prijavljeno, sukladno Zakonu o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12) policija je organizatorima okupljanja uručila Obavijest o počinjenom prekršaju te ih upozorila da je okupljanje na Trgu sv. Marka dozvoljeno do 22 sata nakon čega navedeni prostor trebaju napustiti. Budući da nakon 22 sata nisu napustili Trg, izrečeno im je prvo upozorenje, a potom i naredba da se mirno raziđu ili će u protivnom uporabiti sredstva prisile. Policijski su službenici potom započeli sa zakonitom primjenom policijskih ovlasti s ciljem razdvajanja okupljenih i udaljenja s prostora Trga sv. Marka. Uslijed toga okupljeni su se povukli u unutrašnjost crkve te je policija, poštujući pravnu autonomiju crkve, u tom trenutku prekinula s postupanjem.

Koliko se daleko išlo u širenju panike i dezinformacija, govori i objava medija kako je policija uređajima ometala signale mobilnih uređaja kako okupljeni ne bi komunicirali, iako se na gotovo svakoj fotografiji i video snimci nastalim tijekom ta dva dana može vidjeti kako netko komunicira putem mobilnog uređaja. Policija nije koristila uređaje za ometanje signala prema okupljenima.

Pritužbi na postupanje policije nije bilo, a uporaba sredstava prisile je bila opravdana i zakonita.

Zaključno

Niti jedan hrvatski policajac koji časno radi svoj posao ne zaslužuje da ga se zbog toga pogrdno naziva „brutalnim jurišnikom na invalide“, „one koji batinaju invalide i žene“, oni koji „jurišaju na crkvu“.

Novinarima i medijskim djelatnicima omogućen je njihov rad i izvješćivanje u interesu pravovremenog i istinitog informiranja javnosti. Policijski su službenici medijske djelatnike zamolili da se pomaknu ukoliko je to bilo potrebno radi njihove sigurnosti budući da se sve zbivalo na relativno malom prostoru i nikakvih pritužbi u tom smislu nije bilo.

Bez komentara ćemo ostaviti „stručnjake za sigurnost“ koji se javno hvale da su davali upute kako zaustaviti policijske službenike podižući im vizir i napadajući dijelove vrata i glave te kako je najbolje napasti oči.

Zaključno napominjemo kako policijski službenici ne mogu stranački djelovati, a postupaju po zakonu i na način propisan zakonom, u ovom slučaju s maksimalnom tolerancijom.

http://direktno.hr/en/2014/direkt/16861 ... m-trgu.htm
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

POVODOM PRIOPĆENJA MUP-A
Ivica Lulić, branitelj koji je stajao na ulazu u crkvu sv. Marka: Pa kako bismo mi njih napali – mi smo svi invalidi
branitelji-9-580x365.jpg
branitelji-9-580x365.jpg (87.78 KiB) Viewed 4498 times
Nakon jučerašnjeg priopćenja Ravnateljstva policije o događajima koji su se zbili 28. i 29. svibnja na Trgu svetog Marka u kojem ističu kako je “uočen najveći napad na policijske službenike i policijsku službu do sada”, upitali smo za komentar Ivicu Lulića, jednog od branitelja koji je bio na vratima crkve tada te je ondje zadobio udarce. Ističe kako to nije istina: “Pa kako bi smo mi njih napali – mi smo svi invalidi. Gdje ću ja nekoga sa svojih 60 posto invalidnosti tući!?”.

“Bili smo na samim vratima na ulasku u crkvu – trebalo nam je 20 centimetara da uđemo u crkvu, dok je policija bila oko nas. Mi smo znali da su oni htjeli Josipa Klemma te smo se mi odlučili povući unutar crkve “, rekao je te dodao: “Pao sam na pod – istukli su me po bubrezima, rebrima, leđima. Nije ništa slomljeno – samo su me natukli”.
ivica-lulić-267x300.jpg
ivica-lulić-267x300.jpg (17.84 KiB) Viewed 4498 times
“Dok su se ostali stopostotni vojni ratni invalidi molili unutra, oni su to nama činili. Mene su primili pred vratima. U trenutku kad sam gurnuo Klemma da se makne – oni su me srušili, pao sam na pod. Samo sam pokrio glavu da me ondje ne udaraju – jednom ili dvaput su me udarili po bubrezima s pendrekom, a po leđima i rebrima s nogama”, opisao nam je Lulić.

“Imaju slike gdje se sve vidi – majica mi je bila sva rastrgana. Krpe su samo od nje ostale”, rekao nam je, a na naš upit kako se osjeća kad se sjeti tih svih nemilih događaja, odgovara kako mu je to sve jako tužno. Rekao je da ih je u tom trenutku najviše zaštitila Crkva i svećenici koji su ondje bili.

Ivica Lulić je hrvatski vojni invalid i branitelj od početka rata. Bio je u 7. gardijskoj brigadi od južnog bojišta pa dalje sve.

“Prvo sam bio u Hrvatskoj Kostajnici, pa na kraju sve do juga u Dubrovniku. Sedma gardijska brigada je prva ušla u Knin”, pojasnio je.

Nakon nemilih scena s Trga svetog Marka u Zagrebu, a povodom medijskih napisa o policijskom postupanju tijekom navedenih događaja 28. i 29. svibnja, Ravnateljstvo policije daje priopćenje za javnost. U priopćenju Ravnateljstvo analizira medijske napise i izjave pojedinaca koje su posljednjih dana i mediji prenijeli, vezane uz postupanje policijskih službenika interventnih jedinica policije.

http://narod.hr/hrvatska/ivica-lulic-br ... i-invalidi
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Evo i nekih komentara na tekst:

Petar Rajkovačić •

Da li se s izjavom iz ravnateljstva milicije, kako se na Trgu sv. Marka dogodio dosad najveći napad na policijske službenike, slaže onaj policajac s maksimirskog stadiona na kojega je ispaljena signalna raketa i koji je ostao bez oka.

Sjeni Nasuprot •

Prema onome što smo imali prilike pročitati u istaknutom esejčiću policijskog ravnateljstva, njihov prozni uradak mogao bi ih kvalificirati da se ozbiljno i češće počnu baviti i pisanjem, ako ne prije onda sigurno nakon predstojećih izbora.
Obzirom da su se u ravnateljstvu policije bili tako potanko raspisali i usredotočili na objašnjavanju "policijske zapovjedne linije", mi čitatelji ovog portala bili bismo im zahvalni kad bi nam uza sve napisano tek pojasnili granice te "njihove (policijske) zapovjedne linije".
- Sežu li one tek do stubišta crkve sv. Marka, prve-druge stube ili preko cijelog stubišta sve do unutrašnjosti crkve, molitvenih klupa, oltara ili možda čak do sakristije?!

Kad toliko lijepo pišu, bilo bi zgodno da nam i opišu svoj dojam "prirodnog položaja" desne ruke njihova, danas izuzetno hrabrog profesionalca, a "nekad trogodišnjeg" službenika Štefa Urse.
Kako se njegova ruka uklapa u te famozne linije zapovijedanja?!
Kojom to zapovjednom linijom doseže njegova "crna ruka" do vrata glave branitelja unutar crkve?!
I još jedna sitnica, žele li novoafirmirani pisci napete policijske proze da povjerujemo njihovoj umjetničkoj slobodi da branitelji psuju i pljuju u crkvi (po "policijskim isturenim zapovjednim linijama"), neovisno našim očima i svemu brutalnom viđenom uživo na TV-u, što su sve nekad trogodišnjaci, a danas u policijskim uniformama u mogućnosti učiniti?
Nekako su ipak pretenciozni, za tako što treba ipak napisati još puno "napetih romana"!
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

teške optužbe

Zoran Grgić, član vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, teško optužuje Vladu i policiju!

Autor: Marcel Holjevac
Subota, 13. Lipanj 2015. u 19:28

Zoran Grgić najavljuje tužbu Ustavnom sudu i saborsku istragu o postupanju policije na Markovom trgu. On je nabrojao 26 kaznenih djela koja je počinila policija. No, kaže da Leko stopira saborsku istragu, a SDP zavlači imenovanje tijela za nadzor policije, koju sve češće koristi kao instrument policijske države i stranački instrument

“Nema kaznenog djela ako je počinjenjem istoga spriječena bitno veća šteta nego nečinjenjem”, kaže Grgić – a kao djela koja su spriječena navodi kršenje međunarodnih ugovora, ugrožavanje života zdravlja, i kršenje ustavnog poretka. On tvrdi kako je policija počinila 26 kaznenih djela na Markovom trgu, tijekom prosvjeda veterana Domovinskog rata.

“Svako malo dijete zna gdje je granica površine”, kaže, i navodi kako je jasno vidljiva granica između površine trga, na kojoj je policija zabranila prosvjed bez temelja u Ustavu, i crkve svetog Marka. Već i prva stepenica predstavlja crkveno dobro. Zašto je tijekom tri pokušaja policija ulazila duboko u crkveni prostor? Zašto policija nije odustala nakon što su ju i svećenici i prosvjednici upozorili na tu okolnost? To je tek prvo od 21 pitanja koje postavlja u svom “antibarbarusu”, a za njih očekuje da će ostati bez odgovora. Kao i do sad on napominje i kako po Ustavu i zakonu postupanje policije uvijek mora biti razmjerno ugrozi i šteti koja prijeti. Ne samo da to propisuju Zakon o policijskim poslovima i ovlastima i Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika, u takvoj situaciji, kada ugroze nema, kada nikom ne prijeti nikakva šteta, policija je prosvjednike trebala samo nadzirati, te ih eventualno prekršajno prijaviti zbog neprijavljivanja skupa i zadržavanja nakon 22:00 sata. No, ovdje dodajmo da zakonom nisu propisane nikakve sankcije za neprijavljivanje skupa, a i nitko se nakon 22 sata nije zadržao na trgu. Podsjeća i kako su neđunarodni sporazumi, ugovori, konvencije o ljudskim pravima i drugi akti iznad Ustava RH, Ustav je iznad ustavnih zakona, a ovi pak iznad zakona i pravilnika. Kako je jedan zakon, njegov minorni članak i jedan podzakonski akt dignut na razinu Ugovora između Svete stolice i Republike Hrvatske kao nepovredivih međudržavnih ugovora?

Nadalje postavlja pitanje Saboru i javnosti kakvu to opasnost koja iziskuje toliku silu predstavlja šaka invalida, paraplegičara i amputiraca, žena i prijatelja u njihovoj pratnji, i stariji gospodin Paško Glasnović (81) kojeg su čak dva puta legitimirali nakon izlaska s mise? Napominje kako tim ugovorima nije propisana samo djelomična eksteritorijalnost vjerskih objekata nego i sloboda bogoslužja. Napad na branitelje u crkvi – koji su automatski ulaskom u crkvu prekinuli prosvjed – i onemogućavanje građana u dolasku na jutarnju misu te sramotno legitimiranje g. Paška Glasnovića zato što je nazočio jutarnjoj misi 29.05.2015. predstavljaju i kršenje temeljnih ljudskih prava zaštičenih zajedničkom stečevinom EU i Ustavom.

Nadalje, Grgić pita tko je odgovoran za narušavanje odnosa između RH i katoličke crkve u Hrvata? Tko je odgovoran za političku štetu i rušenje ugleda RH u svijetu? Je li zataškavanje to što njegova predstavka Predsjedniku Sabora RH još nije proslijeđena odborima za unutarnju politiku i ljudska prava? Zašto je trg bio zatvoren za prosvjednike i nakon 8 sati ujutro, kad formalna zabrana prosvjeda prestaje?

Navodi i kako je ljudima odsječenima u crkvi policija usporavala i zabranjivala dostavu vode, hrane lijekova i higijenskih potrepština. Najtežim ratnim invalidima u kolicima zdravlje u bitnome ovisi o stalnoj tuđoj pomoći i higijenskoj njezi, pa je čak i saborskom zastupniku Goranu Mariću onemogućavan dolazak do Crkve i dostava pomoći ujutro nakon 08:00. Zašto?

Nadalje navodi kako Ravnateljstvo policije tvrdi kako policijom ne upravljaju Milanović i Ostojić, što uostalom po zakonu niti ne smiju, pa zato smatra da saborska istraga treba uključiti i izlist telefonskih poziva premijera i ministra Ostojića za 27. 28. i 29. svibnja. Ukoliko su oni izdavali naredbe policiji, radi se o teškom kršenju Ustava. Pita i je li bilo potrebno 500 specijalaca iz 16 policijskih uprava protiv 29 teških invalida i njihove, dijelom ženske pratnje? Tko je donio procjenu o broju potrebnih policajaca i je li bio u komunikaciji s predsjednikom Vlade RH i ministrima?
Pita i može li policija potvrditi kako baš niti jedna osoba abolirana prema Zakonu o opećem oprostu nije bila na Markovom trgu. U priopćenju MUP-a se samo navodi kako takvih nije bilo u jedinici pristigloj iz vukovarsko-srijemske PU. Što je s 15 preostalih?

Kaže i kako unatoč tvrdnjama iz MUP-a postupanje policije koje je protivno međunarodno prihvaćenim konvencijama o ljudskim pravima i međudržavnim ugovorima i Ustavu RH nitko nije dužan prihvatiti. Zakon o javnom okupljanju je postao nevažeći kada su branitelji stali na prvu stepenicu crkve i maknuli se s javne površine u prostor crkve, koji nije javni prostor, pa je time izostao bilo kakav razlog za postupanje policije. Podsjeća i kako je usporavanje, otežavanje i sprječavanje dostave hrane vode lijekova i higijenskih potrepština, kao i batinanje, posebno invalida koji leži i ne pruža niti pasivan otpor, prema međunarodnim konvencijama oblik mučenja, a u to spada i onemogućavanje obavljanja fizioloških potreba (nisu puštali invalide iz crkve, u kojoj toaleta naravno nema, na WC u drugoj zgradi). RH je, podsjeća, potpisala da se odriće takvih metoda. U svom priopćenju MUP, tvrdi Grgić, neistinito navodi kako “Uslijed toga (policijske intervencije o.a.) okupljeni su se povukli u unutrašnjost crkve te je policija, poštujući pravnu autonomiju crkve, u tom trenutku prekinula s postupanjem.” Policija je u tri navrata s ciljem izvlačenja branitelja iz crkve ušla duboko u prostor iste što se jasno vidi iz objavljenih snimaka.

“Morbidno konstruirajući MUP navodi i sljedeće (aludirajući na Zorana Grgića neovisnog analitičara koji je bio nazočan događajima i snimao/izvještavao iz Markove crkve): Bez komentara ćemo ostaviti „stručnjake za sigurnost“ koji se javno hvale da su davali upute kako zaustaviti policijske službenike podižući im vizir i napadajući dijelove vrata i glave te kako je najbolje napasti oči.” Z. Grgić je pak rekao (tri dana nakon prosvjeda) u svojoj “Izjavi o događajima od 28. i 29. 05. 2015. na Trgu sv. Marka”: “Policija je upotrebljavala brutalnu i prekomjernu silu i ulazeći u crkvu nemilosrdno tukla branitelje koji su već ležali na podu. Pokušali su izvući g. Klemma van. Ovdje moram naglasiti neke detalje kao neovisni ekspert. Prilikom ulaska u Crkvu savjetovao sam invalidima da suncobrane, klupe i stolice ostave vani kako policija ne bi imala izliku za djelovanje jer se isti mogu lažno prikazati kao hladno oružje – poslušali su me.

Drugo, policajac u oklopu i kacigi neranjiv je, jedini način zaustavljanja je podići mu vizir i zaustaviti izložen dijelove glave i vrata. Da su branitelji i invalidi borbeno djelovali, išli bi na oči, ali su samo ispruženom rukom zaustavili daljnja napredovanje u Crkvu! To je u zadanoj situaciji najmanje opasan i po zdravlje policajca bezopasan postupak. Kada bi primjerice pio primijenjen udarac u vrat policajac bi pao, ovaj je ostao stajati, dakle potpuno benigno i simbolično s obzorom na brutalnu silu koju je koristila policija. Naglašavam kako su invalidi i branitelji u Crkvi samo sjedili u klupama molili i pjevali, te nisu čak niti pomakli klupe kako bi napravili barikadu, nego su stoički trpili udarce. Dakle; Z. Grgić nikada nije rekao prosvjednicima da podižu vizir ili idu na oči već samo konstatirao kako ovi to nisu činili, iako su bili izloženi neprimjerenoj i gruboj sili”, kaže Grgić.

Nakon svega Grgić, član saborskog Vijeća za civilni nadzor tajnih službi, sprema kaznenu prijavu protiv Zorana Milanovića, Ranka Ostojića i Predraga Matića, zbog prekomjerne upotrebe sile i sramoćenja Republike Hrvatske, a najavljuje i tužbu Ustavnom sudu zbog ograničvanja prava na javni prosvjed. “Unutarnji nadzor je bezvrijedan ako su svi umočeni, možemo se uzdati jedino u parlamentarnu istragu”, kaže Grgić, napominjući kako Leko stopira saborsku istragu, a SDP zavlači imenovanje tijela za nadzor policije jer im sturčnjaci koje su predložila nezavisna građanska tijela nisu bili po volji. Među njima su pravnica Lidija Grčić, jedan od osnivača vojne policije, te pravnica i informatičarka Tadijana Vukušić.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/z ... iju-808378
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

PROSJEČNA DOB BRANITELJA MANJA NEGO U MOZAMBIKU

Ministarstvo ignorira – od 1998. godine do danas umrlo preko 37.000 hrvatskih branitelja, prosječne životne dobi 50,9 godina

Koordinacija braniteljskih udruga hrvatskog kraljevskog grada Knina poslala je otvoreno pismo Đuri Glogoškom, predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida i Josipu Klemmu, predsjedniku Udruge specijalne policije u kojem upozoravaju kako Ministarstvo branitelja nakon tri godine od početka projekta “Praćenje pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata” koji je donio zabrinjavajuće podatke o braniteljskoj populaciji, nije donijelo konkretne mjere za poboljšanje zdravstvene skrbi hrvatskih branitelja.

Pojašnjavaju kako je Ministarstvo branitelja zajedno s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo u lipnju, 2012. godine pokrenulo znanstveno-istraživački projekt “Praćenje pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata” koji je pokazao da je od 1998. godine do danas umrlo preko 37.000 hrvatskih branitelja, prosječne životne dobi 50,9 godina, najčešći uzrok smrti su novotvorine (tumori).

Ministarstvo je na početku provedbe projekta obećalo da će nakon završetka projekta i dobivenih rezultata predložiti konkretne mjere za poboljšanje zdravstvene skrbi hrvatskih branitelja, preventivni pristup braniteljskoj populaciji kroz sustav sistematskih pregleda, promoviranja ciljanih pretraga i ciljani probir za bolesti s najvećom smrtnošću.

“Na naše opetovane upite je li projekt završen, Ministarstvo odgovara da još nije, iako je prošlo tri godine od početka projekta. Smatramo da Ministarstvo odugovlači sa završetkom projekta kako bi izbjeglo provođenje konkretnih mjera za poboljšanje zdravstvene skrbi hrvatskih branitelja”, naglasili su dodavši: “Molimo vas da na prvom slijedećem sastanku s predsjednikom Vlade RH, istog upoznate s ovakvim ponašanjem Ministarstva i ministra, i odugovlačenja s završetkom projekta i provođenja konkretnih mjera za poboljšanje zdravstvene skrbi hrvatskih branitelja”.

“Žalosno je da u državi koju su utemeljili i obranili hrvatski branitelji mogu očekivati prosječnu životnu dob od 50,9 godina, manju i od prosječne životne dobi najsiromašnije zemlje svijeta Mozambika, gdje ona iznosi 52,5 godina. Još je porazniji podatak da je od ovih 37000 umrlih hrvatskih branitelja, skoro 3000 počinilo suicid”, upozorili su te dodali kako postojeća zdravstvena skrb ne zadovoljava specifične potrebe hrvatskih branitelja, što pokazuje velika smrtnost i nizak prosječni životni vijek.

Naglašavaju kako se pretvaranje postojećih bolnica u Zaboku i Kninu u veteranske bolnice pokazalo samo igrokazom Ministarstva branitelja i Ministarstva zdravlja, u kojem su sudjelovali ministri postavljanjem ploča na navedene bolnice, ne uradivši ništa na unutarnjem opremanju i prilagođavanju specifičnim zdravstvenim problemima hrvatskih branitelja.

“Ista je situacija i s postavljanjem ploče na Domu veterana u Lipiku, koji i dan danas, nakon sedam mjeseci zjapi neuređen i prazan”, istaknuli su te dodali: “Na prvom vašem sastanku s predsjednikom Vlade RH, g. Milanović je izjavio ‘Nadam se da vjerujete da ćemo vam pomoći’ i sad je prilika da pomogne hrvatskim braniteljima u ovom konkretnom slučaju, kako nam hrvatski branitelji ne bi umirali s prosječno 50,9 godina”.

“Upoznajte predsjednika Vlade da nam hrvatski branitelji umiru s prosječno 50,9 godina starosti, a medicinska struka kaže da ne bi trebali, samo da postoji političke volje da im se pomogne, a znanja da se to učini, želje i ljudi koji su to spremni raditi ima dovoljno. Pomognimo živim hrvatskim braniteljima, svaki dan je dragocjen, pokušajmo spasiti bar jednog hrvatskog branitelja od prerane smrti”, zaključili su.

Izvor: narod.hr

http://narod.hr/hrvatska/ministarstvo-i ... 509-godina
Post Reply