Braniteljski prosvjedi-borba za pravnu državu

Neobavezna rasprava bez svađa.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Re: Braniteljski prosvjedi-borba za pravnu državu

Post by EdgarFranjul »

PRIJAVIO IH ZORAN GRGIĆ

Podnesena kaznena prijava protiv Milanovića, Ostojića, Matića i Dominića
Autor: M. BerićUtorak, 23. Lipanj 2015. u 20:04

Grgić ih je prijavio zbog kaznenih djela osobito teške tjelesne ozljede, nepružanje pomoći, napuštanje nemoćne osobe, povreda ravnopravnosti građana, povreda slobode izražavanja misli...

Protiv premijera Zorana Milanovića ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, ministra branitelja Predraga Matića i ravnatelja policije Vlade Dominića podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Prijavu je podnio je Zoran Grgić, predsjednik Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija.
Grgić ih je prijavio zbog kaznenih djela osobito teške tjelesne ozljede, nepružanje pomoći, napuštanje nemoćne osobe, povreda ravnopravnosti građana, povreda slobode izražavanja misli, povreda prava na okupljanje i javni prosvjed, protupravnog oduzimanja slobode, prisile, prijetnje,neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje, neprijavljivanje pripremanja i počinjenja kaznenog djela, zločinačko udruživanje, veleizdaju i povredu ugleda Republike Hrvatske.

Sva ta kaznena djela, u prijavi, Milanović i ostali počinili su prema braniteljima za vrijeme njihova prosvjeda na Trgu svetog Marka.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/p ... ica-810658
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

SRAMOTNA ŠUTNJA MEDIJA: Branitelji i studenti hodočaste Hrvatskom za sve nas!

‘Krunica nas je obranila u ratu i sada će!’
11406577_1625884364351216_4715027685161120839_o-660x413.jpg
11406577_1625884364351216_4715027685161120839_o-660x413.jpg (71.11 KiB) Viewed 5016 times
Autor: Zrinka Kasapić
Srijeda, 24. Lipanj 2015. u 20:24

Marija je zaštitnica Hrvata, zato joj se obraćamo!

Kad su u pitanju hrvatski branitelji, u Hrvatskoj se umjetno stvara neka čudna atmosfera u kojoj se hrvatski narod namjerno huška protiv ljudi koji su stvarali hrvatsku državu. Stvara se dojam, pogotovo među mlađom generacijom, da su branitelji na jedan način štetni za našu državu, te da se umjesto zajedništvu, sustavno okreću ratu i prošlosti.

No, tko god je realno sagledao braniteljsku populaciju u cjelini i sva događanja oko hrvatskih branitelja može vidjeti da ništa od toga nije istina, te da branitelji vrijede naše pažnje, a i dalje žrtvuju sebe za Hrvatsku, zajedno s mladim ljudima naše države. No, ta ponovna žrtva i zajedništvo mladih studenata i branitelja vješto se prešućuje u hrvatskim medijima, jer je očito jako bitno da Hrvatska ne zna da branitelji u ovom trenutku hodočaste svojim nogama kroz cijelu državu i za sve Hrvate, pa i za one koji ih napadaju.

Naime, HVIDRA, i studentske udruge SKAC Palma i MAGIS te druge braniteljske i studentske udruge i zajednice koje se vremenom priključe, pokrenule su zavjetno hodočašće pod nazivom „Marijanski zavjet za Domovinu“, a branitelji i studenti zajedno će proći svim većim marijanskim svetištima od krajnjeg istoka pa sve do juga Hrvatske!

“Na poziv Crkve točnije patera Ikea, ovom hodočašću se priključila HVIDRA grada Zagreba, a na naš poziv priključila se i HVIDRA Republike Hrvatske” , rekao nam je Ante Tandara, umirovljeni pukovnik Tigrova i šef zagrebačke HVIDRA-e koji je dodao da je hrvatskim braniteljima Crkva uvijek bila utočište.

“Na prvom mjestu je oduvjek hrvatskim braniteljima bila Domovina, obitelj i Crkva, i toga se držimo i danas. Krunica nas je obranila u Domovinskom ratu i sada će!

Kad smo krenuli na ovo hodočašće koje će povezati cijelu Hrvatsku, od Gunje pa sve do Dubrovnika, mislili smo isključivo na zajedništvo Hrvatske i Marije, njene zaštitnice. Ponosni smo jer ovo putovanje ima svoju simboliku koja se očituje kroz zajedništvo. Putuje se kroz etape i posjećuju se velika Marijanska svetišta u Hrvatskoj.

Putuje se od nedjelje do nedjelje, a svaki dan prelazi se oko 30 kilometara. Jako nas veseli što su rute isplanirane tako da će hodoćasnici završiti jednu etapu u Kninu i to na obljetnicu Oluje”, rekao je Tandara koji je još dodao da su svi branitelji stvarali hrvatsku državu s velikim pouzdanjem u Gospu, pa ovo hodočašće ne mora nikoga čuditi.

“Hrvatskim braniteljima uvijek je bila krunica oko vrata, a danas nije ništa drugačije, pogotovo u ovoj teškoj situaciji u kojoj se nalaze hrvatski branitelji, od smrti dr. Franje Tuđmana i Gojka Šuška, jer do sada nikada nismo imali težu situaciju. Njihovom smrti krenula su ponižavanja i uskraćeivanje prava braniteljima, zbog toga je Gospa jedina kojoj se možemo obratiti jer Gospa je, kao i njen sin Isus Krist, bila s nama na ratištu. Osim toga, Marija je zaštitnica Hrvatske i zato smo krenuli hodočastiti Mariji po njenim svetištima. Ona je uvijek bila uz nas i samo njoj se trebamo okretati”, napominje Tandara, koji je posebno sretan zbog činjenice da hrvatski branitelji u ovom trenutku hodočaste baš sa mladima, studentima Hrvatske, odnosno generacijom za koju je ova država i stvorena.

“Nama je drago što hodamo i Mariju častimo baš sa studentima jer našu Hrvatsku mogu izvući ljudi koji su zemlju stvarali, to su hrvatski branitelji ali i hrvatska mladež. Riječ je o studentima koji još uvijek nisu zatrovani, koji nisu zadojeni komunizmom, koji nisu opterećeni ratovima i koji ljube ovu zemlju. Oni su temelj ove države baš kao što je temelj naše suverene Hrvatske Domovinski rat” drži ovaj umirovljeni branitelj koji još kaže: “Jednima, su ponos partizani, drugima domobrani, meni su su ponos moji prijatelji, hrvatski branitelji koji su stvorili ovu zemlju. Neizmjerno mi je drago da ovi mladi ljudi to prepoznaju i daju nam podrušku ali isto tako neka se čuje: Mladi ljudi Hrvatske imaju našu podršku i jednako tako kako oni stoje uz nas mi ćemo stajati uz njih.

Tandera nam je ukratko opisao atmosferu na putu, rekavši da je ona i više nego dobra. “Čujem se s ljudima i u koje god mjesto hodočasnici dođu, spontano ih ljudi dočekuju s toplim napitcima i hranom, svuda su lijepo prihvaćeni. A što je najbolje od svega ljudi im se spontano pridružuju na putu, kroz mjesta. Putem se moli Sveta Krunica i molitve i pjesme ne nedostaje” zaključio je za naš portal Ante Tandera koji je pozvao Hrvate da se priključe u što većem broju jer smisao ovog hodočašća je zajedništvo. “Neki ih prate po 5, 10 km, neki idu s njima cijelim putem i tu se zaista zbiva veliko zajedništvo a to je i bio cilj, povezati cijelu Hrvatsku u molitvi i s Marijinim svetištima. Jer nama Hrvatima prijeko je potrebno zajedništvo ali i molitva, jer sve što smo stvorili, stvorili smo zajedno, mi ljudi, zajedno s Isusom i njegovom Majkom.”

Pokušali smo kontaktirati i patera Ikea, isusovačkog svećenika koji hodočasti s mladima i braniteljima, i koji je javnosti poznatiji po tome što je za vrijeme napada hrvatskih branitelja u Crkvi svetog Marka, stao u obranu hrvatskih branitelja, no do završetka ovoga teksta nije nam se uspio javiti, no prenosimo njegov facebook status koji je ostavio na početku ovoga puta.

Krenusmo! Pomolismo se Gospi Sumanovačkoj, pa korak po korak, krunica po krunica, stotine krunica, 1300 km, na prvi Marijanski zavjet za Domovinu. Da bude prastanje, pravda, vjera, ljubav, domoljublje, i pravi mir…
Nije se vise moglo durat.
Krenusmo mi, u Ime Bozje. Da Hrvatska bude po Bozjem!

Pridružite se i vi hrvatskim braniteljima i studentima a detaljnije informacije pogledajte OVDJE.

Marijo,

Gospe naša!
Po čijim svetištima hodam, dan za danom.
Utječem se Tebi, čiju sam krunicu nosio oko vrata za vrijeme rata – od tada te po dobroti pamtim:
Opet sam ti se vratio,
Za moju Hrvatsku te molim ovaj put, k’o za vlastiti život nekad,
Za koju se borih četiri godine, od Sjevera do Juga, po kojoj i prijatelje ostavih
Što umriješe za nju…

Ali ne za ovakvu!

Pa me evo, 20 godina nakon rata, opet s naprtnjačom na leđima. Pješačim Tvojom i mojom Slavonijom, na putu prema Jugu, s prijateljima suborcima svojim.
Stari smo i nismo više za boja kao nekad.
Ali, za boj novi, neki drugi, naoružasmo se… – onim što nikad ostaviti nismo smjeli: pokorom, krunicom, molitvom…

Noge su mi žuljave, nakon prvih stotinu kilometara. I sutra me čeka isto, i moram dalje.
Tko će nego mi,
Marijo, koji znademo što znači mrijeti i gledati kako se život na oltar domovine polaže, tko nego suborci koje si Ti čuvala?

Sad kad su riječi postale nevrijedne, svjedočenja odbačena, i kad se posumnjalo u sve… – znamo da je opet naš red…
Obilazim tvoja svetišta, da nam isprosiš sve što je Hrvatska…
radost, ponos, dostojanstvo,
povjerenje, poštovanje,
oprost, pravdu, mir, napredak…
Sve!
Hrvatsku!

Hodam zemljom, korak po korak, kilometar po kilometar, krunica po krunica, sjećanje po sjećanje.
A odustati ne mogu, jer što ostaje?
Kad umor dođe i govor utihne, i san me zahvaća,
i kad postanem i sam k’o Hrvatska, umorna, pa kad kao i ona, izgleda da ću posustati, i ja k’o i ona idem dalje.
Jer kako da posustanem i odustanem, od najljepšeg sna,
a drugog ni nema.

Za narod moj te, Gospodine, po Marijinom zagovoru, molim: čuj me umorna koraka: da Hrvatska ne bude umorna, ni ranjena, ni žuljavih nogu,

Da ne bude u njoj onoga što tvoje nije…
Da bude ona zemlja pravde i mira, istine i ljubavi,
Pravedna kao što je bila vjekovima ljubljena,
Sveta koš što se za nju umiralo,
Za Hrvatsku… jer ne smije ona biti ništa drugo nego,
Lijepa k’o u snovima

Za Hrvatsku hodam,
Sve dok je ne bude
I molim…

http://www.dnevno.hr/vjera/iz-zivota-cr ... -ce-810738
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

450 TISUĆA BRANITELJA OSIM BRANITELJSKE ISKAZNICE NEMA NIŠTA
Lipanj 9, 2015

A u javnosti je stvorena slika kako su branitelji privilegirana kategorija

Napisao: Mladen Pavković

Ministar branitelja Predrag Matić neprestano naglašava svoje navodno velike uspjehe u radu s ljudima koji su bili prvi kad je trebalo. Međutim, tek sada, 25 godina od početka srpske agresije, on i njegovo ministarstvo počeli su rješavati probleme najtežih invalida hrvatskog Domovinskoga rata (koji su tek jednim dijelom riješeni). Pa, ako dosad nisu adekvatno zbrinuti ni najteži invalidi onda se postavlja pitanje: kad će na red doći oni koje ni metak nije okrznuo?

Bolji status imaju izdajice i dezerteri

Javnost je stekla dojam da se neprestano govori o rješavanju problema svih ili većine hrvatskih branitelja, što nije točno. Naime, nema sastanka a da nisu na dnevnom redu problemi stradalnika Domovinskog rata, zatim obitelji poginulih i nestalih, a potom i ljudi koji su oboljeli od PTSP-a. Oko toga se neprestano vrtimo. No, u Registru branitelja, koji je s ponosom objavio baš ministar Matić, prije svega s ciljem da se pronađu tzv. lažni branitelji, nalazi se oko pola milijuna imena.

Od tako velikog broja, možda njih najviše 50 tisuća prima (uglavnom nedovoljne) zaslužene mirovine, dodatke, potpore. Ostali mogu samo „žaliti“ što ih ni metak nije okrznuo, jer da jeste i oni bi mogli reći da primaju neku potporu. Ovako tih 450 tisuća osim braniteljske iskaznice i iznimnog ponosa da su i oni bili dio stvaratelja hrvatske države nemaju- ništa.

A u javnosti je stvorena slika kako su branitelji privilegirana kategorija, kako se država o njima brine. Oni koji nisu stradali ne mogu zaposliti ni svoju djecu ili supruge. Većina ih nema ni adekvatan krov nad glavom, niti pak mogu plaćati režije za struju, plin, telefon… Ratnim veteranima, koji nisu imali „sreće“ biti ranjeni, danas je jedan od najtežih problema sudar sa sporom ili korumpiranom birokracijom, nemogućnost dobivanja kredita, nikakvih povlastica prigodom liječenja, nemogućnost dobivanja adekvatne pomoći (na svim razinama) itd. i tako redom.

Koliko ima samo onih koji su bili ozlijeđeni u ratu? Ti također ne mogu računati na nikakvu pomoć, a najmanje na neke privilegije. Oni koji nisu sudjelovali u ratu i stvaranju države danas pričaju kako se ti ljudi nisu borili za „privilegije“, već da budu kao i drugi. Od branitelja bolji status u društvu imaju ratni profiteri, izdajice i dezerteri. Čak i bivši pripadnici agresorske vojske bolje žive nego ljudi koji su obranili i stvorili hrvatsku državu.

U Srbiji ima oko 400 tisuća veterana

U Srbiji, koja je bila agresor na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, prema nekim procjenama, ima oko 400 tisuća veterana koji su sudjelovali u ratovima na području bivše SFRJ (1990.-1999.) Oni, tamo „daleko“, imaju popust od 30 posto na komunalne račune, a slično je i u gradskom prijevozu. A ratni veterani, pobjednici Domovinskoga rata ne mogu, uz popust, kupiti ni najobičnije lijekove. Zar nije sramota da se svako malo objavi neka reportaža o nekom branitelju koji nema ni za kruh ili koji da bi preživio skuplja plastične boce?

Istina je da se nismo borili za privilegije, ali ni za to da većina nakon rata živi život nedostojan čovjeka. T

http://www.tjedno.hr/450-tisuca-branite ... ema-nista/
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

BILI SU VOJNICI...
+
AAA
-
NAJEŽIT ĆETE SE: Pogledajte kako su tenkisti reagirali na ratne vojne invalide u Savskoj!
Autor: Snježana Vučković
Nedjelja, 02. Kolovoz 2015. u 10:49

Video od svega 39 sekundi pokazuje kako je malo potrebno da bi se hrvatske ratne vojne invalide, ali i branitelje općenito, učinilo sretnim i ponosnim. Svi tenkisti HV-a koji su tijekom generalne probe za mimohod prošli Savskom 66, u stavu mirno pozdravili su naše ratne veterane koji su iz svojih kolica jednako tako ponosno odzdravljali. U znak zahvale i podrške hrvatskim braniteljima, jednako tako je učinila policija koja je osiguravala prolaz tenkovskoj koloni... Video zapis od, ponavljamo, niti 40 sekundi postao je "braniteljski hit", pa se tako u samo nekoliko sati podijelio po njihovim grupama i udrugama uz pregršt oduševljenih komentara. "To je naša vojska... Naš ponos" "Vrijedilo je..." "Hvala, mladosti hrvatska. Vi nas razumijete" Takvi i slični komentari nizali su se od naših veterana koji su utrli put današnjoj vojsci koja, čini se, ne zaboravlja sve ono učinjeno u ratnim godinama. Hvala, stoga, mladoj hrvatskoj vojsci koja je svojim idolima odala počast vojničkim pozdravljanjem i tako ih podsjetila da je njihova žrtva u Domovinskom ratu – itekako vrijedila.

http://www.dnevno.hr/domovina/najezit-c ... koj-819926
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Branitelji - 'neorganizirana rulja'?

Uzavrela Rijeka pod udarom grogiranih jugoslavenskih ostataka
Autor: Zoran Meter

Ponedjeljak, 10. Kolovoz 2015. u 21:51

I dok nervoza gradskih i političkih moćnika raste, raste hrabrost i koordiniranost braniteljske i intelektualne elite Rijeke. Jer ne radi se više nipošto o usamljenim braniteljima i njihovim obespravljenim i medijski ismijavanim udrugama. Ovom pokretu novog riječkog bunta priključuje se sve više ljudi i simpatizera, običnih građana kojima je dosadila samovolja i licemjerje gradskih oligarha i koji traže promjene.

Ovih smo dana dosta pisali o uzavreloj riječkoj društvenoj sceni (namjerno kažem samo društvenoj jer ona politička je u 75-godišnjem čvrstom zagrljaju sada lažnih socijaldemokratskih, a donedavno istinskih jugoslavenskih komunističkih snaga), koja je kulminirala opravdanim izljevom nezadovoljstva i bunta dijela riječke populacije, predvođene braniteljskim udrugama i intelektualnim snagama koje se ne libe javno progovoriti o čemu je u Rijeci riječ. Prosvjeda i bunta protiv sustavne degenerizacije hrvatske državotvorne političke misli, Domovinskog rata, hrvatskih branitelja, hrvatske kulture, medijskog prostora i još podosta toga protuhrvatskoga, a što se više trpjeti ne može i čemu se već jednom mora stati na kraj funkcioniranjem pravne države. A ovoj očito treba poticaj u obliku prosvjednih akcija da bi konačno nešto poduzela.

Međutim, ako je vjerovati riječkom jugo-ideologijom zatrovanom Novom listu, čini se kako pravna država počinje funkcionirati – ali prema pogrešnoj strani. Naime, upravo nam je stigao dopis od strane Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke, upućen tamošnjoj Policijskoj upravi glede traženja njihovog očitovanja o natpisima u Novom listu kojima se branitelje nastoji „prikazati kao neorganiziranu rulju protiv koje je policijska uprava Rijeka podigla niz prekršajnih (možda čak kaznenih) prijava glede održana skupa (5. kolovoza 2015.) pod nazivom MARŠ ODGOVORNE SLOBODE“.

Sada je već potpuno jasno kako su se detroniziranjem Josipovića s čelne pozicije hrvatske države i dolaskom Kolinde Grabar Kitarović na mjesto predsjednice u Hrvatskoj stvari počele polako ali sustavno mijenjati. Upravo ta postupnost i postojanost uvođenja nacionalno-svjesne državne politike i njezino kanaliziranje prema svim segmentima društva, uključno i medije koji će morati preuzeti svoj dio odgovornosti za stanje u zemlji, dovodi do sve veće nervoze okoštalih jugoslavenskih struktura unutar Rijeke (i ne samo nje). Te strukture zato počinju rikati poput lavova, ujedati, prijetiti, zabranjivati i, naravno, obmanjivati javnost, nastojeći utjerati strah u kosti onima koji su se „drznuli“ gradu vratiti sigurnost od njihovog životinjskog mrcvarenja. Sigurnost, dostojanstvo i pogaženo hrvatstvo ove negdašnje hrvatske kulturne predvodnice i jednog od industrijskih središta zemlje, a sada provincijaliziranog i opljačkanog županijskog središta iz kojeg ljudi bježe trbuhom za kruhom dok se korumpirana vlastela i gradske glavonje nesmiljeno bogate pod plaštom lažne socijaldemokracije, multikulturalnosti, tolerancije.

I dok nervoza gradskih i političkih moćnika raste, raste hrabrost i koordiniranost braniteljske i intelektualne elite Rijeke. Jer ne radi se više nipošto o usamljenim braniteljima i njihovim obespravljenim i medijski ismijavanim udrugama. Ovom pokretu novog riječkog bunta priključuje se sve više ljudi i simpatizera, običnih građana kojima je dosadila samovolja i licemjerje gradskih oligarha i koji traže promjene. Nadamo se da će one konačno i usljediti.

Dostavljamo i navedeni dopis UHDDR-a grada Rijeke tamošnjoj PU:

MINISTRASTVO UNUTARNJIH POSLOVA
POLICIJSKA UPRAVA RIJEKA

Ured načelnice

51000 Rijeka

„Riječka policija je inače podnijela optužne prijedloge protiv deset osoba,

u dobi od 22 do 61 godine, zbog naročito drskog i nepristojnog ponašanja

te tuče, svađe i vike, tijekom svečanog mimohoda Korzom, u organizaciji UHDDR Rijeka,

te prosvjeda ispred kazališta HNK pl. Zajca, gdje se vodio javni razgovor Drugi rat“

(“NASILNICI NA KORZU – Vulgarnim uvredama, kriglama i šakama na novinare i aktiviste”,

Novi list, 7. kolovoza 2015.)

Poštovana,

Obraćamo Vam se ovim putem da nam izađete u susret i da nam dostavite očitovanje o remećenju javnoga reda i mira vezanog za pisanje Novoga lista (v. moto).

1. Naime, u spomenutom članku nastoje nas prikazati kao neorganiziranu rulju protiv koje je policijska uprava Rijeka podigla niz prekršajnih (možda čak kaznenih) prijava glede održana skupa (05. kolovoza 2015.) pod nazivom MARŠ ODGOVORNE SLOBODE.

2. Kako smo naš skup, povodom 110. obljetnice Riječke rezolucije (1905.- 2015.), zaglavili ispred Vijećnice grada Rijeke i do tada nije bilo nijednoga incidenta, a i u razgovoru s Vašim djelatnicima zaključili smo da je skup protekao mirno i dostojanstveno.

3. Stoga držimo tendenciozno pisanje novinara Novoga lista kako bi se u javnosti stvorila iskrivljena slika o mirno završenom proaktivnom mimohodu koji se – glede gesla STOP PARTITOKACIJI – SLOBODA HRVATSKOJ NACIJI – tek posredno dotikavao prijeporne predstave u HNK I. pl. Zajc.

S obzirom da, izim jednostrane fenomenologije i posvemašnje nam medijske blokade, dublje istražujemo etiologiju „Obersnel-Frljićeva djelovanja“ o i oko opisana slučaja (v. att.-dossier), radovale bih nas neke informacije odnosno upute:

1. Nakon što je izvješen (službeno odobren), prema usmenoj gradonačelnikovoj naredbi (g. Vojko Obersnel), voditelj službe za komunalno redarstvo (g. Mladen Rađenović) skinuo je NEBODERSKI PLAKAT.

Je li taj skandalozno nedemokratski, pače i protupravni čin registrirala policija i ako (ni)je što možemo pravno poduzeti?

2. U jednom od svojih performansa, protivno pozitivnim zakonima – uz izvješenu državnu talijansku zastavu – intendant HNK Ivan pl. Zajc je postavio transparent „HRVATSKO-TALIJANSKO KAZALIŠTE“.

Je li taj protuzakonski čin Stanimirović-Pupovčeva nadahnuća, [1] po svoj prilici sinkronizirane iredentističke posvjedočenosti,[2] policijski registriran i što (ni)je, s tim u svezi, pravno i politički poduzeto?

Unaprijed zahvalni, uz znake poštovanja

Mile Biondić,

predsjednik UHDDR-a grada Rijeke

prof. dr. sc. Ivan Biondić – IVOT

stručni savjetnik UHDDR-a grada Rijeke i KBU-a Grada Zagreba

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/u ... aka-821820
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Navršila se godina dana od početka prosvjeda branitelja u Savskoj

Autor I.Galešić
Ponedjeljak, 19 Listopad 2015 15:28

Ispred šatora branitelja prosvjednika u Savskoj 66, postavljen je novi transparent s porukom: Hrvatski branitelji i narod na ulici, agresori i dezerteri u foteljama.

Danas, 19. listopada se navršava i godinu dana braniteljskog prosvjeda i postavljanja šatora ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66, a njihov neformalni vođa Đuro Glogoški, iako na tu temu ovih dana nije bio riječit, ipak je kratko poručio kako šator do daljnjeg ostaje.

Ispred šatora branitelja prosvjednika u Savskoj 66, postavljen je novi transparent s porukom: Hrvatski branitelji i narod na ulici, agresori i dezerteri u foteljama.

“Šator do daljnjeg ostaje, a sve što na tu temu imamo reći, reći ćemo u utorak na konferenciji za novinare”, kazao je Glogoški Hini.

Sve je počelo 20. listopada prošle godine kada se stotinjak ogorčenih branitelja revoltiranih zbog, kako su rekli, omalovažavanja i podcjenjivanja braniteljske populacije, okupilo ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66. Kap koja je prelila čašu da se odluče na taj potez bila je, kazali su, izjava pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića koji je na okruglom stolu Documente izjavio kako bi “trebalo istražiti zašto velika većina hrvatskih branitelja i civila koji su prošli Domovinski rat boluje od niza malignih oboljenja i PTSP-a, a riječ je o populaciji koja je pobijedila u ratu i ostvarila brojna zakonska prava, dok populacija koja je bila na strani tzv. Krajine i izgubila rat, nema prava, ali ni PTSP”. To su branitelji protumačili kao izjednačavanje žrtve i agresora.

Branitelji su aktualnog ministra obrane Predraga Matića prozivali i zbog otpuštanja hrvatskih branitelja te nebrige prema najtežim ratnim vojnim invalidima koji, tvrde, mjesecima čekaju na liječenje i operacije. Zbog svega toga zatražili su smjene u vrhu resornog ministarstva – ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ te pomoćnika Glavaševića.

Šator ispred Ministarstva branitelja već je prvih dana postao mjestom tragedije, u njemu je najprije preminula Nevenka Topalušić, stopostotni invalid i pripadnica “Gromova”, a nakon nje se do šatora dovezao i zapalio branitelj Damir Čakanić.

Branitelji su ubrzo postavili i novi zahtjev – Ustavni zakon o braniteljima, koji bi im, uvjereni su, jamčio prava koja ni jedna politička opcija ne bi mogla mijenjati. Po tom je pitanju osnovana i mješovita saborska radna skupina s predstavnicima branitelja, koja do sada nije ponudila nikakvo rješenje. Slično su završili i razgovori, koje su zatražili sa premijerom Zoranom Milanovićem, a čiju su smjenu u međuvremenu također zatražili.

Braniteljski šator tijekom proteklih godinu dana bio je poprište brojnih događanja, od konferencija za novinare, okruglih stolova, mjesta za održavanje svetih misa i slavlja, a dolazli su podršku davati pjevači, političari različitih opcija i predsjednički kandidati, nogometaši, ali i obični građani, dok ih je je Crkva sve to vrijeme bezrezervno podržavala.

Branitelji su u više navrata tražili da ih primi premijer Milanović, a kako su njihovi zahtjevi postajali sve glasniji Milanović je objavio da je još na samom početku prosvjeda primio i razgovarao s vođom prosvjeda Glogoškim i njegovom suprugom.

Kulminacija prosvjeda dogodila se 29. svibnja kada su branitelji iz Savske krenuli na Markov trg, s obrazloženjem da će tamo podržati prosvjed radnika Imunološkog zavoda. Nakon 18 sati, od kada je Trg zatvoren za prosvjede, policija je od branitelja zatražila da se maknu što su oni odbili učiniti te su se povukli u crkvu Svetog Marka gdje su dočekali jutro. Tijekom te večeri dio branitelja u Savskoj naoružan plinskim bocama zaustavio je promet, čime su dio javnosti okrenuli protiv sebe.

Branitelje u Savskoj mediji su tijekom posljednjih godinu dana prozivali i zbog toga što, navodno, instrukcije dobivaju od samog vrha HDZ-a te da su pomogli u predsjedničkoj kampanji kandidatkinji te stranke i sadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Tvrdnje da ih je organizirala politička stranka oni su cijelo vrijeme oštro odbacivali.

Iz HDZ-a se nedavno ipak neslužbeno moglo čuti kako je neformalni vođa prosvjeda Glogoški na listi u petoj izbornoj jedinici za predstojeće parlamentarne izbore. Mediji su međutim ovih dana izvijestili kako je Glogoški navodno odustao od takvog angažmana.

I.Galešić/Hina/dnevno.hr
» >

http://www.dragovoljac.com/index.php?op ... &Itemid=11
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Milanoviću šator SMRDI, evo što su mu poručili branitelji!
Autor: T. P.
Ponedjeljak, 26. Listopad 2015. u 12:00

"Pozivamo hrvatske branitelje Domovinskog rata da ne nasjedaju na provokacije Premijera na odlasku jer su uvrede i izazivanje incidenata njegov jedini program", zaključuju Jukić i Klemm u ime Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije iz Domovinskoga rata.

Zbor udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije iz Domovinskoga rata javnosti su se obratili priopćenjem povodom izjave premijera Milanovića o tome da šator u Savskoj 66 – smrdi. Riječi Dražimira Jukića i Josipa Klemma prenosimo u cijelosti.

“U nedavnom gostovanju na Jabuka TV predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je da šator u Savskoj – u kojem su branitelji i najteži invalidi Domovinskog rata prisiljeni boraviti već godinu dana zbog njegove politike – smrdi”, započinju Jukić i Klemm te dodaju:

“Iako ta izjava ponajviše govori o elitističkom predsjedniku vlade i njegovom kućnom odgoju, ona je samo nastavak dosadašnjih Milanovićevih omalovažavanja hrvatskih branitelja. Podsjetimo se, Domovinski rat Milanović nazvao je građanskim, Hrvatsku slučajnom državom, a branitelje niskoobrazovanom sirotinjom.

Mi, hrvatski branitelji i najteži invalidi Domovinskog rata, pokazali smo svoju hrabrost i dostojanstvo onda kada je bilo najpotrebnije. Danas imamo slobodnu i samostalnu Hrvatsku u kojoj Zoran Milanović može sjediti u premijerskoj fotelji i s visoka gledati na one čija mu je žrtva i hrabrost to omogućila”, ističu.

“Konačno, pozivamo hrvatske branitelje Domovinskog rata da ne nasjedaju na provokacije Premijera na odlasku jer su uvrede i izazivanje incidenata njegov jedini program”, zaključuju Jukić i Klemm u ime Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije iz Domovinskoga rata.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/o ... lju-847883
Post Reply