HRVATSKI SAVEZ AKCIONOG STRELJAŠTVA
Boškovićev uspon 12, Pula, 52100, GSM +385 99 22 357 45; OIB: 19649964905;
Broj: 11/2026.
Pula, 19. svibnja 2026.
SVIM KLUBOVIMA ČLANOVIMA HSAS-a
Svim članovima klubova koji su članovi HSAS-a
U vezi nekakvih telefonskih poziva koje naši članovi dobivaju navodno iz MUP-a, da im potvrde o pripadnosti HSAS-u više ne vrijede te da moraju odmah donijeti nove, dajemo slijedeće pojašnjenje:
Cilj Hrvatskog saveza akcionog streljaštva je promicanje i popularizacija akcionog i dinamičnog streljaštva u Republici Hrvatskoj te pravilnoj i sigurnoj uporabi vatrenog oružja.
HSAS (u daljnjem tekstu Savez) osnovan je 4. svibnja 2012. od tri streljačka kluba kao udruga građana više razine i djeluje od tada na području Istarske županije, gdje mu je sjedište, kao i po cijeloj Hrvatskoj. Trenutno je u Savezu sedamnaest streljačkih klubova sa 735 članova (podaci od prošle godine).
Savez je registriran pri Upravnom odjelu za opću upravu Istarske Županije, upisan je u Registar udruga Republike Hrvatske, Državni zavod za statistiku vodi nas kao udrugu više razine pod ostalim sportskim aktivnostima.
HSAS svojim članovima, na zahtjev predsjednika klubova, izdaje potvrde o pripadnosti Savezu, koje služe za ishodovanje dozvole za vatreno oružje za sportsko streljaštvo. Potvrde Savez NE NAPLAĆUJE a vrijede do opoziva, tj. dok Savez ne obavijesti policijsku upravu ili postaju o opozivu (u slučaju prestanka članstva u klubu – članu Saveza). Do sada izdano je 628 potvrda.
Mi smo amateri, volonteri, rekreativci koji se bave streljaštvom ali ne na bazi liga i biltena. Olimpijada i slične manifestacije nas ne zanimaju. Tko se želi baviti olimpijskim sportom, ide u Hrvatski streljački savez, tko voli praktično streljaštvo, ide u Hrvatski savez praktičnog streljaštva, svi ostali, koji se bave nekom vrstom dinamičnog streljaštva, dolaze u HSAS. Napominjemo da Savez okuplja klubove koji se bave akcionim streljaštvom (IASC), defanzivnim streljaštvom (IDPA), gađanjem metalnih meta (Steel Challenge), kaubojskim streljaštvom (Cowboy Action Shooting), dalekometnim streljaštvom (Long Range Shooting), taktičkim streljaštvom (Tactical Shooting) te preciznim gađanjem pištoljem s limitiranim vremenom (PPC). U tim natjecanjima koriste se pištolji, revolveri, malokalibarski pištolji, puške sačmarice, puške pištoljskog kalibra, malokalibarske puške, vojničke poluautomatske puške velikog kalibra i lovačke puške i lovački karabini svih mogućih kalibara. Sve te discipline postoje i u EU i u svijetu i nisu ništa novo.
Problem je što je MUP, prema za sada neprovjerenim podacima, dobio od Ministarstva turizma i sporta i Hrvatskog olimpijskog saveza nekakav dopis u kojem se navodi da Savez nije u nekakvoj nomenklaturi ili registru streljačkih sportova, te da naše potvrde više ne vrijede.
Međutim, mi kao Savez, nismo dobili nikakvu obavijest niti nas je itko išta o tome pitao. Naša adresa e-pošte, adresa stanovanja i broj telefona odgovorne osobe javno su dostupni i red bi bio da nas se kontaktiralo, da smo upozoreni da nešto moramo napraviti, ispraviti ili tome slično. Ako treba pojasniti o kakvim se streljačkim aktivnostima radi, spremni smo na to, kao što smo spremni na razgovore, pregovore i dogovor o modalitetima koji bi se primijenili na naše članove.
Mi se ne moramo zvati sportašima, možemo se zvati rekreativni strijelci, ali, koristimo sportsko oružje, koje je tako kategorizirano. Kategorizacija se može i drugačije definirati i termin promijeniti u odgovarajućem zakonu, no o tome će govora biti pri donošenju novog zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, koji predstoji.
Obzirom je HUVO udruga koja zastupa prava svih legalnih vlasnika oružja po bilo kojoj osnovi, zamolili smo za posredovanje u pregovorima s Ministarstvom turizma i sporta kao i s Ministarstvom unutarnjih poslova, kako bi razjasnili status naših članova i zaštitili njihova stečena prava.
Sve članove HSAS-a pozivam da se učlane u HUVO, udrugu koja zastupa interese vlasnika oružja, a na učlanjenje pozivam i sve vlasnike oružja u Republici Hrvatskoj.
Podsjećam da su pri donošenju trenutno važećeg zakona, svi streljački savezi i lovački savez zajednički nastupili prema MUP-u i uspjeli dobiti puno bolji i kvalitetniji zakon nego što smo imali. Sada to možemo ostvariti preko Hrvatske udruge vlasnika oružja.
Dakle, ne odazivajte se TELEFONSKIM POZIVIMA od nepoznatih osoba koje vas pozivaju da donesete nove potvrde, jer, ako potvrde nisu u skladu sa zakonom, MUP je DUŽAN donijeti za svakog pojedinog vlasnika oružja rješenje u upravnom postupku, u kojem su dužni navesti ZAŠTO potvrda više nije važeća, po KOJEM TO ZAKONU i dati mogućnost žalbe. A onda i sudske tužbe.
Molim sve članove HSAS-a da o takvim nelegalnim pokušajima obavijeste svoje predsjednike klubova, koji će o tome obavijestiti HSAS, u cilju poduzimanja daljnjih koraka na zaštiti stečenih prava svojih članova.
S poštovanjem,
PREDSJEDNIK
Edgar Franjul
HSAS, potvrde
- EdgarFranjul
- Sheriff

HSAS, potvrde
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
- EdgarFranjul
- Sheriff

Re: HSAS, potvrde
HRVATSKI SAVEZ AKCIONOG STRELJAŠTVA
Broj: 11/2-2026.
Pula, 19. svibnja 2026.
U vezi telefonskih poziva koje naši članovi dobivaju navodno iz MUP-a, da im potvrde o pripadnosti HSAS-u više ne vrijede te da moraju odmah donijeti nove, dajemo slijedeće pojašnjenje:
Ne odazivajte se TELEFONSKIM POZIVIMA od nepoznatih osoba navodno iz MUP-a, koje vas pozivaju da donesete nove potvrde i to baš traže potvrde Hrvatskog streljačkog saveza(?),
Ako potvrde nisu u skladu sa zakonom, MUP je DUŽAN donijeti za svakog pojedinog vlasnika oružja rješenje u upravnom postupku, u kojem su dužni navesti ZAŠTO potvrda više nije važeća, po KOJEM TO ZAKONU i dati mogućnost žalbe. A onda i sudske tužbe.
U prilogu je specimen potvrde koju izdaje HSAS, u kojem je glava, urudžbeni broj, datum, zakonska osnova za izdavanje potvrde, rok valjanosti, potpis i pečat, i koja se izdaje od 2012., dakle već punih četrnaest (14) godina.
U prilogu je i dopis MUP-a RH koji izričito navodi da su potvrde HSAS-a VALJANE, pa si to isprintajte i ako vam netko kaže da vam potvrda nije valjana, pokažite mu dopis MUP-a. A onda ga pitajte da vam pokaže dopis MUP-a koji objašnjava, sukladno kojem članku kojeg zakona potvrda HSAS-a NIJE VALJANA.
Molim sve članove HSAS-a da o takvim nelegalnim pokušajima obavijeste svoje predsjednike klubova, koji će o tome obavijestiti HSAS, u cilju poduzimanja daljnjih koraka na zaštiti stečenih prava svojih članova.
S poštovanjem,
PREDSJEDNIK
Edgar Franjul
Broj: 11/2-2026.
Pula, 19. svibnja 2026.
U vezi telefonskih poziva koje naši članovi dobivaju navodno iz MUP-a, da im potvrde o pripadnosti HSAS-u više ne vrijede te da moraju odmah donijeti nove, dajemo slijedeće pojašnjenje:
Ne odazivajte se TELEFONSKIM POZIVIMA od nepoznatih osoba navodno iz MUP-a, koje vas pozivaju da donesete nove potvrde i to baš traže potvrde Hrvatskog streljačkog saveza(?),
Ako potvrde nisu u skladu sa zakonom, MUP je DUŽAN donijeti za svakog pojedinog vlasnika oružja rješenje u upravnom postupku, u kojem su dužni navesti ZAŠTO potvrda više nije važeća, po KOJEM TO ZAKONU i dati mogućnost žalbe. A onda i sudske tužbe.
U prilogu je specimen potvrde koju izdaje HSAS, u kojem je glava, urudžbeni broj, datum, zakonska osnova za izdavanje potvrde, rok valjanosti, potpis i pečat, i koja se izdaje od 2012., dakle već punih četrnaest (14) godina.
U prilogu je i dopis MUP-a RH koji izričito navodi da su potvrde HSAS-a VALJANE, pa si to isprintajte i ako vam netko kaže da vam potvrda nije valjana, pokažite mu dopis MUP-a. A onda ga pitajte da vam pokaže dopis MUP-a koji objašnjava, sukladno kojem članku kojeg zakona potvrda HSAS-a NIJE VALJANA.
S poštovanjem,
PREDSJEDNIK
Edgar Franjul
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.