HRVATSKI SAVEZ AKCIONOG STRELJAŠTVA
Boškovićev uspon 12, Pula, 52100, GSM +385 99 22 357 45; OIB: 19649964905;
Broj: 48/2026.
Pula, 4. srpnja 2026.
MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA REPUBLIKE HRVATSKE
Ravnateljstvo policije
Služba za unutarnju kontrolu
Ulica grada Vukovara 33
10000 Zagreb
E-mail: unutarnja@mup.hr
PREDMET: Predstavka i pritužba na rad i zakonitost postupanja policijskih službenika
MUP-a RH, PU i PP.-
Poštovani,
Dana 1. lipnja 2026. našim dopisom br. 24/2026. podnijeli smo službenu predstavku i zahtjev za hitno provođenje unutarnjeg nadzora zbog teške zlouporabe policijskih ovlasti, izvanzakonskog postupanja i kršenja Etičkog kodeksa policijskih službenika od strane zaposlenika MUP-a, sa sljedećim obrazloženjem:
„Tijekom ožujka, travnja i svibnja 2026., veći broj naših članova, koji su legalni posjednici sportskog oružja, prijavio je identično i sustavno nezakonito postupanje policijskih službenika na referadama za upravne poslove (oružje).
Policijski službenici referada za oružje su telefonskim putem i osobnim kontaktima vršili pritisak na naše članove, ucjenjujući ih da moraju donijeti potvrde nekog drugog streljačkog saveza, konkretno Hrvatskog streljačkog saveza jer da naše potvrde koje već četrnaest godinama izdajemo članovima u postupku nabave sportskog vatrenog oružja, više ne vrijede. Kao izravnu prijetnju, službenici su naveli da će im u protivnom MUP oduzeti legalno posjedovano oružje i poništiti oružne listove, pozivajući se na navodne "naputke odozgo", a koje ne žele pokazati niti uputiti službene dopise s zakonskom osnovom, obrazloženjem i poukom o pravnom lijeku.
Zakon o nabavi i registraciji sukladno kojem je HSAS izdavao potvrde, nije se promijenio pa je nejasno zašto potvrde po MUP-u više ne vrijede. MUP nije ponudio nikakvo razumno obrazloženje, niti je obavijestio Savez o tome. Službene osobe su pritom postupale izvan zakonskih okvira Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, s izravnom namjerom da nanesu štetu našem savezu (kroz gubitak članstva) te da nezakonito pogoduju drugom savezu osiguravajući im prisilni priljev članstva.
Napominjemo da je HSAS osnovan 2012., da je o tome obavijestio MUP te dobio odgovor i poziv na suradnju. MUP je svojim dopisom iz 2017. potvrdio zakonitost izdavanja potvrda.
Budući da Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana nigdje ne uvjetuje posjedovanje oružja članstvom u jednom specifičnom savezu, niti dopušta policiji da arbitrira u sportskim udruženjima, smatramo da se radi o:
1. Izravnom prekoračenju i zlouporabi službenih ovlasti.
2. Nezakonitom pogodovanju interesima druge privatne udruge/saveza.
3. Teškoj povredi ugleda policije i povjerenja građana u institucije.
Zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela iz čl. 291., čl. 292., čl. 295., čl.243. i čl.138. KZ RH KZ-a, o ovome je obaviješten i USKOK. „
Od Službe za unutarnju kontrolu tada smo zatražili:
- Hitno pokretanje postupka provjere navoda iz ove predstavke;
- Izuzimanje ispisa telefonskih poziva i službenih zabilješki izuzetih iz sustava s referada za oružje u svim policijskim upravama i postajama koje su postupale na ovaj način, temeljem nekog fantomskog dopisa sa mišljenjem Hrvatskog olimpijskog odbora i Ministarstva sporta i turizma za prije navedeno razdoblje;
- Pokretanje disciplinskih postupaka i udaljenje s dužnosti (suspenziju) uključenih odgovornih službenika do okončanja istrage.
Zatražili smo da nas o ishodu provjere i poduzetim mjerama pismeno obavijestite u zakonskom roku.
Dana 16. lipnja 2026. uputili smo požurnicu pod brojem 42/2026, jer nismo dobili nikakav odgovor.
Dana 2. srpnja 2026. uputili smo novu požurnicu, pod brojem 47/2026., na koju smo dana 3. srpnja 2026. dobili odgovor u vidu e-pošte, bez ur. broja, bez potpisa i pečata, u kojem se navodi da je Unutarnja kontrola MUP-a naš podnesak dostavila na daljnje postupanje Upravi za imigraciju, državljanstvo i unutarnje poslove, koja da nam je odgovorila dopisom KLASA: 213-01/25-01/5171, URBROJ: 511-01-202-26-25. od 16. lipnja 2026.
Dopis tog broja i datuma NISMO dobili, niti zaprimili, niti nam je dostavljen e-poštom.
Članak 8. Pravilnika o načinu provedbe i nadzora rada službenika i ustrojstvenih jedinica ministarstva unutarnjih poslova navodi da, između ostalog, policijski službenici koji provode unutarnju kontrolu:
– provode postupke prema predstavkama i pritužbama fizičkih i pravnih osoba;
– poduzimaju potrebne radnje u svrhu prikupljanja podataka i izvješća koji ukazuju na različite oblike nedoličnog ponašanja i neprofesionalnog ili nezakonitog postupanja policijskih službenika i drugih zaposlenika Ministarstva;
– obavljaju operativne provjere podataka i izvješća, sistematiziraju ih te iniciraju rad operativnih službi sa svrhom rješavanja konkretnog slučaja, uključuju se u rad i nadziru pokrenute postupke do njihova ostvarenja.
Članak 9. Pravilnika navodi da policijski službenici koji provode unutarnju kontrolu mogu, između ostalog i :
– obaviti razgovor s policijskim službenicima i drugim zaposlenicima Ministarstva;
– ući i izvršiti uvid u svaki prostor na korištenju u Ministarstvu koji u svom radu ili u svezi s obavljanjem službenih poslova koriste policijski službenici i drugi zaposlenici Ministarstva;
– izvršiti uvid i koristiti podatke iz evidencija koje vode policijski službenici i drugi zaposlenici Ministarstva;
– izvršiti uvid u Dnevnik događaja, upisnike, zapisnike, fotoelaborate, izvješća, naloge, odluke, zaključke, službene zabilješke, skice, bilješke i druge dokumente koje sastavljaju, pribavljaju, zaprimaju ili izdaju policijski službenici i drugi zaposlenici Ministarstva, a prema potrebi zahtijevati i njihovu dostavu u izvornom obliku ili preslici.
Iz vašeg dopisa očigledno je da Unutarnja kontrola MUP-a NIJE postupila po vlastitom Pravilniku, NIJE provjerila istinitost navoda iz naše predstavke, NIJE obavila operativne provjere niti učinila bilo što kako bi utvrdila je li predstavka osnovana ili nije, a obzirom na težinu navoda iz iste, to je MORALA učiniti.
Štoviše, proslijedila je predstavku na „daljnje postupanje“ upravo onima na koje se predstavka odnosi i koji su u istoj optuženi za ozbiljna kršenja Zakona!!!
Postupa li Unutarnja kontrola tako i u slučajevima pritužbi protiv policajaca koje građani optuže za nešto? Je li praksa Unutarnje kontrole da pritužbu samo proslijedi policajcu na kojeg se predstavka odnosi bez ikakve provjere pa onda on odgovara na predstavku?
Ako je to doista tako, čemu onda služi i koja je svrha Unutarnje kontrole???
S poštovanjem,
Edgar Franjul
Predsjednik
HSAS, potvrde
- EdgarFranjul
- Sheriff

Re: HSAS, potvrde
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
- EdgarFranjul
- Sheriff

𝐊𝐚𝐝 𝐬𝐞 𝐧𝐞 𝐦𝐨𝐳̌𝐞 𝐥𝐢𝐣𝐞𝐩𝐨, 𝐨𝐧𝐝𝐚 𝐜́𝐞𝐦𝐨 𝐨𝐯𝐚𝐤𝐨:
𝐏𝐫𝐨𝐭𝐢𝐯 𝐌𝐔𝐏-𝐚 𝐑𝐇 𝐣𝐮𝐜̌𝐞𝐫 𝐩𝐨𝐝𝐧𝐞𝐬𝐞𝐧𝐚 𝐣𝐞 𝐮𝐩𝐫𝐚𝐯𝐧𝐚 𝐭𝐮𝐳̌𝐛𝐚.
𝐏𝐫𝐨𝐭𝐢𝐯 𝐌𝐔𝐏-𝐚 𝐑𝐇 𝐣𝐮𝐜̌𝐞𝐫 𝐩𝐨𝐝𝐧𝐞𝐬𝐞𝐧𝐚 𝐣𝐞 𝐮𝐩𝐫𝐚𝐯𝐧𝐚 𝐭𝐮𝐳̌𝐛𝐚.
- EdgarFranjul
- Sheriff

.
- Attachments
-
- generated-image_2026-07-11_15-58-21-179.jpg (90.69 KiB) Viewed 39 times
- EdgarFranjul
- Sheriff

Dijelite