Stripovi koje smo čitali
Re: Stripovi koje smo čitali
Coco Bill, Flash Gordon, Tim Taylor... Joooj, da se vratiti u te godine pa sve to ispočetka čitati...
To be sure of hitting the target, shot first and, whatever you hit, call it the target.
Dylan Dog
Flasha Gordona i Tima Taylora sam čitao kao klinac tamo negdje pedesetih godina prošlog stoljeća. Prvi je objavljivan u Politikinom zabavniku a drugi u Dječjim novinama. Coco Bill je došao kasnije, negdje tamo šezdesetih u Plavom vjesniku.
To be sure of hitting the target, shot first and, whatever you hit, call it the target.
- EdgarFranjul
- Sheriff

Al smo dinosauri
Ovi današnji klinci pojma nemaju što je Plavi vijesnik, Zenit i slična izdanja niti su čuli za Den Derija i ostale strip junake.
Danas ima stripova, ali su u albumima, koji poprilično koštaju, pa si ih ne može baš svatko priuštiti. Mi smo imali obična, mekana izdanja za malu lovu i to se redovito čitalo.
Ovi današnji klinci pojma nemaju što je Plavi vijesnik, Zenit i slična izdanja niti su čuli za Den Derija i ostale strip junake.
Danas ima stripova, ali su u albumima, koji poprilično koštaju, pa si ih ne može baš svatko priuštiti. Mi smo imali obična, mekana izdanja za malu lovu i to se redovito čitalo.
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
- MaxMagnus
- Accurate Shooter

Tak je!!
(ali nismo mi dinosauri...a ak jesmo onda smo T-Rex!!!)
(ali nismo mi dinosauri...a ak jesmo onda smo T-Rex!!!)
zna se kakav neprijatelj je dobar neprijatelj...
---------------
Samo dvoje je umrlo za tebe :
1. Isus Krist
2. Hrvatski domobran
Jedan je umro za tvoju dušu,drugi za tvoju slobodu.
---------------
Samo dvoje je umrlo za tebe :
1. Isus Krist
2. Hrvatski domobran
Jedan je umro za tvoju dušu,drugi za tvoju slobodu.
Ja sam obožavao čitati Ken Parkera,u ono vrijeme Texa Vilera i Zagora,crtež Ken Parkera je bio vrlo decentan,bez previše kićenja a opet nekako artistički.Radnje su uvijek bile bolje od nekog Zagora ili Bleka.
Tex Viler je isto bio dobar strip kao i Komandant Mark.
Tex Viler je isto bio dobar strip kao i Komandant Mark.
Ispravak netočnog navoda: u pitanju su bile Male novine a izdavač su bile Dečje novine iz Gornjeg Milanovca. Više se ne mogu vaditi na stari se... Ostarilo se...DeeJay wrote:... u Dječjim novinama...
- EdgarFranjul
- Sheriff

U 73. godini preminuo Jean Giraud Moebius autor Blueberrya
Poznati francuski strip - umjetnik Jean Henri Gaston Giraud poznatiji kao Moebius preminuo je danas od posljedica karcinoma u 73. godini života. Giraud je svjetsku slavu stekao 1963. godine kada je izašla prva epizoda westwrn stripa Blueberry za kojeg je tekst pisao Jean-Michel Charlierom.
Prva epizoda Blueberrya izašla je pod nazivom Fort Navajo u magazinu Pilote, i Moebius ga je crtao sve do 1990. godine.
Hrvatski ljubitelji stripa osim po Blueberryu pamtit će ga i po liku Srebrnog letača kojeg je kreirao sa Stanom Leejem.
Sa Jean-Pierre Dionnetom, Philippeom Druilletom i Farkasem 1975. godine osnovao je studio Les Humanoides Associes s kojima izdaje magazin Metal Hurlant, koji će donijeti potpuno novu percepciju stripa umjetnosti u javnosti.
U tom prvom broju Metal Hurlanta izlazi i strip Arzach kojeg je Giraud potpisao kao Moebius što od tada postaje njegov alter ego.
Giraud je surađivao i na legendarnom filmu Alien Ridleya Scotta 1978. godine. Dvadeset godina kasnije on i Alejandro Jodorowsky tužili su Luca Bessona da je ukrao njihovu ideju iz stripa Incal i na osnovu toga snimio veliki hit Peti element., no izgubili su tužbu.
Legendarni poručnik Blueberry - najbolji western strip svih vremena. Sa zadovoljstvom sam ga čitao
Poznati francuski strip - umjetnik Jean Henri Gaston Giraud poznatiji kao Moebius preminuo je danas od posljedica karcinoma u 73. godini života. Giraud je svjetsku slavu stekao 1963. godine kada je izašla prva epizoda westwrn stripa Blueberry za kojeg je tekst pisao Jean-Michel Charlierom.
Prva epizoda Blueberrya izašla je pod nazivom Fort Navajo u magazinu Pilote, i Moebius ga je crtao sve do 1990. godine.
Hrvatski ljubitelji stripa osim po Blueberryu pamtit će ga i po liku Srebrnog letača kojeg je kreirao sa Stanom Leejem.
Sa Jean-Pierre Dionnetom, Philippeom Druilletom i Farkasem 1975. godine osnovao je studio Les Humanoides Associes s kojima izdaje magazin Metal Hurlant, koji će donijeti potpuno novu percepciju stripa umjetnosti u javnosti.
U tom prvom broju Metal Hurlanta izlazi i strip Arzach kojeg je Giraud potpisao kao Moebius što od tada postaje njegov alter ego.
Giraud je surađivao i na legendarnom filmu Alien Ridleya Scotta 1978. godine. Dvadeset godina kasnije on i Alejandro Jodorowsky tužili su Luca Bessona da je ukrao njihovu ideju iz stripa Incal i na osnovu toga snimio veliki hit Peti element., no izgubili su tužbu.
Legendarni poručnik Blueberry - najbolji western strip svih vremena. Sa zadovoljstvom sam ga čitao
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
R.I.P.,nekako se ne mogu oteti dojmu da ove godine odlaze neki ljudi koji su ajmo tako reći "pisali" povijest...
Već sam mislio da nitko neće spomenuti Ken Parkera....meni omiljenog...nekako realističan...
Iza njega mi idu Mister No i Tex Willer
Iza njega mi idu Mister No i Tex Willer