5 tipova pive

Neobavezna rasprava bez svađa.
Post Reply
User avatar
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff
Posts: 8418
Joined: Mon May 17, 2010 8:42 pm
Location: Pula
Contact:

5 tipova pive

Post by EdgarFranjul »

5 tipova piva koje mora znati svaki muškarac

BIRTIJA 27. studenoga 2014 Mr. Orange 0
Food_Drinks_Four_types_of_beer_032613_.jpg
Food_Drinks_Four_types_of_beer_032613_.jpg (77.81 KiB) Viewed 2891 times
Svi mi volimo pivo, no mnogi bi na pitanje kakvu pivu najviše vole zdravoseljački odgovorili – HLADNU. Naravno i mi najviše volimo ugodno rashlađeno pivo koje će nas osvježiti tijekom vrućih ljetnih dana, ali kad spominjemo tipove piva, želimo reći da sve pive ne nastaju na isti način, od istih sastojaka i istim postupcima proizvodnje. Srećom, posljednjih godina sve je jači pokret manjih “Craft” pivovara koje nam omogućuju da osim uživanja u nama najpoznatijem lager pivu, iskusimo i tipove piva koji do sada nisu bili zastupljeni na hrvatskom tržištu ili ste ih mogli kušati samo u flaširanom obliku. Postoji mnogo tipova piva, a danas ćemo vas upoznati s pet tipova piva za koje mislimo da bi trebao znati svaki muškarac koji voli uživati u jednom od najpopularnijih macho alkoholnih pića.

IPA

Iako kod nas gotovo nepoznat stil proizvodnje pive, IPA je jedan od najcjenjenijih stilova pivskog kraft pokreta u svijetu. IPA ili India Pale Ale je pivo kod kojeg prevladava gorčina i aroma i uvelike se razlikuje od lagera koji prevladavaju na našem tržištu i na koje smo svi navikli. Ovaj stil piva nastao je u doba kolonijalizma, kad su Britanci prevozili pivo u svoju koloniju Indiju. Da se tijekom višemjesečnog puta ne bi pokvarilo, pale ale pivu se dodavalo puno hmelja koji je prirodni konzervans i produžuje trajnost piva, ali se time promijenio i sam okus piva. Zlatne je do bakrene boje i umjerene, a ponekad i vrlo jake arome. Ako imate mogućnost isprobajte “Fakin IPA” pivo pivovare Medvedgrad ili “Nova Runda APA”, američku veriju IPA piva iz istoimene pivovare.

Pilsner

Pilsner je tip lager piva koje je dobilo ime po gradu Pilzen u Češkoj republici, gdje je nastao još davne 1842. godine. Moderni pilsner ima svijetlu i jasnu boju od svijetle do zlatno žute s izraženim okusom hmelja. Originalno pivo Pilsner Urquell se još i danas proizvodi na istom mjestu. Češki pilsneri su obično poznati po blažem okusu, dok su oni u rađeni u njemačkom stilu obično više reskog okusa.

Stout

Pivo koje je nastalo u Londonu, a svjetsku slavu stječe u Dublinu u Irskoj. Radi se o tamnom ale pivu kod kojeg za proizvodnju upotrebljava djelomice karameliziran i prženi ječam, što pivu daje izuzetnu punoću, bogatu aromu čokolade i kave i gustu, te stabilnu pjenu.. Definitivno najpoznatije stout pivo je Guinness koji je i najprodavanije pivo tog tipa na svijetu. Ako još niste imali priliku, definitivno vam preporučamo da isprobate Guinness ili “Agram Stout”, sezonsko pivo pivovare Medvedgrad.

Porter

Još jedno pivo koje je nastalo u Londonu i koje u biti ima mnogo poveznica sa stout pivom. Čak se vode debate koje su u biti razlike između ova dva tipa piva. Povijesno gledano, stout pivom su se nazivale samo najjače verzije portera, dok su se danas te granice prilično pogubile zbog činjenice da neke od pivovara proizvode porter koji je jači i od njihovih stout piva. Granice su se možda pogubile, ali s porter pivom svejedno morate biti upoznati. Naša preporuka je da ako se nađete u prilici, definitivno isprobate “Porter” Zmajske pivovare.

Weizenbier

Weizenbier je jedan od tipova piva koje se ne proizvodi od ječmenog slada, već se ovdje radi o pivu koje je proizvedeno od pšeničnog slada. Radi se o pivu koje je odlično za utaživanje žeđi, a posebno je popularno u Bavarskoj gdje ga zovu Weissbier ili hefe weizen. Takvo pivo je lagano i osvježavajuće i idealno je osvježenje za ljetni dio godine. Ako ste odlučili uživati u ovoj vrsti piva, ne zaboravite da se toči vrlo polako u visoku čašu koja je u doljenjem dijelu uža, a šira prema vrhu. Kada u boci ostane oko četvrtina piva, stanite i zavrtite bocu kako bi se podigao kvasac koji je nataložen na dnu, a zatim dopunite čašu. Možda ste već imali priliku uživati u Paulaner ili Hoegarden “bijelom pivu”.

http://www.macho.hr/2014/11/5-tipova-pi ... -muskarac/
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
Post Reply