Prijedlozi za novi zakon o oružju, UKLJUČITE SE

Neobavezna rasprava bez svađa.
Post Reply
scout
Deputy
Deputy

Re: Prijedlozi za novi zakon o oružju, UKLJUČITE SE

Post by scout »

..hm,da.Pa u osnovi nema nekih neprevladivih ..,a neznam dali se to može uopće nazvati svađom .Svatko od nas poznaje X ljudi koji su u nekom od saveza ,u nekoj od udruga koje se bave drugačijim streljačkim disciplinama ,lovom itd .Takva poznanstva i druženja sasvim normalno egzistiraju u najboljoj volji koja se može zvati prijateljskom .
Voljeti se ne moramo da bi se međusobno poštovali i uvažavali .Sa strane HSAS od samog početka ove rasprave i u postovima ,a i u dopisu Predsjednika je :otvoren javan poziv svima ,jer imamo i neke zajedničke ciljeve za koje se valja i treba zalagati .Taj poziv nije nikakvo ''tutorstvo' ni pametovanje'' nego iznimno realan ,suvislo koncipiran i dobronamjeran ,ne ograničen bilo čim ,..a vjerujem da i ostali imaju iste ili slične nakane .Apsolutno ..i dalje mislim da je svaka tenzija ''privilegija nepametnih'' ,i dalje mislim da postoje dobronamjerni ljudi (velikim djelom) koji su u stanju u vrlo kratkom vremenu naći zajednički ''jezik'' u zajedničkim ciljevima .Ako pak ne mogu ,onda svaka ''kuća'' za sebe ali i dalje s punim respektom i uvažavanjem drugog i drugačijeg .
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

nastavak s hr oružja:

Re: Zakon o oružju, Pravilnik o civilnim strelištima

UNREAD_POSTPostao/la Woolf Blaser dana 02 vel 2014, 17:39
Slazem se sa kolegama Nobile i Marinom Bralicem. Doista smo svi vise umorni od
nabavnih, besmislenim uzastopnim provjerama,nedorecenoscu i jos mnogo toga.
Isto tako je jako ruzno sto jedna od navedenih udruga nije ukljucena u pregovore sa
MUP-om. Ako HSS ignorira neki streljacki savez samo zato sto imaju manji broj clanova
to ne znaci i da nuzno vise znaju i da ce dati bolje prijedloge! Samo skupa, slozno, mozemo
ostvariti svoje ciljeve i uz jednako uvazavanje bilo kojeg saveza!
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

nastavak hr oružje
Prijavi postCitiraj (i odgovori)Re: Zakon o oružju, Pravilnik o civilnim strelištima
Postao/la double king dana 02 vel 2014, 21:33

Pozdrav svima, novi sam ovdje, iz Zadra, SK-Dalmacija.

Nas ovdje, slično kao i kolege iz drugih krajeva RH koji nemaju civilna strelišta, muči definicija pojma "mjesto za vježbe gađanja".
Potpuno razumijem one koji imaju pristup civilnim strelištima, ali ako ovdje trebamo zauzeti zajednički stav, onda je potrebno
uvažavati i tuđe probleme i potrebe pa pomoči pronači moguće rješenje.
Bez mogućnosti legalnog pucanja, nema ni streljaštva u bilo kojem obliku.
Do sada nisam primjetio nikakav napor od strane bilo kojeg saveza a u smjeru pokušaja razvoja streljaštva kroz rješavanje te problematike.
Volio bih da me ispravite ako griješim.
Isto tako bih volio čuti šta o tome misli Wagner i kako vidi moguće rješenje. Sa nas koji nemamo gdje legalno, a legalisti smo, ovo je
vrlo važna tema pa bih volio raspraviti o tome, pogotovo sa osobom koja će imati priliku reči mišljenje strijelaca na okruglom stolu.

Možda nisam na pravom mjestu, jer nisam u istoj županiji, ali isto tako, ako treba postići jedinstvo, onda smatram da to nije važno.

Nadam se da neću biti pogrešno shvaćen, pokušavam dobronamjerno, raspraviti u zajedničkom interesu.

Pozdravdouble king
Civil

--------------------------------------------------------------------------------
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

nastavak hr oružje

Postao/la Wagner dana 02 vel 2014, 23:43

Sve što je gore napisano podržavam i to još od 91. Uostalom te iste devedesprve nisam otišao "u šumu" jer sam nacionalist nego mi je bio pun kufer one države u kojoj nisi mogao ništa bez odobrenja nekakvih musavih aparatčika i uvijek si se osjećao nekako kriv i ustrašen da ne zasereš nešto pa da te drugovi stave na crnu listu.

Danas, 22 godine od prvog hrvatskog zakona o oružju (stupio na snagu negdje u rujnu 1992) mislim da smo ponovo u sličnoj, ne baš u istoj situaciji. Opet si stalno sumnjiv ako imaš oružje, ako si u streljaštvu nisi sasvim svoj jer pored toliko lijepih loptačkih sportova ko bi se bavio nekakvim prangijama, ako postavljaš pitanja zašto streljane moraju izgledati kao bunkeri za kretene a ne za ljude koji znaju pucati-opet si sumnjiv, što oćeš, valjda stvaraoci zakona znaju.... Ako se baviš reloadingom-sumnjivo je to, možda si prikriveni terorist koji se obučava za neko sranje (jer sa po kile rexa i petsto kapisli stvarno se može svašta,hahaha), ako se baviš crnim barutom tek onda nisi normalan jer pored sve te moderne opreme sa diopterima, produžecima, ubrzivačima, optikama, odijelima, cipelama ti se prljaš sa nekakvim povijesnim hrđama i nakon meča izgledaš ko da si u bio u trećoj smjeni u Trepči, ako se baviš field targetom također si nastran jer pucaš u siluete malih simpatičnih životinjica i sigurno si monstrum koji će to napraviti i pravim životinjicama a da se ne govori da se pucajući po šumi može poizbijat oči slučajnim prolaznicima koji eto ni krivi ni dužni tu prolaze.

Vojnog roka nema. Suspendiran do daljnjeg. Ovo malo vojske što je imamo puca na kapaljku. Imamo već desetke tisuća mladih ljudi koji o oružju, pravilnoj uporabi istog, osnovnim taktičkim vještinama i sl. nemaju pojma. Nisu imali gdje naučit. Službe koje su zadužene za red i sigurnost pucaju ne na kapaljku nego na kapilare valjda.....nema se novca, objašnjava se.

I evo nas opet na onoj 91. Što su nam prvo napravili kad su odlučili da će nas (nakon što su nas-ovce šišali i je***) skratiti za glavu. Prvo su oduzeli oružje.

Pametnome dosta.

A sad malo da odgovorim na prethodne postove. Također smatram da "mjesta za vježbe gađanja" treba definirati na jedan normalan način, bez kineskih zidova i sličnih pizdarija nego treba voditi računa o stvarnoj sigurnosti i točka. Što se mene tiče, mogu napraviti privremeni bivak za policajce koji mogu stalno boraviti kod mene i tako me provjeravati po cijeli dan da ne troše za dolazak par puta na godinu da bi vidjeli svaki put isto: da oružje držim u skladu sa Zakonom pa i strože od onoga što zakon propisuje. Nema govora da je neki savez diskriminiran i da neće imat prilike reć svoje prijedloge. Sva tri postojeća saveza trebaju u MUP-u nastupit zajednički (a prije toga unutar sebe da poslože priču i da se pripreme za natezanja sa raznim sveznalcima koji ni ne znaju s koje strane oružje puca), tu ja nemam nikakvih problema. Savezi imaju snagu po nekoliko osnova: organiziranost, sustavnost, brojnost populacije koju predstavljaju, korisnost onoga što rade, prepoznatljivost u javnosti. Osim saveza trebaju se u raspravu uključit i ljudi koji možda ne funkcioniraju kroz saveze a imali bi što za reći. Nitko tu ne može biti "višak".
I evo nas opet u 91. Jer tad smo "nastupili zajednički". Dalje znamo.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

nastavak
Postao/la nobile157 dana 03 vel 2014, 13:39

I meni je bio pun kufer da mi netko daje 25 metaka godišnje za pištolj, 100 za karabin i 150 za MK, ali sam bio nacionalista i ponosim se time.

Nacionalizam je ideologija ili svjetonazor u kojoj je nacionalni identitet presudan za formiranje i opstojnost jedne suverene države. Prema nazoru pristalica nacionalizma, za pripadnike jednog naroda je odnos prema naciji važniji od svakog drugog elementa osobnog ili grupnog identiteta i od svakog drugog odnosa lojalnosti.

Pojam "nacionalizam" se u jeziku koristi u pozitivnom, i u negativnom smislu:

u pozitivnom smislu nacionalizam je isto što i domoljublje (patriotizam). Ovdje prepoznajemo činjenicu da se ideja nacionalizma nastavlja na etnički (narodi) identitet - osobinu koja je toliko uobičajena u ljudskom rodu da uopće ne postoji povijesno sjećanje na vrijeme u kojem ljudi sebe nisu doživljavali kao pripadnike nekog naroda;
u negativnom smislu nacionalizam se poistovjećuje sa šovinizmom prema nepripadnicima vlastite nacije. Ovdje prepoznajemo činjenicu da su pronositelji nacionalističkih ideja prečesto pribjegavali gradnjama negativnih stereotipa o drugim narodima, kako bi motivirali pripadnike vlastitog naroda na okupljanja radi stvarne ili zamišljene opasnosti od agresivnosti drugih naroda;
Nacionalisti smatraju da je za narode razvoj vlasite individualnosti - putem neovisnosti - ispravniji i produktivniji od razvijanja raznih međunarodnih asocijacija i višenacionalnih država.

Pravo svake nacije na suverenu državu priznato je u međunarodnom pravu (članci 1 i 55 Povelje Ujedinjenih naroda).

Sada smo ne u sličnoj, nego u puno goroj situaciji nego onda. Onda sam upucavao karabin na improviziranoj streljani, netko je zvao miliciju i morali smo s njima u postaju. Pokazali smo oružne listove, rekli da smo pucali u našem lovištu, uredno su nas pozdravili, vratili dokumente i ispričali se radi uznemiravanja.
Kada sam pucao u kamenolomu, nitko me ništa nije pitao.

Vojni rok, tj. nepostojanje istog i sve što si naveo - stoji, to nas dvojica najbolje znamo. Svatko od nas bavi se tom problematikom dugi niz godina i imamo dovoljno primjedbi i prijedloga da ih možemo bez problema prezentirati. Naš Savez danas šalje dopis ministru unutarnjih poslova u kojem traži da se predstavnike Saveza pozove na javnu raspravu, nakon što dostavimo prijedloge i primjedbe. Mislim da ne bi bilo loše da se predstavnici sva tri saveza nađu prije toga na dogovoru, no kako ćemo to organizirati, ne znam.
U svakom slučaju, uvijek sam spreman za razgovor i dogovor.

A ovako nam je jer smo zajednički nastupili samo 91 a poslije smo drugima prepustili da nam kroje kapu.
scout
Deputy
Deputy

Post by scout »

O tom ''sportovanju'' i tim godinama ,imam nekoliko podužih post-ova na forumu .Dovoljno ili….da napišem ''simfoniju za AK i flak s akademskim zborom PAP ,pod ravnanjem maestra VBR-a ,solističke dionice su Mr. Dragunov i Mr .SSG i čuvena umjetnica česka Zbrojevkica u dionici ''duga devetkica''!!!!!!!!!!!!?’’Turneja’’ ovih eminentnih umjetnika je dokumentirana VHS dokumentarno ,fotografski i tekstualno novinski-u kojim autor ima više uloga ,obično je uloga žive mete na kamenjarskim uprizorenjima ,ili trk po ledenim liticama, što ne sliče baš na ''labuđi pjev'' idealna samo za dnevna potkosurivanja ,a za mene šutnja i uspomena...ali eto…i ta višegodišnja''turneja'' sad je....eh ..no……meni netreba 'tko sam' kad smo očito 'ništa sam' za sve one kratka pamćenja.

Oružni list za ‘’držanje’’ vatrenog oružja strijelcima ,….samo držanje …uz nesretnu formulaciju prenošenje od točke ‘’A’’ do točke ‘’B’’ ?Prenosi se vreća cimenta ,kanta betona ,itd itd .Ako je lovna djelatnost u određenom području ,ako je bilo koja djelatnost u određenom području do kojeg se dolazi s oružjem odvojenim od streljiva i propisno osiguranim odgovarajućim transportnim načinom i opremom –zbog čega je to u jednoj djelatnosti ‘’prenošenje’’ a u drugoj ‘’nošenje’’ i oružni list prema tome definiran .Uz puno uvažavanje ,nikako ne mislim da su strijelci manje educirani ,niti manje sposobni ,niti neznam što –upravo suprotno .Diskriminantne načine s predumišljajem ne odobravam ,pa bi bilo korektno da se to ili ispravi ili točno navede zašto je tome tako !Ne …nema veze s tim da će strijelac ući u …....bilo gdje na način ‘’uznemirujuć građanima’’ s pištoljem , pet spremnika i puškom ‘’o ramenu’’ .O tom nema ni govora jer niti jedan Savez ili klub/udruga koji drži do sebe- takovog nebi ni minuta držao među svojim članstvom ,a takav nebi ni mogao uopće biti član bilo koje streljačke udruge , o dozvoli bilo kakvoj uz sve provjere ,dovjere ,ovjere bi bilo( u slučaju delikventa ) izlišno govoriti.A da i ne spominjemo kakve prekršajne ili krivične ''radosti'' očekuju takovog .

Većina osoba koje posjeduju dozvolu za držanje i nošenje oružja u svrhu samoobrane (velika većina ) su ljudi koji po svim zdravorazumskim razlozima to i trebaju i moraju imati .Ugroza ljudi koji su se bavili specifičnim poslovima i djelatnostima ,i za koje postoji vjerojatnost da bi im osobna sigurnost mogla u bilo kojem momentu biti i te kako ugrožena je –realnost .Tu nebi smjelo biti nikakve raspre i nema nedoumica .Ali….’’diskrecijsko pravo odlučivanja ‘’ ,’’odokativna metoda odlučivanja ‘’ …pa neznam baš da u ‘’uredima odluke’’ sjede vidoviti ljudi ,koji vide budućnost na način preciznog lociranja unaprijedne ugroze .Kad je u tijeku atak na život pojedinca ,operativno je nemoguća ideja ‘’trenutne teleportacije’’ na mjesto događanja .Floskula je u tom momentu ,''obavjestite nadležne ''jer : dok ste obavjestili nadležne- ipak treba proći nešto i vremena ,ili ne ? E u to ‘’nešto vremena’’ su moguće nepopravljive posljedice .A kad je i samo jedan život ugašen zbog ovakove formulacije i prakse ,onda ..čemu onda sve propisano .Ako je jedan život spašen ,onda naravno sve ima i te kako smisla .Zašto uvjek i jedino zakonopisac polazi od predpostavke da su legalni posjednici oružja –potencijalni kriminalci .To je krajnje degutantno i loše .S druge strane ,pravim kriminalcima se živo fućka za sve naše raspre i zakone .

Ne ,ovo nije nikakva sugestija ..samo osobno razmišljanje ,vi naravno nadopunite ili ignorirajte ako mislite da nema u tom i ponešto za raspru .
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Jedan od posebno iritirajućih problema je NEpostupanje zakonu, već po nekakvim "stavovima" MUP-a, koji ne predstavljaju ni zakon ni propis ali se njima maltretira građane.
Primjer: imaš jedan pištolj za samoobranu, hoćeš drugi - odgovor je NE MOŽE! Može samo jedan!

Gdje to piše - nije važno. Važan je - stav :pissed:

Isto je i za lovce: imaš lovački pištolj, želiš još jedan - ne može.

Svatko od nas doživio je da mu službenica u referadi, kada dođe po nabavnu dozvolu, uputi prijekorno pitanje: pa što će ti to???

Zamislite da službenica iste ustanove, ali koja radi na prometnim dozvolama, uputi nekome pitanje: pa što će vam dva auta kada već imate jedan!???

Toj ženi bi svi rekli da nije normalna i prijavili bi je njenim šefovima. No, očito su vlasnici oružja toliko fini, ljubazni i meki da se po njima može i sr*** bez ikakvih problema i pritužbi.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

hr oružje

UNREAD_POSTPostao/la lex-lutor dana 03 vel 2014, 19:55

nobile157 je napisao/la:... Mislim da ne bi bilo loše da se predstavnici sva tri saveza nađu prije toga na dogovoru, no kako ćemo to organizirati, ne znam. U svakom slučaju, uvijek sam spreman za razgovor i dogovor....

Valjda ce se naci 100Kn u djepu da se potorsi par litara goriva, pojede tost i popije dva piva na takvom radnom sastanku, vrijeme sponzoriranih vecera sa skampima je ocito iza nas !

Gotovo sam siguran da je sada pravo vrijeme da se stvarno pripreme materijali od ljudi koji poznaju tematiku i probleme. Mozda bi zakonodavac neke stvari prije bolje napravio no moramo biti iskreni prema sebi i shvatiti da na tim mjestima jednostavno NEMA KVALITETNIH ljudi koji znaju sto i kako. TRENUTNI Politicari tome zakonu mogu pristupiti samo onako kako ih je odgojila KPJ bez obzira na sadasnju pripadnost nekoj stranci... Nije normalno da ZAKON TLACI legalne vlasnike oruzja i da nas pretvara u gradjane sa puno manjim pravima od svih ostalih... Vremena NEMA PUNO i treba poceti odmah... Jer treba PROCESLJATI :

1. Zakon o oruzju
2. Zakon o strelistima
3. Zakon o expl.tvarima
4. Clanke KZ-a koji se kose sa zakonom o oruzju

Ne znam kako uspjesno organizirati da clanovi na forumima mogu uspjenso sudjelovati a da to ne pretvorimo u hrpu tekstova sa 100 recenica od kojih je najcesce samo jedna bitna...

MOZDA bi bilo dobro da MODERATORI teme otvore novu temu u koju bi SAMO ONI mogli upisivati tkz. PROCISCENE prijedloge do kojih se doslo kroz vec par otvorenih i obradjenih tema. Znaci navesti vazeci clanka zakona i ispod njega predlozene izmjene. te tu obradjenu * READ ONLY * temu linkati u suradnji sa drugim modratorima na svim formima koji se ticu koristenja vatrenog oruzja.
scout
Deputy
Deputy

Post by scout »

..kako vidim pomalo se kristalizira pozitivno i konkretno .Prvi ću se suspregnuti od komentara sa ''100 bespotrebnih rečenica '' ili bilo kakvih budućih komentara -ostavljajući slobodan prostor svima ''od uma ,ideje i inicijative'' .
U najboljoj namjeri i s štovanjem!

BorisVasiljevic
Deputy
Deputy

Post by BorisVasiljevic »

Ja se neću susprezati. Zašto? Ne vjerujem ni riječi od ovog javnog poziva. Zakon je već spreman i ovime se daje iluzija demokracije.

Mislim da je ovo sve shvaćeno iz krivog kuta gledanja.

Novi zakon o oružju? Made in Croatia? Čemu? Kome? Zašto?

Pokrije se oči, malo se kruži prstom po karti Europe, spusti se nasumično na jednu od starih članica (u nadi da će to biti baš Finska, u najgorem slučaju Švicarska ili jednostavno: obije), pogleda se što tamo piše, prevede, adaptira i doviđenja. Tako imamo zakon koji je nepromijenjen godinama (time znači da je vjerojatno i dobar) i već usklađen s "pravnom stečevinom" EU (što god ta glupa sintagma značila).

Razlog zašto nemaštoviti represivni vlastelini traže sudjelovanje kmetova može biti jedan od sljedećih:

1. Nemaju više ideja kako nametnuti nove restrikcije pa traže javne prijedloge tako da javnost bude kriva kad ONI prihvate SAMO nove restrikcije jer uz ovakvu politiku i vođenje države od 2001. sigurno im nije u interesu da itko ima oružje osim vojske, policije i nekoliko podobnika.

2. Ne traži se sudjelovanje svih nego samo vrha HSS-a i drugih podobnih interesnih skupina koje će profitirati nizom novih potvrda i sličnih birokratskih tvorevina. Vrlo očito stanje. To će objasniti zašto nisu čelnici svih streljačkih i lovačkih društava "pozvani" na tost i pivo, već samo neki tamo iz nekog HSS-a. To što je nešto najveće ne znači nužno da je najpametnije i najstručnije, ali svakako znači da ima najjači lobi, za sebe naravno, ne za svoje članove.

3. Razlog da se opet promijene svi mogući dokumenti vezani uz oružje, naplati gomila novih taksi i liječničkih pregleda (koji su lakrdija, pogotovo tzv. psiho-test, i služe samo za namicanje kapitala privatnim interesnim skupinama) i malo dokrpa proračun. U zadnjih 365 dana smo već oderali vozače novim trošarinama, ajmo sada opet malo lupati po vlasnicima oružja.

4. Alibi da je "narod" kriv kada se donese još jedan nepismen i EU-neusklađen zakon koji će opet trebati mijenjati nakon par mjeseci ili godina zato što ili nije dovoljno restriktivan ili nije učinak propisa po procjeni. Onda se neće ponovno pitati narod i napravit će se ono što se zacrtalo napraviti prije puno godina.

5. Imali smo referendum o nekakvom braku i obitelji - što se na kraju iz toga izrodilo i još izrađa? Rezultati referenduma i USTAV će biti izigrani nekim podzakonom o nekim zajednicama i osim moralne satisfakcije nas koji smo glasali ZA, doista nemamo ništa više od mrtvog slova na papiru i rupe u proračunu od par desetaka milijuna kuna. To je ionako uvijek ono što ostaje nakon bilo kojeg "demokratskog" procesa u Hrvatskoj, s naglaskom na rupu u proračunu.

6. Kvocijent inteligencije prosječnog građanina ove države je malo veći od broja cipela koji nosi. Svaka čast izuzecima, na forumima se uglavnom vidi uzorak funkcioniranja prosječnog kmeta kad se nađe u gomili drugih kmetova. To je razlog zašto je ovdje tako malo i probrano članstvo građanstva.

Hr-Oružje je gadarija koju sam nažalost ja zakuhao i uvijek u sramu tražim oprost što nisam stisnuo OFF kad sam se makao od toga, ali na greškama se uči. A kao što vidimo po prenešenim postovima od tamo, od moje greške se može puno naučiti. Prvo je da se ne pusti pojedince da puno brbotaju jer to neće biti zakon nego kaša na nacionalnoj, vjerskoj i materijalnoj osnovi. Prvo se krene sa optuživanjem na nivou sebi jednakih, onda dalje na dva-tri nivoa iznad sebe, ali nikada se ne optuži sebe. A mi kao pojedinci smo krivi što nam je draže zuriti u magičnu kutiju po cijeli dan nego pojmiti i zaključiti SAMI šta se oko nas događa.

Da bi se pisalo zakon, treba imati jako širok vidik, a vidik se ne stječe ni formalnim školovanjem, ni iskustvom u bavljenju nečime nego kombiniranjem oboje plus promatranjem i promišljanjem, bez "JA" faktora koji je najteže breme za nekoga tko mora sjesti i razmisliti o boljem sutra za sve ostale. Zato i imamo takvu scenu sa toliko klubova, stranaka i udruga jer je svaki "JA" nekompatibilan sa svima drugim "JA" na sceni.

Sve što sam dosada pročitao (pogotovo na hr-sve-samo-ne-oruzje) su mali sitni "JA" prijedlozi koji su u velikoj shemi stvari jedan obični kupus i doslovno su beznačajne mrljice u jednom zakonu koji realno ne bi trebao biti veći od 5 jednostranih A4 stranica papira, font 10.

Stavi se na papir (nisu svi blagoslovljeni da mogu pojmiti jednu naciju uzročno-posljedično "iz glave", a i ako misle da jesu uglavnom rade štetu zbog egoizma) sve sektore društva koji mogu biti povezani s oružjem, upotrebom i servisiranje istoga i onda se treba gledati kako im omogućiti da dođu do tog oružja. Kriminalcima ionako zakoni ne znače ništa, tako da njih jednostavno treba maknuti iz jednadžbe jer onda je lakše stvoriti dobru viziju... na kraju krajeva, zakon o oružju s kriminalcima treba imat tek toliko veze da se kaže da osobe sa kriminalnim dosjeom i nasilnim prekršajnim dosjeom ne mogu imati LEGALNO registrirano oružje (pa čak ni netko u njihovom kućanstvu)... sve više od toga je prekršaj ili kazneno djelo, a time se dalje treba baviti neki drugi zakon.

Zakon o oružju je zakon za civilizirane i socijalizirane građane i svrha tog zakona je omogućivanje, a ne zabrana. Kad se makne paranoju kriminalne upotrebe oružja, postaje puno čitljiviji i riječ "zakon" postaje uvredljiv pojam - kada se to ne bi nazivalo "ZAKON" nego kada bi recimo rekli, "Uputstvo za nabavku, držanje i upotrebu oružja", to bi bila dobra početna točka s koje bi trebalo krenuti od nule. Kasnije bi opet bio preimenovan u zakon, ali nekako topliji prema poštenim, socijaliziranim građanima koji ga se ionako drže kako god da se zvao.

Privatni interes. NE. To je i državni i nacionalni interes. Omogućimo proizvodnju i kupovinu domaćeg oružja, zainteresirajmo ljude za oružje, naučimo ih dobru i zlu vezanom uz oružje. Nek se novac dobrovoljno slijeva od poreza u proračun. Bolje prodat puno oružja pa punit proračun od poreza na oružje (kupoprodajnog poreza, ne posjedovnog) nego puniti proračun porezom na zrak i mrak. Nek domaće tržište postane domaćim proizvođačima najbolje tržište. Kontrole i testove, pa naravno... ali logično, ne nabacano i besmisleno kao sada.

Više oružja, manje kriminala, manje nezadovoljnih državnih službenika sa gomilom neplaćenih prekovremenih sati, manje sudskih procesa, manje zatvorenika. Opet ušteda u proračunu.

Oduzimanje oružja? Pa ne može se oružje oduzeti. Državne institucije nisu poklonile oružje i s time ga ne mogu ni oduzeti. Oružje je privatno vlasništvo kao i svako drugo, to je netko platio i to je nečije... Može se privremeno ili trajno uskladištiti u PU ili nekoj drugoj lokaciji do prodaje. Pa čak i oružje korišteno u zločinima u SAD-u odlazi u prodaju nakon što se iscrpe sve pravne mogućnosti žalbe i slučaj je trajno zaključen negativno po počinitelja. I taj rok prodaje ne smije biti vremenski ograničen jer tih vremenski ili zastarski diktiranih komunističkih zakona bi bilo već više dosta, zato i imamo svinjac, a ne državu jer je sve otišlo u zastaru, a kako mi se čini i RH je nastupila zastara sa 01.07.2013. Isto tako, budući da smo u EU, ako građanin ne može uvijek sa sobom ponijeti svoje oružje na neko mjesto privremenog rada, ima predati sa punim povjerenjem državi svoje oružje dok se ne vrati i država ima čuvati to oružje do povratka ili naloga za prijepis ili prodaju.

Isto tako i te dozvole za držanje i nošenje. Iskreno, nisam pobornik dozvola za nošenje civilima i prvi ne bi nosio oružje čak i da mogu dobiti dozvolu, ne vjerujem samom sebi dovoljno da bi ga nosio, jer civil koji nije propisno obučen za rukovanje oružjem nema šta nositi vatreno ili bilo koje oružje.

Ako želiš dozvolu za nošenje, nema problema, 6-9 mjeseci TAKTIČKE VOJNE obuke i to po sistemu drill instrukcije tako da ako netko treba puknuti na psihu, da se to pokaže odmah tamo... Strijelci, lovci? Mmmm... NE... to što si strijelac ili lovac ne znači da si sposoban staloženo reagirati i procijeniti situaciju. Pa čak ni strijelac akcijskog streljaštva, nažalost... To što se dobro i precizno pogađa nije jedini faktor da bi nekome bilo odobreno nošenje oružja pod miškom u gradu. Kakvi psiho testovi crtanjem olovkom po papiru...!?!?!? GLUPOST... i ovi glupi i beskorisni MUP tečajevi. Kakav crni tečaj od par sati... Jel se u par dana može nekoga naučiti vještinama potrebnima kad se nađete u nekoj financijskoj instituciji, a grupa luđaka upadne unutra sa kalašnjikovima. Takva osoba će stradati bez propisne obuke, što samo po sebi i nije problem, ali će ponijeti u smrt sa sobom i 5-6 ljudi koji će stradati zbog njegove glupe intervencije. Zato bolje da legne kuco na pod nego da nosi oružje. Aaaa... a dobro, kažete takva osoba koja ima odobrenje za nošenje će ionako leći kuco na svaku opasnost? Pa što će mu onda dozvola za nošenje? Da bude badža u kafani? E pa zato sada i jest problem dobiti dozvolu za nošenje jer je bilo puno baja i frajerčina po kafanama koji su si propucali jaja ili u sretnijem slučaju po naciju, femoralnu arteriju... primjera može biti milijardu.
Dodatak, zaboravio sam prije: obučeni civil sa očeličenom psihom i barem osnovnim poznavanjem taktika odgovora na napad vatrenim ili hladnim oružjem. Da! Takvima se može i mora odobriti nošenje oružja.

Sve se to može lijepo i LOGIČNO riješiti, ali kao što rekoh na početku, interes vlastodržaca nije da nam omoguće već da još više zabrane. I u promišljanju zakona potrebno je što više cinika koji u svakom rješenju ili problemu traže novi problem ili hipotetsku situaciju. Onda se to da pravnicima da sroče nešto nerauzmljivo... Tako se stvaraju dobri i dugotrajni zakoni jer je netko već iskopao sve probleme i nelogičnosti prije nego je zakon izglasan. Mi to nemamo jer dupelizni državni aparat ne dopušta rješenja za probleme već samo nove probleme.

I opet na kraju čemu sve to gubljenje vremena kad je svaki šalterski djelatnik iznad zakona i može reći "No passaran...". Jeftinije bi bilo pustiti njih da o svojoj plaći kroje zakone iz glave.

Chuck Norris can squeeze orange juice from a banana.
Post Reply