Filmovi koje morate pogledati

Neobavezna rasprava bez svađa.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Re: Filmovi koje morate pogledati

Post by EdgarFranjul »

Jedan novi - De Niro i Stalone uz Kim Basinger - izvrsno

I jedan stari sa Al Pacinom

"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Mel Gibson, osim što je veliki glumac, također je i veliki režiser i zna kako snimiti izvrstan film.
Tri njegova povijesna filma, dva u kojima opisuje Engleze na drugačiji način no što smo navikli u filmovima...

EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Tragač - južnoafrički Bur na Novom Zelandu 1903. Preporuka: svakako pogledati

Fratt
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Post by Fratt »

Gledao sam ga,odličan film sa p meni još boljim završetkom.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Slučajno sam naletio, gledao sam filmografiju za glumca. Dobar mi je još od Artura. A ovaj film je otkriće.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

"Broj 55": Velika tema, velik film i još veći propust
mcur2956023.jpg
mcur2956023.jpg (50.73 KiB) Viewed 9043 times
Objavljeno: 20.07.2014 | 21:16

Da netko ne bi pomislio da imam nešto protiv HRT-a zbog opetovanog prizivanja i "privilegiranja" da otvaraju Festival svojim filmovima i da im pola ekipe radi na i oko filma, evo dobrog primjera da samo ukažem na taj apsurd gdje se dešava da jedna velika tema, velik film i to u totalnoj produkciji HRT-a (i Stanislava Babića), bez kojega mnogo toga u hrvatskoj kinematografiji ne bi ni bilo, "Broj 55" Kristijana Milića ne otvori 61. Pulu pred gotovo cijelim državnim vrhom, uključujući i Sabor, Županiju, Ministarstvo i prepunu Arenu, k tome i petnaest dana pred državni praznik Dan domovinske zahvalnosti, a otvara se nekom smušenom limunadom u kojoj HRT nije bez nevinosti.

Odgovor da je za to nadležan organizator i domaćin koji ga je predvidio dan nakon što svi odu smiješan je (pa ne mogu odlučiti ni da se presica o početku Festivala održi u Puli a ne u Zagrebu), a još bi tragičinije bilo da se nedajbože htjelo izbjeći da se netko ne bi osjećao nelagodno gledajući film po istinitom događaju iz Domovinskog rata o pokolju 20 mladića u Kusonjama kraj Pakraca s početka rujna '91. Zamislite da se netko tako poigrao s "Kozarom" Veljka Bulajića '62. (Zlatna Arena), snimljenu 17 godina nakon završetaka onog rata, a bilo je i ranije filmova na tu temu koji su i danas preživjeli vrijeme, a evo nakon skoro 20 godina od Oluje '95. još nema pravog filma iz ovog rata, a kad se pojavi pravi biser još se snebivaju otvoriti ili ne s njim Festival?

Ovdje treba dodati da je rat započeo u Pakracu još 3. ožujka '91., a nakon pokolja u rujnu iste godine te kada su dugo nakon toga pronađena i iskopana tijela mladića, na komemoraciji njima u čast HRT je snimao polaganje vijenca na ploču i kuću koja to svjedoči, ispod je netko od balvanaša bio postavio minu koja je usmrtila nekoliko prisutnih!! Kako sam tada kao reporter Glasa Istre izvještavao s tog ratnog područja, mnoge od dvadesetorice stradalih, sve godište šezdeset i neko, gledao sam kako odrastaju, s ostalima se na bjelovarskom Korzu i mimoilazio, a sudbina je evo htjela da umjesto mene u džip uđe jedan naoružan mladić da bi pohitao s ostalima u pomoć opkoljenim kolegama, te da nakon toliko godina analiziram jednu priču i kroz sve prethodne konotacije. Nadam se ne i bez profesionalnog odmaka.

Naravno, ovi stvarni i dokumentarni momenti morali bi se naći u dodatku filmu za prikazivanje na malom i velikom ekranu, pogotovo ako se krene u nastavak zamišljenog serijala o sličnim epizodama iz stvaranja hrvatske samostalnosti, kako najavljuju. No, o propustima neka odluče gledatelji (birači), a da se ne umanji nevjerojatan utisak i doseg kojega je Milić s ekipom odradio, a HRT s idejom, logistikom, podrškom nadmašio sva svoja očekivanja (nije im prvi put kao i s hrvatskim kraljevima), zanatski u hrvatskom filmu rijetko viđeno, pogotovo ratne scene, efekti i dostojanstvo svega pred spomenikom hrabrosti dvadesetorice poginulih Bjelovarčana, treba svakako još jednom skinuti Miliću kapu kao nenadmašnom režiseru akcije i majstoru dramaturškog naboja u interijeru.

Film ne čine samo dosjetke i ideja, on je spoj svega, a ponajviše svih segmenata bez kojih ne bi bilo one početne rečenice: Kamera kreni! U "Broju 55" se to najbolje vidjelo kako funkcionira; od scenarističke zamisli Ivana Pavličića koja se držala samog događa, okruženja i pogibije bez suvišnih komentara, čudesne kamere Mirka Pivčevića s onom prepoznatljivom hladnom plavom bojom noći, moćne scenografije Damira Gabelice, nevjerojatno funkcionalne glazbe Andrije Milića, ali i Repalustovih i Mršićevih specijalnih i vizualnih efekata, do zahtjevne montaže Veljka Segarića i kaskaderskog tima.

Kristijan Milić je u svom omnibusu "24 sata" (2002.), baš u Puli, najavio svoj dolazak, potvrdio se s najviše osvojenih Zlatnih Arena (osam) u "Živima i mrtvima" (2007.), također ratnom (međunarodnom) tematikom, a sada je u ozbiljnoj konkurenciji ova igra brojeva. Glumci na čelu s Goranom Bogdanom, Alanom Katićem, Markom Cindrićem, Draženom Mikulićem, Marinkom Prgom, Janom Kerekešom, Alenom Liverićem, Slavenom Knezovićem i ostalima očito su imali na umu da utjelovljuju ne toliko rat sam koliko tragediju svojih vršnjaka koji su među prvim velikim žrtvama Domovinskog rata.

Odradili su to dostojanstveno i bez one glumačke samoljubljivosti i dopadljivosti, čak su se neki podredili ekipi do te mjere da budu i neprepoznatljivi ispod savršene maske Ane Bulajić Črček. Dokumentarna istinitost jest važna u ovoj priči, ali nije presudna za slobodnu autorsku i filmsku interpretaciju. Da su bar Zenge onda imale svu ovu opremu koja je na filmu pokazana, tko zna što bi se sve desilo i dali bi popis s kraja filma sa slikama i podacima o stradalima bio baš takav? (Mate ĆURIĆ)

http://www.glasistre.hr/vijesti/mozaik/ ... ust-460827
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Zulu o kojem je ovdje riječ je Francuska krimi triler drama redatelj i ko-scenarist Jérômea Sallea (redatelj filmova Largo Winch i Largo Winch II) u kojoj ćemo imati prilike vidjeti Orlando Blooma u ulozi opakog detektiva koji zajedno sa svojim partnerom kojeg igra Forest Whitaker istražuje ubojstvo 18-godišnje kćerke popularnog igrača ragbija u Cape Townu u Južnoj Africi. Tijekom istrage otkriju kako se u gradu pojavila nova droga, te još mrtvih tijela.
Film je bizaran na istoimenom romanu Caryla Fereya, te je u cijelosti snimljen u Cape Townu, isključivo na Engleskom jeziku. Uz Blooma i Whitakera u filmu još igraju Tanya van Graan, Natasha Loring, Sven Ruygrok, Patrick Lyster, Conrad Kemp, Roxanne Prentice, te još mnogi drugi. Zulu je premijerno prikazan 26. svibnja 2013. na Cannes Film Festivalu.

EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Ovaj film vrijedi pogledati

The Encounter (Susret) (2010.)

A ovaj bi svatko MORAO pogledati...

God’s Not Dead

Bog nije mrtav | 2014 | SAD

Žanr: drama

Režija: Harold Cronk

Scenarij: Hunter Dennis, Chuck Konzelman, Cary Solomon

Uloge: Shane Harper, Kevin Sorbo, David A.R. White

Ozbiljna i aktualna drama o odnosu studenta koji propitkuje svoju vjeru u Boga i njegovog profesora, deklariranog ateista, koja sama od sebe nameće ono vječno pitanje: “Postoji li uopće neka viša sila?”

EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Westerni koje MORATE pogledati:
The-Wild-Bunch.jpg
The-Wild-Bunch.jpg (49.45 KiB) Viewed 8713 times
Pat-Garret-and-Billy-the-Kid-1973.jpg
Pat-Garret-and-Billy-the-Kid-1973.jpg (128.39 KiB) Viewed 8713 times
DANCES-WITH-WOLVES.jpg
DANCES-WITH-WOLVES.jpg (86 KiB) Viewed 8713 times
211unforgiven_cec_hires.jpg
211unforgiven_cec_hires.jpg (88.68 KiB) Viewed 8713 times
FRONT1.jpg
FRONT1.jpg (86.61 KiB) Viewed 8713 times
images.jpg
images.jpg (24.82 KiB) Viewed 8713 times
josey.jpg
josey.jpg (95.19 KiB) Viewed 8713 times
max1364054718-frontback-cover.jpg
max1364054718-frontback-cover.jpg (109.93 KiB) Viewed 8713 times
outiw.jpg
outiw.jpg (85.87 KiB) Viewed 8713 times
piccit_the_good_the_bad_and_the_ugl_1565473366.jpg
the-magnificent-seven-denzel-and-fuqua-to-remake-classic-the-magnificent-seven-1960.jpeg
the-magnificent-seven-denzel-and-fuqua-to-remake-classic-the-magnificent-seven-1960.jpeg (114.84 KiB) Viewed 8713 times
Tombstone_1993.jpg
Tombstone_1993.jpg (112.27 KiB) Viewed 8713 times
Post Reply