Smrtna kazna - da ili ne?

Neobavezna rasprava bez svađa.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Re: Smrtna kazna - da ili ne?

Post by EdgarFranjul »

Pa ovo je forum na kojem se nešto može i naučiti :cool: :wink: , to mu je svrha.
A mišljenje je poželjno, tvoje je i na njega imaš pravo, kao, uostalom, svatko od članova. Možeš ga zastupati, braniti, iznositi argumente - tema je i otvorena kako bi se sučelila različita mišljenja i stavovi. I nipošto nije gotova.
Pokušat ću iznijeti sa raznih strana i gledišta sve ono što mi je o tome poznato, a pozivam i ostale članove foruma da se priključe raspravi.
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
MaxMagnus
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Post by MaxMagnus »

EdgarFranjul wrote:Međutim, ovdje je jasno vidljiva kontradiktornost : ako svatko ima pravo na život, a kriminalac ODUZME nekome život, da li je on USKRATIO ljudsko pravo žrtvi?

Naravno.

No, kriminalac ima pravo na pošteno suđenje, odvjetnika, olakotne okolnosti itd.

Da li Vam se čini da su onda njegova prava VEĆA od prava običnog građanina?[/color]

Meni osobno se ne čini uopće.
Naime,ja vidim da su njegova prava VEĆA od npr. mojih. Nije li to žalosno koja je to šamarčina poštenom narodu nebitno koje zemlje???
Kriminalac = neprijatelj!
Sve što je bitno o neprijatelju piše u mom potpisu. Tko se ne slaže,neka pozove kriminalca k sebi i obitelji doma na nedjeljni ručak.

Samo naprijed sa poznatim podatcima!
zna se kakav neprijatelj je dobar neprijatelj...

---------------

Samo dvoje je umrlo za tebe :
1. Isus Krist
2. Hrvatski domobran

Jedan je umro za tvoju dušu,drugi za tvoju slobodu.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Teroristima se također garantiraju ljudska prava usprkos činjenici da možda imaju informacije neophodne za zaštitu drugih ili države, zabranjeno ih je mučiti ili podvrgnuti neljudskom postupanju.

Ovaj citat predstavlja način postupanja u demokratskim državama, no, po meni, potire same temelje ljudskih prava.

Zašto?

Ako je neupitno pravo na život, kako je moguće da se to osnovno ljudsko pravo derogira, tj. ukida pravom terorista na šutnju, odvjetnika i ostala "prava"?

Hipotetski, možemo imati situaciju da držimo terorista koji zna za teroristički akt koji će dovesti do smrti više stotina ljudi i ima o tome podatke.
Naravno da on te podatke NEĆE dragovoljno odati policiji, čime je više stotina ljudi osuđeno na smrt, ozljede, da o imovini i uništenju ne govorim.

Da bi se došlo do podataka, NE SMIJE GA SE MUČITI.
Na koji način onda doći do vitalnih podataka koji mogu spasiti živote stotina, tisuća ljudi???

Da li su individualna ljudska prava teroriste, osobe koja se sprema uskratiti osnovno ljudsko pravo na život stotinama, tisućama ljudi, VRIJEDNIJA od njihovih???

Ako jesu, a po ovome JESU, onda NISMO svi jednaki, niti imamo ISTA prava. Netko, u ovom slučaju terorista, ima daleko VEĆA prava od običnih ljudi.

Zašto???
MaxMagnus
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Post by MaxMagnus »

EdgarFranjul wrote:Da li su individualna ljudska prava teroriste, osobe koja se sprema uskratiti osnovno ljudsko pravo na život stotinama, tisućama ljudi, VRIJEDNIJA od njihovih???

Ako jesu, a po ovome JESU, onda NISMO svi jednaki, niti imamo ISTA prava. Netko, u ovom slučaju terorista, ima daleko VEĆA prava od običnih ljudi.

Zašto???[/color]

Po meni,nažalost odgovor na pitanje ZAŠTO glasi : "kako siješ,tako ćeš i žeti,kako prostreš,tako ćeš i leći".

Što to znači? Znači da Djed Mraz ne postoji. Nitko neće raditi posao tamo nekog pojedinca. Nitko se neće pobrinuti za nečiju sigurnost. Budućnost je u našim rukama,stoga mislim da kako sijemo,tako ćemo i žeti,kako prosremo tako ćemo i leći...
Kad sam bio jako mali,djed mi je rekao : život je borba.
Nije djede viš da nismo u ratu?! - Nismo,ali ipak ćeš se svaki dan boriti za bolje sutra,možda to samo nećeš činiti puškom...kaže mi djed moj. I znate što? Istinu je rekao. Borim se. A u zadnje vrijeme,vidim da bi se svi trebali više boriti za bolje sutra u SVAKOM SMISLU te riječi. Taktički ću prešutjeti koliko traje to "zadnje vrijeme". :shy:

---------------

1. Isus Krist
2. Hrvatski domobran

EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Ovo su činjenice:

Zemlje koje provode smrtnu kaznu neizbježno se suočavaju sa rizikom usmrćivanja nedužnih osoba.
Ni policija niti pravosuđe ne funkcioniraju besprijekorno tj. bez pogrešaka tako da i u pravnim državama dolazi do pogrešnih presuda.
Kako je usmrćivanje osobe ireverzibilan čin, ne postoji mogućnost naknadnog ispravljanja takve pogreške.
Isto tako u sudskom postupku kojemu je presuda smrtna kazna postoji određeni stupanj pritiska, kako na suca tako i na porotnike koji trebaju donjeti presudu. Javnost je putem medija također često upletena pa se može dogoditi da osobe koje odlučuju popuste pred većinom i donesu pogrešnu presudu.
Dokle god se primjenjuje smrtna kazna, ne može se izbjeći rizik pogubljenja nedužne osobe. Od 1973. godine, 123 američka osuđenika pomilovana su od smrtne kazne jer su se pojavili dokazi o njihovoj nedužnosti u vezi zločina zbog kojih su osuđeni na smrt. 2004. godine bilo je šest takvih slučajeva, 2005. g. dva, te jedan 2006. g. Neki osuđenici bili su blizu pogubljenju nakon mnogo godina čekanja smrtne kazne.
Greške koje se u njihovim slučajevima ponavljaju uključuju nepropisno ponašanje tužilaštva ili policije; korištenje nepouzdanih iskaza, materijalnih dokaza ili priznanja te neodgovarajuća obrana.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Evo kakva je praksa provođenja smrtne kazne u nekim zemljama:

Japan

U Japanu se smrtna kazna provodi vješanjem bez tzv. dugog pada, nakon pravomoćno donesene presude i nakon što ju ministar pravosuđa pismeno naredi. Za postupanje sa osuđenikom nakon ovog postupka ne postoji zakonom utvrđena regulativa. Često osuđenici čekaju više desetaka godina na provođenje presude. U tom periodu kontakt sa vanjskim svijetom je uglavnom vrlo ograničen, neprestalno ih se nadzire u nekoliko kvadratnih metara skučenoj čeliji. Niti se članove najuže obitelji niti njihove pravne zastupnike obaviještava o vremenu egzekucije, a i sami osuđenici tu informaciju saznaju tek neposredno prije izvršenja smrtne kazne. Čak i nakon usmrćivanja osobe se često događa da obitelj ne zaprimi nikakve informacije o tome, a slična je i situacija sa truplima koja se ne predaju obiteljima.

Saudijska Arabija

U ovoj zemlji se smrtna kazna dosuđuje za niz vjerskih, društvenih i seksualnih delikata. Presudom se samo kažnjava muškarce, dok žene osuđuju za isti prekršaj sa doživotnim zatvorom. Iako su Ustavom Saudijske Arabije od 1992. godine priznata ljudska prava i potpisani međunarodni pravni standardi, oni se ne provode dovoljno u praksi. Tako se prema navodima Amnesty Internationala i trenutno presuđuje smrtna kazna za maloljtnike te dopuštaju sudski postupci bez pravnih zastupnika i prevoditelja za strane državljane. Pomilovani mogu biti osuđenici ali samo kada im svi članove uže obitelji oštećenika oproste pa tako dolazi do situacija da se mora čekati u zatvoru i dugi niz godina dok maloljetni član obitelji ne postane punoljetan kako bi mogao sam odlučivati. Kao i u Japanu, čest je slučaj da osuđenik, njegovi bližnji te odvjetnici ne saznaju termin egzekucije. Posljednja instanca za pomilovanje je kralj. Najčešća metoda egzekucije je dekapitacija mačem koja se provodi u prijepodnevnim satima na mjestima koja su dostupna javnosti.

Singapur

S obzirom na broj stanovništva ovo je zemlja sa najvećom stopom izvršenja smrtne kazne u svijetu. Od 1991. godine smaknuto je najmanje 420 osoba. Smrtna kazna je predviđena za veliki raspon delikata poput: ubojstvo, uporabu vatrenog oružja, veleizdaju, otmicu, posjedovanje droge itd. Većina Singapuraca podržava nemilosrdnu kaznenu politiku svoje države prema krijumčarima droge. Singapurska vlast šalje na vješala svakoga – i vlastitog državljanina i stranca – koga u toj maloj otočnoj državi, čak i u tranzitu na aerodromu, otkriju s drogom. Ništa ne može spasiti onoga kod koga se nađe više od 15 g heroina, 30 g morfija, 30 g kokaina, 500 g marihuane ili 1,2 kg opijuma. Prema podacima Amnesty Inernationala u prosijeku se usmrti svakih četrnaest dana jedna osoba, a od toga 85-90% zbog trgovine drogom. Metoda egzekucije je vješanje dugim padom. Zanimljiv je podatak da u cijelom Singapuru postoji samo jedna osoba koja izvršava egzeguciju; Darshan Singh. On tu djelatnost obavlja već više od pedeset godina i do sada je izvršio oko 800 smrtnih kazni. Egzekucija se izvršava u čuvenom zatvoru Changi.

SAD

U 38 od 50 američkih saveznih država postoji institucija smrtne kazne. Ova kazna izriče se najčešće za ubojstva, otmice i slična teška kaznena djela koja rezultiraju smrću jedne ili više osoba. O smrtnoj kazni se u Sjedinjenim Državama vodi žestoka rasprava.
Vrhovni sud Sjedinjenih Država zabranio je 1972. godine dosuđivanje smrtne kazne. Odluku se temeljila na dva amandmana američkog ustava. Vrhovni sud je tom prilikom okarakterizirao smrtnu kaznu kao okrutnu i neuobičajeno strogu zbog načina na koji su je savezne države izvršavale. Međutim, ta je odluka Vrhovnog suda ostavila ipak otvorenom mogućnost da smrtna kazna bude zadržana u budućnosti. Primjerice, ako bi se izricala za samo ograničeni broj kaznenih djela, i pod ograničenim uvjetima.
Vrhovni sud je o ovom pitanju ponovno raspravljao 1976. godine. Tom prilikom je odobrio pravo saveznim državama da donesu nove zakone kojima se ponovno dopušta izricanje smrtne kazne. Mnoge od njih su to i učinile, zadovoljavajući pritom zahtjeve koje je postavio Vrhovni sud. Od tada je u Sjedinjenim Državama smrtna kazna izvršena nad više od 800 osuđenika. Od toga je u Texasu izvršeno gotovo 300 smaknuća. Jedna od novijih studija pokazuje da smrtnu kaznu podržava oko 70 posto Amerikanaca.

Kina

U ovoj zemlji se smrtna kazna dosuđuje za 68 različitih kaznenih djela. Statistički podaci o broju pogubljenih se uglavnom čuvaju kao tajni ali Amnesty International navodi da se godišnje pogubi i do nekoliko tisuća ljudi. Zapanjuje podatak da se egzekucija tamo provodi javno, ponekad čak i na stadionima te da su česti slučajevi javnog prijenosa putem televizije. Postoji razlika u metodama egzekucije kod bogatih i siromašnih slojeva. Bogatiji osuđenici se usmrćuju injekcijom, a siromašni strijeljanjem. Prema različitim izvješćima od strane organizacija koje se bore za ljudska prava, organi usmrćenih koriste se za transplantacije te se preprodaju na crnom tržištu iako je trgovina organima zakonom zabranjena.

Bjelorusija je zadnja europska zemlja sa smrtnom kaznom.
Točan broj provedenih smrtnih kazni je nepoznat, jer bjeloruski dužnosnici ne objavljuju nikakve službene podatke.
MaxMagnus
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Post by MaxMagnus »

Zanimljivo je kako Arabija i Singapur bez frke osude i stranca. I tako i treba! Oni čuvaju svoje od ama baš svakog,za razliku od nas. Ovo je malo off-topic,ali smatrao sam potrebnim za naglasiti.

---------------

1. Isus Krist
2. Hrvatski domobran

shooter9
Not Qualified
Not Qualified

Post by shooter9 »

MaxMagnus wrote:Ja sam za uvođenje smrtne kazne ako je riječ o slučaju gdje je osuđenik namjerno ili nenamjerno ubio vatrenim ili hladnim oružjem (automobilske nesreće ne svrstavam pod te zločine).
Nebi se u potpunosti složio sa ovom izjavom jer ako je netko vozio 180 kmh gdje je ograničenje 50 kmh onda je to UBOJSTVO S PREDOUMIŠLJAJEM ili sa 2-3 promila alc. u krvi t.j. krvi u alkoholu.

U Italiji je balavac 22god u šest sati ujutro pijan i vozeči u gradu 180kmh vraćajući se iz diska izgubio kontrolu nad ALFOM zaletio se u autobusnu stanicu gdje su ljudi čekali bus za ići na posao usmrtio 13 hranitelja obitelji .ŠTO učiniti takovom idiotu??? Reci.
No Peace without Justice !, a mnogi ljudi su živi samo zato što je protuzakonito pucati u njih.
Guns do not hurt people
PEOPLE HURT PEOPLE
MaxMagnus
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Post by MaxMagnus »

Shooter :
Saobraćajke ne bih nazvao ubojstvo sa predumišljajem.
Ipak je tako nešto teško izvesti,a teže i organizirati (ubojica mora sačekati žrtvu na lokaciji gdje vozilo može razviti brzinu tako da žrtvi priđe iznenadno bez da ima mogućnost reakcije).
Stoga auto-nesreće sa smrtnim posljedicama ne smatram planiranim ubojstvom,osim ako se ne dokaže drugačije,i ne smatram da je to za smrtnu kaznu,ali je za OPAKU GADNU kaznu.

---------------

1. Isus Krist
2. Hrvatski domobran

EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Može se i ovako reći: Koja je razlika ako uzmeš pištolj i počneš pucati po ulici po kojoj šetaju ljudi od sjedanja za volan sa pola litre alkohola u sebi (ili nadrogiran) i vožnje 160 km/h po gradu gdje ima ljudi?

I u jednom i u drugom slučaju netko gađa, a da li će pogoditi ili promašiti ovisi o pukom slučaju.

Ako netko pijan vozeći prebrzo nekoga ubije, skoro je isto kao da je u njega pucao.

Kod nas se nešto po tom pitanju promijenilo tek od nedavno, nakon što je osnovana udruga roditelja kojoj su djeca poginula od divljaka za volanom.

Evo jednog slučaja kod nas:

Mlada Puljanka Jasmina Čelica, vrijedna i perspektivna studentica poslijediplomskog studija, svoj je život tragično završila prije dvije i pol godine. Preminula je nakon što je na nju u Zagrebu, na uglu Zvonimirove i Šulekove, bezobzirno jureći u svom autu Jeep Cherokee , na pješačkom prijelazu naletio Marko Leko. Ubio ju je radeći prometni prekršaj, zaobilazeći drugo vozilo koje je stalo da propusti pješake - zgazio je nedužnu studenticu 'gurajući' se bezobzirno svojim SUV autom preko pješakog prijelaza. Kamo je tako žurio? Tko je taj Marko Leko, osim što je Jasminin ubojica? Marko Leko je sin poduzetnika, više je puta kažnjavan zbog prekršaja u prometu. Kako se dogodila nesreća? Imao je tada Marko Leko 21 god. i projurio je pored ostalih vozila koja su stala kako bi Jasminu propustila na pješačkom prijelazu. Naletio je na nju i odbacio je dvadeset metara u stranu. DVADESET METARA!
Zaustavio se tek nakon četrdesetak metara, što ukazuje na preveliku i nedozvoljenu brzinu.
Mlada Jasmina preminula je od ozljeda nekoliko sati poslije. Marko Leko je nakon uviđaja pušten!!! Čak se tim istim vozilom kojim je ubio Jasminu odmah uputio u daljnju vožnju.
Što je bilo dalje?
Od tog dana Jasminin ubojica je slobodan čovjek, koji nije platio niti kunu kazne za ubojstvo, niti je vidio zatvor makar izdaleka!
Sutkinja Ivančica Cvitanović odredila je kaznu po čl. 272 st.4 KZ - izrekla je kaznu od godinu dana zatvora i tri godine bez vozačke dozvole. Na prvostupanjsku presudu se žalilo i državno odvjetništvo i okrivljenik.
Nakon 10 mjeseci čekanja, 03.11.2009. na Županijskom sudu u Zagrebu sudsko vijeće u sastavu : Lepa Singer kao predsjednica vijeća i Sonja Brešković- Balent i Lidija Vidjak, kao članova vijeća , uz sudjelovanje više sudske savjetnice Ivane Špehar Janković kao zapisničarke , donijelo je odluku da se uvaži žalba okrivljenog Marka Leka na visinu kazne!?
Odlučile su da se kazna od godinu dana zatvora zamijeni uvjetnom kaznom u trajanju od tri (3) godine, uz istovremeno oduzimanje vozačke dozvole. Presuda je čitana u nazočnosti zamjenika Županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Cvjetka Ariha i sada novog branitelja okrivljenika , odvjetnika Milenka Umičevića.
Kao olakotna okolnost Marku Leku uzeto mu je to što je mlad, (iako se to inače računa
samo do 21 god starosti), te da mu je to prvi put.
PRVI PUTA ŠTO? MARKOVO PRVO UBOJSTVO???
Znači li to da svi mladi vozači imaju pravo jedanput, prvi put , nekažnjeno nekome oduzeti život?
DA SVI SMIJEMO PRVI PUTA UBITI ČOVJEKA PA DOBITI OPOMENU I BITI SLOBODNI I BEZ KAZNE DOK PO DRUGI PUT NE UBIJEMO AUTOM ČOVJEKA???
Kakvo je to pravosuđe u Hrvatskoj???
Što bi svatko od Vas, ne dao Bog te nesreće i Vama, dao nekome kao kaznu za ubojstvo Vašeg vlastitog djeteta?
Molimo vas da o ovome upoznate javnost! Zato da se i drugima ne dogodi što i nama.
Ogorčeni Jasminini roditelji
Sonja i Nebojša Čelica
Post Reply