Istraga o Kristu

Neobavezna rasprava bez svađa.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Re: Istraga o Kristu

Post by EdgarFranjul »

ŠTO SE ZAISTA DOGAĐA? MANIJAK PREBIO STARICU JER JE ŠTITILA KATOLIČKU CRKVU-GDJE JE SAD 95% HRVATA KATOLIKA?
nasiljecropix.jpg
MANIJAČKI IZLJEV MRŽNJE NAD STARIJOM I NEMOĆNOM OSOBOM

21.09.2014. 16:00

Braniteljski Portal

Društvo
Svjedoci smo dva incidenta u proteklih nekoliko dana, noćni napad na spomenik HOS-u u Splitu te jučerašnji napad na staricu na prosvjedu više udruga (više ih ima nego što članova imaju) koje traže raskid državnog ugovora RH sa Svetom stolicom.

Možda ovako na prvu kako bi naš narod rekao izgleda da ta dva slučaja nisu povezana, no malo dubljom analizom vidjet ćemo da ipak jesu.

Naime od dolaska Kukuriku koalicije na vlast već nakon nekoliko mjeseci je bilo jasno da nisu u stanju ponuditi gospodarske reforme o kojima su govorili te da inzistiranjem na svjetonazorskim podjelama u biti žele skrenuti pozornost sa vlastite nesposobnosti.

Narod im je u nekoliko navrata (zajedno sa ustavnim sudom) opalio pljusku i dao do znanja da ne žele ideologiju koju oni žele ponovno promovirati,naravno u cijeloj toj nametnutoj nam histeriji dodatno su se aktivirale neke poznate nam udruge civlnog društva koje parazitski već godinama umotano u celofan za borbu za ljudska prava u biti žele srušiti vrijednosti za koje je ovaj narod dao toliko života a mi ih nažalost plačamo,nastale su i neke nove u biti iste samo sa novim licima.

Ako želite udariti na hrvatsko nacionalno tkivo tad prvo morate udariti na katoličku crkvu jer ona je u stoljećima ropstva održavala u narodu nacionalni duh i nadu da ćemo jednog dana opet biti slobodan narod na svojoj grudi.

I vratimo se sad na prvi incident, oskrvnjenje spomenika IX. bojne "Rafael vitez Boban" u gluho doba noći, koji je najavljen i pozdravljen na FB stranici (Ustaše su najveća sramota Hrvata).

Ne ulazimo u povijesne diskusije niti nam je namjera braniti ustaše, no zanimljivo je pročitati upise na toj FB stranici koji se na bave samo ustašama već i domovinskim ratom te još mnogim temama vezanim za modernu hrvatsku državu.

Posebno je interesantno da se spomenuti administratori stranice predstavljaju kao neka udruga,stavili su i adresu te brojeve telefona ,koji su lažni,to jest nisu njihovi,nego su to brojevi Zagrebačke nadbiskupije,HDZ-a što bi po zakonu trebalo predstavljati krivično djelo lažnog predstavljanja.

A zašto su stavili brojeve nadbiskupije ? Pa zato da vjerovatno netko iznerviran njihovim upisima nazove i ogorčeno protestira na krivoj adresu,adresi koju oni toliko preziru a to je Kaptol 31 !

Dakle zaključimo meta njihovih napada nisu samo ustaše,već i katolička crkva i ostale hrvatske vrijednosti što oni po starom već toliko poznatom receptu jugokomunista, žele sve staviti pod jednu kapu.

I onda pogledajmo jučerašnji incident gdje jedan srednjovječan muškarac u svojoj mržnji nije našao trun ljudskog dostojanstva te je udario šakom stariju ženu(dr. Ružicu Čavar) koja bi mu mogla biti majka, sve u ime te mržnje prema katoličkoj crkvi.

I svi ti civilni „borci za ljudska prava“ poznata lica koja možemo vidjeti na svim takvim sličnim skupovima , poput Snježane Kordić i Predraga Matvejevića koji ne žele hrvatima priznati da imaju vlastiti jezik već ga smatraju srpskim, aktivisti građanske akcije kojima je zbog govora mržnje već u nekoliko navrata FB gasio stranicu,aktivisti LGBT udruga kojima očito crkva smeta za ostvarenje njihovih ciljeva (naprimjer Dorino Manzin je osnovao sektu vještica i vještaca i radi crne obrede te je to čak promovirao režimski HTV sa jednom dokumentarnom emisijom...i da ne nabrajamo sve te „divne“ ljude koji bi da mogu i da ih ima dovoljno na sve nas primjenili ono što je onaj stariji čelavi „heroj“ primjenio na jednu staricu...ali srećom ,oni su velika manjina. Ćelavi „heroj“ sad treba biti briga hrvatskih pravosudnih institucija.

I koji je zaključak u oba slučaja ? Prava meta je katolička crkva !

I žalosno je danas da kvazinovinari ,osuđivani dileri,narkomani, polupismeni pjevači i pjevačice lakog morala se predstavljaju kao val nekog svjetla,nečeg dobrog što bi trebalo otjerati tamu koju je nad ovaj“ jadan narod“ nadvila katolička crkva ?

Hrvatski narod i katolička crkva jedno su tijelo i jedna duša to svi znamo,zato prepoznajmo dragi prijatelji prave razloge ovih napada,pogledajmo tko ih provodi i u čije ime.

No mi to sve već znamo,zar ne ?

Neka Bog blagoslovi ovaj naš narod i ovu našu svetu Rimokatoličku crkvu !
Za Braniteljski portal/Hrvatski William Wallace

http://www.braniteljski-portal.hr/Novos ... A-KATOLIKA
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Divljanje na Cvjetnom trgu

Rujan 21, 2014
Napisao vlč. Pavle Primorac
Objavljeno u ALFA I OMEGA - vlč. Pavle Primorac

Od najavljenog prosvjeda militantnih sekularnih fundamentalista protiv Crkve, tj. za promicanje raskida Ugovora između RH i Sv. Stolice, moram priznati nisam očekivao ništa drugo od onoga što se u subotu 20. rujna dogodilo na Cvjetnom trgu. Govor netolerancije, vrijeđanje, klevetanje, širenje predrasuda prema religioznim osobama, vjeri i samoj Crkvi, fizički napadi i obračuni.

Gledajući vijesti i čitajući objektivne internetske portale imao sam osjećaj kao da živim u 1945. godini, vremenskom razdoblju u kojem je divljački antiteizam i antikatolički primitivizam ugrozio najviše ljudskih života i opustošio srca mnogih, osobito djece i mladih. Uvrede i propaganda kako je „Katolička Crkva vreća bez dna", kako „Hrvatska nije Hrvatikan", „Bez Boga, bez gospodara", te fizički obračuni nad neistomišljenicima pokazali su pravo lice tzv. „boraca za ljudska prava".

Usuđujem se reći da pretpostavljam kako većina onih koji su svojim dolaskom podržali prosvjed protiv Crkve u svojim dušama imaju posijanu snažnu indoktrinaciju koja ih potpuno onesposobljava da u svojim sugrađanima koji su se opredijelili živjeti vjernički gledaju ljude. A to najsnažnije svjedoči fizički napad na gđu Ružicu Čavar, predsjednicu Pokreta za život i obitelj. Ta starica došla je potpuno nenametljivo izraziti svoje neslaganje sa mitingom koji se tamo održavao, ali je kao odgovor dobila ono što se i moglo očekivati od osoba mentalnog klopa koji mrzi – šaku u nos. I to od „bajokana" koji je možda dva puta mlađi od nje, po fotografijama muškarca u punoj snazi, visokog i ćelavog kojega je policija odmah privela. A i nakon toga incidenta, dok ga je policija snimala, na njegovom mračnom licu punom mržnje nije se moglo vidjeti niti malo pokajanja za ono zlo koje je počinio. I to je ono što je strašno kod takvih ljudi. Usudio bih se reći da upravo ti antiteistički fundamentalisti i sekularni militanti koji Katoličku Crkvu prozivaju za sva zla koja su se ikada dogodila na ovome svijetu – upravo ti ljudi nemaju savjesti i ljudski život jednog katolika ne vrijedi im faktički ništa.

Munjevito „ograđivanje" udruga koje su organizirale svoj miting na ovaj fizički napad i incident ne treba prihvatiti iz jednostavnog razloga – taj fizički napad na jednu običnu staricu nije ništa nego rezultat one mržnje prema Crkvi i vjernicima koju oni siju već godinama. A siju je na taj način što svjesno šire predrasude prema Crkvi, teologiji, graničnim pitanjima vjere i prirodnih znanosti, o tome kako je vjernik osoba koja je „zatucana" i nekritički prihvaća sve ono što se pred nju „servira".

Ti ljudi su toliko opterećeni i frustrirani Bogom i Crkvom da većinu svoje životne energije troše na to. Vode kampanju protiv vjeronauka u školi, protiv pastorala Crkve prema bolesnicima u bolnicama, protiv obrazovanja koje Crkva sustavno promiče, protiv kulture i umjetnosti koju Crkva širi, izvrću crkvenu povijest, apsolutiziraju seksualne skandale nad djecom i mladima koje su počinili pojedini crkveni službenici. Promiču abortus, eutanaziju, izvrću crkveni nauk – i tako šire aktivnu kulturu smrti. To su pripadnici radikalne Anticrkve i Antihrvatske. Još k tome – sebi daju za pravo govoriti u ime svih agnostika i ateista koji žive u Hrvatskoj. No, u tome se nisu baš dobro proveli.

U Hrvatskoj ima mnogo osoba koji se izjašnjavaju kao agnostici i ateisti, ali nose u svojem srcu naravni zakon ljubavi, tolerancije i poštovanja drugačijih. Čak štoviše, upravo takvi ispadi slični ovih na Cvjetnom trgu idu im na živce. Jedan mi je prijatelj koji se izjašnjava kao ateist jasno rekao da jako iritira da takvi tipovi sebi daju za pravo da govore u njegovo ime, jer se on u mnogim stvarima s njima ne slaže. Mentalni sklopovi fundamentalista koji su se okupili jučer na Cvjetnom trgu imaju jednu snažnu dimenziju „religioznog arijevstva". Smatraju da su zbog toga što su antiteisti, ateisti i agnostici napredniji, bolji, inteligentniji kao osobe od samih vjernika. A čim se smatraš superiornijim od nekoga zna se što ti se u srcu tada vrlo lako može roditi – mržnja. A iz mržnje dolazi zločin, a iz zločina ideologija tlačenja i nasilja. E, čini mi se da su upravo takvu ideologiju tlačenja odaslali hrvatskoj javnosti svojim mitingom i prosvjedom.

Ipak, mislim da je dobro da se nešto takvo dogodilo. Barem znamo s kime kao vjernici imamo posla. A moram vam priznati da me je upravo taj događaj učvrstio u jednoj odluci. A to je da ću se dokle god sam živ, dokle god u meni bude tekla i zadnja kap krvi boriti protiv lažnog humanizma Antikatolika i Antihrvata. Jer, čim mrze Crkvu koja je uz ovaj narod bila kroz 13. stoljeća, znamo što im je i konačni cilj – uništiti Hrvatsku, oduzeti joj duhovnu dimenziju. A borba protiv Ugovora je samo jedno stakalce u „mozaiku" njihovog opširnog i opsežnog antikristovskog djelovanja. No, pred njihovim terorom i divljaštvom vjernici sigurno neće ustuknuti. Ako i netko ustukne, ja neću!

http://www.objektivno.hr/kolumne/vlc-pa ... etnom-trgu
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Kolika je uloga SAD-a u napadima radikalnih islamista na kršćane širom svijeta?

Saturday, 18 October 2014 17:00
Written by: milanN

Category: Istaknuto, Vijesti

Trenutno se događa masovno istrebljenje kršćana u većini muslimanskih zemalja, a broj ljudi koji su prisiljeni bježati ne samo iz svojih domova nego i iz svoje države pa i regije, broji se u milijunima

Izgleda kako se povijest u zemljama koje je islam prvotno počeo osvajati ponavlja, a međunarodne udruge predviđaju potpuno nestajanje kršćana u nekim zemljama poput Iraka, Afganistana i Egipta još za vrijeme našeg života. Po svemu sudeći, čim razno-razne diktature propadnu i to pod utjecajem Američke vanjske politke, baš tu fundamentalni islam dolazi na vlast, a teror nad kršćanima počinje. Organizacija za ljudska prava Open Doors objavila je svoju “World Watch” listu za 2014. u kojoj ističe i rangira 50 nacija koje najviše progone kršćane. Velika većina zemalja na ovom popisu i to devet od deset najgorih prijestupnika su muslimanske zemlje, a obuhvaćaju one koje su među američkim saveznicima (Saudijska Arabija, Kuvajt) kao i one koje su američki neprijatelji (Iran); ima i ekonomski bogatih zemljama (Katar), ali i siromašnih nacija (Somalija i Jemen); iz redova “Islamskih republika” (Afganistan), “demokracija” (Irak), te “umjerenih” nacija (Malezija i Indonezija). U izvješću se također navodi kako je svaka muslimanska zemlja kojoj je SAD pomogao da se “oslobodi”, uključujući i one tijekom “arapskog proljeća”, postala znatno lošije mjesto za život kršćana i drugih manjina. Tako je prije umjerena Sirija sada rangirana kao treća najgora zemlja na svijetu za kršćane, Irak je četvrti, Afganistan peti, a Libija je trinaesta. Sve četiri zemlje dobile su najgoru oznaku na ljestvici: “Ekstremni progoni“. Od toga su tri zemlje, Irak, Afganistan i Libija “oslobođene” djelomično zahvaljujući američkim snagama, dok u četvrtoj, Siriji, SAD još uvijek aktivno sponzorira “borce za slobodu” protiv režima. Mnogi od tih “boraca za slobodu” su odgovorni za veliki broj zločina, uključujući masakre, odsijecanje glava te razapinjanje kršćana i drugih manjina.

Unatoč ovim ‘dobronamjernim’ uplitanjima u islamske zemlje, ljudska i manjinska prava strmoglavo padaju, a iako se u Siriji položaj kršćanskih manjine još više pogoršao, državni tajnik John Kerry izjavio je u siječnju da, ako se samo Bashar Assad makne, “vjerujem da u miru možemo zaštititi sve manjine, svi oni mogu biti zaštićeni, mogli bi imati pluralističku Siriju, u kojoj su zaštićena manjinska prava svih stanovnika.“ Isto je predviđeno za Irak prije više od desetljeća, a danas, više od polovice kršćana je ili mrtvo ili u izbjeglištvu nakon godina stalnih napada na njihove crkve i na njih osobno. To se događa nakon što je Sadam Husein svrgnut s vlasti – objavio je Gatestone institut. Iz ovog izvješća da se zaključiti da tamo gdje SAD krene “oslobađati”, kršćani nekim čudom bivaju masovno ubijani, a slobode osim one propagandne koja se vrti preko mainstream medija, nema na vidiku. Da se istina o stvarnim ciljevima SAD-a na tim prostorima, a koja se očituje u zatiranju kršćanstva, ne bi saznala, Amerikanci su skloni neviđenim cenzurama i manipulacijama vlastitog naroda. Pa su tako nedavno usred iznenadnog govora argetinske predsjedniceCristinae Fernández de Kirchner na 69. zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku, 24. rujna ove godine, nasilno prekinuli izravni prijenos i uskratili milijunima ljudi da čuju istinu o SAD-u i njihovoj politici spašavanja manje razvijenih zemalja na Bliskom istoku. Kirchner je tada progovorila o zbivanjima na Bliskom istoku, ali je isto tako otvoreno prozvala SAD da su naoružale, kako je rekla, „loše momke“. Mislila je prije svega na pripadnike ISIL-a koje su Amerikanci u početku pokušali iskoristiti u rušenju sirijskog predsjednika Bašar al-Asada, ali i na sve druge ekstremiste koji u ovom trenutku čine neviđene zločine. Taj govor je, po uzoru na SAD, cenzuriran u svim svjetskim medijima pa je iz toga jasno kako SAD od svojih građana ali i od ostatka svijeta skriva istinu. Drugim riječima, Amerikanci obmanjuju svijet javno se predstavljajući humanitarcima i osloboditeljima, dok u tajnosti vrše ili bar prešutno odobravaju neviđene pokolje kršćana.

Autor: Zrinka K./dnevno.hr

http://hu-benedikt.hr/?p=26353
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

1_310587.jpg
1_310587.jpg (50.85 KiB) Viewed 5344 times
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

UN I EU NE ČINE NIŠTA

11:08, 24.10.2014.

Marijana Petir: nužno odmah prestati trgovati sa šeicima koji financiraju ISIS

Marijana Petir, zastupnica Europskom parlamentu (HSS-EPP) smatra da je
nužno odmah prestati trgovati sa šeicima koji financiraju ISIS i tako im onemogućiti dotok novca za sve njihove aktivnosti.

Prema navodima jedne studije londonskog Sveučilišta trenutačno je oko 3000 stranaca iz zapadnih država aktivno u skupini ISIS. Vojno značenje boraca sa Zapada u Siriji i Iraku nije presudno jer ISIS ukupno raspolaže s više od 10.000 boraca.

No, njihov odlazak treba brinuti, kao i povratak na europsko tlo i
potencijalne aktivnosti koje su oni u stanju provesti. U raspravi su spomenute mnogobrojne mjere koje bi Zapad trebao poduzeti, ali ih do danas nažalost te mjere nisu poduzete.

Upozorila je da se već deset godina događaju zločini nad kršćanima u Iraku i Siriji, a UN i EU to samo konstatiraju i ne čine ništa.

„Dok mi raspravljamo ovdje, kršćanska djeca u Iraku i Siriji plaču i traže pravo na djetinjstvo. Dok mi raspravljamo ovdje, kršćanskim se majkama otima djecu iz naručja. Mi raspravljamo ovdje kao da se ne radi o stvarnim ljudima. Raspravljamo kao da se to događa nekom drugom. A u stvari dok smo raspravljali, dogodilo se nama. Smatram da je vrijeme da s riječi pređemo na djela“ rekla je Petir.

http://narod.hr/eu/marijana-petir-nuzno ... raju-isis/
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

SOLUS CATHOLICUS - "Ne bojte se!"

Autor Pavle Primorac
Četvrtak, 30 Listopad 2014 16:07

Predivne riječi velikoga pape Ivana Pavla II.

Sasvim je normalna pojava, a to je utkano i u ljudsku psihu da prema svemu novom što se pojavi u našem životu; stvarima, osobama, životnim okolnostima, njegujemo određenu dozu nepovjerenja.

To nepovjerenje traje sve do onoga trenutka kada tu osobu, okolnost, situaciju bolje upoznamo. Onda se bolje u toj okolnosti snalazimo, sa osobom bolje komuniciramo ili ako nam ne odgovara, to jednostavno odbacimo. Što se, međutim događa kada u naša srca želi pokucati Bog? Kada Isus Krist kuca na vrata našega života, što nam je činiti? I Isus Krist može biti nešto sasvim novo u našem životu. Njegovi zahtijevi, njegove želje, njegova beskrajna ljubav prema nama mogu nas zbuniti. Otvoriti Kristu vrata svojega srca, otvoriti se njegovoj ljubavi u mnogim slučajevima može nas zbuniti, jer nikada ne znamo što taj Isus može od nas tražiti. Međutim, Isusa se uopće ne trebamo bojati. On jest zahtijevan, ali nam on ujedno i daje velike milosti i mogućnosti kako i na koji način ispuniti ono što on od nas traži.

Nema ljepše stvari i situacije na ovome svijetu nego služiti Isusu. A to je na snažan i savršen način znao sv. Ivan Pavao II. veliki papa. On je izrekao onaj povijesni „Ne bojte se“ na početku svojega papinskoga pontifikata. Prije nekoliko dana, 22. listopada proslavili smo njegov blagdan u kojemu smo ga prvi puta proslavili kao sveca. Kada je zasjeo na papinsku stolicu Ivan Pavao II. kao koncilski papa odmah je znao što je danas svijetu potrebno. Zato je i izrekao one povijesne riječi koje i danas odjekuju snagom Duha Svetoga u memoriji Crkve: „Braćo i sestre! Ne bojte se prihvatiti Krista i prihvatiti njegovu vlast! Pomozite papi i svima koji žele služiti Kristu i s Kristovom ovlasti služiti čovjeku i cijelom čovječanstvu! Ne bojte se! Otvorite, štoviše, širom otvorete vrata Kristu! Njegovoj spasiteljskoj moći otvorite granice država, gospodarske i političke sustave, široka područja, kulture, civilizacije i razvoja! Ne bojte se! Krist zna što je u čovjeku. Samo on to zna!“ Nisu li ovo predivne riječi? Papa poziva na izgradnju civilizacije ljubavi. Na temelju ovih riječi, ovoga govora možemo slobodno izreći da je upravo Ivan Pavao II. papa civilizacije ljubavi. Jer, on nas poziva da otvorimo vrata svojega srca Kristu. A kada to učinimo Krist nas oplemenjuje, uzdiže naša srca na snažan nadnaravni red, nadahnjuje nas na nove ideje i vizije, kako izgrađivati ovaj svijet, kako graditi nove međuljudske odnose, kako izgrađivati civilizaciju ljubavi, kako se istinski otvoriti onim vrijednostima koje izgrađuju, a ne onima koji ruše.

Kada Ivana Pavla II. promatramo u našem hrvatskom kontekstu, moramo priznati da mu itekako imamo na čemu zahvaliti kao Hrvati, jer on je jedan od prvih koji je dao doprinos priznanju hrvatske države, a za njim su krenuli svi bitniji međunarodni čimbenici. Upravo u tom smislu nužno je taj papin „Ne bojte se“ prihvatiti i u ovom povijesnom trenutku, osobito kod nas u Hrvatskoj. Jer, postoji određeni dojam kao da imamo duboko u srcima bojazan otvoriti vrata svojega srca Kristu. Kao da ne želimo dopustiti Kristu da djeluje. Zamislite što bi se dogodilo kada bi Hrvatska otvorila vrata Kristu u smislu gospodarskih i političkih sustava, kultura, civilizacija i razvoja?

Mislim da bi Hrvatska, prožeta tom civilizacijom ljubavi koja bi zahvatila srca odgovornih ljudi postigla veliki napredak i postala konačno ono mjesto koje bi u pravom smislu riječi bilo poželjno i ugodno za živjeti. Samo – postoji ono, „ali“. Najteže je mijenjati svoje srce, mijenjati sebe. Naša srca, bez obzira kojem staležu pripadali, nerijetko su ranjena sebičnošću. A gdje god je sebičnost, teško je otvoriti vrata Kristu. Gdje god čovjek odluči njegovati ljubav i prijateljstvo, kvalitetne međuljudske odnose, tu je Krist. Krist Kralj, Krist pobjednik i poticatelj ljudskih srdaca da se gradi bolji svijet, kvalitetne i korektne političke odnose, uspješno gospodarstvo i blagostanje, plodna kultura koja izgrađuje ljudsko srce i još mnogo toga pozitivnog i kvalitetnog. Upravo zbog toga bitan je taj poziv sv. Ivana Pavla II: - „Ne bojte se!“

Pavle Primorac - hrvatski-fokus.hr

http://www.dragovoljac.com/index.php?op ... &Itemid=11
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

CIJELI SVIJET ŠUTI: Kršćanski par živ spaljen u pećnici pred razjarenom gomilom i za to nitko neće odgovarati!

Autor: Zrinka K.
Datum: četvrtak, 06. studenog 2014. u 17:58

Hoće li se svijet napokon dići na noge zbog ovakvog ubojstva?

Kada su učenici pitali Isusa, Isuse kada ćeš ponovno doći on im rekoše: "No prije svega toga podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja." Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Ta ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti. Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti." (Lk 21,12-19). To je rekao Isus učenicima i tako pripremio sve kršćane budućnosti na ovo zvjerstvo koje se sprema. Iako nam se čini kako su naša braća kršćani daleko od nas, a ono što preko medija dolazi u naše oči jednostavno nije dovoljno da se nešto promjeni, moramo vam rćči kako kršćani diljem svijeta u ovom trenutku stravično pate i da o tome zapravo nitko ništa ne govori.

Trenutno se događa masovno istrebljenje kršćana u većini muslimanskih zemalja širom svijeta, a broj ljudi koji su bili prisiljeni bježati ne samo iz svojih domova nego i iz svoje države pa i regije se broji u milijunima. Riječ o zaista stravičnim zločinima koji se pred očima čitavog svijeta događaju iz dana u dan, i svi šute. Sve organizacije za ljudska prava, svi fondovi, udruge koji se financiraju od europskog novca apsolutno ništa da ne mogu napraviti po pitanju trenutnog i zvjerskog progona kršćana malo je vjerojatno. Ali ipak je tako. Financiraju se gay parade, seksualne izložbe za djecu, pedofilija u vrtićima, abortusi, odnosno ubijanje nerođenih, eutanazija, odnosno ubijanje bolesnih i nemoćnih ali da se apsolutno ništa ne pokreće protiv neljudskog odnosa prema kršćanskom svijetu, to je nevjerojatno, ili ipak nije, nevjerojatno. Možda baš tako treba biti, tako su naumili ti "ubojice" iz svjetske vlasti jer ovdje nije riječ o nikakvim vjerskim svađanjima nego o zastrašujućim ubojstvima ljudi koji se usude spomenuti i braniti Isusa.

Organizacija za ljudska prava Open Doors objavila je svoju "World Watch" listu za 2014. u kojoj ističe i rangira 50 nacija koje najviše progone kršćane. Velika većina zemalja na ovom popisu, devet od deset najgorih prijestupnika su muslimanske zemlje, a obuhvaćaju narode među američkim saveznicima. U izvješću se također navodi kako je svaka muslimanska zemlja, kojoj je SAD pomogao da se "oslobodi", uključujući i one tijekom "arapskog proljeća", postala znatno lošije mjesto za život kršćana i drugih manjina. Što nam pokazuje samo jedno. Progoni kršćana nisu slučajni, oni su itekako plaćeni i vrlo dobro osmišljeni jer takav progon predhodi samo jednome; dolasku Antikrista.

Da je riječ o zaista brutalnim zločinima dokazuje i ovaj posljednji koji iz nekog razloga nije popraćen u mainstream medijima, ali i kako odvjetnici govore, najvejrojatnije za taj zločin ama baš nitko neće odgovarati.

Kršćanski par živ je spaljen pred velikom gomilom ljudi

Barbarski čin dogodio se u pakistanskom gradu Lahore. Shahzad Mesih (28) i njegova dvadesetpetogodišnja supruga Shamam, bačeni su živi u užarenu peć gdje su živi i spaljeni. Pet okolnih sela ujedinilo se s namjerom da brutalno ubiju ovaj kršćanski par. Optužili su ih za vrijeđanje islama što im nije dokazano nego su odmah nakon priče da su vrijeđali islam bili i spaljeni. Navodno je krščanski par palio stranice Kurana no to ništa ne potvrđuje. Stvar je u tome da se ovaj brutalni zločin dogodio samo na temelju glasine.

Nakon smti oca, ubijeni Shahzad priznao je da je neke stvari koje više nisu bile relevantne spalio. No, jedan musliman navodno je vidio kako kršćanski par među tim stvarima pali i pokoju stranicu Kurana. Tvrdnja ovog muslimana dovela je do ovog strašnog zločina.

Kršćanski par lišen je slobode, kamenovan i nakon toga bačen u užarenu peć tvornice u kojoj su radili. "Tragedija, barbarski i neljudski čin. Cijeli svijet mora saznati i službeno osuditi ovaj zločin koji pokazuje da je nesigurnost za kršćane, nikada veća. Dovoljno je nekoga proizvoljno optužiti kako bi se izvršio linč na ljude", rekao je pakistanski odvjetnik za ljudsksa prava Mushtaq Gill, koji je dodao da ne vjeruje da će netko za ovo strašno dvostruko ubojstvo biti kažnjen. Policija je do sada ispitala preko 40 ljudi no nitko nije priveden niti uhićen.

Pakistanki biskup Rufin također je pričao o nesretnom kršćanskom paru. Mladi par iza sebe ostavio je četvero male djece. Oni su prvo bili zasuti gomilom od 400- 500 ljudi, a potom su živi spaljeni. Počinitelji su poduzeli sve kako bi se osiguralo da par ne umre kamenovanjem već da živi uđu u pećnicu.

Hoće li se svijet napokon dići na noge zbog ovakvog ubojstva? Naravno da neće, jer ova vijest će kao i mnoge druge proći potpuno nezamjećeno, baš onako kako su to osmislili oni koji potiču ovakav monstruozni plan ubijanja kršćana iako paljenje živih ljudi u 21. stoljeću ne bi trebalo ostati nezamjećeno. A zapravo, od svijeta se očekuje da se digne, da se trgne. Od svijeta se očekuje molitva i glasno istupanje s imenom Kristovim jer ako mi kršćani šutimo na ovakava zvjerstva ne postajemo li i sami nijemi sudionici ovih progona?

http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/136 ... arati.html
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

POSLJEDICE KONTRAVERZNOG ZAKONA O BLASFEMIJI

Asija Bibi: osuđena na smrt zbog vjere

Pakistanski sud je u četvrtak 18. listopada 2014. donio smrtnu presudu protiv Asije Bibi, kršćanke osuđene za svetogrđe.

Asija Bibi, majka četvero djece, postala je prva žena osuđena na smrt prema kontroverznom pakistanskom zakonu o blasfemiji tj. svetogrđu.

Nakon što su se Asijine susjede i kolegice s posla pobunile jer nisu željele s njom dijeliti čašu za vodu (jer nije muslimanka), ona je navodno izgovorila uvredljive primjedbe na račun islama.

Naeem Shakir, Asijin odvjetnik, kaže kako je Asija raspravljala sa svojim kolegicama, ali se svjedoci umiješani u raspravu nisu pojavili na sudu. Umjesto njih je došao lokalni kadija (sudac islamskog prava čija je dužnost nadgledanje i održavanje zakona u skladu sa šerijatom – islamskim pravom), objašnjavajući kako on sam nije prisustvovao raspravi ali mu je Asija priznala sve što se dogodilo.

Tužitelj Gulam Mustafa smatra da je odluka suda ispravna. “Asijin odvjetnik je pokušao dokazati utemeljnost slučaja na osobnom neprijateljstvu, ali nije uspio.” Naeem Shakir, Asijin odvjetnik, najvaljuje žalbu Vrhovnom sudu.

Nakon uhićenja Asije Bibi 2010. godine, dva pakistanska političara Shabaz Bhatti, ministar u saveznoj vladi, i Salmaan Taseer, guverner Punjaba, koja su se zauzimala za njenu slobodu su ubijena. Sudac koji je ubojicu osudio za njihovo ubojstvo morao je pobjeći iz Pakistana.

Grupe koje se bave ljudskim pravima, kažu kako islamski ekstremisti i obični puk sve češće koriste zakon o blasfemiji u svrhu rješavanja osobnih sukoba. Sam zakon ne definira što je točno blasfemija, a dokazi se ne moraju pokazati na sudu, zbog straha od nove blasfemije. Osim toga zakon ne predviđa niti kaznu za lažne optužbe.

Osobe optužene za blasfemiju su često linčovane na istom mjestu na kojem su optužene, a ako budu uhićene, policija i sudovi odugovlače presude godinama, bojeći se napada u slučaju odbacivanja optužbi.

Kazna za svetogrđe je smrt. Do sad je izvršena protiv jedne osobe.

Ove godine je znatno povećan broj osoba optuženih za blasfemiju kao i razina nasilja prema njima. Za blasfemiju su optuženi i oni koji su javno govorili o potrebi reformiranja tog zakona.

Asija Bibi i njeni odvjetnici najvljuju žalbu Vrhovnom sudu u Pakistanu, ali s obzirom na zastrašivanje svjedoka i pristranost Prizivnog suda, nisu uvjereni u njen uspjeh.

Jedino što bi moglo vratiti nadu u spas Asije Bibi jest utjecaj diplomacije zapadnih zemalja, osobito SAD-a. Zbog toga je CitizenGO pokrenuo peticiju upućenu na američkog veleposlanika u Pakistanu, Richarda Olsona u kojoj traži da se zauzme za oslobođenje Asije Bibi. Peticiju je do sad potpisalo više od 176.500 osoba.

Svaki put kad osoba potpiše peticiju, sustav pošalje e-mail američkom veleposlaniku u Islamabad tražeći od njega da počne raditi na oslobađanju Asije Bibi.

Ova peticija je možda posljednja nada Asije Bibi, možete je potpisati ovdje. Na istoj poveznici možete pogledati i kratki film o Asiji Bibi.

Izvor: narod.hr

http://narod.hr/svijet/asija-bibi-osude ... bog-vjere/
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

VIGILARE: Prijavite nam SVE koji vam ne žele sretne blagdane

Autor: A. Pranjić
Datum: četvrtak, 11. prosinca 2014. u 13:00

Vigilare ne pristaje na politički korektne čestitke, pritiske i omalovažanja, mlake i neiskrene izgovore te gotovo fundamentalističko zagovaranje lažne tolerantnosti.
Udruga Vigilare pokrenula je akciju 'Božić bez popusta' kojom žele upozoriti kako se korištenjem riječi 'Xmas' u božićnim kampanjama 'izbacuju vjerski simboli iz javnog prostora' te će objaviti imena tvrtki i organizacija koje, bez spomena Božića, politički korektno čestitaju neke neimenovane blagdane.

Priopćenje pročitajte u cijelosti

Vigilare je ugodno iznenađen koliko u Hrvatskoj ima poznavatelja grčkoga jezika! Nikada ne bismo pomislili da su zapravo svjetske trgovačke korporacije (i neke hrvatske tvrtke) uzele grčko slovo Chi (X) iz Kristova monograma iz prvih kršćanskih vremena, kako bi znakom za ''ime onoga čiji se rođendan na Božić slavi", što vjernije predočili duh Božića, kako to objašnjava i organizator manifestacije ''Advent na Europskom trgu", Svibanj-projekt. Prosvijetljeni smo tim objašnjenjem jer smo zatupljeno smatrali da se radi o klasičnom primjeru izbacivanja svih vjerskih simbola iz javnoga prostora i sustavnog trenda agresivne sekularizacije i opće komercijalizacije blagdana.

Isti je organizator, uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj (pred čijom se zgradom manifestacija i održava), ondje postavio i veliki natpis ''XMAS", navevši u svojem nedavnom priopćenju i ovo: ''misao vodilja pri planiranju i realizaciji projekta je bio ponuditi jedinstveno, multikulturalno događanje koje nikoga ne vrijeđa, već dapače, aktivno sudjeluje u multikulturalnom i liberalnom dijalogu s ciljem promocije hrvatske i europske kulture..." Znači li to da bi ''CHRISTmas" nekoga uvrijedio? Zašto ta lažna multikulturalnost i liberalni dijalog uopće slavi taj čudan, netolerantan i isključiv blagdan ako spominjanje imena tako otvorene osobe, pune ljubavi za sve, u samom nazivu blagdana, nekoga može uvrijediti?

Neke ideologije iz prošlosti pokušale su zabraniti Božić; danas to čini diktatura relativizma. Ona želi tumačiti što je zapravo Božić te da svatko ima svoj način njegova shvaćanja; da se na taj dan slavi ono što je dobro u nama te da je važno samo pozitivno misliti, biti nasmiješen i dobro raspoložen ići na isprazne ''Xmas" zabave (party).

Riječ je o vrjednotama i kulturnim stečevinama ovoga društva. Vigilare ne pristaje na politički korektne čestitke, pritiske i omalovažanja, mlake i neiskrene izgovore te gotovo fundamentalističko zagovaranje lažne tolerantnosti. Pozivamo sve da se uključe u javnu akciju ''Božić bez popusta" koju smo pokrenuli, na kraju koje ćemo objaviti imena tvrtki i organizacija koje, bez spomena Božića, politički korektno čestitaju neke neimenovane blagdane.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/1 ... gdane.html
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Vrlo interesantan članak. Preporuka: svakako pročitati

TKO JE BILA KAJINOVA ŽENA?

20 Ožujak 2014

Tekst: Ivan Rusarin

Katolička Crkva jasno naučava da su svi ljudi na zemlji potomci prvoga para ljudi, Adama i Eve. Također, najnovije strogo znanstvene činjenice genetike, kada ih se precizno razluči od evolucionističkih nedokazanih hipoteza, zadivljujuće snažno upućuju na doslovno-povijesnu pouzdanost ovog nauka Katoličke Crkve o porijeklu svih ljudi od doslovno jednoga para ljudi. Neki su osjećali nelagodu zbog ovoga nauka Katoličke Crkve jer je to podrazumijevalo da su sinovi i kćeri Adama i Eve međusobno sklapali brakove i da se iz brakova braće i sestara čovječanstvo počelo širiti. Ta je nelagoda neke vodila u naivne i štetne pokušaje kompromisa s evolucionističkim vjerovanjima. Ali, pri toj nelagodi, svakako nije rješenje bježati u prihvaćanje nekršćanske ideje evolucije koja bi podrazumijevala da u našem genetičkom nasljeđu nosimo evolucijske plodove životinjskih parenja, što bi djelomično uključivalo i incestna parenja (inbreeding) zamišljenih životinjskih predaka čovjeka.

Pseudo-katoličke, pseudoznanstvene hipoteze teističkih evolucionista zapravo izazivaju daleko veću nelagodu i gnušanje. Nekima je pak problem stvaralo to što je Bog tek po Mojsiju, u 15. st. prije Krista, dao zakon kojim zabranjuje brak između bliskih rođaka. Tvrdili su da je to problem jer sugerira nedosljednost zato što to izgleda kao da Bog mijenja mišljenje, a to nije odlika Boga.

Prije svega, važno je napomenuti da je biološka činjenica, koju suvremena genetika apsolutno potvrđuje, to da smo svi mi ljudi na Zemlji, bez obzira na boju kože, nacionalnost itd., doslovno rodbina. Dakle, svi mi koji smo u braku, u braku smo sa osobom koja nam je rodbina. No, biološka problematika o kojoj ovdje govorimo odnosi se na brak između bliske rodbine. Zašto se uopće događaju defekti i deformacije kod djece iz brakova bliske rodbine?

Da bismo to razumjeli, potrebno je znati nekoliko osnovnih činjenica genetike.

Nasljedne informacije koje se prenose iz generacije u generaciju kodirane (šifrirane) su na dijelove DNK koji sadrže ono što poznajemo pod nazivom „geni“. Kod uzastupnog kopiranja tih informacije, kopira se jedno po jedno kemijsko slovo. Tijekom tog postupka mogu se pojaviti pogreške koje nazivamo mutacije. Mutacije su odgovorne za tisuće nasljednih bolesti poput cistične fibroze, hemofilije, anemije srpastih stanica, fenilketonurije, progerije itd. One se prenose kroz generacije jer se, nakon što se pojavi takva pogreška u prijepisu, i ona nastavlja dalje kopirati. To je kao kad kopiramo računalni program ili tekstualnu datoteku koja sadrži pogrešku, pri kopiranju se kopira i pogreška. Ako se kopiranje ponavlja, kao što je to slučaj kod biološkog nasljeđivanja, pogreška ne samo da se prenosi dalje, već se prije ili kasnije pojavljuju nove pogreške koje se dodaju ranijim pogreškama. I tako se to s vremenom nastavlja. Ako imamo npr. populaciju čija je genetička informacija sadržavala samo jednu mutaciju, nakon nekog vremena, bit će populacija s dvije pogreške. Nakon nekog vremena, bit će s tri pogreške, itd. Budući defekti dodavat će se onim već postojećim. Ovaj problem povećanja genetičkog opterećenja akumuliranim mutacijama dobro je poznat u genetici. Ono što najsuvremenija genetika otkriva jest činjenica da prirodna selekcija nikako ne može riješiti problem nezaustavljivog nakupljanja štetnih mutacija. Svaka sljedeća generacija ljudi je sve opterećenija nakupljenim mutacijama.

Zanimljivo je da najnovije analize nakupljanja mutacija pokazuju da čovječanstvo ne može biti staro desecima tisuća ili stotinama tisuća godina kako nas pokušavaju uvjeriti evolucionisti jer bi u tako velikom vremenskom rasponu količina nakupljenih štetnih mutacija bila tolika da bi čovječanstvo izumrlo. Količina nakupljenih mutacija u skladu je jedino s doslovno-povijesnom pouzdanošću biblijske kronologije iz Knjige Postanka koja svjedoči o starosti svijeta i čovjeka manjoj od 10 000 godina.

Također, ta genetička činjenica upućuje na to da je u prošlosti genetičko stanje čovječanstva bilo zdravije nego što je to danas. I to je u skladu s onim što iznosi Knjiga Postanka o stanju predpotopnih i ranih poslijepotopnih generacija.

Dakle, broj takvih pogrešaka se s vremenom u populaciji nemilosrdno povećava. Naravno, ne izazivaju sve mutacije vidljive defekte – ovdje govorimo samo o onim mutacijama koje utječu na funkciju. Zašto onda na sebi ne vidimo sve te stotine pogrešaka u obliku defekata i deformacija? Glavni razlog tome je činjenica da se geni pojavljuju u parovima. Kod gena odgovornih za neku odliku (npr. proizvodnju inzulina, hormona koji regulira razinu šećera u krvi), nasljeđujemo jedan gen od majke i jedan gen od oca. To je kao da imamo sigurnosnu kopiju normalnih uputa za slučaj pojave pogreške. Recimo da netko naslijedi defektnu kopiju gena za npr. proizvodnju „strukture F“ (bez obzira o čemu se radilo, npr. o nečemu što utječe kako će se izgraditi naše uši). Važno je da normalan gen naslijeđen od drugog roditelja još sadrži normalne upute za proizvodnju strukture F, što znači da će F (uši) općenito biti u redu. Ali, što se događa ako osoba naslijedi isti defektan gen od oba roditelja? Tada toj osobi nedostaju upute za proizvodnju normalne strukture F, što znači da će struktura F biti defektna.

Iako smo svi mi ljudi međusobno rodbina, ipak, što je netko bliži rod osobi s kojom je u braku, veća je mogućnost očitovanja neke od pogrešaka. Tako se povećava mogućnost da će dijete iz takvog braka naslijediti jednake pogreške (mutacije) od oba roditelja i time omogućiti jasno očitovanje deformacija i defekata.

Zašto se kod djece današnjih bračnih parova rijetko pojavljuju mutacijski defekti? Svaki od roditelja nosi na stotine pogrešaka i dalje ih prenosi (svaki roditelj kopira i prenosi samo polovinu svoje genetičke informacije na svako svoje dijete, iako se kod svakog djeteta radi o „različitoj polovini“). Ipak, pogreške kod jednog roditelja, uglavnom, nisu jednake pogreškama kod drugog roditelja.

S obzirom da muž i žena, uglavnom, imaju roditelje s prilično različitom genetičkom pozadinom, oni će imati bitno drukčije pogreške. Zato defektan gen od jednog roditelja biva „prekriven“ ili „kompenziran“ normalnim genom s normalnim uputama od drugog roditelja. Ipak, ponekad, nakon nekoliko tisućljeća nakupljanja mutacija nakon Pada prvoga para ljudi, zna se dogoditi da se i kod muža i žene koji nisu bliska rodbina ipak pojavi jednaka pogreška u paru na genu za određeno svojstvo, tj dođe do nasljeđivanja iste pogreške od oba roditelja. To je tragična, ali relativno rijetka pojava. Brat i sestra imaju zajedničke roditelje što znači da imaju iste izvore od kojih dobivaju svoje pogreške. Upravo zato postoji velika vjerojatnost da će potomstvo iz braka između brata i sestre naslijediti barem jedan par gena u kojemu je prisutna ista pogreška od oba roditelja. Zapravo, postoji šansa od jedan naprama četiri u vezi nasljeđivanja bilo kojeg određenog gena, ali zbog postojanja stotina mutacija postoji velika šansa da se barem jedna naslijedi od oba roditelja. Zbog toga se tako često pojavljuju deformiteti kod potomaka iz brakova između braće i sestara.
Osobe koje nisu u tako bliskom srodstvu (kao npr. polu-braća i polu-sestre) imaju manju šansu, ali ipak značajno visoku, od pojave deformiteta na potomstvu. Što su bliži rod, to je rizik veći. Zato je i iz bioloških razloga potpuno smisleno postavljati zakonske i moralne zabrane protiv brakova između braće i sestara ili bliže rodbine.

Kakve to veze ima s Kajinovom ženom i bračnim drugovima ostale djece Adama i Eve?

Stvar je jednostavna. S obzirom da se s protokom vremena u populaciji nakuplja sve više pogrešaka, ako bismo pratili genetičku situaciju generacija ljudi unatrag u prošlost, otkrili bismo da bi svaka generacija koja bi bila sve bliža i bliža Adamu i Evi, imala sve manje i manje pogrešaka.

Dakle, što je neka generacija bliža vremenu Adama i Eve, to joj je genetička situacija zdravija. Putujući tako unatrag u prošlost, do samog početka, došli bismo do trenutka kada u genima Adama i Eve nije bilo niti jedne pogreške, nije bilo niti jednog defektnog gena.

Kao što nas Katolička Crkva jasno uči, prvi par, Adam i Eva, prije grijeha, bili su tjelesno besmrtni, živjeli su u savršenom svijetu u kojemu nije bilo robovanja materijalnom propadanju.

Tek nakon Pada Adama i Eve, počinje robovanje propadljivosti, a to uključuje i pojavljivanje pogrešaka u prepisivanju DNK. Ali, potrebno je proći stotine godina kroz brojne generacije da se nakupi toliko pogrešaka da one počnu znatno povećavati rizik po djecu iz brakova braće i sestara.

Drugim riječima, Kajin i ostali sinovi Adama i Eve, mogli su se bez bioloških problema vjenčati sa svojim sestrama ili, eventualno, u nekim slučajevima sa svojim nećakinjama. Što se tiče eventualnih ženidbi nekih Adamovih sinova s vlastitim nećakinjama ili udaja nekih Adamovih kćeri za vlastite nećake, napomenimo da u Bibliji imamo primjer Mojsijevog oca Amrama koji se oženio svojom vlastitom tetkom Jokebedom: „Amram se oženi svojom tetkom Jokebedom, koja mu rodi Arona i Mojsija“ (Izlazak 6,20). Ovo nipošto ne mora značiti da je Mojsijeva majka Jokebeda bila starija od svojega nećaka i muža, Mojsijevog oca Amrama. Naime, i u naše vrijeme kod brojnih obitelji gdje su se žene relativno rano udale, a rađaju i nakon navršene 40. godine života, događa se da majka i kćer, ili svekrva i snaha, rađaju otprilike u isto vrijeme. Tako da su stričevi ili tetke i njihovi vlastiti nećaci jednako stari, a čak mogu nećaci biti i nešto stariji od svojih vlastitih stričeva ili tetki. Poznati nedavni primjer gdje je nećakinja starija od svoje tetke jest kod čuvene obitelji Duggar. Kod Duggara su svekrva Michelle Duggar i snaha Anna Duggar (udana za Michellinog sina Josha) bile istovremeno trudne. Snaha Anna je ranije rodila negoli svekrva Michelle, tako da je u ovom slučaju nećakinja malo starija od svoje vlastite tetke.

Dakle, sinovi Adama i Eve mogli su se bez bioloških problema oženiti svojim sestrama (a neki od njih čak s nećakinjama).

Ljude ponekad zbunjuje što se u Knjizi Postanka po imenu spominju samo Kajin, Abel i Šet i često ne primjećuju da također piše da su Adam i Eva imali još sinova i kćeri. Po imenu se npr. spominje samo Kaina i Abela jer se u vezi njih dogodila prva iznimno teška situacija nakon što su Adam i Eva napustili Eden.

To se može usporediti sa situacijom u učionici u kojoj ima 30 učenika, ali se dogodila svađa samo između dvojice učenika. Kada učiteljica o tome daje izviješće, ona neće navoditi imena svih 30 učenika, već će spomenuti imena samo one dvojice oko kojih se dogodio problem. To što ona spominje imena samo dvojice učenika, nipošto ne znači da ostalih 28 učenika nije bilo u učionici. Tako i spominjanje samo Kajina i Abela nipošto ne isključuje postojanje ostale djece Adama i Eve i njihove međusobne brakove.

Sjetimo se, također iz Knjige Postanka, da je Abraham bio oženjen svojom polusestrom Sarom (usp. Postanak 20,12). Tu je neke ljude zbunjivalo to što je Bog zabranio brakove između braće i sestara. Jesu li onda generacije od djece Adama i Eve sve do Abrahama, a i kasnije, činili grijeh protiv Božjeg zakona? Ne, nisu. Bog je nekoliko stoljeća nakon Abrahama, Mojsiju objavio zakon. Iznimno je važno da nešto ne proglašavamo dobrim ili zlim prema vlastitom osjećaju ili mišljenju već prema onome što Bog o tome kaže. Bog nam o sebi objavljuje da se On ne mijenja. Ali, zbog ovoga neki su ljudi postavljali pitanje je li Bog prema ovome ipak nedosljedan ili mijenja li On ipak svoje standarde.

Zamislimo pastira koji pazi na svoje stado na otvorenoj livadi. Tu nema divljih životinja i jedina opasnost za ovce nalazi se na kraju livade u obliku litice s koje bi ovce mogle pasti. Pastir zato postavlja ogradu, ali samo uz liticu. Ta ograda predstavlja zakon ili zabranu. Nema potrebe postavljati ogradu na nekom drugom mjestu na livadi. Ali, nekoliko godina kasnije, u taj kraj dođu vukovi koji su nova opasnost za ovce. Ako odlutaju izvan pastirovog pogleda, postoji opasnost da ih vukovi ubiju. Zbog nove opasnosti, pastir sada postavlja ogradu oko cijele livade. Standardi koje ima pastir nisu se promijenili. On se i dalje jednako brine o svome stadu. Ali, situacija se promijenila i novi zakon (ograda) je uveden upravo iz brižnosti i ljubavi pastira prema svojem stadu da bi ga zaštitio od te nove opasnosti. Na isti način, nakon što je Bog dopustio brakove između bliske rodbine u svrhu osnivanja čovječanstva iz jednog jedinog čovjeka (i Eva je stvorena od Adama), a koji je bio na sliku jednog i jedinog Boga, Bog uvodi novi zakon koji je bio u svrhu zaštite ljudi od te nove opasnosti (nakupljenih mutacija).

To je posebno bilo važno Izraelcima kojima je Bog po Mojsiju dao Zakon. Naime, Izraelci su bili genetički „izolirana“ populacija jer im je bilo rečeno da izbjegavaju brakove s osobama iz ne-izraelskih populacija koje su štovale lažna božanstva. Zato je između Izraelaca postojala veća vjerojatnost sklapanja brakova s bliskim rođacima, tako da je već iz čisto bioloških razloga, zbog nakupljenjih pogrešaka (mutacija) i opasnosti po potomstvo, ta zapovijed postala nužna. Dakle, ne samo duhovno, već i biološko očuvanje izraelskog naroda bilo je od ključnog značaja jer je u tom narodu trebao biti rođen obećani Spasitelj. Suvremena znanost i ovdje potvrđuje da su Božji zakoni isključivo izraz Njegove mudrosti, brižnosti i ljubavi za čovjeka.

http://www.nacija.hr/index.php/znanost/ ... inova-zena
Post Reply