IN MEMORIAM: Marko Babić i drugi

Neobavezna rasprava bez svađa.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Re: IN MEMORIAM: Marko Babić i drugi

Post by EdgarFranjul »

ODLAZAK NAJHRABRIJE BOJOVNICE
284933.jpg
Preživjela prvu crtu Vukovara, mučenje u Veleprometu, rat u BiH, pa stradala u prometu

Autor: Dom.hr
Objavljeno: 31-07-2014 u 06:20

Violeta Antolić, koja je 1991. ostavila trogodišnjeg sina u skloništu kako bi na prvoj crti branila Vukovar, koja je preživjela ‘klaonicu’ na Sajmištu, mučenje u zarobljeništvu, glavu sačuvala i na ratištu u Bosni i Hercegovini, smrtno je stradala u utorak 29. srpnja u prometnoj nesreći na zagrebačkoj Peščenici.
violetaVijest o njezinoj iznenadnoj smrti uzdrmala je, rastužila i rasplakala sve njezine suborce i prijatelje, piše portal HAZUD-a.

Nije imala novca da kupi pušku

Prenosimo ovdje Violetino skromno i vedro svjedočanstvo o burnim i tmurnim danima uoči i nakon pada Vukovara, danima o kojima je pričala osebujno i sa smješkom. Nikada s gorčinom.
‘Onog trenutka kada su iz vojarne počeli pucati po našem domu, morali smo kod susjede u podrum. Vojska je počela izlaziti iz vojarne a mi toga nismo bili svjesni. Očuh je s položaja došao po nas. Pucali su i po djetetu koje sam nosila. Trogodišnji sin je kroz plač vikao: mama, mama, dok smo se probijali prema Olajnici. Sklonište je bilo puno muškaraca i žena s djecom. Osjećala sam se sigurnije, a istovremeno je u meni sve gorjelo od bijesa. Mislila sam: pucali su po mom djetetu, uzvratit ću. Igrom slučaja prošli su kraj mene dečki iz postrojbe HOS-a. Pitala sam imaju li pušku za mene, jer nemam novca da ju kupim. Dali su mi kalašnjikov. Već prvu noć bile su ulične borbe. Zarobili su jednog našeg. Sajmište je odjekivalo od njegovih jauka. Tad sam se sledila, no odlučila sam ostati na Sajmištu. Nalazili smo čistu odjeću po kućama, a vodu smo donosili s bunara. Tako smo održavali higijenu. Snajper je upravo na tom mjestu usmrtio našeg prvog zapovjednika Vladimira Đereka – Sokola. Više nismo odlazili po vodu. Bilo je sve gore. Kad je ‘pao’ Vukovar, povlačili smo se s prve crte. Izvlačili smo ljude. U zraku se osjećao miris smrti, grad je popustio pod posljednjom obranom. Ono malo preostalih ljudi, paravojska i domaći Srbi privodili su u Velepromet. Nakon toga, otišla sam po sina, presvukla se u civilno odijelo i s djetetom krenula u Velepromet. Podijelili su nas u mušku i žensku kolonu. Očuha su izvukli i pretukli ga. Odvojili su me od djeteta, mislila sam da ću poludjeti. Molila sam da mi ga vrate.

Rekli su da će mi sina odvesti u sirotište u Beograd

Oni su se cerekali i rekli kako će ga odvesti u Beograd u sirotište. Na sreću, sina je povela jedna moja poznanica. Uskoro su četvorica došla po mene. Prvi udarac šakom u lice dobila počivala u mirusam od prvog susjeda. Bio je mlađi od mene. Predrag Marušin – Peđa udario me nakon što mu je to odobrio Nenad Žigić, glavni žandar. Peđa je prija rata bio drag dečko. Mislim da se bavio slikarstvom. Da je bila obrnuta situacija, nikad ne bih dopustila da mu padne dlaka s glave. Bio je tu Miki Ikač i još jedan neprijatelj. Njih četvorica mlatila su me naizmjence. Pendrekom, puškom, štapom i nogama. Onesviještenu, odnijeli su me u ‘sobu smrti’. Tamo su te večeri ubili četvero ljudi. Za mene nisu bili sigurni jesam li bila na prvoj crti, jer sam živjela na Sajmištu. Jedna Srpkinja vidjela me kod bolnice uniformiranu i ona me vjerojatno prokazala. Neki čovjek se vratio s izrezanim obrazima, drugi je morao jesti metke, a mnogima su vezali ruke bodljikavom žicom. Sjećam se kako su se rugali i cerekali kad su izvodili mlađeg dečka. On je rekao: samo da uzmem tenisice. Odgovorili su mu: temo gdje ideš neće ti trebati.U mraku se ipak pojavio tračak svjetla. Od sigurne smrti spasio me Ljubče Atanasov…’ – mirno – kao da prepričava dogodovštinu iz kafića, svoj je ratni put opisala Violeta Antolić, braniteljica Vukovara i jedina žena na prvoj crti obrane najkrvavijeg dijela Vukovara.

Uz ovakvu državu, kćeri ostaje obaveza otplate stana!
Iza Violete ostao je odrastao sin Zoran, koji završava studij u SAD-u, te mlađa kćer Andrea koja je proljetos u Zagrebu završila Visoku zdravstvenu školu, Violetinoj dvadesetogodišnjoj kćeri, koja stažira za 1600 kuna mjesečno, sada je ostala obaveza otplate stana za slijedećih 13 godina od skoro 3000 kuna mjesečno.
Violetini suborci ovih dana, ne bez gorčine, govore ‘da je Vicky poginula u bivšoj državi, na sprovodu bi joj bio cijeli državni vrh, a obitelj bi joj bila zbrinuta za cijeli život, dok njenu obitelj tek sada čekaju veliki životni problemi’.

http://www.hrvatski-dom.hr/prezivjela-p ... u-prometu/
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

TRAGEDIJA NA POSVJEDU: UMRLA HRVATSKA BRANITELJICA 100% HRVI

Srijeda, 22 Listopad 2014 9:22
Autor: Marcel
0 Komentara
Svijeca.gif
Svijeca.gif (11.91 KiB) Viewed 5102 times

VELIKA TUGA ZAVLADALA JE MEĐU OKUPLJENIM HRVATSKIM BRANITELJIMA Od prvog trenutka bila je na prosvjedu 100% HRVI- i svih drugih hrvatskih branitelja.

Unatoč tom što je nakon teškog ranjavanja u Domovinskom ratu, kao pripadnica Gromova bila vezana za invalidska kolica, došla je na prosvjed zajedno sa svojim suborcima i braćom po oružju

Večeras nas je napustila blago u Gospodinu hrvatska braniteljica Nevenka Topalušić 100% Hrvatski ratni vojni invalid.
NevenkaTopalusic-209x300.jpg
NevenkaTopalusic-209x300.jpg (23.9 KiB) Viewed 5102 times
Svi hrvatski branitelji okupljeni na prosvjedu ispred zgrade ministarstva hrvatskih branitelja, okupili su se te su minutom tišine i paljenjem svijeća odali dužnu počast preminuloj. Počivala u miru Božjem!

Uredništvo portala croative.net, obitelji, suborcima i svim prijateljima izražava najdublju sućut.

izvor: braniteljski-portal.hr
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Matiću na dušu: Nitko iz Ministarstva nije došao na grob Marka Babića

Osma je godišnjica smrti pukovnika HV-a i ratnog zapovjednika obrane Borovo naselja, heroja Trpinjske ceste. U ime predsjednice došao je Ante Deur

Datum objave: 05.07.2015 | 17:32 Autor: mc/hkv.hr

Osma je godišnjica smrti pukovnika HV-a Marka Babića, ratnog zapovjednika obrane Borovo naselja. Hrvatskom branitelju i vitezu s Trpinjske ceste, pukovniku Marku Babiću su tim povodom suborci odali počast, u organizaciji Grada Vukovara i Kluba branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Trpinjske ceste 1991.

Na grobu Marka Babića na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Međutim, kako doznajemo iz Vukovara, nije se pojavio nitko iz Ministarstva branitelja. Ured Predsjednice poslao je savjetnika za branitelje Antu Deura.

Podsjetimo, Marko Babić preminuo je 5. srpnja prije osam godina od posljedica moždanog udara u 42.godini života. Zapamćen je po tome što je na Trpinjskoj cesti uništio najviše neprijateljskih tenkova.

Ratovao je diljem Hrvatske, do konačnog oslobođenja. Nakon rata radio je kao producent na snimanju dokumentarne serije Heroji Vukovara i jedan je od rijetkih koji od države nisu tražili invalidninu ili mirovinu.

http://direktno.hr/en/2014/domovina/187 ... C4%87a.htm
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

POSMRTNO ODLIKOVAN

7. srpnja 1992. poginuo Andrija Andabak – hrvatski junak koji je uništio 32 srbijanska tenka
Andabak_Andrija-580x403.jpg
Andabak_Andrija-580x403.jpg (61.79 KiB) Viewed 4946 times
Na današnji dan 7. srpnja 1992. u Bosanskoj Posavini poginuo je jedan od najvećih junaka Domovinskog rata Andrija Andabak. Taj heroj Domovinskog rata se proslavio svojim uspjesima u uništavanju neprijateljskih tenkova.

Andrija Andabak je rođen u Splitu 1956., ali je odrastao i živio u Nuštru kojeg je i branio u Domovinskom ratu. Rukovati protuoklopnim naoružanjem naučio je kao ročnik JNA u Makedoniji, gdje je radio s raketama 9M14 Maljutka. Kad je počeo Domovinski rat, prijavio se kao dragovoljac i već je 28. rujna 1991. uništio prvo oklopno vozilo.

Nakon 15 uništenih oklopnih ciljeva postao je slavan među hrvatskim vojnicima, te je pozvan čak i u Banske dvore kod predsjednika Franje Tuđmana gdje su ga ugostili i generali Anton Tus i Janko Bobetko. Nastavio je s uspjesima u uništavanju tenkova, tako da je 10. travnja 1992. godine uništio već svoj 31. tenk tipa M-55.

Poginuo je na današnji dan u Bosanskoj Posavini, prethodno uništivši i 32. tenk tipa T-84.

Posmrtno je odlikovan činom bojnika, a naknadno i pukovnika. U čast Andrije Andabaka, ali i svih poginulih nuštarskih branitelja svake godine održava se memorijalni turnir koji nosi njegovo ime.

Njegovim imenom, nazvano je priznanje koje Hrvatska vojska dodjeljuje za 3 ili više uništenih oklopnih vozila.

http://narod.hr/kultura/7-srpnja-1992-p ... nska-tenka
Post Reply