Smrtna kazna - da ili ne?

Neobavezna rasprava bez svađa.
MaxMagnus
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Re: Smrtna kazna - da ili ne?

Post by MaxMagnus »

Divljanje autom je nešto što bih radije kaznio sa 15-20 godina zatvora (zatvora u kojem je na snazi sve ono što sam napisao u prvom postu stranice 2 ove teme) nego sa smrtnom. Zašto? Zato što nikome nemre (pretpostavljam) biti dokazano da je sjeo pijan za volan í hladnokrvno íšao bezveze gaziti ljude.
Kada vatrenim a pogotovo hladnim oružjem netko nekoga ubije,taj mora umrijeti po kratkom postupku.
Inače ja NE vozim pod utjecajem nelegalnih tvari kao neki,ja vozim pod utjecajem stanja na vidljivom dijelu prometnice.
Također,UVIJEK palim žmigavac za razliku od većine. Dakle,slažete se da sam oprezan vozač.
E sad,većinom vozim po Zagrebu. Ako vozim kao i ostali po cesti,dakle u koloni sam,i pješak-inja nesretno padne pod moj auto,i zgazim ga-ju,znači li to da moram biti osuđen na smrtnu kaznu? Kako da uopće ikome dokažem tako nešto ikome u državi u kojoj se ekipa za očevid sastoji u pravilu od običnog policajca ili dva,sa fotoaparatom?
Kako uopće nabaviti ikakve dokaze tko je tu kriv? To kod nas ide po principu da je vozač krivac.
Slažem se sa navedenim primjerima od Edgara i Shootera,tu se nema što raspravljati. Htio sam samo objasniti neke stvari koje u prometu ima a u hladnokrvnom ubojstvu nema (za razliku od naših alkosa,koji pale auto misleći :"ma kaj je to pa već sam x puta jurio pijan i nikad ništa" čisto sumnjam da je itko uzeo pištolj i rekao idem pucat po gradu al nikog ne bum vbil!).
zna se kakav neprijatelj je dobar neprijatelj...

---------------

Samo dvoje je umrlo za tebe :
1. Isus Krist
2. Hrvatski domobran

Jedan je umro za tvoju dušu,drugi za tvoju slobodu.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Smatram se pažljivim i opreznim vozačem, ali ne mogu garantirati da mi se neće dogoditi prometna nezgoda jer to nitko ne može garantirati. Trenutak nepažnje, promjena stanice na radio prijemniku ili kihanje, neoprezni pješak, pijani ili neoprezni vozač - to su situacije koje se događaju.

Ono o čemu smo ovdje pričali su likovi koji imaju po pedesetak prometnih prekršaja, voze pijani i drogirani, prolaze kroz crveno svjetlo radi adrenalina (da, i toga ima) i divljaju po gradu brzinama koje su primjerene jedino za trkalište. Prije ili kasnije, MORA se dogoditi nekakva nezgoda sa teškim posljedicama.

A ubojstvo automobilom je bilo jedno kod nas prije par godina - baš namjerno ubojstvo - evo isječka iz novina:

Tomislav Kovak (42), kojem je u srijedu na Županijskom sudu u Šibeniku počelo suđenje priznao je ubojstvo ljubavnika njegove supruge priznao je ubojstvo.
- Priznajem počinio sam djelo, ali ne na način kako je opisano u optužnici - rekao je Kovak. On je 31. sječnja ove godine u Bilicima kraj Šibenika dočekao Zorana Bujasa (52), te ga je automobilom Chevrolet Tacuma više puta namjerno pregazio. Izašao je iz automobila, izudarao ga nogama po glavi i tijelu, vratio se u automobil i vožnjom naprijed - nazad prelazio preko tijela nesretnog Zorana sve dok se nije uvjerio da je mrtav. Potom se odvezao kući i objavio supruzi Sanji da je ubio njenog ljubavnika i predao se policiji.

Ima još jedna situacija, a to je kada policija zaustavlja vozača a on se namjerno zaleti autom na policajca.
To je po meni pokušaj ubojstva i tako ga treba tretirati.
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
MaxMagnus
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Post by MaxMagnus »

Zaboravio sam na taj slučaj i slučajeve kada se ljudi zalete na policajca. Sa time se slažem,to je HLADNOKRVNO ubojstvo = za smrtnu presudu.
Što se tiče slučajeva gdje je pojedinac imao xyqz opasnih slučajeva kao vozač,ovo če zvučadi paradoksalno ali : taj pojedinac i nije toliko kriv.
Da je glup,pokazao je prvi put.
Da se neće opametiti,pokazao je drugi put.
Pa zašto je onda došlo do trećeg puta?
Dakle,kriv je,bez sumnje.
Sudci i sutkinje koji to nisu primijetili - još su krivlji. Bez pardona.
Tja,morati ću u potpisu jasno definirati tko je sve neprijatelj... i .

---------------

1. Isus Krist
2. Hrvatski domobran

EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Zna se tko je kriv - sustav koji je tako postavio stvari da kriminalci imaju veća prava od poštenih građana.
Primjer:

Mel Gibson, poznati glumac zatečen je da vozi pijan. Naravno, zna se gdje. (ne kod nas :?: )

Uhićen je, odležao noć u pritvoru, kažnjen sa izvjesnom svotom dolara i obaveznim pohađanjem tečaja odvikavanje od alkohola.

Da je to napravio ponovo, zna se - ćorka bez pardona.

Kada je riječ o kaznenim djelima (to su teža djela od prekršaja), prvi put u zatvor, nakon toga još jednom - treći put ide doživotni zatvor. Zašto? Pametnome dosta jednom, budali dvaput a idiotu nema pomoći, pa je onda bolje da bude negdje gdje ne može praviti štetu poštenim građanima.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Jozo Š. (51) doseljenik iz BiH, koji je u srijedu u 15.30 sati u stanju teškog pijanstva u Sesvetama furgonom zagrebačkih oznaka usmrtio 11-godišnju djevojčicu na biciklu, od ranije je poznat prometnoj policiji po bezobzirnom kršenju prometnih propisa, a u trenutku nesreće na snazi mu je bila mjera zabrane upravljanja automobilom.

U srijedu je s 2,27 promila alkohola u krvi u Selničkoj ulici u Sesvetama vozio Renault Traffic, te je zbog prevelike brzine naletio na 11-godišnju djevojčicu koja se vozila na biciklu. Usprkos naporima liječnika i osoblja KB Dubrava, nesretna djevojčica izdahnula je tijekom pružanja pomoći. Vozač Jozo Š. uhićen je i nakon kriminalističke obrade istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu odredio mu je mjesec dana pritvora.

Da li je ovo ubojstvo ili prometna nesreća?
I kakvu kaznu zaslužuje vozač?
MaxMagnus
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Post by MaxMagnus »

15-20 godina najteže robije i njemu i sudcima koji su mu dali manju kaznu.

---------------

1. Isus Krist
2. Hrvatski domobran

EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Da je samo bio pijan i pogazio je, onda bi kazna bila u redu.
Ali, bilo mu je ZABRANJENO da vozi, oduzeta vozačka dozvola i ima hrpu prekršaja u prometu - ovo ja tretiram kao bezobzirno ubojstvo, jer ovo nije i ne može biti samo prometna nesreča..
cuna
Not Qualified
Not Qualified

Post by cuna »

Gsp. Edgar slazem se s vama! To je po meni isto ubojstvo!! Kad ti sjedas za volan svjestan svojih pogresaka i opet to ides naparaviti!!

Ja sam prije par godina izgubio prijatelja isto u prometnoj nesreci zato sto je vozac zaspao za volanom usred bijela dana i onda se izvlacio na neku dekompresijsku bolest!! SAD sluzi kao kaznu tako da je od 8 do 17 sati na radnom mjestu (kao) i onda je jos imao obraza napadati da je prijatalj kriv i jos stavljao sol na ranu njegovim roditeljima kojima je on bio jedinac!!
Nezelim nikome lose ali kazna sto je dobio premala je za ono sto je napravio njegovim roditeljima!!
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

'Paravinja zaslužuje smrtnu kaznu'

Stručnjak za međunarodno pravo, Zvonimir Šeparović, inače u kontaktu s obitelji Antonije Bilić, govori kako je slučaj još jednom pokazao kako treba raditi na međunardnoj primjeni zakona, te napominje da se tek sad, kad je Antonija ubijena, postupa s ozbiljnošću.

--------------------------------------------------------------------------------
Autor: Mladen Starčević Photo: Pixsell Ponedjeljak | 27.06.2011 23:00

Saznanje da je Dragana Paravinju još 2007. godine od uhićenja u Hrvatskoj zaštitio Ustav, jer tada nije postojao sporazum o izručenju zločinaca između Hrvatske i Srbije, pretvorio je cijeli slučaj otmice i ubojstva 17-godišnje Antonije Bilić u svojevrsni kažiprst uprt u hrvatsko pravosuđe.

Naime, Hrvatska i Srbija su još 29. lipnja prošle godine potpisale ugovor o međusobnom izručenju zločinaca, no kako taj ugovor nije pokrivao i izručenje u slučaju kaznenog djela silovanja, država nije djelovala, a Paravinja je slobodno putovao Hrvatskom.

Ja ne bih upućivao velike kritike našim vlastima, koje su propustile ostvariti ekstradicijski postupak: činjenica je da je Paravinja državljanin Hrvatske. Ipak, vozio je svuda i prošao je mnoge kontrolne punktove, na kojima je mogao biti utvrđen njegov identitet. Ako je postojao zahtjev za uhićenjem, pravo je čudo da se to nije uvrstilo u podatke o traženim osobama kod nadzora granica - Ovaj tragični slučaj spominje još jedanput kako nacionalne vlasti i pravosuđa moraju voditi računa o primjeni zakona na međunarodnoj razini. U ovom slučaju mnogo toga je propušteno učiniti ranije - prokomentirao nam je Zvonimir Šeparović, pravnik i stručnjak za međunarodno pravo.

Borac protiv smrtne kazne: U ovom slučaju, bila bi prihvatljiva

Tip zločinaca kakav je Paravinja, nastavlja Šeparović, je opisan i u kriminologiji. On je seksualni nasilnik koji je prolazio po cijeloj državi, a ako je izvršio i ubojstvo s pohotnom pobudom, to ulazi u red najtežih djela.

- U zemljama koje provode smrtnu kaznu, ona bi u ovom slučaju bila primjerena - kaže Šeparović, inače žestoki protivnik smrtne kazne.
Također, kako je već objavljeno, Paravinja je na temelju međunarodne tjeralice, zbog presude za silovanje počinjeno u Srbiji, uhićen 2006. godine u Sloveniji - čak pet godina prije potpisivanja sporazuma o izručenju između Slovenije i Srbije. Ipak, iako sličan sporazum Hrvatska i Srbija imaju već godinu dana, on se koncentrira na organizirani kriminal, pa je Paravinja sa svojim silovanjem očito bio nedodirljiv u Hrvatskoj.

Upitali smo i profesora Šeparovića za mišljenje o tome kako će teči proces izručenja, odnosno hoće li se važnost pridavati tome tko ga je prvi tražio.

- Možda će ekstradicijski postupci donekle zakomplicirati stvar. Svaka država bi htjela prva imati Paravinju. Ono što je važno je da je ovo posljednje daleko najteže djelo koja je počinio - odgovara nam Šeparović.

Tu vrijedi princip 'Ili suditi ili izručiti', dodaje, a zločin ne smije ostati nekažnjen. Kaže i kako vjeruje da će se svi ponašati tako što će po načelu težine djela odlučiti o izručenju.

Inače, Šeparović nam priča i kako ga je pozvala obitelj Antonije Bilić, te kako su ga zamolili da im pruži pravnu pomoć.

- Ja sam u kontaktu s obitelji ubijene, možda bolje reći nestale Antonije Bilić, a tražili su od mene savjet i pravnu pomoć. Ja sam im obećao da ću pokušati pomoći. Oni su očajni, ali te dvije sestre su budne, spremne na akciju, svjesne da moraju nastaviti s borbom i nakon što je Paravinja uhićen. Vjerujem da će se stvar razjasniti i da će neustrašiva obitelj dočekati pravdu - govori nam Šeparović.

Na kraju, upitali smo profesora za mišljenje o tome tko je kriv što Paravinja nije uhićen čak godinu dana prije no što je ubio 17-godišnjakinju Antoniju Bilić.

- Ja ne bih upućivao velike kritike našim vlastima, koje su propustile ostvariti ekstradicijski postupak: činjenica je da je Paravinja državljanin Hrvatske. Ipak, vozio je svuda i prošao je mnoge kontrolne punktove, na kojima je mogao biti utvrđen njegov identitet. Ako je postojao zahtjev za uhićenjem, pravo je čudo da se to nije uvrstilo u podatke o traženim osobama kod nadzora granica - čudi se Šeparović.

Razočaran je i što je bila potrebna smrt mlade djevojke kako bi se takvi zločinci doveli u središte pažnje.

- To što je prije bilo, nije bilo dovoljno drastično. Tek sada se s punom ozbiljnošću postupa na svim stranama. Dobro je i da su se Republika Srpska, Srbija i BiH vrlo ozbiljno prihvatili posla njegovog uhićenja - zaključuje Šeparović.
MaxMagnus
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Post by MaxMagnus »

Ma takve tipove treba osuditi na smrt bez mogućnosti žalbe i odmah prijeći na izvršenje u roku 24 sata,a ne da se žali i oteže izvršenje godinama!

Nešto sam odgovorio na prijašnji odgovor/citat,ali kako sam se spajao mobitelom crkla je bakterija ili sam nešto krivo stisnuo pa post nisam objavio,budem noćas ili sutra.

---------------

1. Isus Krist
2. Hrvatski domobran

Post Reply