Prijedlozi za novi zakon o oružju, UKLJUČITE SE

Neobavezna rasprava bez svađa.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Re: Prijedlozi za novi zakon o oružju, UKLJUČITE SE

Post by EdgarFranjul »

Prenijet ću nekoliko postova sa foruma hr oružje:

Zakon o oružju, Pravilnik o civilnim strelištima

PostPostao/la Wagner dana 20 sij 2014, 21:28
Pozdrav svima,
namjerno sam otvorio novu temu jer sam shvatio, prelistavajući stare postove, da se u dva-tri komentara toliko udaljimo od biti stvari da na kraju više nitko ni ne zna o čemu smo zapravo na početku pričali. To nije dobro. Neodgovorno brbljanje neće nas približiti rješenju problema. Ovo zato nisam nazvao ni problemom reloadinga iliti po hrvatski punjenja streljiva za vlastite potrebe, jer se u biti radi o puno dubljim problemima koji zahvaćaju puno šire u našu sportsku bit.

Krećemo konačno u završnu fazu borbe za pravednije zakonske odredbe koje će nas svrstati uz bok europskim kolegama a ne nekakvim istočnim inačicama koje smrde po jednoumlju da ne kažem nešto gore. I zato ću vas sve koji će te se javiti na ovaj post zamoliti slijedeće:

- nemojte konstatirati da je loše ovo ili ono i onda drvlje i kamenje po državi rvatistanu, ministarstvima, svezima i sl,
- nemojte predlagati "rješenja" koja ne drže vodu niti običnom neupućenom pučkoškolcu
- nemojte koristiti kavansku razinu rasprave jer je tema preozbiljna
- predlažite rješenja po uzoru na konkretne europske primjere
- navodite pozitivne primjere u streljaštvu naprednijih od nas
- budite konkretni, u čl. tom i tom treba stajati to i to i to zato i zato

U vrlo kratko vrijeme (a ja nekako smatram da je to otprilike petnaestak dana) u Zagrebu bi se trebala održati jedna rasprava, da ne kažem "okrugli stol" o problemima i mogućim rješenjima koji su vezani za primjenu Zakona o oružju i pravilnika o civilnim strelištima.
Pripremimo se! Streljački savez Primorsko-goranske županije je na svoje mrežne stranice postavio temu i ponudio svoj e-mail za područje naše, primorsko-goranske županije. Mogu se javljat ljudi odsvuda, vjerujem i očekujem za dan-dva takav sadržaj i na web stranici HSS-a. Prilika da se stvari konstruktivno rasprave i promijene nam je tu. Iskoristimo je. Neka i ovaj forum bude mjesto rasprave i iznošenja prijedloga, ponavljam - konstruktivnih. Konkretnih.
Pozdrav iz već notorno kišne Rijeke.
Wagner
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

nastavak

Re: Zakon o oružju, Pravilnik o civilnim strelištima

PostPostao/la istra champion dana 21 sij 2014, 11:57
:arrow: oružje na CB (koje ne upotrebljava jedinstveni naboj) razvrstati u kategoriju B
:arrow: izdavanje potvrde iz čl.12 :-koja je ta krovna udruga, ona samoproglašena koja misli da je jedina; a di su tu IPSC savez i HSAS?
:arrow: uvesti pod hitno europsku nabavnu dozvolu (obrasce)
:arrow: tko određuje mjesta za vježbe gađanja?
:arrow: vratiti odredbu da se punjenje streljiva (ne zrna) za vlastite potrebe (za lov i streljaštvo) ne smatra proizvodnjom streljiva
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

PostPostao/la Wagner dana 21 sij 2014, 18:13
.....zasad slabo promišljanja.....ali vidim taštine opet ima, kolko voliš.
- O oružju na crni barut će reći oni koji se time bave, oni koji s tim nemaju nikakve veze ponavljaju greške sadašnjeg saveza koji se proglašava jedini nadležan.

- U Zakonu stoji krovna udruga izdaje potvrdu, to je udruga (savez, asocijacija...whatever) koja nije na krovu nego u sustavu vrši ulogu udruge više razine, objedinjava sve udruge, uspostavlja sustav, pravilnike, norme itd, itd. Hrvatski IPSC savez (CROPSA) izdaje uredno potvrde za svoje članove i ta je potvrda važeća.

- Ovo zadnje postoji samo na papiru, nit sustava, nit pravila, nit organizacije takmičenja, nit lige nit bilo čega što bi tu asocijaciju svrstalo uz bok ove prethodne dvije. Ali čujem da izdaje potvrde. Možda sam krivo informiran, provjerit ću u PU Istarskoj kod nadležnih da li su zaprimili koju potvrdu te asocijacije kojom se rješava sportski status nekog strijelca (posljedično tome: status vlasnika oružja i isprava o oružju.)
Očekujem daljnja promišljanja i prijedloge. Ove sam kopirao i stavljam sve na papir, da budem pripremljen kad krene rasprava.
Zdravi i veseli bili !
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

nastavak

PostPostao/la nobile157 dana 31 sij 2014, 13:14

Wagner je napisao/la:[color=#80FF00
- Ovo zadnje postoji samo na papiru, nit sustava, nit pravila, nit organizacije takmičenja, nit lige nit bilo čega što bi tu asocijaciju svrstalo uz bok ove prethodne dvije. Ali čujem da izdaje potvrde. Možda sam krivo informiran, provjerit ću u PU Istarskoj kod nadležnih da li su zaprimili koju potvrdu te asocijacije kojom se rješava sportski status nekog strijelca (posljedično tome: status vlasnika oružja i isprava o oružju.)
Očekujem daljnja promišljanja i prijedloge. Ove sam kopirao i stavljam sve na papir, da budem pripremljen kad krene rasprava.
Zdravi i veseli bili !
[/color]

Loše si informiran.
HSAS je uredno registrirani savez (trenutno ga čine 4 kluba s područja RH), ima pravila, sustav i organizaciju natjecanja, i da, izdaje potvrde za svoje članove. I prihvaćaju ih sve policijske uprave u RH (HSAS ima članove u nekoliko županija).
Činjenica je da u Istri NEMA ni jedne streljane pa se natjecanja akcionog streljaštva održavaju u Sloveniji i Italiji. Tamo ima i streljana i mogućnosti. Sukladno našim mogućnostima, održano je, za sada, samo jedno natjecanje u organizaciji HSAS-a i to u Sloveniji, povodom 20 godina kluba i to 2012. godine. Za 2013. godinu je bilo planirano natjecanje, ali nije održano iako je već bilo dogovoreno. No, naši članovi redovno uzimaju učešća na natjecanjima koja organiziraju kolege Slovenci.
Moram napomenuti, u SLoveniji Hrvat može doći na slovensko državno prvenstvo IASC-a, uzeti 1. mjesto i dobiti naziv državnog prvaka Slovenije iako nije Slovenac.
Dakle, nema floskule "van konkurencije" pa da si "domaći" podijele medalje, o čemu bi se moglo pričati jer sam to ja i moji doživio baš u Rijeci.

I mi smo otvorili raspravu na forumu hoplologije i svi su dobrodošli, kako klasični, IPSC i ostali strijelci, lovci i kolekcionari kao i svi ljubitelji oružja. Nažalost, nikako se ne mijenja odnos "etabliranih" saveza prema novopridošlicama. Kako je HSS ispljuvao CROPS-u, slično postupa i prema HSAS-u, a ni CROPS-in odnos nije puno bolji. Tipično za nas, uništit će nas taj hrvatski jal i ljubomora. Ako konačno ne dođemo pameti.

http://www.hoplon.hr/forum/viewtopic.php?f=16&t=964
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Vrh

PostPostao/la Wagner dana 01 vel 2014, 12:48
Pozz Edgar,
informiran sam sasvim pristojno i pratim biltene i slovenske i naše. I znam brojati. U Rijeci nikad nije bilo podjele na "domaće" i "nedomaće" i volio bih da mi navedeš u kojem je to natjecanju u Rijeci medalju dobio netko tko je nije izborio u natjecanju i prema pravilima, koja god ona bila. Etabliranost za mene osobno nikad nije bila najvažnija referenca i ti to dobro znaš, mi smo se godinama uredno pojavljivali na natjecanjima u Puli (dok ih je bilo) bez obzira na "etabliranost". Bitno je da se puca, da se natječe, da se ljudi druže, da se prakticira vještina. Nevažno po kojim pravilima koje "federacije". ZA RAZMISLITI JE zašto baš u Istri kao jednoj od najrazvijenijih ako ne i najrazvijenijoj regiji u Hrvatskoj NEMA strelišta. I nisi ti nikakava "novopridošlica", znamo se puuuno godina. Druga je stvar koliko je tko uspješan u svojim nastojanjima i u onome čime se bavi. Podsjetit ću samo da su upravo u Rijeci počela mnoga natjecanja koja se u ostatku Hrvatske nisu ni sanjala u to doba. Ja nisam tip koji će bilo koga diskreditirati (i to također dobro znaš) prema vrsti aktivnosti kojom se bavi, vrsti hobija, disciplini, boji kose, jeziku ili bilo čemu već....ali, brojke uvažavam. Matematika je jasna, bilteni postoje i čitaju se, uredi državne uprave uredno traže popise članova udruga a koji su javni i dostupni svima a pogotovo od 01.01. ove godine. Nije nikakav problem osnovati udrugu ili savez udruga, pitanje je što i koliko ljudi stoji iza tog papirnatog pročelja. A to je već drugih par rukava.

Ja sam na početku ove rasprave MOLIO ljude da daju konkretne prijedloge i smjernice nekakvih rješenja kako bi se stvar kretala NAPRIJED u smislu postizanja kvalitetnog temelja za razgovor sa Ministarstvom unutarnjih poslova na prijedlogu Zakona koji je i predmet našeg najvećeg interesa i značenja. Dakle naprijed, ne nazad (a vidim da se ti stalno osvrćeš unazad). Ako stalno gledamo unazad, kako ćemo se kretati bilo gdje ako ne tamo kamo gledamo, a to je UNAZAD. Meni je stvarno žao, ali ja ne idem nazad, ko voli nek izvoli.

U tom smislu, preporučam svima da pogledaju link koji sam jutros dobio od kolege iz Zagreba, na čemu zahvaljujem. Pratite, pišite, predlažite, razgovarajmo...ali konstruktivno. Zdravi mi i veseli bili!
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

nastavak

PostPostao/la nobile157 dana 01 vel 2014, 16:35
Svi mi smo ono što jesmo upravo zbog naše prošlosti. Ne možemo biti nešto zbog naše budućnosti, koje još nema. A onaj tko ne pamti prošlost, neće imati puno sreće ni u budućnosti.
Upravo su hoplolozi iz Pule na jednom od natjecanja u Rijeci bili stavljeni "van konkurencije" jer bi inače uzeli koju medalju. Ne pamtim kada je to točno bilo , ali nije ni važno. Bilo je. Ima nas kojih se toga dobro sjećamo.
Tako je, dolazili ste, na naš poziv. Dok je bilo moguće koristiti vojnu streljanu. To je onemogućeno 2001. godine, kada je u Puli organizirano posljednje natjecanje u čast Dana državnosti RH. Nakon toga ukinut je i Dan državnosti i prebačen na neki drugi datum a streljana se više nije mogla koristiti.
To su činjenice.
Ima tu još interesantnih detalja ali ih neću spominjati, jer nećemo se vraćati unatrag.
Možeš razmišljati ali treba se zapitati KOME i ZAŠTO odgovara da u Istri nema ni jednog strelišta.
Vi ga u Rijeci imate, imali ste ga i prije rata, mi nismo. Da li sam ja ili mi ovdje zbog toga krivi? Možda smo toliko nesposobni pa to nismo mogli napraviti? Ili je nešto drugo u pitanju...

Da se opet vratimo u prošlost - prvo natjecanje u gađanju pištoljem velikog kalibra u RH održano je baš u Puli 1992. godine i trajalo do 2001. Da ne spominjem koji je klub iz Istre prvi pucao IPSC, IASC, IDPA...
Bilteni su dostupni odavno na netu, za puno disciplina. U tome ne vidim nikakav problem. Problem je u tvom spominjanju jednog uredno registriranog saveza u čudnom kontekstu - da te citiram, što sam već i prije učinio:

Ovo zadnje postoji samo na papiru, nit sustava, nit pravila, nit organizacije takmičenja, nit lige nit bilo čega što bi tu asocijaciju svrstalo uz bok ove prethodne dvije. Ali čujem da izdaje potvrde. Možda sam krivo informiran, provjerit ću u PU Istarskoj kod nadležnih da li su zaprimili koju potvrdu te asocijacije kojom se rješava sportski status nekog strijelca (posljedično tome: status vlasnika oružja i isprava o oružju.)

Čak nisi ni spomenuo ime već si savez nazvao "OVO", kao da si ispljunuo nešto gorko. Nije mi jasno zašto i što te tu toliko smeta?
Veliš, provjerit ćeš...
Tko si ti i tko te ovlastio da "provjeravaš" nekoga, bilo koga? S kojim to pravom? I zašto?
Možda te nečime ugrožava taj Savez? Ili ti smeta? Zašto?

Koliko klubova i ljudi ima u tom Savezu nije tvoj problem. Ima ih, unatoč nedostatku streljane i bit će ih još više.
Zamisli da su nogometaši rekli da ne priznaju ni jedan sport s loptom osim nogometa???
Ne bi po tome bilo ni rukometa ni košarke ni odbojke, da dalje ne nabrajam. A sportova s loptom ima puno.
Zašto je onda problem da u streljaštvu postoji više sportova i saveza?

Glede rasprave, ako si pogledao link na forum hoplologije, mogao si vidjeti kako je tema o Zakonu o oružju obrađena i koliko detaljno je obrađena. Samo da to prepišem i imamo za poslati materijala na tu raspravu koliko hoćeš, čak i da se nitko ne javi sa ni jednim novim prijedlogom.

Bitno je da se puca, da se natječe, da se ljudi druže, da se prakticira vještina. Nevažno po kojim pravilima koje "federacije".

Slažem se, uvijek sam postupao upravo na takav način. Baš zato sam i poslao u ime Saveza poziv svima koje znam da se uključe u raspravu. Poziv je poslan i tebi, ali si promijenio mail od naše zadnje prepiske. Pogledat ću ovdje (tu baš i ne zalazim osim kada me netko ne pozove) pa ću proslijediti, a ako imaš informacije tko će i kada biti pozvan na tu raspravu u MUP - javi.
king
Beginner
Beginner

Post by king »

molim te stavi mu konkretan prijedlog:

-mjesta za vježbe gađanja može odrediti odgovorna osoba iz kluba ili udruge (po uzoru na lovce)
(svakom bi savezu ili krovnoj udruzi to trebalo biti u interesu zbog razvoja sporta van ZG, RI i OS).
-svaku vježbu obavezno prijaviti MUP-u
-mjesto ne može biti na javnom mjestu
-odgovorna osoba dužna je pobrinuti se za sigurnost na vježbi i za to odgovara
-MUP može zabraniti vježbe ukoliko postoji valjan razlog (sigurnost) ali mora to obrazložiti

znam i njegov odgovor:
onda će svaka budala pucati po livadama pa kad netko strada, onda više nitko neće pucati.
Ako je tako onda i punjenje streljiva možemo definirati kao opasnui radnju jer će sigurno neka budala puniti i prodavati na crno pa onda ja više neću moči pucati.
Spomenuo sam lovce i ovdje jer se lako usporediti sa njima.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Zašto bih mu ja stavljao prijedloge?
On zastupa HSS i priča da je, tj. da će biti pozvan na raspravu.
Znači da ga je netko kontaktirao.
Nas nije.
Ali će zato Savez poslati dopis MUP- i tražiti da HSAS bude uključen u raspravu, a naše primjedbe i prijedloge počeo sam sastavljati.

Mjesta za vježbe gađanja su floskula i izmišljotina kojom je zakonodavac postigao upravo to da takvih mjesta NEMA i da ih NIKADA NE BUDE, upravo time što ih je označio kao mjesto na kojem se MOŽE gađati, a nije propisao TKO ih određuje.

DA li znaš što znači pojam JAVNO MJESTO?

Upravo si sam skočio sebi u usta, jer svako mjesto koje je dostupno većem broju ljudi, po definiciji je JAVNO MJESTO.
king
Beginner
Beginner

Post by king »

nije ako je ograđeno i MOJE
scout
Deputy
Deputy

Post by scout »

Poštovani gospodine Wagner ,
svojim paušalnim napisom i već viđenim obrascem negativnog ,destruktivnog i jalnog -grubo ste uvrjedili HSAS ,ne mali broj kolega i mene osobno .Neću Vam uzvratit istom mjerom jer u podnaslovu ovog foruma stoji riječ-kultura,a i zbog ’’ ne čini drugima ono što ne želiš da i oni učine tebi’’.Zašto se nešto što bi trebalo biti normalno -nastoji nagnuti u često licemjerni elitizam i čemu sve to vodi ?….bahatost,arogantnost,nedoživljavanje drugih,omalovažavanje svega onog što je drugačije pa odmah ‘’ poziv na linč ‘’ ili ‘’istresanje’’ osobnih frustracija na mjestima gdje bi nešto trebalo biti zadovoljstvo .Jadno ! Prema svim ‘’ljudskom rodu’’ poznatim pisanim tekstovima samo u jednom i na jednom mjestu postoji : …’’Ja sam onaj koji jesam ..i nema drugih osim mene ‘’ odvjeka i dovjeka .Nadmenost ne čini sportaša(a ni čovjeka) naprotiv taj ‘’gard’’ je obično kompleks ,jednako kao što ni pozicija ,trenutne ‘’vlasti’’ u udruzi/udrugama i savezima -ne nosi automatizmom poštovanje ,pogotovo ako očit autokratizam ‘’tjera’’i otjerao je mnoge koji bi mogli i željeli –puno .Puno za mikrozajednicu ne samo za sebe!!!!!.Takovi neistiniti napisi ,i stavovi dostojni jedino najozloglašenijih i najcrnjih režima ,nisu novost,jednako kao što ni intencija ‘’jednog krovišta,jednog vođe ,jednog umlja’’ nije nešto što prosječno pronicljiv um nemože odgonetnuti i sagledati stvarnost ..Očito je da općedruštvena demoralizacija ima svoj zrcalni odraz u svim segmentima življenja i bavljenja bilo čim .Često u čitanju zatečem sebe u gađenju pa i da okrenem ‘’pilu naopako’’.. jer od silnih samohvala dobijam stomačne probleme .Zanima me koliko će ‘’vitezova’’ biti na tom ‘’okruglom stolu’’ ,tko i kako je organizator istog ,te po kojim uzusima su pozvani diskutanti jer : HSAS ima svoje predstavnike ,ima svog Predsjednika, a vjerujem da ima mnogo dobrih konstruktivnih i realnih prijedloga koji su ostvarivi i u interesu –SVIMA..HSAS se za razliku od Vas nikad i nigdje nije osvrnuo u negativnoj i neistinitoj namjeri prema bilo kome ,a i neće .HSAS je ozbiljan savez s izuzetno širokim profilom ljudi koji čine članstvo , a kojima je svaki savez , udruga koja se bavi streljaštvom bilo koje discipline,–prijatelj . Onaj koji će edukativno odgovorno zakonski materijalno i na svaki način staviti svoje vrijeme i trud na raspolaganje ne gledajući u tom apsolutno ni najmanju osobnu korist bilo koje vrste ….onaj koji želi napraviti nešto dobro za zajednički cilj je dobrodošao .No kako HSAS nije dobio poziv na konstruktivno okupljanje može se u takovo okupljanje i posumnjati .Ali NE !!To bi tako protumačili Vi ,a moje kolege sasvim sigurno -ne .Iznad toga su .Zanimljivo bi bilo izdići se iznad trača pa poslušat dali i ostali poštovani poznanici djele Vaš izričaj ,budući da nisam primjetio ništa slično Vašem tekstu ..Naravno HSAS će sukladno objavi a po svojim legitimnim predstavnicima i Predsjedniku učiniti potrebno.Budući da ste slobodni nipodaštavati HSAS ,a posredno osobe koje ne poznate ,Vama nepoznat čovjek ali ne neprijatelj kaže : TO NIKAKO NIJE DOBRO !
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

ZPPJRM ne daje određenje pojma javnog mjesta, što u primjeni zakona može stvarati poteškoće.

Određenje pojma javnog mjesta čini se ovisnim u većim ili manjim mogućnostima pristupa javnosti, pa javna mjesta dijelimo na:

realna javna mjesta i

fiktivna javna mjesta.

Realna javna mjesta su ona koja su po svojoj funkciji namijenjena javnosti, iako i kod njih može postojati razlika, što vodi do daljnje podjele na

neograničeno otvorena javna mjesta i

ograničeno otvorena javna mjesta.

Neograničeno otvorenim javnim mjestima nazivamo ona javna mjesta koja su trajno dostupna neograničenom skupu osoba. Na ta mjesta svaka osoba u bilo koje vrijeme ima mogućnost pristupa, npr. ulice, trgovi, putevi, šetališta, parkovi, željezničke stanice i dr.

Ograničeno otvorena javna mjesta namijenjena su neograničenom krugu osoba, ali postoje određena ograničenja, a mogu se odnositi na vrijeme ili neke druge uvijete pod kojima je pristup na takva mjesta moguć, npr. kazališta, trgovine, ugostiteljski objekti, stadioni i dr. na koje je pristup moguć samo u vrijeme održavanja priredbi, odnosno u radno vrijeme. Daljnji uvjeti mogu biti u svezi s pravilima pod kojima se može pristupiti.

Da bi takva mjesta držali javnim mjestom moramo prethodno utvrditi jesu li u funkciji ili nisu. U pravlu, dok su izvan funkcije ne smatraju se javnim mjestima.

Fiktivna javna mjesta su ona koja po svojoj namjeni nisu javna mjesta, ali pod određenim uvjetima to mogu biti. Javnost takvog mjesta prosuđujemo po nastupljenoj posljedici na javnom mjestu.
Tako javnim mjestima smatramo balkone terasa, dvorišta privatnih kuća koja nisu javna mjesta, ali okolnosti koje postaju u vrijeme izvršenja prekršaja čine dostupnim radnju javnosti, bilo da su izloženi pogledu javnosti, bilo da je posljedica nastupila na javnom mjestu.

Kao što vidiš, nisi u pravu.
Post Reply