Prijedlozi za novi zakon o oružju, UKLJUČITE SE

Neobavezna rasprava bez svađa.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Re: Prijedlozi za novi zakon o oružju, UKLJUČITE SE

Post by EdgarFranjul »

evo nastavka:

Re: Zakon o oružju, Pravilnik o civilnim strelištima

PostPostao/la Wagner dana 01 vel 2014, 21:12
Evo, pozdravljam sve koji ovo čitaju (mislim da ih nema puno, imaju ljudi pametnija posla),
ipak odlično je da postoji ovakav način obraćanja javnosti jer se onda u dva-tri posta vidi gdje leži problem i zašto nam je tako kako nam je.

Neću pojedinačno replicirati Edgar na tvoje navode, cilj mi nije ulazit u uglavnom neplodne rasprave ali ću te zamoliti da svakako prekopaš po arhivama i da vidimo kad i gdje se dogodilo nekakvo "izbacivanje iz konkurencije" u Rijeci. Imam dosta dobru memoriju i ne sjećam se da je itko bio iz ičega bio "izbačen". Budi molim te konkretan.

Drugo, naše organizacije, klubovi i savezi, su po Zakonu - udruge u kojima je rad javan. Znači nitko ne treba imati nikakvo "ovlaštenje" da bi saznao ono što ga zanima, a mene eto zanima kad se razgovara o problematici o kojoj razgovaramo-da li govorimo u svoje vlastito ime ili u ime nekog određenog broja ljudi. Ako je ovo drugo, koji je to broj ljudi. Ja govorim u svoje vlastito ime, u ime kluba kojem predsjedam, po ovlasti Predsjednika - i u ime Streljačkog saveza PGŽ. Ne smeta me vaša organizacija, ne smetaju me niti discipline kojima se bavite, ne osjećam se ugrožen sa ničim čime se bavite. Ne znam na koji način si došao do takvih zaključaka, ali ako ti tako misliš to je tvoje pravo. Misli i dalje, slobodna smo zemlja bogu i braniteljima hvala.

Treće, tko sam ja, ti to dobro znaš, znaju me i svi ljudi koji se bar malo bave oružjem i streljaštvom. Nedam se navuć u prepirke, imam važnija posla, Hrvatski streljački savez će unutar svoje organizacije napraviti okrugli stol u Zagrebu, kad će to bit-ne znam točno ali sigurno u slijedećih petnaestak dana. Tko će sastaviti izaslanstvo za razgovor sa MUP-om...vjerojatno onaj koji jedini ima mandat a to je Glavni Tajnik, Drago Vrbek. Hoće li MUP pozvati tvoj savez-ne znam. Ja ću svakako sve informirati ovdje na ovom forumu, javno o čemu god budem imao informaciju.

Poštovanom g. pod nickom "scout" neću replicirat jer Edgara poznajem a tog gospodina ne. Kad budem imao priliku imati cijenjeno stvarno Ime i Prezime mogu napisati par redaka iako mislim da svi koji čitaju ove postove sve razumiju. Pametnome dosta.

Zasad toliko, pozdrav svima, što bi se ono reklo nekada "ma gdje bili".
Wagner
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

a evo i odgovora:

PostPostao/la nobile157 dana 01 vel 2014, 23:01
Rajko,
ako misliš da ljudi imaju pametnija posla nego da ovo čitaju, zašto onda ovdje pišeš?
Meni se čini da se ovo itekako čita, što se vidi i po broju hitova.
Imaš pravo, ovako se odmah vidi gdje je problem.
Gledaj, ti si nešto napisao, ja sam na to odgovorio a ti ne želiš "neplodnu" raspravu? Rasprava je dobra kada se suprotstave argumenti a oni koji čitaju, neka prosude čiji su jači.
Ako te zanima, bilo je neko natjecanje u Rijeci, krajem devedesetih, trebali smo dobiti neko ekipno mjesto ali nam je rečeno da smo van konkurencije jer nismo iz vaše županije. Tako je bilo, svjedoka ima, ali nema veze. Sporedna i nevažna tema.

I naš rad je, po zakonu i - javan. No ti si se, što se iz tvog posta vidi, postavio s visoka, za što ne vidim nikakvog razloga. A ovo prebrojavanje - čemu bi trebalo služiti? Vas ima više pa ste valjda bolji od nas kojih je manje? Ili imate veća prava ili što?

Ja, kao i ti, mogu govoriti u svoje ime, kada je o ovoj problematici riječ, i to s punim pravom. Mogu govoriti i u ime kluba čiji sam predsjednik a i u ime Saveza, čiji sam također predsjednik.
Do sada nisam čuo da netko nema pravo govoriti ako iza sebe nema tisuće pobornika, to mi je novo.
A sve zaključke izvukao sam iz tvojih riječi i rečenica koje si ovdje napisao, zato sam i reagirao. No, odgovor nisam dobio ni na jedno postavljeno pitanje.
I ti jako dobro znaš tko sam ja a znaju i mnogi drugi, nije potrebno iznositi kurikulume, niti bilo što dokazivati.
I ja imam posla ali ipak nađem vremena kada je ova problematika u pitanju. I uvijek ću ga naći.

Slažem se, pametnome dosta.
king
Beginner
Beginner

Post by king »

fora je ovo ali se nadam da neće dugo potrajati.

Treba se baviti rješavanjem konkretnih problema i vidjeti ima li tu zajedničkog interesa ili moramo nastupati sami prema MUP-u.

Štedi energiju (streljivo)!

Znam da nepravda boli, kao i glupost, ali ipak, štedi!
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Ovo uopće nije fora. A ovdje ima jedna narodna: BOLJE I SAM NEGO LOŠE KUMPANJAN.

Još nešto: dok sam bio mali, govorili su mi da pametniji uvijek popušta i da se tako trebam postaviti. Zamislio sam se na kratko i odgovorio:

AKO PAMETNIJI BUDU UVIJEK POPUŠTALI, BUDALE ĆE ZAVLADATI SVIJETOM.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

nastavak

UNREAD_POSTPostao/la Wagner dana 01 vel 2014, 23:47
Aj bogu fala. Ja sam postavio temu i izrekao svoje mišljenje, stavove kakve imamo u klubu i našem županijskom savezu. Ako si vidio obrasce koje je MUP stavio na web stranicu jasno ti je da je brojnost "populacije" čiji se stavovi zastupaju njima važna. Meni osobno nije jer da je-ja kao manjina u odnosu na šutljivu većinu u našem savezu nikad ne bih ni došao u priliku da iznosim nešto. Jer bih bio manjina. Vidim da ste se malo našli uvrijeđeni i da mislite da se postavljam svisoka. Pa da se postavljam svisoka ne bi ni bilo ovog posta, sjedio bih u nekoj kancelariji i rješavao stvari na nekoj razini koja u konačnici i odlučuje. Ali činjenice su takve kakve jesu, ti i dečki koji se bavite svojim specifičnim načinom pucanja ih vidite na jedan način a ja ih vidim na svoj način. U odnosu na običan svijet svi mi koji se na bilo koji način bavimo oružjem i streljaštvom smo izrazita manjina. Kad se bude razgovaralo (a posebno kad se bude odlučivalo) igrat će ulogu kolika je brojnost, organiziranost, opremljenost i svaka druga snaga i kvaliteta onoga s kojim se razgovara. U to ne treba sumnjati.

Po onome što se čita u ovim postovima jasno je da ima malo konkretnih prijedloga a da je uglavnom na djelu rat taština. I zato sam na početku napisao da nam je tako kako nam je jer izgleda drugačije ni ne zaslužujemo. Težina nečijeg stava ovisi neminovno i o tome koliko ljudi taj stav zastupa. Brojke su tu važne, uostalom kad dođeš u Zagreb vidjet ćeš i sam. Savez kojem predsjedavaš će dat svoje prijedloge, CROPS-a će dat svoje, HSS će dat svoje i bogteveseli. Nema to nikakve veze sa pravom da se o nečem priča, SVI imaju pravo reći nešto samo što je sad trenutak da se kaže KONKRETNO ŠTO želimo i KOLIKO nas je koji to žele.
Pročitao sam davno tvoje opservacije i prijedloge i 99,9% podržavam. Al nisam ja taj koji će o tome odlučivat. Zato je dosta bitno da se kod ljudi koji će slušati naše prijedloge stvori slika ozbiljnih, stručnih ljudi koji znaju što žele i zašto. A ne da se stvori slika nekakvih neozbiljnih likova koji ni sami među sobom nisu u suglasju. Ja sam već imao razne rasprave na ovom forumu sa nekim tvojim sugrađanima i nemam namjeru ponavljat ništa slično. Praksa koja je uslijedila iza takvih (zato sam i nazvao neplodnima...) rasprava mi je dala za pravo. To bi za sada bilo to. Svima laku noć, ma gdje bili i da dodam i "ma koliko vas ima".
Wagner
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

nastavak

UNREAD_POSTPostao/la lex-lutor dana 02 vel 2014, 00:41
Ako malo "isfiltriramo" prepisku Wagnera i Nobila i zanemarimo stare rane ( koje se nece zaboraviti ali do kojih nije ni trebalo doci) zakljucak je jasan..

Istarska i PRim-Gor. zupanija se pokrenula i shvatila da treba nesto poduzeti jer HSS NIJE bio zainteresiran da radi i da se bavi nicim drugim osim Zraka i MK-a. Ima jos nekoliko uduruga koje se bave akcijskim streljastvom u HR pa predpostavljam da bi i one trebale reci nekoliko rijeci jer vrijeme i politika je protiv nas ako se puno otezalo...

SA obzirom na planirani sastanak mislim da bi trebalo rascistiti u samom HSS -u sljedece:

1. Misli li HSS biti HSS ili udruga stovatelja zracnog i malo-aklibarskog oruzja, ako zele biti HSS onda je vrijeme da stvar u ruke uzmu novi ljudi i da se krene sa uvodjnjem nekih novih disciplina i zastupanja stvarnih interesa svih vrsta strijelaca u HR na svim nivoima. LS se izborio manje vise za sve sto su htijeli, dok HSS nije MRDNUO kur*em za X-stvari koje su se dogodile na nasu stetu. Mene takav savez ne zanima pa cu bolju srecu potraziti negdje dalje, kao i mnogi drugi.

2. Mislim da je vise nego zalosno da CIJELA RH ima samo jedno takmicenje na kojem se moze pucati >300m i to JEDNOM u 365 dana, naravno da se to veze sa problemom oko zakona koji reguliraju strelista.

3. Znaci osim svih navedenih problema od pocetka ovog posta postavlja se pitanje sto je HSS spreman uciniti da se stvari pokrenu NA BOLJE...

Svi ovdje mozemo dati svoj doprinos jer vise ljidi vise, zna. Treba izbjegavati bilo kakvo kompliciranje i povecavanje administracije jer kada je nosto napisano konkretno, jasno i jednostavno ne moze se niti izvrtati niti tumaciti kako kome odgovara.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

nastavak

PostPostao/la nobile157 dana 02 vel 2014, 11:04
MUP ko" MUP. Uvijek ima čudne kriterije. Ali idemo ovako: u Istri ima registrirano cca 10 000 komada vatrenog oružja, možda i više (najnoviji podatak ću saznati u ponedjeljak pa ću javiti.
Ako izuzmemo one koji imaju više komada oružja, pa se baziramo na tome da u pravilu najveći broj ljudi ima jedan ili dva komada, to bi bilo barem nekih 4 do 5 tisuća ljudi. Mislim da govorim u ime svih njih kada kažem da je sramota da u Istri nema streljane. Puno ljudi bi rado ispucalo koji metak jednom mjesečno ili jednom godišnje (neki i pet dana u tjednu :A03: ), ali, nažalost, nemaju gdje.
MUP-u bi zasigurno više odgovaralo da ti ljudi pucaju pod nadzorom stručnih osoba, koje bi pazile na sigurnosna pravila, čuvanje očiju i ušiju i da sve bude po zakonu, nego da ljudi puškaraju po šumama i vrtačama i kojekuda.

Svi znamo koliko traje postupak dobivanja nabavne dozvole (po ZUP-u bi trebao trajati 30, najdulje 60 dana). No, zbog provjera, nedostatka policajaca koji ih obavljaju i raznoraznih peripetija i gluposti, to se protegne mjesecima.
A kada netko kupi svoj prvi pištolj ili pušku, ako prođe 6 mjeseci, opet ista procedura. Opet provjere, kojima se gubi vrijeme i građana i policajaca, koji imaju previše posla i bez tih provjera.

Navešću primjer Slovenije: prva nabavna kod policije, provjera a sve dalje, po nabavnu u općinu (Upravna enota) i izdavanje papira za nekoliko minuta. To je i logično, jer da vlasnik oružje napravi kakvu nepodopštinu, oružje bi mu ionako bilo oduzeto. Dakle, uštedilo bi se na vremenu.

Slično je i sa kontrolom sefa: pa ako je jednom utvrđeno da ga imam, zašto to onda raditi svake godine?

Da ne govorim da je sadašnji zakon o oružju protuustavan jer vlasnika oružja presumira krivim prije pravomoćne sudske presude (govorim o oduzimanju oružja ako te netko prijavi).

Sve to i puno više obrađeno je u temi o tom zakonu na forumu hoplologije. Od toga ćemo mi, kao Savez, sačiniti primjedbe i prijedloge i uputiti ih MUP-u.
Odlično bi bilo da nastupimo zajedno, sva tri saveza kao i lovci. Na kraju, svi imamo iste ili slične probleme oko oružja pa bi se trebali postaviti zajednički, bez obzira na brojnost članstva.

Vidiš, ni jedna rasprava nije neplodna, ako je argumentirana. Iz nje se može doći do nekih zaključaka i izvući pouke.
scout
Deputy
Deputy

Post by scout »

‘’..ma gdje me nađe…’’ :smile: .. s nebrojeno sigurnosnih provjera ,..pa do sad ne da MUP ima sve podatke koji su mu potrebiti nego kad bi zbrojio na kup sve provjere zadnjih 20 godina nebi ih se posramila ni NSA ,jedino još DNK analiza fali ,ali polako bude i to :smile: ....…ali djelatnicima MUP-a koji rade svoj posao ,zarađuju svoj kruh –nemam što ,a niti imam pravo zamjeriti .Ljudi korektno i profesionalno obavljaju svoj radni zadatak .U razgovoru s njima ,i njima samima je ‘’to’’ nešto što je apsurd ,ali ..posao je posao .Ne propisuju ga oni ,nego samo provode neki -pravilnikom nepotrebni ‘’previd’’.Meni ne smeta ,neka dođu u bilo koje doba dana ,noći ..niti imam problem s percipiranjem policije ,niti išta slično –naprotiv ,.. poštujem njihov posao jer mi je poznat detaljnije ,a opetovanje onog što vrlo lako mogu imati u dvije minute je : trošenje i njihovog vremena i možebitnih važnijih poslova koji ih čekaju ...ono što je moja obveza ja ću napraviti .Ali….i susjedi se počnu pitati ,i …znate kako to ide .Ono što meni nije smetnja ,drugi ljudi čudno gledaju u stilu : ''ako je tu policija onda''… .Zna biti neugodno kad naknadno upitaju ,''a što je ..o čemu se radii itd''.Ja razumijem ‘’prikupljanje potrebitih podataka i izvide’’ ,no poslodavac možda i nije toliko ‘’pun razumjevanja’’ .Ok ,moj jest, ali ..nečiji drugi će se upitati ‘’pa dobro što je ovaj moj djelatnik..’’ jer u društvu gdje je vatreno oružje svim sredstvima –tabu ili stigma, nije čudno da se većina povodi po antikampanji vođena neznanjem ,predrasudama ,u osnovi –glupostima .

Svaku promjenu po stanju prekršaja (bilo kojih ) ,kaznenih djela ,bilo čega- MUP ima vidljivu -skoro trenutno .Čemu onda ?

Kontrola sefa ,da …pa MUP npr . kod mene ima uvid ne samo u provjeru sefova nego ima njihove fotografije ,serijske brojeve ,okružje u kojem se nalaze ,ostale sigurnosne tehničke informacije (alarmi ,brave itd ) pa u čemu je poanta ,to je -‘’misterija’’ .S ‘’operativcima ‘’ nikad nedoumice ,a s administracijom ….ha ovisno o ‘’meteorološkim prilikama’’ .’’Najdraža’’ i redovna uzrečica I ‘’dobrodošlica’’ mi je : ‘’imate previše oružja ‘’ ,’’ovi naši se pitaju’’ …dobro što to znači ? Imam li ‘’previše’’ oružja je stvarno čudna konstatacija .Nije li po logici sasvim svejedno imao jedan ili stotinu jedan .Sigurno se neću natovariti s sefovima i poći šetati oružje u svoj njegovoj težini i obimu .’’Što će vam toliko toga’’ ,pa dobro …ovo je već…ma ovo je previše ...Jeli osobama poznato od kuda dobivaju svoj osobni dohodak .Jeli teško izračunati koliko novaca uplatim u proračun .Jeli teško izračunati koliko ..ma…

Pravni sam diletant , ali ne sramim se nikad pitati ..pa prema tome sljedeće : Dali je pravo na život –ustavna kategorija .Ako jest- dali pravno iz iste slijedi - pravo na obranu života ? Zašto bi (ako osoba ispunjava ostale posebne uvjete / a ako ima dozvolu očito da ispunjava ) bio problem i jest problem dobiti i dozvolu u svrhu držanja oružja za samoobranu ? Nisam spomenuo ‘’držanje i nošenje’’ ,to ću u nekom od idućih postova .Nakon svih ‘’kalvarija’’ koje moraju proći legalni posjednici vatrenog oružja ,uistinu mi nije jasno da ih barem MUP ne može percipirati kao naj -savjesnije i naj -odgovornije članove društva u sigurnosnom smislu .U našoj svakodnevnici ,razne udruge i udrugice ‘’vrište ‘’ o svojim pravima ovim onim ,a paradoks je da su legalisti vjerojatno među najdiskrimiranijim ,nevalja !
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Zaštita prava ugrožene manjine - vlasnika vatrenog oružja - izvrsno - mislim da sa takvim zahtjevom treba ići u javnost.
Jer, vlasnici oružja jesu manjina i to ugrožena i diskriminirana manjina u svakom pogledu.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

nastavak s HR oružja

UNREAD_POSTPostao/la Marin Bralic dana 02 vel 2014, 11:32
Divide et impera...
Sada je vrijeme da se sve nesuglasice medju kojekakvim savezima, drustvima, udrugama, pojedincima,..., stave na stranu, te da se vodstvo SVIH njih udruzi, i udruzeno, zajednicki, istim stavom stane pred zakonodavca i mirno iznese svoje primjedbe, prijedloge...
Pametni ste ljudi, jasno vam je to...
Najgore sto se sada moze dogoditi je da se raznorazni savezi pocnu svadjati medjusobno...
Post Reply