Prijedlozi za novi zakon o oružju, UKLJUČITE SE

Neobavezna rasprava bez svađa.
Fratt
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Re: Prijedlozi za novi zakon o oružju, UKLJUČITE SE

Post by Fratt »

Drago mi je da je i moja organizacija imala sluha za udruživanje u Savez,HLS zna biti pasivan u koječemu osim kod ubiranja danka od članova.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Pa, mogu reći da baš i nije tako. General Đuro Dečak iznio je podosta primjera gdje je HLS tražio neke stvari, organizirao okrugle stolove i slične aktivnosti no nije prošlo. Kao što nije prošlo ni traženje CROPS-e ni HSPS-a...

Logično je da sve poduzete aktivnosti nisu poznate članovima, jer to jednostavno nije moguće, no svi mi imamo arhive, iz kojih se može vidjeti koliko je napora i truda uloženo da bi svima bilo bolje.

Svaki za sebe, nismo napravili ništa.
Sada je situacija bitno drugačija.
Dogovoreno je više aktivnosti na raznim nivoima, no o tom potom. Prvo ćemo učiniti a onda obavijestiti.
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Evo nekih razmišljanja s foruma oružje, nakon što sam tamo postao istu obavijest kao i ovdje :

Re: Zakon o oružju, Pravilnik o civilnim strelištima

PostPostao/la Iggy dana 14 ožu 2014, 11:48
Udruga vlasnika i ljubitelja oružja već postoji, tako da ne treba mudrovati. Da li je netko slučajno njih kontaktirao??

Iggy
Skupnik
Skupnik

Vrh

Evo i odgovora:

Re: Zakon o oružju, Pravilnik o civilnim strelištima

PostPostao/la Wagner dana 14 ožu 2014, 12:43
Ta udruga o kojoj govoriš je u svoje redove učlanila koliko vlasnika oružja?
Koliko klubova?
Koliko Saveza?
Je li u tu udrugu učlanjen možda Ceh zaštitarskih djelatnosti?
Jesu li se možda u tu udrugu učlanila lovačka društva i na kraju Hrvatski lovački savez?
Jesu li članovi te udruge možda asocijacije kolekcionara, sakupljača starog i trofejnog oružja?
Eto, jedna nacionalna udruga po uzoru na američku NRA o kojoj govorim u prethodnom postu morala bi biti sačinjena upravo od ovoga što sam nabrojao. Nije dovoljno napraviti osnivačku skupštinu sa dvadesetak poznanika i proglasiti se najvišom nacionalnom razinom koja bi trebala kao zastupati sve zainteresirane. Ona to doista i treba biti, tu trebaju sjediti čelni ljudi svih gore pobrojanih grupacija pa i nekih koje nisam nabrojao. u tom slučaju bi imala i moralnu i svaku drugu snagu i značaj te kredibilitet da se uhvati u koštac sa ozbiljnim problemima. Ovako je zasad formirana koordinacija najznačajnijih saveza nacionalne razine (ulaskom Hrvatskog lovačkog saveza) koji de facto okupljaju preko 90% legalnih vlasnika oružja. Ako se ne varam, predstavnik te udruge vlasnika i ljubitelja oružja je bio na okruglom stolu u Hrvatskom streljačkom savezu i nisam baš primjetio neku veliku uključenost sa prijedlozima koje već do tada nismo čuli. Na okruglom stolu u MUP-u se nije pojavio. Jednostavnim pregledom interneta dobije se ovo:

UDRUGA VLASNIKA I LJUBITELJA ORUŽJA
Razvoj streljaštva, lova i kolekcionarstva oružja;
pružanje pomoći legalnim vlasnicima oružja u cilju ostvarivanja njihovih prava i interesa, te predlaganje mjera za poboljšavanje i unapređivanje njihovih prava;
upoznavanje i informiranje građana sa zakonskom regulativom vezanom za oružje, streljivo i punjenje municije,
te ostale djelatnosti iz članka 6. Statuta.OSTALE DJELATNOSTI
Osobe:
SVEN KALIKSTA - PREDSJEDNIK,
NENAD ZDJELAR - POTPREDSJEDNIK,
ŽELJKO ALBINI - TAJNIK

Ja se stvarno ne mogu sjetit da je od osnivanja te udruge do danas nešto učinjeno na programskim ciljevima koji su navedeni kao glavni ciljevi te udruge. I na kraju, možda nimalo manje važno: Imaju li čelni ljudi te udruge možda problem sa ispravama o oružju i posjeduju li uopće oružje? Pri tome mislim prvenstveno na Predsjednika. Potpredsjednika vidim često na streljani koju vodim i do dana današnjega mi nije zucnuo ni "A" o bilo kakvim aktivnostima.
Ljudi, budimo ozbiljni. I neka se nitko ne uvrijedi.
S dubokim poštovanjem,
Wagner
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Dana 18.3.2014. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu održan je sastanak Koordinacije udruga legalnih posjednika vatrenog oružja s predstavnicima MUP-a RH. Ovo je prvi put u povijesti Republike Hrvatske da su predstavnici struke bili u mogućnosti iznijeti primjedbe na postojeći Zakon o oružju predlagateljima zakona.

Razlog formiranja Koordinacije udruga upravo je loš zakon o oružju, koji doslovno kriminalizira, penalizira i diskriminira legalne vlasnike oružja, kroz apsurdne članke zakona uništava kulturno-povijesnu baštinu, spriječava razvoj streljaštva, lovstva, kolekcionarstva i svih ostalih legalnih aktivnosti u vezi oružja.

Obje strane složile su se da je postojeći Zakon loš, da stvara probleme legalnim vlasnicima oružja ali i zakonodavcu te da takvu situaciju treba promijeniti na bolje. U tom cilju, Koordinacija će svoje primjedbe i prijedloge za poboljšanje stanja dostaviti MUP-u, koji se obvezao primjedbe razmotriti i sve prihvatljive ugraditi u novi zakon.

Dakle, pokrenut je proces koji neće biti kratak, ali će zasigurno poboljšati i olakšati položaj legalnih vlasnika oružja u Hrvatskoj.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Wagner s Oružja.hr:

Pozdrav svima koji prate problematiku,
Koordinacija o kojoj se u gornjim postovima govori pojačana i sa Hrvatskim savezom kolekcionara kulturne baštine danas je na sastanku u Ministarstvu unutarnjih poslova sa predstavnicima istog dogovorila modalitet rada na izradi novih Zakona. Onog o eksplozivnim tvarima te nadzoru proizvodnje i prometa oružja i Zakona o oružju. Dakle radi se na dva a ne na jednom zakonu. Posao je obiman i podijelili smo si zadaće da se ne iscrpljujemo svi na svemu. Djelatnici MUP-a pokazali su, po mom skromnom mišljenju, puno razumjevanje za naše aktivnosti oko mijenjanja sadašnjeg neprihvatljivog stanja u smjeru donošenja modernih europski orijentiranih Zakona. Rad se nastavlja i ulazi u sve konkretnije faze u kojima se već naziru i konkretna rješenja. Svi zahtjevi koji su izrečeni na ranijim okruglim stolovima uzeti su u obzir i o svemu će se raspravljati. Prema najavljenom, kad se svi usuglasimo oko prijedloga (dakle još uvijek samo "prijedloga") isti ide na web stranice MUP-a. Tamo će ga svi moći pogledati, isprintati i opet se ide u raspravu u vidu okruglog stola. Nakon naših malenkosti iz svijeta raznih streljačkih disciplina na red za razgovor dolaze proizvođači oružja, pa trgovci oružjem i eksplozivnim materijama i tako dalje, i tako dalje.....
Dakle maksimalno transparentno i sa puno mogućnosti za argumentiranu raspravu. Tu bih dodao još jednom, ono što sam već napisao. Ne očekujmo propise američkog tipa jer smo europska zemlja. I kod izrade prijedloga ćemo se svi zapravo referirati na primjere europske prakse. Zasad toliko, očekujem da se javi i Nobile da vas sve zainteresirane i preko ovog foruma konstantno i na vrijeme izviješćujemo što se zbiva. A sada je vrijeme za u krpe jer spavam naživo....
Pozz
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Novi LOVAČKI VJESNIK:
Attachments
20140319_202647.jpg
20140319_202701.jpg
king
Beginner
Beginner

Post by king »

Postoje i brojni problemi vezani za "redovnu papirologiju", koja je nepotrebno napucana jedna na drugu i na taj način zakomplicirala sama sebe do boli.

Pristupio sam lječničkom pregledu i prošao ga 13.03. odnio sam odmah tj. sutrašnji dan u MUP svu dokumentaciju. Za svaki komad oružja ispisivao pojedinačni zahtjev za oružje i priložio biljeg (kao da tražim novo).
E sad, oružni list mi je vrijedio do 16.03. i sad više ne vrijedi jer mi referada nije automatski produžila valjanost istog jer mora čekati provjeru policajca sa terena.
I tako, eto mene u ilegali.
Baš se nešto razmišljam, dali da sakrijem oružje negdje u automobilu kad idem na strelište :wink:
ili da lijepo sve predam u MUP da nebi trajno izgubio pravo na oružje jer sam sada ilegalac.

Ajde sad budi pametan!
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Upravo to je na sastanku u MUP-u izjavio i Gvozdanović jer je i on produljivao oružni i čeka provjeru a oružni je istekao.
Sve smo to unijeli u primjedbe.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

scout
Deputy
Deputy

Post by scout »

par rečenica ..,
..za ono što je definirano zajednički ,od strane koordinacije ,a po poštovanim predstavnicima svih Saveza:mislim da nije potrebno dodavanje -ničeg .
Siguran sam da su ljudi koji predstavljaju koordinaciju jako dobro i kompletno ''detektirali'' sve probleme ,da su ih prema činjenicama uobličili jasno, jezgrovito ,te da su s pozicije struke najbolje što se u periodu od ''devedesetih do danas'' moglo ''dogoditi'' legalnim posjednicima vatrenog oružja !
S pogleda kompetentnosti :mislim da nitko dobronamjeran ,razuman ,iti malo involviran u problematiku, nema apsolutno nikakvih nedoumica ,jednostavno -to su ljudi koji na najbolji način predstavljaju zajednički interes svih nas.
Da ne ''zatrpavam'' temu nepotrebnim ....sa svoje strane slobodan sam ponuditi svaku moguću pomoć ,shodno mogućnostima i bez ikakve zadrške .Budući da znam da je rad koordinacije u osnovi ogroman entuzijazam koji traži jako puno :rada ,usuglašavanja ,vremena ,odricanja,dogovora ,zastupanja itd itd ..apelirao bi na kolege da ponude koordinaciji ''ne samo deklarativni like''.Upit ''na koji način mogu pomoći'' na e-mail ili slično bi bio OK.Konkretno i kratko.

Sa moje strane ,naše strane -toliko .
Post Reply