knjige koje treba pročitati

Neobavezna rasprava bez svađa.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

knjige koje treba pročitati

Post by EdgarFranjul »

Glazbu, filmove i stripove smo spomenuli ali smo knjige zaboravili.
Ispravljam to novom temom.
Znam neke ljude koji su se hvalili činjenicom da su u životu pročitali samo jednu knjigu - Družbu Pere Kvržice :roll: , no ne spadam u takve. Knjige su bogatstvo koje je, makar putem članstva u gradskoj knjižnici, dostupno svima.
Nekada su u svaku firmu dolazili akviziteri i prodavali knjige. Na rate je to bilo prihvatljivo i kupio sam poprilično knjiga na taj način. Poslije knjižni klub pa obavezna kupnja knjige svaka tri mjeseca, no i to sam prekinuo kada je započela recesija.
Sva sreća pa imam dosta svojih knjiga koje svako toliko ponovo pročitam.

Ovdje ću preporučiti po koju knjigu a pozivam i forumaše da se uključe.

Stari dobri James Clavell napisao je SHOGUN-a 1975., kod nas je objavljen 1982. Izvrsna knjiga o životu u feudalnom Japanu.
Po toj knjizi snimljena je i odlična mini serija SHOGUN, s Richardom Chamberlaineom u glavnoj ulozi.
Mini serije su jedini način da se na filmsko platno prenese knjiga onako kako je napisana. Nemoguće je od knjige koja ima 500 stranica napraviti film od dva sata, puno toga otpadne pa to više nije to.

Preporučujem i knjigu i mini seriju.

Attachments
books.jpg
books.jpg (10.36 KiB) Viewed 10607 times
"MOJU PROŠLOST,GOSPODINE, PREPUŠTAM TVOJOJ MILOSTI.
MOJU SADAŠNJOST, TVOJOJ LJUBAVI.
A MOJU BUDUĆNOST, TVOJOJ PROVIDNOSTI."
LEGION66
Not Qualified
Not Qualified

Re: knjige koje treba pročitati

Post by LEGION66 »

U zadnje vrijeme za našu mladež bilo bi jako poželjno da pročitaju Bonton.
KO SE MAČA LAĆA, LAKUKARAČA
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Haha, slažem se, ali mislim da ni ne znaju što je to "bon ton".
BorisVasiljevic
Deputy
Deputy

Post by BorisVasiljevic »

LEGION66 wrote:U zadnje vrijeme za našu mladež bilo bi jako poželjno da pročitaju Bonton.
Mladež !? Ima i masu "odraslih" koji bi trebali ne čitat bonton, nego ga otići studirati uz obaveznu pratnju tonfom po glavi u izoliranom i ograđenom prostoru. Krenimo od minimalno 10% vozača, preko domaćih TV-ličnosti koje su uzori toj mladeži, pa do konačno "elita", što političkih što ekonomskih jer su mahom krkani i bahate prispodobe koje tretiraju sve oko sebe kao vazale i roblje.
Chuck Norris can squeeze orange juice from a banana.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Istina je...
Djeca su slike svojih roditelja pa po tome puno onih starije generacije očito ne da nije pročitalo nego nije ni čulo za bon ton i kulturno ponašanje.
To bi trebalo učiti u osnovnoj školi kao obavezni predmet.
Ali, onda bi se vjerojatno netko od djece potužio plavom telefonu za maltretiranje...
DeeJay
Accurate Shooter
Accurate Shooter

Post by DeeJay »

BorisVasiljevic wrote: ...
Mladež !? Ima i masu "odraslih" koji bi trebali ne čitat bonton, nego ga otići studirati uz obaveznu pratnju tonfom po glavi u izoliranom i ograđenom prostoru. Krenimo od minimalno 10% vozača, preko domaćih TV-ličnosti koje su uzori toj mladeži, pa do konačno "elita", što političkih što ekonomskih jer su mahom krkani i bahate prispodobe koje tretiraju sve oko sebe kao vazale i roblje.
U relativno malo riječi si sve obuhvatio. Jedino si fulao u procentima kod vozača, trebalo bi znatno više od 50% vozača obuhvatiti tretmanom jer je zbilja katastrofa kako se ponašaju. Najbolje mi je ovo ...s tonfom po glavi... pa sam se slobodan ponuditi za rukovatelja dotičnim odgojnim sredstvom :evil: Bez naknade, za tako plemenitu stvar sam voljan volontirati koliko god bude trebalo :wink:
To be sure of hitting the target, shot first and, whatever you hit, call it the target.
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Preporuka:

Ayaan Hirsi Ali - NOMATKINJA

Ayaan Hirsi Ali izazvala je svjetsku senzaciju svojom hrabrom memoarskom prozom „Nevjernica“. U svojoj novoj memoarskoj knjizi „Nomatkinja“, priča o svojem dolasku u Sjedinjene Države kako bi ondje započela nov život, i gdje bi je ocean dijelio od prijetnji smrću od strane europskih islamista, političkog razdora kojem je svjedočila (štoviše, ne svojom krivnjom i izazvala, kad je zbog nje pala nizozemska vlada) i od unutarnjih sukoba kroz koje je prolazila, razdirana između naslijeđa tradicionalnog odgoja i zapadnjačkog moderniteta.

To je priča o njezinom fizičkom i emocionalnom putovanju u slobodu – tranziciji iz plemenskog mentalnog sklopa koji strogo nadzire svaku žensku misao i postupak u život slobodnog i ravnopravnog pripadnika otvorenog društva. Kroz priče o izazovima s kojima se suočavala ona prikazuje teškoće u pokušaju pomirenja suprotstavljenih islamskih i zapadnjačkih vrijednosti.

Hirsi Ali opisuje brojna iskušenja u životu nakon što je bježeći od neželjenog braka raskinula veze s obitelji i borbu da odbaci naslijeđenu kulturu praznovjerja i zastarjelih shvaćanja što su u početku usporavala njezino uklapanje u zapadnjačko društvo. Ona iznosi vrlo dirljivu priču o pomirenju sa svojim pobožnim ocem neposredno pred njegovu smrt, koji je se odrekao kad je nakon napada 11. rujna odbacila islam.

"Nomatkinja" je prikaz obitelji koju je razdvojio sukob civilizacija, ali isto tako i dirljiva, optimistična i često humorom prožeta priča o susretu jedne žene odrasle u Africi i Europi sa suvremenom Amerikom.

Ovi memoari pokazuju Hirsi Alino intelektualno sazrijevanje iznoseći njezine stavove jednako kao njezina iskustva, te njezinu misiju da prenese važnu i hitnu poruku upozorenja Zapadu na širenje prijetnje radikalnog islama, koji ugrožava otvorena društva izvana i iznutra. Ona upućuje apel temeljnim zapadnjačkim institucijama – sveučilištima, feminističkom pokretu, pa čak i kršćanskim crkvama – da osmisle posebne, inovativne metode pomoći muslimanskim useljenicima u svladavanju prepreka i izazova koje je i sama iskusila, i otpora fatalnoj privlačnosti fundamentalizma i terorizma.
Attachments
proizv6843.jpg
proizv6843.jpg (11.41 KiB) Viewed 10542 times
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Svjetska seksualna revolucija

Uništenje slobode u ime slobode
Gabriele Kuby

Riječi "gender mainstreaming" ne poznaje većina ljudi. Zato ni ne znaju da ih već godinama podvrgavaju programu preodgoja, i vlada i europski autoriteti i jedan dio medija. Naziv preodgoj rabe svi koji su uključeni u taj projekt. Što je to što bi trebalo preodgojem uništiti u glavama ljudi? To su tisućljetna navika kojom čovječanstvo razlikuje muško i žensko, uzajamna seksualna privlačnost između tih dvaju spolova na kojoj se temelji postojanje čovječanstva i njegov daljnji opstanak, privlačnost koju ljudi razlikuju od svih drugih oblika zadovoljavanja nagona i koja je, naspram drugim oblicima, povlaštena u institucijama i podvrgnuta određenim pravilima humanosti. Taj preodgoj ima cilj uništiti od pamtivijeka utemeljenu lijepu naviku koju zovemo biti čovjek i imati ljudsku prirodu. Kažu nam da se trebamo emancipirati od svoje ljudske prirode.

(Tekst iz Predgovora)

Izvrsna knjiga koja objašnjava historijat i pozadinu aktuelnih događanja koja nas vode u tiraniju i novi svjetski poredak.

http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/866 ... ilije.html
Attachments
5329.jpg
5329.jpg (43.87 KiB) Viewed 10460 times
1_gabriele kuby.jpg
1_gabriele kuby.jpg (29.89 KiB) Viewed 10460 times
EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

EdgarFranjul
Sheriff
Sheriff

Post by EdgarFranjul »

Dan Trifida

John Wyndham

Knjiga na temu ekološke katastrofe čovječanstva, ovaj uzbudljiv roman sa sjajnim likovima jedno je od najpoznatijih znanstveno-fantastičnih djela zlatnih godina SF-a. Hodajuće biljke mesožderi s jedne strane i oslijepljeni ljudi kao bespomoćan plijen s druge strane. Civilizacija se raspala, preživljavaju skupine predvođene rijetkim pojedincima koji su igrom slučaja sačuvali vid. Počinje nova borba za opstanak, stvaranje novog ljudskog društva na razvalinama staroga...
Attachments
9004.jpg
9004.jpg (11.46 KiB) Viewed 10429 times
Post Reply